Agatha Raisin és a végzetes kezdet

covers_364739.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és a végzetes kezdet (Agatha’s First Case)
Fordító: Laik Eszter
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 36

SPOILERMENTES KRITIKA

M. C. Beaton sorozatával – amely azóta a tévéképernyőn is bemutatkozott – 2011-ben ismerkedtem meg. A könnyed hangulatú, vidéki krimi történetek engem is rabul ejtettek, és habár a teljes sorozat (amely magyarul már a 21. kötetnél jár) itt várakozik a polcomon, még csak az első pár kötetet olvastam el. Most azonban egy kis időre visszatérve önjelölt nyomozónkhoz – és egyben felavatva az e-book olvasómat -, nosztalgiáztam az e-könyvként megjelent novellával, amely Agatha első nyomozását meséli el.

A fiatal Agatha Raisin igyekszik hátrahagyni múltját (különös tekintettel befuccsolt házasságára), így titkárnői állást vállal egy PR-ügynökségnél. Amikor az egyik ügyfelüket, Sir Bryce Tellert gyilkossággal vádolják, őt küldik el a férfihoz, hogy közölje vele, a cégük, nem kíván tovább a sajtósa lenni. Agatha ösztöneiben bízva úgy dönt, hogy segít bebizonyítani a férfi ártatlanságát, és minden átgázolva, a szabályokat felrúgva nyomozásba kezd.

Az Agatha Raisin-sorozat jelenleg 28 kötetből (ahogy fentebb írtam, ebből 21 már magyarul is elérhető) és pár novellából áll. Az első részből egész estét betöltö tévéváltozat is készült, amely olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a gyártó csatorna (Sky) berendelt egy teljes évadot (8 epizóddal), a második szezon munkálatai pedig jelenleg is folynak.

Jelen novella 2015-ben jelent meg először (tehát majd’ 20 évvel az első rész után), sajnos legfőbb célját megnevezni nem tudom. A történet írástechnikailag teljesen elmaradt a regények színvonalától, gyakorlatilag egy összecsapott sztorit kapunk. Nem egyszer olyan érzésem volt olvasás során (ami azért is nagy szó, mert nagyjából fél órát vett igénybe ez a tevékenység), hogy a szerzőt felkérték, hogy dobjon már össze valamit e-booknak, amit aztán jó pénzért lehet árulni a népnek, ő meg az „összedobás” szót komolyan vette.

Való igaz, régen olvastam már Agatháról, ugyanakkor ez a nő távolról sem közelítette meg azt a humoros, bájos karaktert, amit megszerettem. És nem, nem azért, mert itt jó húsz-harminc évvel fiatalabb, hanem mert abszolút nincs kidolgozva a karakter. A cselekedeit semmi nem indokolja, az életében bekövetkezett fordulatok is annyira mondvacsináltak, hogy szabályosan érződik: Beaton nem erőltette meg magát, hogy a kezdeti időszakra válaszokat adjon.

Maga az eset – bár ez sejthető volt a rövidség okán – szintén kidolgozatlan, a kiszámíthatóság azonban mégsem róható fel teljesen (lássuk be, Beaton krimijeit nem a nagy csattanók miatt olvassuk szívesen).

Összességében nekem ez a történet kicsit csalódás volt, nagyon nyereségszagúnak éreztem, de igyekszem minél előbb elfelejteni ezt az apró kis botlást, hogy amikor visszatérek a sorozathoz, újra tiszta lappal indulhasson.

Értékelés: 10/5

Hamish Macbeth-sorozat:

Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás
Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég
Hamish Macbeth és a kannibál homárok
Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
Hamish Macbeth és a rosszéletű nagynéni
Hamish Macbeth és a gyilkos vakáció
Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester
Hamish Macbeth és a torkos társkereső
Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu
Hamish Macbeth és a szívek háborúja

Agatha Raisin-sorozat

Agatha Raisin és a végzetes kezdet (e-book, novella)
Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Agatha Raisin és az elültetett kertész
Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista
Agatha Raisin és a vizes viszály
Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka
Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Agatha Raisin és a sziszifuszi szerelem
Agatha Raisin és az áradás napja
Agatha Raisin és a kívánatos káplán
Agatha Raisin és a kísértetház
Agatha Raisin és a haláli tánc
Agatha Raisin és a feddhetetlen feleség
Agatha Raisin - Szesz, szerelem, szemfényvesztés
Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók
Agatha Raisin és a gyilkos lekvár
Agatha Raisin és a páratlan vőlegény
Agatha Rasiin és a hivatalnok hullája
Agatha Raisin és a nyársat nyelt rendőr

Az utazó házasságközvetítő-sorozat:

Miss Pym és a menekülő menyasszony
Miss Pym és a rámenős márki
Miss Pym és a léhűtő lord

A hat nővér-sorozat

A szende Minerva