Kenyon hetedszer!

kenyon-sherrilyn-ejfeli-gyonyorok-0.jpgSherrilyn Kenyon napjaink és hazánk egyik legsikeresebb paranormál-romantikus szerzője. Sötét vadászok sorozata már a hetedik kötetnél jár (bár az eredeti kiadásról nem is beszélek inkább!), ezzel pedig rajta kívül nem sokan büszkélkedhetnek hazánkban.

A legújabb kötet főhőse Valerius, aki római származása miatt nem örvend nagy népszerűségnek a nagyrészt görög származású Sötét Vadászok körében. Amikor a férfi találkozik a pimasz és csábító Tabitha Devereaux-val, aki nem más, mint a volt Sötét Vadász, Kyrian sógora, Val halálos ellensége, kapcsolatuk azonnal igen hevessé válik. A nőnek egyáltalán nem áll szándékában komolyan venni őt. Amit Tabitha azonban igen komolyan művel, az a vámpírvadászat és a gyilkolás. Mindkettejüknek hamarosan szembe kell nézniük a legveszedelmesebb démonnal. A végső győzelemért Valnak fel kell adnia büszkeségét és meg kell tanulnia bíznia, hogy megvédelmezhesse Kyriant, azt a férfit, akit gyűlöl és azt a nőt, aki az őrületbe kergeti.

Kenyon könyveiben azt szeretem, hogy sokszor egy adott történetet más-más karakterek szemszögéből ír le, így amit mi, olvasók elítélendőnek tartunk, pár kötettel később értelmet nyer és rögtön más szemmel tekintünk rá. Hasonló volt a negyedik rész (Ördögi tánc), ahol Zarek történetét ismerhettük meg. Most Valerius került sorra, akit a görög Vadászok mind gyűlölnek annak nemesi származása miatt, valamint azért, mert a rómaiak egykor leigázták az ő népüket. Persze a szokásos klisék megvannak ezekben a történetekben is (vagyis újabb pár talál rá az örök boldogságra), de az ilyen apró érzelmi bemutatásokkal mégis élvezetessé teszi a regényeit.

Habár a romantikus és az erotikus jelzővel is illetik a könyvet, én mégis a paranormális mint műfaj miatt veszem kezem az ilyen könyveket. Nagyon tetszik, ahogyan Kenyon bemutatja ezt a világot, ahol az emberek, vámpírok és démonok együtt élnek, ráadásul részről részre új dolgokra derül fény. Plusz mindegyik Sötét Vadász múltja tartogat izgalmakat, így jelen esetben Valerius élettörténete is megható és sokkoló pillanatokkal volt teli, ami magyarázatot ad durva természetére. Habár pszichológiai szempontból nem mindenhol volt következetes a szerző a karakter megírása során, kis jó szívvel és hatalmas jó indulattal elfogadhatjuk az érveit.

A történetben új (leendő) hősöket ismerünk meg, de a régiek közül is felbukkannak páran, már csak miattuk, nosztalgiázásból is megéri elolvasni ezt a könyvet. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul egy-két szereplő sorsa, vajon mit fog velük kezdeni öt-tíz kötet múlva a szerző.

Bízom benne, hogy a folytatás hamarosan megjelenik, mert sok kedvencem van, akik történetét már izgatottan várom.

Sherrilyn Kenyon: Éjféli gyönyörök, ford. Hoppán Eszter és Medgyesi Csilla, Ulpius-ház Kiadó, 2013, 396 oldal, 3499 Ft

A cikket írta: Dorkaa