Flavia újra nyomoz

Fülszöveg: Flavia ​​de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív és lelkes kémikus igencsak hozzászokott már, hogy nyomokat ásson elő, legyen szó akár a laboratóriumában fortyogó főzetekről, vagy akár nővéreinek titkos naplójáról. Ám holttestek előásása mostanáig nem szerepelt a megszokott repertoárjában. Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacey a falu védőszentjének kriptáját készül felnyitni. Természetesen senki sem várja izgatottabban, hogy bepillanthasson a sírba, mint Flavia, akinek legújabb felfedezése azonban véget vet a falusiak szorgos ünnepi előkészületeinek. Egy holttestre bukkan, melynek arcán groteszk és megmagyarázhatatlan maszk van. És ami ennél is döbbenetesebb: a halott Collicutt úr, a templom orgonistája. Ugyan ki forralhatott bosszút ellene, és vajon miért éppen egy ilyen szent helyre rejtették el? És mi köze az egésznek a titokzatos kőhöz, Lucifer Szívéhez? A fékezhetetlen Flavia feltett szándéka, hogy lerántja a leplet a rejtélyről. A mélyből előásott titkok pedig végérvényesen bebizonyítják, hogy nem létezik egyértelmű és sima ügy a világon.

A sorozat köteteinek borítóját, amely az Addams Family-filmek hangulatát idézi még mindig nagyon imádom, ahogy maga a széria is kezd egyre inkább kedvenccé válni. A hét kötetből álló történetfolyamnak immár az ötödik részét vehetjük kézbe, és ha minden igaz, még idén érkezik a folytatás. 

A sztori az 1950-es évek elején játszódik, így Flaviának csak a nagy „ősök” (Sherlock Holmes, Poirot és Miss Marple) technikája áll rendelkezésére, vagyis pusztán az eszére hagyatkozhat a nyomozás során. Különös hangulatot ad ezzel az egyébként kissé morbid humorú történetnek: a válaszokat a könyvekben és a városban élő emberek között kell keresnie, ami sok munkával és fáradsággal jár. A könyvek hangulata - egy ifjúsági regényhez igazodva - képes visszaadni Agatha Christie regényeinek atmoszféráját. Kapunk egy angol falut, annak minden bogaras lakójával együtt, egy izgalmas, kinyomozásra váró gyilkosságot, nem egy gyanúsítottat, valamint egy szókimondó, szarkasztikus humorral rendelkező nyomozót is - egy tizenkét éves lány személyében.

Eleinte zavaró volt, hogy Flavia mindössze tizenkét éves, és ehhez képest túl intelligensen viselkedik, választékosan fogalmaz, de már kezdek megbarátkozni ezzel a ténnyel. Ugyanakkor vitathatatlan, hoy épp ez adja a történetek morbidságát, hogy tizenévesen már mérgeket kever, a kertjükben felbukkanó hullára pedig inkább kísérleti nyúlként tekint, semmint áldozatként. A nyomozások során pedig kiderül, hogy nem csak a kémiához, hanem roppant nehéz bűntények összekapcsolásához is remekül ért.

A regényben a megfejtésre váró bűntény különálló történet, azonban a szereplők magánéleti szálai az első négy kötettel összefüggnek, így a teljes élvezhetőség érdekében azt ajánlom mindenkinek, hogy a könyveket az eredeti megjelenés sorrendjében olvassák, mindegyik kötet rendelhető a kiadó honlapján (két kötettől a kiszállítás ingyenes!)

Alan Bradley: Amikor a csontos suttognak (Speaking from Among the Bones), ford. Sóvágó Katalin, Maxim Kiadó 2016, 384 oldal, 2999 Ft