Circus Mortalis - Tűzvész

covers_350912.jpgSzerző: L. Molnár Edit
Cím: Circus Mortalis - Tűzvész
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 48

SPOILERMENTES ÍRÁS!

L. Molnár Editnek az idei Könyvhétre immáron a negyedik mesekönyve jelent meg a Pongrác Kiadó gondozásában. A történet ezúttal a kicsit nagyobbakhoz szól és a cirkusz világába kalauzolja el az olvasókat. 

A Circus Mortalis a régi idők hangulatát idézi, amikor a cirkuszvilágban megszokott volt a vándorlás. A kötet is egy ilyen társulat életét mutatja be: van köztük erőművész, szakállas nő, tehetséges akrobata. És egy idő után csatlakozik hozzájuk Rafael, a szurtos, árva gyerek, aki rövid idő után az egyik legjobb fellépővé válik. Ám egy baleset és egy szörnyű tűzvész örökre megváltoztatja a társulat életét.

Gyermekként és felnőttként is csak csodálni és irigyelni tudom a cirkuszi világot. Elképzelni sem tudok izgalmasabbat, mint hogy egy nagy családként járják az országot a különböző emberek, akik mindannyian másban tehetségesek, ám igazán csak együttesen tudják elkápráztatni a közönséget. Számomra mindig is az akrobaták voltak a legkülönlegesebbek, sőt, tulajdonképpen az utóbbi időben csak miattuk érdemes szerintem elmenni cirkuszba. (Többek között mert a bohóc nem vicces, hanem idegesítő, az állatszámoknak meg semmi értelmük, csak az, hogy a természetes viselkedésüktől távol eső feladatokra kényszerítik őket). De kezdek kicsit elkanyarodni a témától: szóval L. Molnár Edit könyve már pusztán a címével és a témájával felhívta magára a figyelmemet. 

A kiadó ezúttal egy kicsit nagyobbaknak ajánlja a kötetet (konkrétan tizenkét éven felülieknek), én úgy a kilenc-tíz éves korosztályt céloznám meg. A mese hangulata elég szomorú, ahogyan a végkifejlet is - nekem egyből Andersen történetei ugrottak be -, de a színes illusztrációk sokat segítenek abban, hogy a kisebbek is maguk elé tudják képzelni a cselekményt. A rajzok és a kivitelezés egyedülálló ismét, Kadosa Kiss József munkája remekül visszaadja azt az érzést, amely az emberre telepszik olvasás közben. 

A történet tehát ezúttal egy kicsit nagyobbakhoz szól, ám a kisebbekkel is el lehet beszélgetni a történetekről, a szereplők cselekedeteiről és a "show" világáról, ahol bármi történik, a közönség az első, előadás nem maradhat el. 

Értékelés: 10/8

A szerző eddig megjelent könyvei:

Mesekönyvek:

Mese a kislányról, aki nem akart felnőni
Mese a kisfiúról, aki mindig mindent félbehagyott
Történetek a gyerekszobából (e-book)
Csika manó otthonra lel
Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz
Juj, egerek!
Circus Mortalis - Tűzvész

Ifjúsági regények:

A sárga kanapé
A sárga kanapé 2.