Könyvkritikák

2017\06\26

A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

covers_442545.jpgSzerző: Fredrik Backman
Cím: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb (Och varja morgon blir vägen hem längre och längre)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fredrik Backman nevét talán senkinek nem kell bemutatni hazánkban: Az ember, akit Ovénak hívnak megejelenése után az egyik legsikeresebb skandináv szerzőnek számít, akinek bármelyik újdonsága nagy figyelmet követel magának. Mint ahogyan történt ez a mostani Könyvhéten is, amelyen egy kisregénnyel képviseltette magát.

Noah mindennél jobban szereti nagypapáját, akivel nagyon sok közös titkok és emlékük akad. Azonban nagyapa egyre betegebb lesz, már nem emlékszik mindenre ugyanúgy, mint előtte. Elhalványulnak a számok, a sátor, a fiú és az unoka alakja, ugyanakkor felsejlik az igaz szerelem. Fredrik Backman legújabb kisregénye egy különleges szempontból mutatja be az olvasónak az elmúlás, a búcsúzás és egy újbóli találkozás jelentőségét.

More:

Animus Kiadó Fredrik Backman Olvastam 2017ben

2017\06\25

Boldog születésnapot! - Tíz éves a Könyvkritikák

Számomra igazán különleges ez a nap, ugyanis ma tíz évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy elindítok egy blogot, ahol megírhatom a véleményem az általam elolvasott könyvekről.www_tvn_hu_e21c79f0fefc7bb14befc45eb4576881.png

A legelső könyv – és így a legelső bejegyzés is – A Babilóni Kék Dzsinn című regény volt, az már sajnálatos, hogy a kritika leginkább negatív hangvételű volt. Kezdetben magam sem tudtam, pontosan hogyan is szeretném üzemeltetni az oldalt, elvétve írtam a kötetekről, mindenféle rendszer nélkül, volt, hogy akár több hónapos kihagyással is. Az első években – a főleg Alexandrás – akciókról adtam számot a kritikák mellett, azonban szép lassan ezzel is felhagytam. A kritikák mellett több mint két évig volt elérhető A hét idézete című poszt, ahol minden héten egy-egy frappáns vagy elgondolkodtató mondatot, bekezdést ragadtam ki az által éppen olvasott könyvekből.

More:

2017\06\24

Télikrumpligombóc

Franz Eberhofer 1.

covers_400701.jpgSzerző: Rita Falk
Cím: Télikrumpligombóc (Winterkartoffelknödel)
Fordító: Balla Judit
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Bizonyára sokan emlékeztek arra, hogy jó pár évvel ezelőtt az Ulpius-ház Könyvkiadó útjára indította M. C. Beaton nagysikerű sorozatát, az Agatha Raisint, amellyel hazánkban a lightos, falusi krimi, mint műfaj gyökeret vert. Akkoriban a hazai kiadó újabbnál újabb hasonló sorozatba kezdett bele (voltak gyengébbek és erősebbek egyaránt), most pedig a Művelt Nép Könyvkiadó (Ulpius-ház 2.0) vágott bele újból ezek népszeresítésébe. Ennek egyik áldozata Rita Falk Franz Eberhofert-sorozata.

Franz Eberhofert korábban nagyvárosi rendőrként szolgált, azonban egy balul elsült ügyének köszönhetően visszahelyezték szülőfalujába, az ízig-vérig hamisíthatatlan bajor Niederkaltenkirchenben, ahol talán a kocsmai verekedések jelentik a legnagyobb izgalmat. Franz nagyothalló, ám az akciókat annál jobban kedvelő Nagyival, a kertben füvet termesztő és Beatles-rajongó apjával él egy fedél alatt, no meg időnként tiszteletét teszi nála Leopold, a nyálas báty, akit Franz csak nagy kínok árán tud elviselni nimfomániás nejével együtt. A falubeli Neuhofer család tagjai azonban rövid időn belül elhaláloznak, ráadásul igen különös módon. Franz gyilkosságsorozatra gyanakszik, azonban felettesei szerint ismét csak képzelgései vannak. Az ifjú rendőr azonban mégsem adja fel.

More:

Olvastam 2017ben Művelt Nép könyvkiadó Rita Falk

2017\06\22

Lángoló nyaram

Dávid és Dorte

covers_442876.jpgSzerző: Nógrádi Gábor
Cím: Lángoló nyaram
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Nógrádi Gábor legújabb könyve – amely az idei Könyvhétre jelent meg – ezúttal a kamaszok, a tinédzserek világába kalauzolja el az olvasókat. Ennek megfelelően változik az eddig megszokott hangvétel, stílus, no és persze maga a téma is.

A tizenöt éves Dávid a szüleivel és bátyjával két hetet tölt a görög tengerpartjain. Itt pillantja meg vacsora közben élete első igazi szerelmét, Dortét, a dán lányt, aki szintén a szüleivel érkezik az üdülőterületre. A kezdetben gátlásos fiú élete egyik legszebb hetét tölti végül a lánnyal. Az ő bimbódzó szerelmükről, az ébredező szexualitásukról mesél ez a történet.

More:

Nógrádi Gábor Móra Kiadó Olvastam 2017ben

2017\06\20

Ütközés

covers_427434.jpgSzerző: Juhász Gergely
Cím: Ütközés
Kiadó: 21. század Kiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES KRITIKA!

Juhász Gergely bemutatkozó regényére az ütős borító és a cím miatt figyeltem fel. Persze, az sem volt elhanyagolható tény, hogy magyar szerző műve, továbbá a fülszöveg is izgalmas thrillert ígért. Kicsit mást kaptam, mint amit vártam, de végül az idei év egyik legjobb történetéhez lett szerencsém, amelyről már most kijelenthetem, hogy a 2017-es év legjobb magyar regénye számomra.

Shawn Graham tíz évvel ezelőtt a tévé igazi sztárja volt, azonban újév első napján egy autóbaleset végleg kettétörte a karrierjét. Az ütközés során hárman meghaltak, a másik kocsiban ülő nő viszont örök életére járásképtelenné vált. Shawn három, börtönben eltöltött esztendő után új célt tűz ki maga elé: összegyűjt egymillió dollárt, amelyet személyesen fog eljuttatni a tolószékes Martha Tailor által létrehozott alapítványnak, amely a közlekedési balesetet szenvedett családok fájdalmán igyekszik enyhíteni. A férfi útközben egy kávézóba tér be, itt ismerkedik meg Lanával, a fiatal lánnyal, akinek minden vágya, hogy egyszer megjelenhessen a regénye. A lánnyal folytatott beszélgetések, az átélt kalandok során Shawn személyisége is fejlődik, az útjukat keresztező további szereplők – a kávézó tulaja, a tizenéves lány, akinek a barátnője halálos beteg, vagy éppen az orosz maffia kezébe került fickó – pedig bebizonyítják, hogy semmi sem történik véletlenül.

More:

2017\06\18

Az utolsó tartományúrig

Anjouk III.

covers_386519.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Anjouk – Az utolsó tartományúrig
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 384

A kritika az első két részre nézve spoilert tartalmazhat!

Folytatódik Bíró Szabolcs nagyívű Anjouk-ciklusa, a legújabb kötet egyben az első trilógia utolsó része is, amelyben sok szereplőtől végleg búcsút veszünk, a szerző pedig a legtöbb szálat elvarrja.

Anjou Károly a mühldorfi csata után hazatérve áthelyezi a székhelyét Visegrádra. A politikai helyzet feszültebbé válik, miután a király úgy dönt, a pecsétjét összetörve az elmúlt két évtized adományait semmissé nyilvánítja és újra osztja a birodalmát. Szlavónia, Horvátország és Dalmácia élére Gutkeled Miklóst nevezi ki, akinek azonban meg is kell harcolnia az új tartományért. És habár hiába igyekszik az ország gazdasági életét is helyre állítani az új pénz verésének reformjával, neje, Erzsébet továbbra sem tudja életképes örökössel megörvendeztetni. Eközben Bátor Attila folytatja magányos küzdelmét, hogy bosszút álljon a családjáért.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben

2017\06\16

Puszi, Erzsi!

covers_413647.jpgSzerző: Hommonay Gergely
Cím: Puszi, Erzsi!
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 188 

SPOILERMENTES KRITIKA!

Erre a könyvre körülbelül fél évvel ezelőtt figyeltem fel, amikor az egyik barátom megkapta születésnapjára. Azóta a kötet kézről kézre járt a családjában, illetve a baráti társaságban, és mindenki imádta. Majd jött a következő őrület: a kollégáim is egytől egyig odáig meg vissza voltak a könyvtől. Így végül az idei Könyvfesztiválon én is beszereztem. Sajnos dedikáltani ott nem volt alkalmam, de szerencsémre Gergely tiszteletét tette a Könyvhéten is, így ha már kéznél volt a kötet, utazás és várakozás közben én is elolvastam.

Korábban is ismertem Erzsébet magával ragadó stílusát, hiszen a facebook oldalát már pár hónapja követem. Vannak posztok, amelyeket én nem ítélek az oldalra valónak, de alapjáraton humorosak a kiírások, akárhányszor felmegyek, kicsit vidámabb leszek. A kötetre is ugyanez a bájos humor a jellemző. A történeteket Erzsébet Fenevadova diktálta le hű szolgájának, Gergelynek, ezekből az apró gyöngyszemekből láthatjuk a világot macskaszemmel.

More:

Libri Kiadó Olvastam 2017ben Hommonay Gergely

2017\06\14

Lángmarta dél

Anjouk II.

covers_365075.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Anjouk – Lángmarta dél
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 376

A kritika az első részre, a Liliom és vér című kötetre nézve spoilert tartalmazhat!

Ritka az, hogy egy sorozat köteteit gyors egymásutánban olvasom, még ha nagyon jó is az első rész, általában akkor is tartok pár hónap szünetet az egyes részek között. Bíró Szabolcs nagyszabású történelmi sorozatával azonban most kivételt tettem, hiszen alig egy héttel a Liliom és vér után már is a kezemben volt a folytatás.

Folytatódik tehát Anjou Károly és Bátor Attila története. Miközben Anjou Károly győzedelmeskedett az előző kötetben, újabb problémával kell szembenéznie. Subics Mladen, horvát bán pusztításait kell megfékeznie. Eközben Bátor Attila a családja nyomába ered, ám kutatása egyelőre nem vezet eredményre. László, az egykori dicső lovag, akinek lecsúszásának tanúi lehettünk az előző kötetben, továbbra is bujkálásra kényszerül, míg végül új „gazdára” talál. Bátor Szilárd és a család két apródja pedig szolgasorba kerül, ám csak rövid ideig lehetnek együtt, mielőtt a sors külön utakra sodorná őket.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben

2017\06\12

A 88. Ünnepi Könyvhétről

Nagyon régen írtam már könyves eseményről, Könyvhétről meg de főleg (konkrétan 2013-ban és 2014-ben) de az idei annyira jó volt, hogy kénytelen vagyok rendszerezni az élményeket, hogy idővel vissza tudjak emlékezni rá.

Kezdhetném azzal, hogy a 88. Ünnepi Könyvhét igazán különleges évfordulóhoz érkezett, hiszen a számot 90 fokkal megdöntve kettős végtelen jelet kapunk, de ennyire ne legyünk szentimentálisak. Szerencsére nagyon jó időt fogtam ki, mindkét nap sütött a nap, meleg volt, egyedül a szombat délután árnyékolta be egy kis eső, de erről majd később.

Elöljáróban amire nagyon büszke vagyok: sikerült ellenállnom az akcióknak és magamhoz képest kevés új könyvvel tértem haza (a pénztárcám ennek azért örült), valamint sikerült minden szerzővel dedikáltatnom, akit előzetesen felírtam a listámra.

More:

Könyvhét

2017\06\08

Nerve - Idegpálya

covers_407769.jpgSzerző: Jeanne Ryan
Cím: Nerve – Idegpálya (Nerve)
Fordító: Lacza Katalin
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES KRITIKA!

Az Idegpálya történetével először film formájában találkoztam. Pontosabban, csak az ajánlót láttam, és bár az alapötlet megragadott, egyelőre még nem volt érkezésem megnézni a mozifilmet. Aztán megpillantottam a regényt a könyvtárunk polcán, a hátoldalát elolvasva pedig adtam neki egy esélyt, és hazajött velem.

A tizenéves Vee egy amatőr színjátszócsoport tagjaként, háttérmunkában dolgozik szabadidejében. Egy régi baklövésének köszönhetően szülei szigorúan fogják, az iskolán és a színházon kívül máshová nem mehet. Egy alkalommal mégis úgy dönt, hogy elindul a MERSZ online játékán. A játék egy „felelsz vagy mersz”-hez hasonlít, ahol azonban alapból ki van zárva a felelet választása. A játékosok egy telefonos applikáció útján kapják a soron következő küldetéseket, a nyeremény pedig minden egyes forduló után egyre nagyobb. Vee is feltölti első ilyen videóját, nem sokkal később pedig számos követőre akad. Ahogy a lány szinteket lép a játékban, annál nehezebb feladatok várják őt – persze a tét is magas. Csak az a kérdés: van-e lehetőség a kiszállásra.

More:

Gabo Kiadó Olvastam 2017ben Jeanne Ryan

2017\06\06

A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös

covers_435145.jpgSzerző: Bart István
Cím: A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 248

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Európa Könyvkiadó az idei Könyvfesztiválra jelentetett meg két, témájában egymáshoz eléggé szorosan kötődő, ám a másiktól teljesen független könyvet. Az egyik jelen cikk tárgya, Bart István kötete, amelynek főszereplője Rudolf koronaherceg, a másik a felesége, Stefánia emlékiratait egybegyűjtő, Császárnénak szántak címet viselő regény.

Habsburg Rudolf neve bizonyára senkinél sem szorul magyarázatra. A magyarok egyik kedves trónörököse méltán vált népszerűvé köreinkben: nem csak különös szeretettel fordult felénk (akár az anyja, Erzsébet), de halálának rejtélye is tovább fokozza a kultuszát. Filmek, musicalek (Elisabeth, Rudolf – Az utolsó csók), könyvek sora foglalkozik az ifjú herceg életével, ám most, több mint 130 évvel később sem sikerült teljesen megfejteni Rudolf igaz személyiségét. Hazaáruló volt? Lázadó? Ezért kellett meghalnia (megölni őt)? Vagy egyszerűen csak a szerelemet választotta, és mikor nem kaphatta meg, végső elkeseredésében önkezével vetett véget az életének? Bart István „szerelmes regénye” a Rudolf halálát megelőző negyvennyolc órával korábbról kezd mesélni. Ám éppúgy, ahogy a történelem, maga a történet is szerteágazóvá válik, így kapunk egy, a filmek és ponyvák idealizált képétől pontosabb jellemrajzot Rudolfról.

More:

Európa Könyvkiadó Olvastam 2017ben Bart István

2017\06\04

Egy könyvmoly regényes élete

covers_319050.jpgSzerző: Gabrielle Zevin
Cím: Egy könyvmoly regényes élete (The Storied Life of A. J. Fikry)
Fordító: Ballai Mária
Kiadó: Magnólia Kiadó
Oldalszám: 224

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Olvasni szerető emberként mindig öröm olyan regényt a kezembe venni, amely az olvasásról, a könyvek iránti szeretetről szólnak. Gabrielle Zevin 2014-ben megjelent kötete éppen ezt teszi, de olyan varázslatos módon, hogy máris kikiáltottam magamban az idei évben olvasott legjobb regényének az Egy könyvmoly regényes életét.

A harmincas évei közepén járó A. J. Fikry-t balszerencsék sorozata érik. Egy szörnyű balesetben elhunyt a felesége, a könyvesboltjába, amely az egyetlen örömöt jelenti az életében, szinte már senki sem tér be, ráadásul egy éjszaka ellopják tőle Edgar Allan Poe legelső verseskötetének egy igen ritka példányát, amelyből a nyugdíját kívánta a jövőben kiegészíteni. És ha mindez nem lenne elég, egy éjjel ismeretlen feladótól érkezik egy csomag a könyvesboltjába, amelynek tartalma nem más, mint egy két éves kislány. Innentől kezdve A. J. Fikry élete megváltozik: szép lassan gondoskodó apává válik, akire még a szerelem is újból rátalálhat. És ekkor még csak nem is sejti, hogy a könyvek iránti szeretete mennyi ember életét lesz képes megváltoztatni.

More:

Olvastam 2017ben Gabrielle Zevin Magnólia Kiadó

2017\06\02

Liliom és vér

Anjouk 1.

covers_337900.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Anjouk – Liliom és vér
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 344

SPOILERMENTES KRITIKA!

Bíró Szabolcs nevével először a Sub Rosa megjelenése kapcsán találkoztam. A kötetről anno úgy vélekedtem, hogy egy erős elsőkötetes regény (ha a Francis W. Scott álnéven írtakat nem számoljuk, azok inkább strandra való ponyvák). Ezt követően jelent meg a Non nobis, Domine (amely az Anjouk-sorozat előzményének is tekinthető), valamint a Ragnarök című viking-fantasy, amelyek nálam még mindig várakozó állásponton vannak, de remélem, idővel sort kerítek azokra is.

1321-ben járunk. Bátor Attila, az egykori templomos lovag az elmúlt kilenc évben hátrahagyva a harcot, a csatározást, a szlavóniai birtok felvirágoztatásán munkálkodik. Egy nap azonban megérkezik hozzá a háromszor koronázott király, Anjou Károly, régi barátja, aki újból hadba hívja. Csák Máté, a Felvidék hadura meghalt, Károly pedig elhatározza, hogy ellensége birtokait is megszerzi magának. Attila újból felölti tehát a lovagi páncélt, hogy segítse uralkodóját. Ezzel pedig kezdetét veszi egy újabb veszélyes kaland. Régi ismerősök és új alakok is felbukkannak az életében, és eközben a Bátor család otthon maradt tagjaira is újabb veszély leselkedik.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben

2017\05\31

Tíz igaz történet

Szerzők: Maros András - Parti Nagy Lajos - Karafiáth Orsolya - Dragomán György-  Gerlóczy Márton - Tasnádi István - Vámos Miklós - Kemény Zsófi - Simon Márton - Kiss Tibor Noé
Cím: Tíz igaz történet
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 68

SPOILERMENTES KRITIKA!

2015-ben jelent meg az első Tíz igaz történet című kötet, amely emberi jogi jogsértések történetét mutatja be. A Libri Kiadó tíz ismert, kortárs magyar szerzőt kért meg ezek megírására. A kötet sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2016-ban kiadták a második könyvet, idén pedig újabb tíz válogatást ismerhetnek meg az olvasók.

A könyv tíz magyar szerző (név szerint: Maros András, Parti Nagy Lajos, Karafiáth Orsolya, Dragomán György, Gerlóczy Márton, Tasnádi István, Vámos Miklós, Kemény Zsófi, Simon Márton és Kiss Tibor Noé) írását tartalmazza. Az értekezések tartalma minden esetben egy emberi jogi jogsértés, amelyet valós események ihlettek. Az alig pár oldalas írások igyekeznek felhívni a hozzánk hasonló emberek figyelmét arra, hogy amit mi alapvető jognak gondolunk (és annak is kellene lennie), az némely országban nem is annyira alapvető jog. Így például láthatjuk, hogy egy nőt és annak fogyatékos unokaöccsét csak azért vernek meg, mert más, mint a többiek, vagy hogy némely országban milyen kegyetlen módon büntetik a homoszexualitást vagy a házasságtörést (!), vagy éppen hogy koholt vádak alapján akár halálbüntetésre is ítélhetnek valakit.

More:

Libri Kiadó Olvastam 2017ben

2017\05\29

Az első

Szerkesztő: Csapody Kinga – Nagy Boldizsár
Cím: Az első
Kiadó: Menő Könyvek (Manó Könyvek)
Oldalszám: 220

SPOILERMENTES KRITIKA!

2017 elején a Menő Könyvek gondozásában látott napvilágot az első olyan novelláskötet, amelyben magyar szerzők írnak az első alkalomról. Tizenöt szerző, tizennégy történet arról, amelyből csak egy lehet - hirdeti a fülszöveg. Amikor belevetettem magam az olvasásba, leginkább arra voltam kíváncsi, hogy mennyire kapok majd eltérő írásokat erről a témáról, hiszen nagyon sokféle módon és szemszögből lehet megközelíteni.

A kötet Nyári Krisztián előszavával (pontosabban előjátékával) nyit, amely azon kívül, hogy végigvezet minket röviden (de tényleg nagyon röviden) a magyar írók és költők az első alkalomhoz való viszonyán, semmi érdemlegessel nem szolgál.

More:

Menő Könyvek Olvastam 2017ben

2017\05\27

Az utolsó nap éjszakája

Szerző: Kóbor Barbara
Cím: Az utolsó nap éjszakája
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 224

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Atheneum Kiadó az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektet a magyar szerzők felkarolására, és igyekszik minél több műfajban megjelentetni a regényeket. Az utolsó nap éjszakája A lány a vonaton nyomvonalán kíván mozogni (hogy ez szerintem mennyire érdemleges, inkább hagyjuk, mert szerintem Hawkins regénye igen csak túlértékelt). Habár a két regénynek sok köze nincs egymáshoz, ez a regény sem győzött meg a domestic noir létjogosultságról az irodalomban.

Séverine, a harmincas évei közepén járó boldogtalan életet él. Férjét, aki többször megalázza és megerőszakolja, már évek óta nem szereti, egyedül gyermeke jóléte miatt marad vele. Egyre inkább foglalkoztatja a változtatás gondolata, míg nem szilveszter éjszakán olyan dolog történik vele, amely egész addigi életét megváltoztatja.

More:

Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben Kóbor Barbara

2017\05\25

Billy Elliot

Szerző: Melvin Burgess
Cím: Billy Elliot (Billy Elliot)
Fordító: Gaál Tekla
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Billy Elliot történetével először 2000-ben találkozhattak a nézők, ekkor került ugyanis a mozikba a több Oscar-díjra jelölt filmváltozat. A regényváltozat – amely Lee Hall forgatókönyve alapján készült – egy évvel később látott napvilágot, a feladattal a népszerű Melvin Burgesst bízták meg. Ezt követően 2005-ben Elton John zenéjével bemutatásra került a musical változat is, amely 2016 óta Budapesten is nagy sikerrel fut az Operaházban és az Erkel Színházban.

A tizenkét éves Billy Elliot az egyik bokszedzése után a szomszédos teremben zajló balettórán találja magát. A tánc azonnal lenyűgözi, és próbaképpen be áll a lányok közé. Mrs. Wilkinson, a tanára szerint igazi tehetség, olyan, amelyet húsz éves pályafutása során egyszer sem látott. A fiúnak minden álma, hogy felnőttként balett-táncossá váljon, azonban szigorú apja – aki egyébként az 1984-es nagy bányászsztrájk áldozata – és konzervatív bátyja hallani sem akar arról, hogy ilyen „lányos” sportot űzzön. Billy azonban nem adja fel, hisz abban, hogy amit igazán akar, az sok kitartás és kemény munka révén valóra válhat.

More:

Cartaphilus Kiadó Olvastam 2017ben Melvin Burgess

2017\05\23

Batman - Halál a családban

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 11. kötet

Szerző: Jim Starlin
Cím: Batman - Halál a családban (Batman – A Death int he Family)
Fordító: nincs megadva
Kiadó: Suvet Kft. / Eaglemoss - DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Halál a családban az egyik leghíresebb Batman-történet, hiszen nem csak egy halálesetnek lehettek szemtanúi az olvasók, hanem ők maguk szavazhatták meg a végkifejletet. A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 11. kötete ezt az időszakot eleveníti fel előttünk.

Jason Todd, aki a második Robinként funkcionál Batman mellett, egy véletlen folytán rájön, hogy egész életét hazugságban élte le. Az, akiről azt hitte, hogy életet adott neki, csak mostohája volt, így hát a fiú lázas nyomozásba kezd igaz anyja után. Három lehetséges jelöltre bukkan, így a Bruce Waynetól kapott pénz segítségével földrészeken át utazik, hogy fényt derítsen az igazságra. Batman hasonlóan nagy ívű kalandba kezd, ám az ő motivációja sokkal komorabb: Joker ismételten megszökött az Arkham Elmegyógyintézetből és – minő meglepetés – ismét a világ leigázására készül.

More:

Képregény Olvastam 2017ben DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény Jim Starlin

2017\05\21

Legendás állatok és megfigyelésük - Az eredeti forgatókönyv

Szerző: J. K. Rowling
Cím: Legendás állatok és megfigyelésük – Az eredeti forgatókönyv (Fantastic Beats and Where to Find Them – The originial screenplay)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kicsivel több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben, a negyedik és az ötödik Harry Potter-rész közti hosszas várakozás idején jelent meg két roxforti tankönyv. Az egyik, A kviddics évszázadai, amely a varázslók legendás sportjának történelméről mesél nekünk, a másik a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Göthe Salmander feljegyzéseit tartalmazta. Hét Harry Potter-kötet, nyolc film és egy színpadi verzió után 2016 novemberében ismét visszatérhettünk a J. K. Rowling varázsvilágába, ekkor került mozikba ugyanis egy öt fejezetből álló franchise első része, amely az 1920-as évek Amerikájába kalauzol el minket. Jelen kötet pedig ennek a filmnek az eredeti forgatókönyvét tartalmazza.

Göthe Salmander, az ifjú magizoológus New Yorkba érkezik, ahol az Új Salem társaság törekvéseinek köszönhetően a muglik (amerikai kifejezéssel magnixek) és a varázslók közötti harc kiéleződik. Salmander varázslatos bőröndjének rejtekéből egy véletlen folytán megszökik pár fantasztikus lény, amely tovább fokozhatja a kialakult helyzetet. Göthe újdonsült barátai – Tina, a MACUSA alkalmazottja, Quennie, a legilimentor, valamint a varázstalan Jacob Kowalsky – segítségével igyekszik befogni újból az állatokat, ám mindeközben a varázsvilág is komoly problémákkal küzd: a jelek szerint egy, már több éve nem észlelt obskurus szedi áldozatait.

More:

Animus Kiadó J. K. Rowling Olvastam 2017ben

2017\05\19

A gonosz új arca

Szerző: John Cure (Győrffy-Kiss József)
Cím: A gonosz új arca
Kiadó: Mogul Kiadó
Oldalszám: 328

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A John Cure álnéven alkotó Győrffy-Kiss József regényeivel már régóta szemeztem, így amikor hosszú évek után ismét ellátogattam a helyi könyvtárba, és rátaláltam A gonosz új arca című regényre, nem sokáig gondolkodtam azon, hogy hazavigyem-e. A fülszöveg izgalmas misztikus pszichothrillert ígér – a kérdés, hogy sikerült-e maradéktalanul megkapnom ezt.

John Marllow, a ’80-as évek rettegett sorozatgyilkosa önkezűleg vet véget az életnek, mikor a rendőrség sarokba szorítja. Nem sokkal később lát napvilágot Joseph Curch, a szegény sorban élő író és neje, Agatha első gyermeke, Eddie. A kisfiút már gyerekként rémálmok gyötrik, amelyek okát a pszichológusok sem tudják megfejteni. Évekkel később, mikor Joseph megkapja az esélyt az élettől, hogy egy neves kiadó felkarolja őt, az élete egy pillanat alatt dől romba. A házassága végérvényesen megromlott, így arra a döntésre jut, hogy visszaköltözik Angliába. Tíz évvel később az amerikai kisvárosban ismét folytatódnak a gyilkosságok, a módszerek ugyanazok. Talán Marllow tért vissza? Vagy egészen máshol kell keresni a gyilkost?

More:

John Cure Mogul Kiadó Olvastam 2017ben