Újabb kiadó tűnik el a piacról?

Az Új Könyvpiac cikke szerint hamarosan felszámolják az Egmont Hungary Kft.-t.

A hír, bár nem ért teljesen váratlanul, valahol mégis hihetetlen. Az Egmont Kiadó nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban az egyik legmeghatározóbb gyermekkönyvkiadó. Olyan népszerű mesekönyveket köszönhetünk nekik, mint a Walt Disney Klasszikusok, a W.I.T.C.H., az Asterix Képregények, a Disney csatorna műsorairól szóló kötetek, az Astrid Lindgren-regények (Harisnyás Pippi, Házteteji Károly, Juharfalvi Emil) vagy éppen az általam is nagyon szeretett Thomas Brezina könyvek (Fiúk kizárva!, Hot Dogs, Időkapu, Mark Mega és a fantom, Vigyorboszi klub, Tigris Kommandó, Ördögi angyalok). Emellett számos gyermekmagazint indítottak útjára kezdve a Dumbo (később Disney és Én) és Tom és Jerry újságoktól, a Micimackón, Barbien és Disney Hercegnőkön át egészen a Monster High-ig. Emellett három könyvklubot üzemeltetnek.

Az Új Könyvpiac cikkében olvasható 2012-ben, a nyilvános céginformációs rendszerek adatai szerint az Egmont-Hungary Kft. 1.302.050.000 Ft nettó árbevételt termelt, az Egmont csoport pedig a világon a 28. legnagyobb kiadóvállalata volt ugyanebben az évben. A kiadó egyelőre nem válaszolt a megkeresésre, így semmi biztosan nem tudni a jövőről.

A magam részéről én nagyon sajnálnám, ha megszűnne, mert gyerekként nagyon szerettem az ő könyveiket (a kedvencem a kezdő olvasóknak szóló Grimm testvérek legszebb meséi volt), illetve örömmel vesszük meg a húgomnak is a magazinjaikat, könyveiket. Arról nem is beszélve, hogy nekik köszönhetem (az Animus Kiadó mellett) tizenéves korszakom legjobb regényeit: a fent említett Astrid Lindgren és Thomas Brezina mellett nálunk indult útjára a Lemony Snicket - A balszerencse áradása, valamint a Buffy,a vámpírok réme könyvverziója.

Az mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az utóbbi időkben nem csak a gyerekek, hanem a szüleik felé is nyitottak, mikor útjára indították az Egmont Dark és Egmont Myzt regényeket. Előbbi a paranormális-romantikus kötetek szerelmeseinek kedvezett, utóbbi a krimi és thriller rajongóknak. Volt szerencsém az összes Myzt-regényhez, és bizton állíthatom, hogy gondos válogatás előzte meg a kiadásokat, és ugyanez a helyzet a Dark-könyvekkel a molyon található vélemények alapján. Olyan szerzőket köszönhetünk nekik, mint Jean-Christopher Grangé, Nalini Singh, Tiffany Reisz vagy Ilona Andrews. 

Talán biztató lehet az olvasók számára, hogy a facebook oldalukon már jelezték, hogy jogi probléma lépett fel, ezért áll közel egy éve minden regényük folytatása, de bíznak benne, hogy hamarosan folytatni tudják a sorozatokat. Kíváncsian várom a fejleményeket.