Aludj jól!

covers_412923.jpgSzerző: Rachel Abbott
Cím: Aludj jól! (Sleep Tight)
Fordító: Tóth Attila
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 448

SPOILERMENTES KRITIKA

A Művelt Nép Könyvkiadó – mint az Ulpius-ház utódja, annak üzletpolitikáját árvéve – igyekszik meglovagolni a (női) pszichothrillerek mostani sikerét, így gyakorlatilag havonta jelenik meg a gondozásukban egy-két ilyen műfajú regény. Rachel Abbott művei (Aludj jól!, Idegen gyerekek) is ebbe a kategóriába tartoznak: könnyed thrillerek, amelyek, ha megreformálni nem is fogják a műfajt, de kellemes kikapcsolódást jelentenek pár óra erejéig.

Egy nap különös telefonhívás érkezik a rendőrségre: Olivia Brookes telefonál, akinek eltűnt a férje és három gyermeke. Mint utóbb kiderül, a nő labilis idegállapotú, aki hajlamos elfelejteni bizonyos dolgokat – mint például, hogy a férje nyaralni vitte a gyermekeket. A nyomozókat sokkal inkább aggasztja, hogy Olivia hét évvel ezelőtt is hasonló szituációba keveredett: akkori párja, az iszlám vallású Dan távozott minden szó nélkül, a lány szülei pedig pár héttel később életüket vesztették egy tűzvészben. A rendőrség így nem sok jelentőséget tulajdonítanak az újbóli esetnek, ám amikor két évvel később maga Olivia tűnik el a gyermekkel együtt, Tom Douglas felügyelőt bízzák meg a rejtélyes eltűnések ügyével. Tom érzi, hogy a nő férje rejteget előlük valamit, ám kézzel fogható bizonyítékuk nem igazán akad. Sőt, igazából semmilyen nyomon nem tudnak elindulni, ugyanis sem a gyerekekről, sem Oliviáról nem találnak egyetlen fotót sem a házban, sem másik intézményben.

Rachel Abbott Angliában, Manchesterben született és nevelkedett, rendszerelemzőnek tanult és az 1980-as évek elején alapította meg saját médiavállalalát. Ezt 2000-ben eladta, és 2005-ben Olaszországba költözött, ahol közel tíz évet élt. Ezt követően visszaköltözött Alderney-re, a Csatorna-szigetek egyikére, ahol most teljes ideját au írásnak szenteli. Első regényeit (Only the Innocent, The Back Road) magánkiadásan, e-bookként jelentette meg, amelyek elég sikeresnek bizonyultak ahhoz, hogy egy nagyobb kiadó is felfigyeljen a műveire. Harmadik, Aludj jól! című regénye már nyomtatásban is megjelent, ennek folytatása a magyarul is elérhető Idegen gyerekek. Könyvei önálló történetek, csupán a nyomozó, Tom Douglas személye köti csak össze azokat.

Rachel Abbott könyve tipikusan az a regény, ami kellemesen kikapcsol arra a pár órára/napra, amíg olvasod, de egy héttel később már nem igazán tudod felidézni a cselekményt. Nem rossz maga a történet, de minden egyes jelenetét, fordulatát láttuk, olvastuk már valahol, így túl nagy katarzist nem okoz az olvasása. Nagyon halványan megjelenik benne a tipikus női elnyomás-férfi uralom, de ez tényleg olyan halovány, hogy egyébként nem is tűnne fel az olvasónak, ha a szerző nem nyomná le a torkunkon minden egyes alkalommal, amikor csak alkalma adódik rá. A sztori azért eléggé kiszámítható, részben azért, mert a szerző dramaturgiailag rosszul építi fel azt: túl sokáig nem izgulhatunk Olivia miatt, hiszen elég hamar fény derül arra, hogy mi is történt vele. Kisebb-nagyobb logikai bakik is feltűnnek, köztük az, hogy miután a rendőrség konstatálja, hogy Oliviáról és a gyerekekről nincsen fénykép, eszükbe sem jut, hogy legalább az útlevelükben vagy a személyigazolványukban lévő képet tegyék közzé, avagy amikor rálelnek a videóra, amelyen a nő szerepel, hogy azt hozzák nyilvánosságra.

A legtöbb szereplő sablonkarakter, Olivia – hiába őt állítják be áldozatnak – roppant idegesítő személyiség. Magát a felügyelő, Tomot sem ismerjük meg igazán, nem tudom, hogy az első két kötetben mennyire kapott szerepet az ő magánélete. Ebben a kötetben viszont elindul el egy szál (betörnek a lakásába bizonyos iratok miatt), amely a következő részben (Idegen gyerekek) ér véget, és egyben az is kiderül, hogyan halt meg a testvére, amelyre most csak utaltak.

Önmagában tehát nem annyira rossz ez a regény, de senki ne számítson világmegváltó, eredeti ötletekre. Könnyed nyári (vagy most már inkább őszi/hétvégi) olvasmánynak azonban tökéletes.

Értékelés: 10/6