Boszorkányok

Szerző: Roald Dahl
Cím: Boszorkányok (Witches)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Roald Dahl varázslatos világát sajnos csak későn, felnőttfejjel fedeztem fel magamnak. Illetve dehogy sajnos, mert a jó gyermekkönyvek ismérve, hogy az ember azt huszon-, harminc-, negyven-, akárhány évesen is élvezni tudja. Dahl pedig jó gyermekkönyveket ír.

A könyv névtelenségbe burkozó főhőse egy tízéves kisfiú, aki a nagymamájával él. A nagymama nagyon sokat tud a világról, sőt, még olyanokat is, amit csak nagyon kevesen. Mégpedig azt, hogy boszorkányok élnek köztünk, akiknek fő küldetésük, hogy elpusztítsák a földön élő összes gyermeket. Hősünk egy nap a boszorkányok éves gyűlésének kellős közepébe csöppen, attól a perctől fogva pedig csupa hajmeresztő kaland vár rá.

Roald Dahl (1916. szeptember 13. - 1990. november 23.) norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró. Az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár (amelyből Tim Burton készített filmet Charlie és a csokigyár címmel), a Matilda, Danny, a szupersrác, A barátságos óriás (korábban Szofi és a HABÓ címmel jelent meg) című meseregény, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, játékfilm, illetve rajzfilm is készült.

A Kolibri Kiadó Roald Dahl-életmű sorozatának harmadik tagja a Boszorkányok. Külön kell kiemelnem, hogy milyen örvendetes, hogy a kiadó látszólag nem a szerző legismertebb, pár éve is megjelent regényeit (Charlie és a csokigyár, Danny, a szupersrác) jelenteti meg először, hanem a régóta nem kapható klasszikusokat. A legfrissebb kötet pedig új fordítót is kapott a zseniális Pék Zoltán személyében.

A könyv követi az eddig általam megismert történetvezetési metódust: lineárisan haladunk előre, a kissé hosszas bevezető után (amelyben a boszorkányok tulajdonságait és felismerhetőségének jegyeit ecseteli) egy viszonylag egyszerű, egy délután és este alatt játszódó cselekményt kapunk. Hasonlóan A barátságos óriás című kötethez, itt is a gyerekek vannak veszélyben, megmentésük pedig főhősünkre vár.  Néhol elég horrorisztikus a sztori, hiszen részletekbe menő írja le a boszorkányok valódi külsejét, és a gyermekek ellen szövögetett terveiket olvasgatva sem illethető a könnyed jelzővel a kötet. Mégsem kell megijednünk: a rossz végül elnyeri méltó büntetését, habár hősünk élete is eléggé megváltozik, a happyend ez esetben nézőpont kérdése.

Bármennyire is élveztem azonban ezt a kötetet (az előzőekkel ellentétben, szinte egyben, egy délelőtt elolvastam), még is, nekem idáig ez a leggyengébb a három Kolibri-kiadás közül. A Matildát bájosságáért, remek történetéért és humoráért szerettem nagyon, A barátságos óriás a nyelvi leleményességével és játékosságával varázsolt el, azonban a Boszorkányokban én ezeket mind hiányoltam. Dahl fantáziája ebben a kötetben is elszabadul, de mégsem sikerült annyira abszurd világot létrehoznia, mint a korábbi regényekben. A karakterek túl sablonosak (főhősünk és a nagymama a jó, a boszorkányok pedig csúnyák és gonoszak), az előzőekhez képest semmi „extrát” nem kapunk hozzájuk. A történet főbb pontjai is nagyban megegyeznek A barátságos óriáséval.

Ennek ellenére ezt a kötetet is ajánlom mindenkinek: akár első könyvnek, mert Dahl már itt is megmutatja, hogy jó író, akár régi motorosoknak, mert ez is ugyanúgy hozzá tartozik az életműhöz, mint bármelyik másik regénye. Aztán, ha mindezeken túl vagyunk, akkor várhatjuk a soron következőt, A fantasztikus Róka urat.

Értékelés: 10/7

A szerző alábbi könyveiről írtam:

Matilda
A barátságos óriás