Miss Pym és a rámenős márki

Szerző: M. C. Beaton
Cím: Miss Pym és a rámenős márki (Belinda Goes to Bath)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalszám: 220

SPOILERMENTES ÍRÁS!

M. C. Beaton '90-es évek elején íródott, hat kötetes sorozata nemrég a második részéhez érkezett, ám még szinte be sem fejezhettem az olvasást, a napokban már is a boltokba került Az utazó házasságközvetítő harmadik kalandja. De ennyire ne szaladjunk előre, vegyük szemügyre a mostani sztorit, amelyben Belinda Earle Batba kényszerül utazni.

Miss Hannah Pym néhai gazdája örökségéből tovább folytatja kalandos utazását a postakocsik szolgálatait igénybe véve. Mostani utastársai között találjuk a Judd házaspárt, ahol a férj szó szerint elnyomja a feleségét, és időnként egy kis veréstől sem riad vissza, valamint a fiatal, ám roppant naiv Belindát, akit rokonai küldtek Bathba, miután kiderült, hogy a kisasszony elszökött egy inassal. Belinda nagynénje egy két lábon járó erkölcscsősz, így nem csoda, ha a lánynak nem fűlik a foga az utazáshoz. Az út közben azonban váratlanul balesetet szenvednek: a postakocsi belezuhan egy jeges folyóba. Szerencsére éppen arra jár a szomszédos birtok ura, a jóképű Frenton márki. Egyből kastélyába fogadja a bajbajutottakat, amit leendő felesége, Penelopé nem igazán néz jó szemmel.

Az utazó házasságközvetítő sorozat - amely a szerző népszerűbb és kedveltebb romantikus regényei közé tartozik - második része 1991-ben jelent meg eredetileg. Az elmúlt években a skót írónő azonban felhagyott a pusztán szerelmi történetek írásával, és inkább fordult a könnyedebb krimi műfaja felé, a mi legnagyobb örömünkre (mert ha nincs Agatha Raisin, akkor bizony a többi sorozat-főhőst sem ismerhettük volna meg). Hasonlóan a fentebb említett szériához vagy éppen Hamish Macbeth kalandjaihoz, Miss Pym történetein sem fog látszólag az idő. No nem azért, mert örökérvényű dolgokról esne benne szó, hanem mert annyira egyszerű és bájos a sztori, hogy arra mindig lesz vevő.

Ebben a kötetben eleinte hiányoltam a postakocsiban utazó különleges karaktereket, mert a naiv főhősnőn és az asszonyverő Juddon és mulya feleségén kívül mást nem ismerünk meg. (Utóbbiak egyébként sajnálatos módon nem igazán töltik be a funkciójukat - ti. szórakoztató mellékszereplők - lévén, hogy úgy tűnik, a szerző sem tudott mit kezdeni velük.) Lord Frenton kastélyában aztán elkezdődnek az intrikák és jönnek az újabbnál újabb szereplők. Köztük Penelopé és családja, akik szentül meg van róla győződve, hogy a márki feleségül óhajtja venni a lányukat (a márki azonban csak az ágyába óhajtja vinni őt), valamint a kicsivel a történet fele után felbukkanó lord Frederick.

A sztori maga most sem bővelkedik fordulatokban, ám nem is ezért kell kézbe venni Beaton romantikus könyveit. Sokkal inkább a hangulat miatt, amely garantáltan jókedvet csal minden olvasó arcára, hiszen mai szemmel a szereplők annyi komikus helyzetbe keverednek, amelyet ők természetesen halálosan komolynak élnek meg. Nem tudom eldönteni, hogy Beaton egy átlagos történelmi (?) szerelmi sztorit akart papírra vetni, vagy valahol ki is akarta figurázni a műfajt, ugyanis nekem olykor olyan érzésem volt, mintha szánt szándékkal küldené a szerelmespárját olyan helyzetbe, amely távol áll a hétköznapitól. Ennek megfelelően végig humoros az egész, ehhez jön még hozzá a szerző olvasmányos stílusa, és a szexualitással enyhén (de tényleg csak enyhén) átitatott gondolkodása. (Tulajdonképpen ezért is vált nagy kedvenccé az Agatha Raisin sorozat, mert ott is a főhősnek, hiába van túl az ötvenen az állandó pásztorórázáson jár az esze.)

Belinda és Frenton tulajdonképpen a saját hülyeségeik miatt nem képesek összejönni az elején, de mint tudjuk, az olvasónak éppen ezek a szituációk a kedvencei, ettől tudja közelinek érezni magához a szereplőket. Idővel aztán természetesen jönnek a félreértések, az egykori szerető keresztbetevése, de végül a két fiatal összeköti az életét (ezzel talán nem árultam el nagy titkot). 

A folytatás már kapható, a sorozat felén már túl vagyok, ha minden megy a maga útján, pár hónapon belül a teljes sorozatot feltehetjük a könyvespolcunkra. Addig is, aki nem tud várni, ajánlom figyelmébe a szerző többi sorozatát. 

Értékelés: 10/7

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció
H
amish Macbeth és a pórul járt mókamester
Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a spenótos halálpite
Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc
Agatha Raisin és a feddhetetlen feleség
Agatha Raisin - Szesz, szerelem, szemfényvesztés

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony
Miss Pym és a rámenős márki
Miss Pym és a léhűtő lord

A hat nővér-sorozat

A szende Minerva
A makrancos Annabelle (előkészületben)