Híres operettek - Szentivánéji álom

operett-12.jpgSzerző: Kerényi Miklós Gábor
Cím: Híres operettek 12 – Szentivánéji álom
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A híres operettek sorozat tizenkettedik tagja, amely a Szakcsi Lakatos Béla Szentivánéji álom c. darabját veszi górcső alá, több szempontból is különleges. Első sorban azért, mert ez az egyedüli kötet, amelyet Kerényi Miklós Gábor – KERO – aki egyébként a sorozat főszerkesztője – írt.

Szent Iván napjának éjjelén bármi megtörténhet – és meg is történik! Ezen az estén a tündérek világa megnyílik, így a Föld lakóinak, az embereknek különleges élményben lesz részük. Tündérek bosszúja, egy szerelmi négyszög, családi viszályok, félreértések és egy szamárrá változott vándorszínész – mindez megtalálható Shakespeare világhírű vígjátékában és a belőle készült world-musicalben.

A kötet első felében kivételesen nem egy, hanem három alkotó életével is megismerkedhetünk: Szakcsi Lakatos Béla, zeneszerző, Müller Péter Sziámi, dalszövegíró és Kerényi Miklós Gábor, szövegíró, rendező rövid biográfiáját olvashatjuk. Mivel jelen esetben mindhárman még élő alkotók, így kevesebb információt kapunk róluk, mint a korábbiakban, de ezt kárpótolva mindannyian megszólalnak a darab kapcsán, hogyan látták a bemutatót.

A második részben, ami a darabbal foglalkozik, KERO saját maga meséli el az alkotói folyamatot, honnan jött az ötlet, miért pont a Szentivánéji álom, vagy hogy a világok találkozását egy world-musicalben mutassák be. És itt el is érkeztünk egy kritikus ponthoz: végtelenül örülök, hogy ez a darab is megjelent a sorozat tagjai között, mert így legalább a legjobb számokat CD-n is meghallgathatom, de ahogy az írásokból is kiderül, ez nem operett, így nem értem pontosan, mit is keres Kálmán és Lehár művei között. Esetleg arra tudok gyanakodni, hogy mivel az operettek mindig is népi zenével operáltak, jelen esetben is erre lehet ráhúzni a műfaj megjelölését, hiszen cigányzenétől kezdve az indiaiig minden megtalálható benne, úgynevezett világzenéről van szó.

A továbbiakban kritikákat és élménybeszámolókat olvashatunk, az is kiderül, hogy az öt sikeres év után a műsorról levett darabot hamarosan a rajongók haza is vihetik DVD formájában. A történet rövid ismertetőjét is olvashatjuk (ez Angyal Márta munkája), és ami szintén ritka, a CD-n hallható dalok darabbeli helye is szerepel a szinopszisnál.

A legutolsó részben a főszereplők szakmai életútját ismerhetjük meg pár mondatban. Mivel a legtöbbjük a musical világából ismert, sokukkal most először találkozunk a sorozat lapjain: Szabó P. Szilveszter (Oberon), Janza Kata (Titánia), Vágó Bernadett (Hermia), Szabó Dávid (Demetrius) és Bereczki Zoltán (Zuboly). Mellettük régi ismerődként köszön vissza Dolhai Attila (Lysander), Peller Anna (Heléna) és Kerényi Miklós Máté (Puck). A kötethez csatolt CD-n olyan dalok csendülnek fel, mint a Majd én megmutatom (más néven Puccos taliga), a Kitagad a föld, a Világok találkozása vagy a Zivatar (más hanganyagon Vihar néven fut).

Értékelés: 10/10