Fantasztikus Róka úr

covers_449447.jpgSzerző: Roald Dahl
Cím: Fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA

A Kolibri Kiadó folytatja a tavaly nyáron megkezdett Roald Dahl-életműsorozatát, ezúttal egy rövidebb, inkább a kisebbekhez szóló történettel. A legújabb kötet korábban már megjelent magyarul (rövidsége okán egy másik Dahl-kisregénnyel együtt), a mostani kiadás azonban kapott egy új fordítást és az illusztrációk is Quentin Blake nevéhez köthetők.

Róka úr minden éjjel meglátogatja a falu három gazdáját, hogy élelmet lophasson magának. A három gazda – a kövér Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán – azonban egy idő után megelégeli az éjszaki portyázást, így erőt és időt nem spórolva csapdát állítanak Róka úrnak és a családjának. Azonban hősünket nem lehet olyan könnyen kijátszani, így más megoldásokhoz kell folyamodnia. A történet végén az egész földalatti és üregi társaság jól lakik – hála a fantasztikus Róka úrnak!

Roald Dahl (1916. szeptember 13. - 1990. november 23.) norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró. Az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár (amelyből Tim Burton készített filmet Charlie és a csokigyár címmel), a Matilda, Danny, a szupersrác, A barátságos óriás (korábban Szofi és a HABÓ címmel jelent meg) című meseregény, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, játékfilm, illetve rajzfilm is készült.

A Roald Dahl-életmű negyedik része ezúttal leginkább a kezdő olvasóknak szól, de nagyobb óvódásoknál is remekül szolgálhat több estén át tartó esti meseként. A fejezetek kellően rövidek, a betűk mérete is pont megfelelő, ráadásul szinte minden oldalon található egy-egy kisebb-nagyobb illusztráció. A történet számunkra akár ismerős lehet, nem egy példát tudnánk mondani népmeséinkből vagy akár a Grimm testvérek meséiből, amelyben az állatok túljárnak az emberek eszén. Dahl azonban felismeri és leírja azt, ami egyébként a fenti történetekből hiányzik, még pedig a morális kérdést. Mivel a kötetben Róka úr a pozitívnak kikiáltott hős, akinek szurkolni kell és az emberek minősülnek ellenségnek, így az olvasóban fel sem merülne, hogy ettől függetlenül amit a róka tesz, az lopás, ha erre nem hívná fel a figyelmet a kötet egy másik szereplője, Borz úr. Ez számomra egy nagyon szimpatikus lépés volt a szerző részéről, mert így a gyermekek és szüleik megbeszélhetik, hogy valójában mennyire helyes Róka úr cselekedete (az ő érvei is elhangoznak a könyvben), így tulajdonképpen már kicsiként szembesülhetnek egy nagyon fontos kérdéssel. Természetesen Dahl sem bízza a véletlenre, a három gazdát komikusan eltúlozza, akik irigy, mohó, kapzsi emberekké válnak így, ezáltal ad egy felmentést az őket kizsákmányoló állatoknak.

A történetből 2009-ben animációs film is készült, Róka úrnak George Clooney, Róka asszonynak Meryl Streep kölcsönözte a hangját. A magam részéről roppant kíváncsi vagyok az alkotásra, hiszen a sztori viszonylag egyszerű és rövid ahhoz, hogy egy egész estés alkotást forgassanak belőle, érdekel, hogyan bővítették ki a cselekményt.

A Dahl-életmű soron következő kötete a Charlie és a Nagy Üveglift c. történet lesz, remélhetőleg hamarosan a Kolibri valamelyik társkiadója (Libri, Helikon) belekezd a szerző másik sikeres sorozatának, a felnőtteknek szóló Meghökkentő mesék megjelentetésébe is.

Értékelés: 10/9

A szerző alábbi könyveiről írtam:

Matilda
A barátságos óriás
Boszorkányok