Virals - Fertőzöttek

virals.jpgSzerző: Kathy Reichs
Cím: Virals - Fertőzöttek (Virals)
Fordító: Markwarth Zsófia
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kathy Reichs neve bizonyára ismert a thriller és krimi rajongók körében. Ha maga a könyvsorozat nem is, a belőle készült TV-sorozat (Bones / Dr. Csont) mindenkinek mond valamit. Írónőnk azonban úgy gondolta, hogy az eddig 16 kötetre rugó sorozatban nem tudott teljesen kiteljesedni, ezért elindított egy ún. spin-off szériát is, aminek főhősévé a híres törvényszéki antropológus, Tempe unokahúgát, a tizennégy éves Tory Brennant tette meg. A 2010-ben megjelent első kötet (Virals) meghozta a sikert a szerzőnek az ifjúság körében is, azóta ugyanis két újabb kötet látott napvilágot, a negyedik jövő tavasszal várható.

Tory Brennan anyja halála után apjához költözik, akiről addig jóformán tudomása sem volt. Mindkettőjüknek fura az új szituáció, annál is inkább, mivel Torynak egy alig három négyzetkilométeres szigeten kell élnie új családjával. A közelben helyezkedik el a Loggerhead-sziget, valamint a LIRI Kutatóintézet, aminek felfedezése tökéletes időtöltést jelent a lánynak és három barátjának. Egy nap egy farkaskutyakölyökre bukkannak, akit, hogy megvédjenek a kísérletektől, kiszabadítanak a laboratóriumból. Nem is sejtik, hogy ezzel csak maguknak okoznak még több bajt, ugyanis az Ordas névre keresztelt állat parvovírussal van megfertőzve, ami önmagában nem lenne veszélyes az emberekre, de egy kutatásnak köszönhetően megváltoztak a fertőzés terjedésének feltételei. Miközben igyekeznek megbirkózni újdonsült képességeikkel, egy közel negyven éve eltűnt lány csontjaira találnak a szigeten. Valaki pedig nagyon nem szeretné, hogy kiderüljön az évtizedekkel ezelőtt elkövetett bűntette.

Szerencsére a kiadó munkatársai még a kötetet olvasása előtt figyelmeztettek arra, hogy a Fertőzöttek ifjúsági regény, ahol tizenévesek a főszereplők, így főleg ennek a korosztálynak íródott. Így nem kellett csalódnom a történetben, azt kaptam, amit vártam, sőt annál egy kicsivel többet. Kathy Reichs regénye ugyanis egy olyan ifjúsági könyv, amely képes arra, hogy hosszú időre lekösse tinédzser olvasói figyelmét, sőt, még az arra fogékony felnőttekét is. Régen olvastam már ilyen jó nyomozós-misztikus történetet, amelynek alapvetően nem én vagyok a célközönsége.

Eleinte tartottam a könyvtől, ugyanis az első pár fejezeten érződik, hogy Reichs új területre vándorolt, nehezen ment neki, hogy egy tizenéves lány bőrébe bújjon. Csak érintett bizonyos témákat, csapongott a gondolatok között, túl gyorsan akarta felvázolni az alapszituációt, amire építkezni fog. Szerencsére úgy ötven oldal után sikerült megtalálnia a maga hangját, onnantól kezdve egészen olvasmányossá vált a kötetet. Az események pörögnek, az állatvédők ugyanúgy megtalálhatják a maguk kedvenc részeit, mint a krimi, thriller rajongók. Kezdetben féltem a fertőzés következményeitől, azt hittem, nagyon elmegy majd a misztikum felé, és hőseinkből mutáns farkasemberek lesznek, de ezt a szálat is profi módon kezelte, logikusan építette fel az "átalakulást". Persze érződik, hogy itt még csak ízelítőt kaptunk a gyerekek erejéből, lévén bevezető kötetről van szó, de kíváncsian várom, hogyan alakul hőseink sorsa a folytatásokban, vajon megtanulják-e irányítani képességeiket, vagy továbbra is a sors kegyeire lesznek bízva. 

A krimi szál is izgalmas volt, bár én kicsit komolynak éreztem néhol a tinédzserek igényeihez képest. Pontosabban számomra az nem volt hihető, hogy tizennégy évesen hőseink egy perc leforgása alatt komplett antropológiai elemzést tartanak, tisztában vannak a farkasok viselkedésével és a különböző vírusok ismertetése és megértése, valamint ujjlenyomatok vétele sem okoz gondot nekik. Ettől eltekintve felnőttfejjel élveztem olvasni a nyomozás részleteit, a gyilkos kiléte is okozott némi meglepetést. Igaz, itt apróbb logikai bukfencet érzek, hiszen tettesünk több mint negyven éve követte el a bűncselekményt, és akkoriban is húsz-huszonöt év körülinek kellett lennie, tehát a lelepleződés ideje alatt már nyugdíjas éveit kellene töltenie, de erre sehol nem találtunk utalást, és a körülmények is ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. 

Összességében  egy kellemes élményt nyújtott a könyv. Nem mondom, hogy tűkön ülök a folytatásért, de ha megjelenik, biztosan el fogom olvasni. A borító szerintem mérföldekkel megelőzi az amerikaiét, bár kicsit megtévesztő lehet, nem éppen ifjúsági regény hangulatát kelti. 

Értékelés: 10/8