Híres operettek - A bajadér

operett-16.jpgSzerző: Gajdó Tamás
Cím: Híres operettek 16. – A bajadér
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Régen írtam már a sorozatról, annak ellenére, hogy lelkesen gyűjtögetem a köteteket (egy-kettőtől eltekintve szinte hiánytalan a gyűjteményem). A bajadér operettről szóló írást azonban pont a napokban olvastam el (miközben jegyekért álltam sorba az Operett Színháznál), így időszerű volt, hogy ismét hírt adjak a Kossuth Kiadó kéthetente megjelenő sorozatáról.

A tizenhatodik kötet Kálmán Imre egyik legkülönlegesebb és leginkább vitatott operettjét, A bajadért veszi górcső alá. Az indiai, a magyar és az amerikai zenevilágot tökéletesen ötvöző, humorban és fordulatokban – már amennyire egy operett fordulatos lehet – gazdag történet főhőse India leendő uralkodója, Radjami és a zenés színházak primadonnája, Odette Darimonde. Az ő szerelmi történetük egészül ki – szokatlan módon – egy négyessel: Marietta, Szapáry, Simone és Fülöp kavarásai és félreértései nélkül nem is lenne igazi az egymásra találásuk.

Az első oldalakon, ahogyan megszokhattuk, a szerző életútjáról olvashatunk. Mivel Kálmán Imre nevével már a harmadik kötetben találkozunk, ezúttal inkább a zenei munkásságáról kapunk átfogó képet. A Tatárjárás című, első operettjével kezdődően, a legnagyobb sikereinek és bukásainak lehetünk tanúi, számtalan idézettel kiegészülve.

A második részben magát a kötet címadó operettjével, A bajadérral ismerkedhetünk meg közelebbről. Szokatlan módon most két történet összefoglalót is olvashatunk: az egyik az eredeti darab eseményeivel ismerteti meg az érdeklődőt, a másik, az Operett Színház által felújított és nagyban átírt változatával. Ebből kiderül, hogy miért is nem vált annyira ismertté ez a darab az 1900-as évek közepén, miért volt szükség arra, hogy Kerényi Miklós Gábor – KERO és Kállai István leporolja, új dalokkal és jelenetekkel kiegészítve mutassa be 2007-ben. Az új verzióban a táncos-komikus triót kiegészült Simone, a nevelőnő karakterével, akit a premieren és azóta is az utóbbi idők kedvelt szubrettje, Oszvald Marika játszik töretlen sikerrel. Gajdó Tamás nagy hangsúlyt fektetett mind az eredeti, mind a felújított verzió kritikáira, kiemelve nem csupán a dicsérő, de az ellenvéleményeket is.

Az utolsó részben a hat főszereplőt ismerhetjük meg, akiket a CD-n is hallhatunk: Miklósa Erikát (aki ugyanúgy halasi származású, mint én), Dolhai Attilát, Szendy Szilvit, Kerényi Miklós Mátét, Oszvald Marikát és Csere Lászlót. A hanganyag összesen 14 számot tartalmaz, köztük olyan, mindenki által ismert melódiákat, mint a Barbár tánc, az Ó, bajadérom…, vagy a Shimmy.

Értékelés: 10/10