Pilács, a titokzatos tűzgyújtó

TN6_B1062937.JPGSzerző: Kai Haferkamp
Cím: Pilács, a titokzatos tűzgyújtó (Der Feuerteufel)
Fordító: Orosz Anett
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 80

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Már gyerekként is nagyon szerettem a krimiket, Thomas Brezina detektívtörténetein és Anthony Horowitz tini-krimijein nőttem fel jóformán. Előbbinél kifejezetten szerettem, hogy voltak interaktív kötetei, amiben az olvasó valóban együtt nyomozhatott a szereplőkkel. Nosztalgiaként vettem hát kezembe Kai Haferkamp írását is, ami a Pöpec és Paca Nyomozóiroda három kalandját meséli el.

Az első történetben egy kódolt üzenetű végrendeletet kell megfejtenie a világhírű Pöpecnek és kiváló szaglással és nyomozói érzékkel megáldott kutyájának, Pacának. Ha nem sikerül időben dekódolni a tartalmat, a gazdag örökség nem a megfelelő kezekbe száll, az pedig maga lenne a katasztrófa. A második fejezetben Pilácsot, a titokzatos tűzgyújtót kell elkapniuk, aki minden alkalommal nagyon óvatos, így nagyon nehéz a nyomára bukkanni. Ráadásul a sajtó is akadályozza a hatóságok munkáját, hiszen címlapon hoz le mindent, ami az esettel kapcsolatos. A harmadik sztori egy kísértetjárta kastélyba kalauzolja el az olvasókat, ahol rejtélyesebbnél rejtélyesebb esetek történnek. Szerencsére a Pöpecék is ott töltik az éjszakát, így fényt derítenek a szellem valódi kilétére.

Német és osztrák szerzők gyerekkönyveit mindig nagy öröm olvasni, ők ugyanis olyan jól értenek az ifjúság szórakoztatásához, mint kevesen a világon. Jellemzőek rájuk – ahogy erre a könyvre is – a rövid fejezetek, amelyek végén egy-egy feladat elé állítják az olvasót, a fordulatos történetvezetés, illetve az illusztrációknak a sztoriba ágyazódása. Jelen esetben minden második oldalon találunk egy-egy rejtvényt, amit a gyerekeknek kell megfejteniük. Ez lehet egy titkosírással írt üzenet (segítséget találunk a belső borítón), egy eltépett térkép összeillesztése, a helyes út kiválasztása (labirintus-játék) vagy éppen az egész oldalas képeken a nem odaillő dolgok megtalálása. Kvázi egy foglalkoztató füzettel van dolgunk, de ez több annál, hiszen izgalmas történetet is kapnak mellé a gyerekek, no meg a sikerélményt, hiszen az ő képességeikhez igazította a szerző a feladványok nehézségét. Így a szórakozás garantált, akár a szülők is együtt fejthetik a rejtvényeket a gyerekeikkel, remek időtöltést jelenthet számukra a három rövid történet, plusz, ha netalántán elakadnának a kis olvasók, mégis csak jobb, ha egy hozzájuk közelálló vezeti rá őket, minthogy egyből hátralapozzanak a megfejtéshez.

Értékelés: 10/8