Zöld sonkás tojás

Szerző: Dr. Seuss
Cím: Zöld sonkás tojás (Green Eggs and Ham)
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Mint a legtöbb gyerek, én is évekig nem voltam hajlandó megenni – többek között – a főzeléket és a gombát, amelyeket úgy raktároztam el az agyamban, mint valami ördögtől eredeztethető ételeket. Ennek folyományaként közel negyedévszázadnak kellett eltelnie, hogy erőt vegyek magamon, és belássam, nem is annyira borzasztó az ízük, mint hittem addig. De hogy jön az én gasztronómiai magánéletem a legújabb Dr. Seuss-kötethez?

Hát úgy, hogy a Zöld sonkás tojásban Nevem-Sam (az eredetiben Sam-I-Am) arra próbálja meg rávenni a legkülönbözőbb módszerekkel a barátját, hogy kóstolja meg a zöld sonkás tojást. Csakhogy jöhet bármilyen tipp – autóban, hajón, vonaton, tengerben, kecskével, rókával – hősünk ellen áll: márpedig ő ilyen fura kinézetű ételt nem fog megkóstolni. Aztán a sok próbálkozás csak meghozza gyümölcsét: mi pedig rájövünk, hogy soha ne undorodjunk egy ételtől, amit addig nem kóstoltunk.

Theodor Seuss Geisel 1904. március 2-án látta meg a napvilágot. Pályáját a reklámszakmában kezdte, így készítette The Boids and Beasties című sorozatát a Judge magazinnak. Ebből fejlődtek ki a furcsa alakú állatok, melyekből a későbbi történetekben a Kik, a Zookok és a Loraxek lettek. Korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seussként írta alá, hogy tudományos külsőt kölcsönözzön fura állattárának. Így adódott a Dr. Seuss név (anyja leánykori neve) első könyvénél, mely 1937-ben jelent meg And To Think I Saw It On Mulberry Street címmel, amit további negyvenhárom mű követett. Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr. Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat (Kalapos Macska) melyből egymillió példányt adtak el. Dr. Seuss hét egyetemen kapott irodalmi és művészeti doktori címeket, és 1984-ben megkapta a Pulitzer-díjat is. 1991-ben hunyt el, de továbbra is ő a világ legsikeresebb gyerekkönyvszerzője.

A magyar Dr. Seuss-helyzet szép lassan javulni látszik: a Kalapos Macska és a Ha lenne egy cirkuszom után idén két újabb kötettel (Zöld sonkás tojás, Kell egy kedvenc) bővült az életmű. Jelen cikk tárgya 1960-ban látott napvilágot, az elmúlt közel hatvan évben pedig a szerző egyik legkedveltebb és legismertebb történetévé nőtte ki magát.

A Zöld sonkás tojás lánc-mese, de nem a magyar népmesékből megszokott módon tárja elénk ezt a szerző. A rá jellemző bájjal, humorral, rímekbe szedve idézhetjük fel újból és újból, hogy hányféleképpen is lehet elfogyasztani ezt a különleges ételt. Dr. Seuss ráadásul felfedezte azt is - és ez a mi népi hagyományainkból ránk maradt mesékből kimaradt -, hogy az ismétléseknek dramaturgiai jelentősége is lehet. No persze, ne gondoljon senki semmi komolyra, egész egyszerűen csak arról van szó, hogy főhősünk egyre dühösebb lesz, így a felsorolás is egyre ingerlékenyebbre (de ugyanakkor végtelenül humorosra) sikeredik.

Szabó T. Anna, a fordító most is remek munkát végzett. Bármilyen egyszerűnek is tűnik egy ilyen mese lefordítása, biztos vagyok benne, hogy nem egyszer megszenvedett a magyarítással. Szerencsére ez abszolút nem érződik rajta, sőt, olyan, mintha a saját bájából, személyiségéből is csempészett volna egy keveset a történetbe. Ezt abból is gondolom, mert amikor a Könyvfesztiválon odavittem hozzá a kötetet dedikálásra, gyermeki (és őszinte) csodálkozással vette a kezébe – az én példányom annyira friss volt, hogy még a fordító sem kapott addig belőle. Öröm volt látni, hogy egy felnőtt nő is milyen lelkesedéssel forgatja ezt a kötetet, az a pár mondatos beszélgetés, amit megejtettünk, pedig ismételten bebizonyította számomra, hogy egy történet nincs korhoz kötve: egy jó könyv gyermeket és felnőttet egyaránt összeköt. Dr. Seuss pedig ilyen.

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent művei:

Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt?
Ha lenne egy cirkuszom
Kalapos Macska
Zöld sonkás tojás
Kell egy kedvenc