Vétkeinkben a hiba

Fülszöveg: A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében. Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják. Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet. A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Cecilia Ahern 1981. szeptember 30-án született Dublinban. 2004-ben, alig huszonhárom éves korában jelent meg első regénye, a P.S. I love you, amely nyomban világsiker lett, több mint negyven országban adták ki, és a könyv alapján készült film is nézők millióit vonzotta a mozikba. Azóta az Ahol a szivárvány véget ér című regényéből is készült filmváltozat. Magyarországon eddig 14 regénye jelent meg, valamint egy novellája elérhető e-bookban is, a hazai kiadó, az Athenaeum Kiadó jóvoltából.

Ahern tipikusan az az író, akinek szinte kivétel nélkül remek alapötletei vannak, azonban a kidolgozáson nem egy esetben elcsúszik. Én magam elég hullámzó színvonalú írónak tartom, szerencsére azonban mindig meg tud lepni egy-egy újabb jól sikerült művel, így a mai napig kitartok mellette. Leginkább a chik-lit szórakoztató műfajban alkot, azonban 2016-ban a YA-regényekben is kipróbálta magát, ennek eredménye A vétkes, amelyre az Athenaeum szinte rekordsebességgel lecsapott, és még az eredeti megjelenés évében, a Könyvfesztiválra kihozta a regényt. A kötet mind méretében, mind külalakjában eltér az Ahern-életműtől, az olvasó ezáltal rögtön sejtheti. hogy most egy más típusú könyvre számíthat.

Jómagam ritkán olvasok disztópikus könyveket, YA-regényeket meg még inkább (habár ez a kettő manapság már kézen fogva jár). És A Vétkes után valószínűleg még kevesebbet fogok. Ezt a kijelentést, bármennyire is negatívan hangzik, abszolút jó értelemben írtam. A legnagyobb bajom a műfajjal ugyanis az, hogy a szerzők leírnak egy pár évtizeddel későbbi világot, de új gondolatokat nem ébresztenek bennem. Nem úgy ez a regény! Mert egyfelől felhívja bizonyos veszélyekre a figyelmet, de ami ennél is fontosabb, hogy a mai társadalom elé tár görbe tükröt. Ebben a világban az a helyes, amit mások mondanak, és lehetsz te bármennyire is jó ember, segítőkész, ha vétesz a szabályok ellen, akkor megbélyegeznek, és örökre viselned kell ezt a terhet. A szabályokat persze a hatalmasok állítják fel, akik valójában sokkal nagyobb bűnöket követnek el, mint amiért elítélnek másokat, de az általuk kialakított értékrend lesz úgyis az irányadó. Ahern a történelemből és a különböző kultúrákból veszi az alapötleteket, legalábbis én felfedezni véltem a hitleri zsidóüldözés, valamint az indai kasztrendszer egyes elemeit az általa felépített világban. 

A könyv főhőse is tökéletes. Tökéletes ő maga és a családja is. Egészen addig a pillanatig, amíg Celestine úgy nem dönt, hogy segít egy öregembernek a buszon. Igen, ennyi a vétke, semmi több. Az eset azonban hatalmas lavinát indít el a lány életében. Megbélyegzik, elítélik, ő pedig kezdi másként látni a világot, amelyben él, és amelyben nem minden fekete vagy fehér. Érdekes volt látni, hogy azok, akik tizenhét éve ismerik Celestine-t (vagy ha annyi nem is, de pár éve már biztos), hogyan reagálnak arra, hogy vétkessé nyilvánították. Ahern ezzel is rámutat arra, hogy az emberek milyen könnyen ítélkeznek mások felett, mások véleménye alapján, ahelyett, hogy saját magukra hagyatkoznának. Egy ilyen helyzetben kiderül, hogy ki az igazi barát, mondhatnánk ezt is, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a társadalom teljesen másképp gondolkodik, mint mi. (Köszönhetően a felsőbb hatalomnak.)

Elgondolkodtató és érzelmeket megmozgató regény ez, erre pedig már régen volt példa az Ahern-életmű esetében. Szinte hihetetlen, hogy ezt a könyvet mindössze hat hét alatt vetette papírra, félbehagyva az akkori munkáját, az azóta már magyarul is elérhető Az üveggolyók titkát. Kíváncsian várom a folytatást, remélem, az is lesz ugyanennyire jó, ahogy azt is, hogy arra a pár kérdésre, ami felvetődött bennem, választ fogunk kapni. 

Cecilia Ahern: A Vétkes (Flawed), ford. Bottka Sándor Mátyás, Athenaeum Kiadó, 2016, 382 oldal, 3490,- Ft