A sárga kanapé 2.

b1-a-sarga-kanape-2-1_ez_a_jo.jpgSzerző: L. Molnár Edit
Cím: A sárga kanapé 2
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 416

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A sorozat első része - hasonlóan a folytatáshoz - a Könyvhétre jelent meg, és teljesen véletlen, de pont tavaly pont ugyanezen a napon született meg a kritika is az oldalon a kezdetekről. Akkor úgy nyilatkoztam a kötetről, mint üde színfoltról, hiszen mind kivitelezésében, mint írásmódjában valami újszerűt mutatott számomra.

A második részben ugrunk pár hónapot előre, Kisó és Ádám már egy ideje együtt járnak, és minden boldognak tűnik. Azonban ahogyan telik az idő, úgy bukkannak fel a problémák is. Először bejön a képbe Linda, aki láthatólag rányomul Ádámra, majd végül annak bátyjánál, Kristófnál köt ki. Brigi életében pedig feltűnik újra a színen az első nagy szerelem, akit viszont Ádám nem tud elviselni. E közben zajlik az élet az iskolában is - pontosabban nem, mert Kisót annyira lekötik az érzelmei, hogy időnként hajlamos elfelejtkezni a továbbtanulásról. És ez még csak a kezdet...

Ami továbbra is elmondható a kötetről, hogy a felépítése, a kivitelezése csillagos ötöst érdemel. Minden nap egy új lapon kezdődik, akár egy igazi napló, a betűtípus is hasonlít kézírásra (de nem zavaró olvasni), és a minden oldalon más-más illusztráció (plakátok, borítók, mozijegyek, sms-üzenetek, fényképek, stb.) igazán egyedivé varázsolják a könyvet. Viszont sajnos a környezettudatos énem nem tud elmenni a mellett a tény mellett, hogy mindez roppant felesleges. Ugyanis úgy saccolom, hogy mintegy száz üres (pontosabban betű nélküli) oldal kap helyet a kötetben, azokról a napokról nem is beszélve, ahol egy mondatot, vagy csak egy bekezdést olvashatunk. Éppen ezért roppant csalóka is az oldalszám, állítom, hogy folyamatában nem tenne ki a szöveg 200 oldalnál többet. 

Ez utóbbi azonban nem felrovás, mert röviden is lehet jót alkotni. L. Molnár Edit pedig maradt a jól bevált receptnél: életszerű helyzeteket teremt, Kisó a naplójában a sulis élményeiről nem igazán mesél (mert valljuk be, egy tizenhat éves lányt azért jobban izgat a szerelem, meg hogy ki kivel kavart, semmint, hogy mit vettek történelemből). Bár egy idő után kissé zavaróvá válik, hogy Kisó és Ádám folyton egymásnak esnek (hol szexuálisan, hol féltékenykedésükben), és tulajdonképpen négyszer-ötször megismétlődik minden szituáció, míg eljutunk a végkifejlethez. Közben Kisó sorozatokat néz, minden héten egyszer elkésik az iskolából, meg bulizni jár. Az első résznél még elment számomra, hogy gyakorlatilag semmilyen nagyobb csavart nem kapunk, de itt ez most már kevés volt. Hiába életszerű, hiába realista, nekem hiányoztak az igazi karakterek (akiknek pont a rövid bejegyzéseknek köszönhetően idejük sem volt kibontakozni), a valódi konfliktusok (még mindig hiányolom, hogy Kisó összevesszen a szüleivel). Egy ponton kezdett jobban érdekelni a történet, mikor az iskolai bántalmazásokkal párhuzamosan bejött a képbe egy új szereplő, de sajnos őt olyan gyorsan el is felejtette Kisó, mint amennyire az elején még sajnálta, pedig pont erre kívánta felhívni a figyelmet a szerző.

A célközönségnek bizonyára be fog jönni ez a történet is, én viszont azért csendben reménykedem, hogy a harmadik kötet immáron terjedelmében, karaktereiben és cselekményében is kedvemre való lesz.

Értékelés: 10/7

A szerző eddig megjelent könyvei:

Mesekönyvek:

Mese a kislányról, aki nem akart felnőni
Mese a kisfiúról, aki mindig mindent félbehagyott
Történetek a gyerekszobából (e-book)
Csika manó otthonra lel
Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz
Juj, egerek!
Circus Mortalis - Tűzvész

Ifjúsági regények:

A sárga kanapé
A sárga kanapé 2.