Démonőrző

covers_346989.jpgSzerző: Royce Buckingham
Cím: Démonőrző (Demonkeeper)
Fordító: Zubovics Katalin
Kiadó: Pongrác Kiadó
Oldalszám: 248

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Pongrác Kiadó egyik idei újdonsága ezúttal egy remekbe szabott ifjúsági fantasy regény, amely bájos humorával, egyszerű történetével és szerethető karaktereivel könnyedén válhat a fiatalok egyik kedvenc olvasmányává.

Nat Grimlock egyedül él egy nagy házban, miután tanítója, az idős Dhaliwahl meghal. A tizenéves fiúra hárul a feladat, hogy átvegye mesetere megbízatását: őriznie kell a démonokat. Vannak köztük egészen ártatlanok, némelyeket Nat a szolgálatába is állítja, de akadnak igen veszélyesek is, mint például a pince legmélyén rejtőző Fenevad, aki csak a szabadulásra vágyik. Egy nap, amikor a félénk főhősünk elmegy élete első randijára, megtörténik a katasztrófa: két srác betör az üresen álló házba, és ezzel elszabadul a pokol.

A Démonőrző Royce Buckingham – a jogi és bölcsészdiplomával rendelkező amerikai fantasyíró – első könyve. A Pinguin Kiadónál 2006-ban megjelent ifjúsági regény megfilmesítési jogát a 20th Century Fox szerezte meg. Mind az olvasók, mind a kritikusok pozitívan fogadták a szerző debütáló regényét, amely a Németországban eladott 100 000 példánynak köszönhetően előkelő helyre került a német bestsellerlistán, így a német Random House, Penhaligon két további rész megírására kérte fel Royce-ot. Időközben megjelent Royce két újabb ifjúsági regénye, a Goblins és a The Dead Boys. Ez utóbbival megnyerte a 2014-es Washington State Sasuatch Book Awardot, és Floridában, Louisiánában, Oklahomában, illetve New Hampshire-ben is könyvlistára került. The Terminals című regénye 2014 októberében, Impasse című thrillere pedig 2015 márciusában jelent meg Amerikában. A Washington állambeli Bellinghamben élő Royce jelenleg a Die Karte Der Welt (Mapper) című, a középkorban játszódó regénytrilógiája befejező részén dolgozik, és az írás mellett ügyészként is tevékenykedik.

Buckingham regénye ízig-vérig ifjúsági fantasy, ekként is kell viszonyulni hozzá, különben könnyedén csalódhat az ember. A 12-16 éves korosztály számára viszont kifejezetten ajánlom az olvasását, mert a régi nagy klasszikusokat idézi hangulatában. A Démonőrző a rémisztgetés és az akció helyett inkább a kalandra, a felelősségtudatra helyezi a hangsúlyt, így tulajdonképpen nyugodt szívvel adhatjuk gyermekünk kezébe, mert biztosak lehetünk benne, hogy ezzel a történettel semennyit sem ártunk neki.

Alapjáraton maga a háttértörténet ötletes, de sajnos nem kidolgozott. Tetszik, hogy mindig van egy őrző, hogy a démonokat különböző osztályokba sorolják, valamint a már megismert lények között is akadnak érdekesek, ám úgy érzem, sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a világból. Természetesen akadnak meglepetések, amelyek kicsit jobban elmélyítik a képet, de ezekről spoiler folytán nem kívánnék több szót ejteni, elég pusztán annyi, hogy egy titokzatos alak sok mindenre választ fog adni.

A szereplők viszonylag kevesen vannak, a fiatalokat összesen hárman képviselik, egy-két osztálytárs, barát jelenik meg, de gyakorlatilag itt szinte ki is fulladt a természetes emberek listája. A démonok közül is igazából alig párral találkozunk, három-három szolgát és magát a Fenevadat ismerjük meg tüzetesebben. Ezek persze nem negatívumok, mert remekül osztoznak a közel 250 oldalon, a karakterek elmélyítésére is több tér jut. Az egyedüli, amit sajnálok, hogy a történet elején lévő humor idővel teljesen kikopott, igazán örültem volna, ha végig megkapjuk azt a fajta fekete humort, amelyet Sandy és barátnői képviseltek. Remek beszólásokat kaptam, és ugyanilyen remek szituációkat, amelyet elképzelve hangosan nevettem (mint például mikor Nat próbál meggyőződni arról, hogy Sandy nem egy kiméra).

Szóval összességében egy nagyon jó történettel van dolgunk, amely szép egyenletesen halad a végkifejlet felé és amelyben szerethető és humoros karakterekért izgulhatunk, így minden tizenévesnek bátran ajánlom.

Értékelés: 10/8