Az utolsó város

Wayward Pines-trilógia 3.

covers_336238.jpgSzerző: Blake Crouch
Cím: Az utolsó város (The Last Town)
Fordító: Makai Péter Kristóf
Kiadó: Agave Kiadó
Oldalszám: 304

Ezen a héten a végéhez érkezett Blake Cruch trilógiája, amelyet már most bátran kikiálthatunk az év sorozatának. Eredetileg 2012 és 2014 között jelent meg a három kötet, ám az Agave Kiadó jóvoltából a magyar olvasók bő két hónap alatt hozzájuthattak a teljes szériához. A sorozat első két kötete nekem is nagyon bejött, nem is tudnám felidézni, mikor volt utoljára, hogy ennyire vártam valaminek a megjelenését, hogy aztán egy nap alatt végezzek a történettel. Bár némi félelemmel kezdtem bele Az utolsó városba, mert nagyon szerettem volna, ha megfelelő lezárást kapunk. Szerencsére ez így történt. Vigyázat, a kritika az első két részre nézve spoileres lehet!

 

Ethan Burke különleges ügynök pár héttel Wayward Pinesba érkezése után rájön a szörnyű igazságra, vagyis hogy mindannyian egy hataloméhes és elmebeteg ember játékszerei. Amikor a nyugodt városka lakói előtt felfedi a titkot, az addig istenként tisztelt Pilcher rájuk szabadítja a poklot. Wayward Pines kapui kitárulnak, az áramszolgáltatás megszűnik, és az eddig biztonságosnak kikiáltott hely igazi rémálommá válik. Ethan és csapatáank nem csak a természet erőivel kell felvennie a versenyt, hanem a világot uraló bestékkel, valamint a régi életükből hozott érzésekkel is. 

Habár az eddig is világos volt, hogy Crouch stílusa roppant olvasmányos, mégis ismételten meglepődtem, mennyire gyorsan tudtam haladni a regénnyel. Ez természetesen köszönhető volt a rövid fejezeteknek és a pergős cselekménynek is. A korábbiakkal ellentétben, most több család életébe is bepillantást nyerhetünk, valamint a flashback-jeleneteknek köszönhetően jobban megismerhetünk pár szereplőt. Különösen szerettem ezeket a részeket olvasni, mert ugyan a történet cselekményéhez nem adtak sokat, mégis jó volt Pilcher és Hassler múltjába bepillantást nyerni, a személyiségüket közelebbről megismerni. 

Igazság szerint az sem meglepő, hogy a megjelenés után pár évvel a Fox tévécsatorna a televízióra alkalmazás mellett döntött, hiszen a trilógia egy remekül felépített történet, amelynek az olvasása is már a gyors jelenetváltásoknak köszönhetően abszolút filmszerű élményt nyújt. Engem részben a Lost - Eltűntek sorozatra emlékeztetett, főleg a hangulata és a felépítése, habár attól sokkal érthetőbb, követhetőbb és logikusabb volt számomra. De ahogyan a fentebb említett sorozatra, úgy a Wayward Pines-trilógiára is igaz, hogy nehezen lehet egyetlen műfajba besorolni: leginkább a thriller nyomait fedezhetjük fel benne (különös tekintettel az első részre), de ugyanígy a sci-fi és a horror jellegzetességei is helyt kapnak. 

Ahogy fentebb említettem, aggódtam a befejezés miatt, de mint kiderült, nem kellett volna, ugyanis Crouch a tökéletes lezárást adta számomra. Ami alatt nem csak azt értem, hogy minden szálat szépen elvarrt, hanem azt is, hogy a befejezés is remekül passzolt az eddig történtekhez. Nem erre a végre számítottam, ám mégsem éreztem azt, hogy valami ótvar baromsággal próbálja ütősen lezárni ezt a pokoli históriát. Nem, minden abszolút a helyén volt, nem maradnak nyitott kérdések, és jobban belegondolva, ez volt Ethanék részéről a lehető legjobb döntés.

A sorozat azon kívül, hogy remek szórakozást nyújt izgalmas történetével, hiteles szereplőivel, morális kérdéseket is felvet az ember. Vajon helyesen cselekedett-e Pilcher, amikor az embereket elszakítva a családjuktól, a barátaiktól, a régi életüktől egy új világba helyezte őket. Tulajdonképpen már önmagában abba is érdekes belegondolni, hogy van-e értelme annak, hogy a Földön az emberiség kihalása után egy közösséget felépíteni, mikor előre látható, hogy két-három generációnál tovább úgy sem tudnák meghosszabbítani a fennmaradást. De ugyanígy el lehet vitatkozni Ethan tettével, hogy valóban jót tett-e a lakóknak azzal, hogy elárulta nekik az igazat, ezzel megfosztva őket minden reményüktől.

Szűk másfél hónap múlva kezdetét veszi a TV-sorozat is, amit a magam részéről már nagyon várok, kíváncsi leszek, hogyan adaptálták a történetet. (Ahogy arra is, hogy a jó nézettség esetén hogyan fogják kiegészíteni a történetet, ha netalántán évekig el kell húzni a forgatást.) Abban is bízom azonban, hogy az Agave Kiadó nem engedi el Crouchot, és a jövőben újabb regényeivel ismertet meg minket. 

Értékelés 10/10

A sorozat kötetei:

Wayward Pines
A pokol kapujában
Az utolsó város

Kapcsolódó cikkek: 

Érkezik a Wayward Pines!
Wayward Pines - poszter és új trailer