Rossz időben, rossz helyen

Szerző: Simon Kernick
Cím: Rossz időben, rossz helyen (Wrong time)
Fordító: Berki Judit
Kiadó: Kulinária Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki huzamosabb ideje látogatója a blognak, annak feltűnhetett, hogy Simon Kernick regénye közel két éve látszik az oldalsávban, mint olvasott regény. Nem, nem egy bibliai hosszúságú regényről van szó, hanem mindösszesen egy kilencvenoldalas, alig másfél óra alatt kivégezhető kötetről. Azonban van egy olyan szabályom, hogy minden egyes könyvről, amit elolvastam, írok egy kritikát a blogon. Azonban megvallom őszintén, hogy amikor befejeztem ezt a regényt, nem volt kedvem róla cikkezni, így maradhatott egészen idáig rajta az olvasólistámon. 

Két házaspár egy kellemes hétvégi pihenést tervez a lakóhelyükhöz közeli erdőben. Azonban egyik nap egy sebesült lány testére akadnak, innentől pedig egy olyan veszélyes kalandba keverednek bele, amilyenre egyikük sem számított. A kérdés már csak az: túlélik a kirándulást, vagy mindannyian az erdő foglyai maradnak. 

Simon Kernick 1966. január 25-én született az Egyesült Királyságban. Thrillerregényeivel szerzett magának nevet az irodalomban, magyarul eddig a Mindhalálig és a Másodállása: gyilkos című regénye érhető el teljes terjedelemben, valamint az Ostrom című műve a Reader's Digest válogatott (és átírt) könyvek sorozatban. A Rossz időben, rossz helyen című kisregény a 2014-ben útjára indított 90 perces regények sorozatban látott napvilágot. Ám hiába a csábító ár és Stahl Judit ajánlása, a Kulinária Kiadó által útjára indított széria elég hamar (konkrétan kettő kötet után) meghalt. Személy szerint én örömmel vettem volna a folytatást, hiszen az egyes kötetek/kisregények lényege az lett volna, hogy ha az embernek kevés ideje van (várakozás az orvosnál, rövidebb busz/vonatút, stb.), akkor is olvashasson jó történeteket.

Persze, rögtön felmerülhet az ember a kérdés: mit lehet alkotni 90 oldalon (ami azért így sem 90 oldal, mert eléggé szellős a sortáv). Aki olvasott már novellát vagy kisregényt, az rögtön rávághatja, hogy igenis sok mindent ki lehet hozni ebből, ugyanakkor azt is ismerjük be, hogy ha ennek a könyvnek a műfaja thriller, akkor nem az fogja megváltani a világot. Simon Kernick regénye is hasonló ehhez: tisztességes iparos munka, de semmi extrát nem ad az olvasónak. Ha éppenséggel egy kicsit akarunk csak borzongani, arra tökéletes, mert a hangulatot megadja, azonban a történet eléggé kiszámítható, a karaktereket meg teljes egészében kidolgozatlanok. Nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember egy horrorfilmet néz, amiben egy csapat fiatal bezárkózik egy helyre, ahol rémségek várnak rájuk. A személyiségüket nem ismerjük meg, az indítékok nem fontosak, az alkotók csak a félelemkeltésre helyezik a hangsúlyt. Itt ugyanez a helyzet: el kell fogadni, hogy az a négy ember kirándulni megy, és senki másra nem számíthatnak. Aztán persze szép lassan kezdenek elhalálozni, a kérdés: ki lesz, aki túléli (már ha túléli). A befejezés hiába próbál ütős lenni, sajnos ez sem eredeti, nem egy filmben láttunk már ilyet. 

Ennek ellenére senkit nem szeretnék elriasztani a könyvtől, mert igazából azt a keveset, amit ígér, megadja. Az elolvasása alig több mint egy-másfél órát vesz igénybe, így akár egy könnyed délutáni/esti regény is lehet belőle, az ára sem elrettentő (sőt, szerintem ennyi idő elteltével tuti féláron, 3-400 forintért az ember után dobják). Csak csodát ne várjunk tőle.