Könyvkritikák

2017\11\15

Mosolyogj!

covers_440379_1.jpgSzerző: Raina Telgemeier
Cím: Mosolyogj! (Smile)
Fordító: Bayer Antal
Kiadó: Frike Comics
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Frike Comics viszonylag új kiadónak számít a hazai képregényes piacon. Az eleinte lelkes rajongók (a Fumax segítségével) által útjára indított Dylan Dog olasz képregény magyarországi megjelenését vették át, és ezzel együtt a korábban hat számot megért Dampyr-sorozatot is folytatták. Az olasz képregényeken túl Robert Kirkman (a The Walking Dead – Élőhalottak szerzője) Outcast – A kitaszított című szériájának a jogait is megszerezték, eddig három füzet jelent meg a gondozásukban. Egyik újdonságuk pedig Raina Telgemeier Will Eisner-díjas képregénye, a Mosolyogj!, amely egy tinédzser lány mindennapi problémáit tárja elénk humoros formában.

A történet – részben – önéletrajzi ihletésű, így a főszereplő maga az alkotó. Raina átlagos diák szeretne lenni, azonban egyik este szörnyű baleset éri: elesik és a két első fogát beveri. Innentől kezdve az élete maga a pokol: fogszabályzó, fogpótlás, állandó műtétek és végül: átmenetileg műfogsor. Az általános iskolai és a gimnáziumi évek e nélkül is kibírhatatlanok lennének, de Rainának a mindennapi gondokkal is meg kell küzdenie: pletykák, fiúk és rosszindulatú barátnők.

More:

Frike Comics Olvastam 2017ben Raina Telgemeier

2017\11\10

Holnap

covers_451299.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Holnap (Demain)
Fordító: V. Detre Zsuzsa
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 404

Guillaume Musso nevét még az egykori Ulpius-ház Kiadónak köszönhetően ismerhettük meg, többek között az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled? című regények kapcsán. Az utóbbi időben a francia szerző könyveinek magyarországi gondozását a Park Kiadó vállalta magára, Az angyal hív után idén megjelent a Holnap című írás is, amely egy roppant furcsa szerelmi történet és egy izgalmas krimi keveréke.

Matthew, a bostoni egyetemi fizikatanár felesége halála után egyedül neveli négy és fél éves gyermekét. Egy évvel a megözvegyülése után egy laptop vásárlást követően kapcsolatba kerül annak korábbi tulajdonosával, Emmával, a New York-i sommerlier-vel. Nem sokkal később randevút beszélnek meg, ahová mindketten el is mennek, ugyanabba az étterembe, ugyanazon a napon, ugyanabban az órában – ám mégsem találkoznak. Ugyanis Emma 2010-ben, Matthew 2011-ben él. A felfoghatatlan és döbbenetes felismerés új lehetőséget is tartogat mindkettejük számára, kölcsönösen segítve egymáson, megmenthetik a másikat a szenvedéstől. A kérdés a szokásos: biztos jó dolog beleavatkozni a sorsba, ezzel megváltoztatva a múltat?

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2017ben

2017\11\08

Misu háborúja

covers_451167.jpgSzerző: Pachmann Péter
Cím: Misu háborúja
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Pachann Pétert azt hiszem senkinek nem kell bemutatni. Ha máshonnan nem is, de a Tények műsorvezetőkejént egy egész ország ismerte meg a nevét. A most megjelenő Misu háborúja című (kis)regénye a délszláv háború borzalmait vegyíti egy család élettörténetével.

A délszláv háború ideje alatt játszódó történet főszereplője – a címmel ellentétben – Misu anyja. A több idősíkon futó cselekmény során megismerjük az ő életének egyes pillanatait, a házasságkötéstől kezdve, a teherbe esésen és a szülésen keresztül egészen Misu hatéves koráig. A nő és Misu életében fontos szerepet játszik az apa jó barátja, Ábrahám is, aki az igazi borzalmat jelenti a család számára. És mindeközben az emberi kegyetlenséggel, az éhezéssel és a kiszolgáltatottsággal is meg kell küzdenie hőseinknek.

More:

Pachmann Péter Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben

2017\10\17

A zárt koporsó

Hercule Poirot új esetei 2.

covers_410170.jpgSzerző: Sophie Hannah
Cím: A zárt koporsó (Closed Casket)
Fordító: Molnár Eszter
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 496

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szerte a világban nagy port kavart a hír, hogy Agatha Christie örökösei engedélyt adtak Sophie Hannah írónő részére, hogy folytatást írjon a krimi koronázatlan királynője leghíresebb detektívfigurájának. A monogramos gyilkosság nagy port kavart, kapott hideget-meleget egyaránt (valljuk be, ez várható is volt), ám az bizonyos, hogy milliók voltak kíváncsiak arra, hogy vajon milyen új nyomozásban láthatják viszont kedvenc hősüket. Ha a kritikák nem is feltétlen, de az eladási példányszámok mindenképpen indokolttá tették a folytatást, így két évvel később megjelent a Catchpool és Poirot-páros második története is.

Edward Catchpoolt és Hercule Poirot-t vendégségbe hívják egy írországi kastélyba. A vendéglátó pedig nem más, mint a híres gyermek-krimi író, Lady Athelinda Playford. A két nyomozó sejti, hogy nem egy szimpla baráti beszélgetésre vagy egy pihentető hosszú hétvégére számíthatnak. Lady Playford a vacsoránál jelenti be az egybegyűltek – két gyermeke és párjaik, ügyvédje és annak üzlettársa, személyi titkára és egy ápolónő – előtt, hogy megváltoztatta a végrendeletét. A végakarat szerint a tetemes vagyon a nő halála esetén ugyanis nem a gyermekeit, hanem halálos beteg titkárát, Joseph Scotchert illeti. A bejelentés, ahogyan várható volt, nagy felháborodást vált ki. Joseph Scotcher azonban még aznap éjjel meggyilkolják. Poirot és Catchpool pedig lázas nyomozásba kezd, de a szálak és a vallomások egyre inkább összegabalyodnak.

More:

Európa Könyvkiadó Sophie Hannah Olvastam 2017ben

2017\10\13

Leszámolás Eddyvel

covers_347668.jpgSzerző: Édouard Louis
Cím: Leszámolás Eddyvel (En finir avec Eddy Bellegueule)
Fordító: Pataki Pál
Kiadó: Ab Ovo Kiadó
Oldalszám: 184

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Egészen különleges sorsa van ennek a regénynek az életemben. Ugyanis először a kötetből készült színházi adaptáció keltette fel a figyelmemet, de még ekkor sem kötettem össze, hogy a könyv megjelent nálunk is. Ezt követően egy akció keretében találkoztam újra a címmel, és mivel olyan ismerős volt valahonnan, jobban utána néztem. Mikor rájöttem, hogy a két történet megegyezik, gyorsan meg is rendeltem, meg ha már megérkezett, rövidsége okán bele is vágtam.

Eddy Bellegueule élete cseppet sem irigylésre méltó. Egy olyan közösségbe született, ahol az iskola csak egy kötelező rossz, az élet majd úgyis megtanít mindenre, amire kell. Ahol a férfiasság abban testesül meg, hogy a kocsmában részegen minél többször verekedj. Ahol az asszonyokat üthetik, a gyengéket bánthatják. Ahonnan nagyon nehéz kitörni, és feljebb jutni. Ahol megvetik a burzsujok világát. És ahol gyűlölik a másságot. Eddy pedig gyermekkora óta tudja, hogy meleg.

More:

Ab Ovo Kiadó Olvastam 2017ben Édouard Louis

2017\10\11

A lányunk férje

covers_309245.jpgSzerző: Charity Norman
Cím: A lányunk férje (The son-in-law)
Fordító: Sipos Katalin
Kiadó: Kulinária Kiadó (Lettero Kiadó)
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!
Charity Norman nevére a harmadik, magyarul hamarosan megjelenő könyve, a Luke Livingstone titkos élete kapcsán figyeltem fel. Elsősorban nem is a történet - habár az sem volt utolsó szempont -, hanem amiatt, hogy a kritikusok Jodi Picoult-hoz hasonlítják. Utóbbi pedig egyik nagy kedvencem, így kicsit jobban utánanéztem a szerzőnek, majd rövid időn belül be is szereztem az eddig megjelent két kötetét.
Joseph Scottot hat év szabadságvesztésre ítélték felesége megölése miatt. A férfi jó magaviseletéért három év után feltételesen szabadult. Most pedig szeretné felvenni a kapcsolatot három gyermekével: a tinédzser Scarlettel, a tízéves Theóval és az éppen iskolás Bennel, akiket eddig anyai nagyszüleik neveltek. A nagyszülők - Hannah és Frederick - azonban gondolni sem akarnak arra, hogy lányuk gyilkosát az unokák közelébe engedjék. Joseph-nek így nem marad más választása, minthogy bírósághoz forduljon.

More:

Olvastam 2017ben Lettero Kiadó Charity Norman

2017\10\09

Ki ez a lány?

covers_436198.jpgSzerző: Amy Gentry
Cím: Ki ez a lány? (Good As Gone)
Fordító: Tomori Gábor
Kiadó: 21. század Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES KRITIKA

A 21. század kiadó folytatja a népszerű pszicho-thriller sorozatát, amelynek nyáron megjelent tagja Amy Gentry bemutatkozó regénye, a Ki ez a lány?, amelyben egy pár évvel ezelőtt eltűnt lány tér vissza a családjához.

A Whitaker-Davalos házaspár élete egy éjszaka alatt válik igazi rémálommá. Tinédzser lányukat egy éjjel elrabolják otthonról. Az eset egyetlen szemtanúja Julie testvére, Jane, aki egy szekrény mélyéről figyeli az eseményeket. Anna és férje nem adják fel a keresést, egy alapítványt is létrehoznak, amelynek célja, hogy a nyomravezetőnek magas jutalmat adjanak. Pár évvel később, egy májusi estén egy fiatal nő csönget be hozzájuk: azt állítja, hogy ő Julie. Idővel azonban Anna gyanakodni kezd, hiszen a nő sok mindent titkol előttük, nem sokkal később pedig egy magánnyomozó is feltűnik a színen, aki azt állítja Julie-t igazából soha nem rabolták el.

More:

XXI. Század Kiadó Olvastam 2017ben Amy Gentry

2017\10\05

Half a King - Az uralkodó

Szilánkos-tenger 1.

covers_357800.jpgSzerző: Joe Abercrombie
Cím: Half a King – Az uralkodó (Half a King)
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Joe Abercrombie regényeivel, mint a fantasy műfajt is szerető olvasó, már régóta szemeztem, azonban mindeddig egyik kötettel sem mertem próbát tenni. (Aminek feltehetőleg a féltégla nagyságú példányok az okai, no meg az, hogy igyekszem új sorozatokba anyagi megfontolásból nem belevágni.) A Half a King – Az uralkodó azonban tökéletes belépőnek bizonyult már olvasás előtt is: viszonylag rövidnek mondható, ráadásul a történet is jobban megfogott, mint a többi regénynek.

Yarvi, Gettföld királyának, Uthriknak másodszülött fia, akit egész életében arra képeztek ki, hogy miniszter legyen egy szempillantás alatt válik királlyá. Apját és fivérét ugyanis megölték, így a Királyi Fejpánt öröklés jogán az ő fejére kerül. Yarvi azonban – akit félembernek csúfolnak csonka keze miatt – nem érzi magát késznek ekkora felelősséggel járó hivatásra. Erről pedig mások is így gondolkodnak: a fiú nem sokkal később felségárulás áldozata lesz. A támadás során a Szilánkos-tenger habjai közé zuhan. A trónbitorló emberei biztosra veszik a halálát, azonban Yarvinak még is sikerül megmenekülnie. Esküt tesz, hogy vissza foglalja az őt megillető helyet és bosszút áll merénylőin. A sors fintora folytán azonban pont az ellenséges birodalom királya talál rá, aki – nem ismervén fel a fiút – eladja rabszolgának. Így kezdődik Yarvi kalandos és küzdelmes útja, mely során új barátokra tesz szert, akikkel együtt kell szembenéznie megannyi veszéllyel.

More:

Athenaeum Kiadó Joe Abercrombie Olvastam 2017ben

2017\10\03

Egyszerű igazság

covers_448319.jpgEllie Hathaway sikeres ügyvédnek számít, ám mint mindennek, a hírnevének is ára van. Hosszú évek alatt jutott el arra a szintre, hogy képes lelkiismeret-furdalás nélkül gyilkosokat, pedofilokat védeni és elérni, hogy felmentsék őket. Harminckilenc éves korára azonban összezavarodik, magánéleti és szakmai problémái egyaránt aggasztják. Ekkor keresi fel egyik legjobb barátnője, hogy vállalja el egy tizenéves lány, Katie Fisher védelmét, akit azzal gyanúsítanak, hogy újszülött gyermekét rögtön a szülést követően megfojtotta, és magára hagyta az istállóban. A lány váltig állítja, hogy semmi köze a csecsemőhöz - sem felmenői oldalról, semmint a gyilkosa. Az eset talán nem is lenne olyan bonyolult, ám Katie egy amis közösség lelkes tagja, ami több problémát is felvet a nyomozás során. Hogy jobban megismerje ügyfelét, Ellie úgy dönt, beköltözik a Fisher család házába, ám ekkor még nem is sejti, hogy mire vállalkozott.

Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban, és hazánkban is nagy olvasótáborral büszkélkedhet. Eddig megjelent regényeivel számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Nem egy művéből készült filmváltozat (A nővérem húga, Sorsfordítók) vagy színpadi változat, musical (Sorok között). Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Az idén augusztusban megjelent Egyszerű igazság (szerző hetedik regénye, amely 2000-ben jelent meg) korábban elérhető volt magyarul, ezúttal azonban sokkal impozánsabb borítót kapott. Habár akkora sikerre nem tett szert, mint A nővérem húga vagy a Tizenkilenc perc, a tévések felfigyeltek a sztorira és 2004-ben elkészült egy egész estés tévéfilm, a magyar származású Mariska Hargitay főszereplésével. A produkciót nálunk is bemutatták Ártatlan igazság címmel. 

More:

2017\09\26

Igaz történet alapján

covers_446948.jpgSzerző: Delphine de Vigan
Cím: Igaz történet alapján (D'apres une histoire vraie)
Fordító: Pataki Pál
Kiadó: Ab Ovo Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES KRITIKA

Pár évvel ezelőtt jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Semmi nem áll az éjszaka útjába című regény, amely a híres francia szerzőnő édesanyjának állított emléket. Az életrajzi ihletésű kötetről én is pozitívan nyilatkoztam, így amikor véletlen szembe jött velem de Vigan újabb regénye, nagyon megörültem. Főleg, hogy az Igaz történet alapján című írás is a szerzőről szól, ráadásul a kiadói címke („Thriller”) is felcsigázta az érdeklődésemet.

Az új regény cselekménye a Semmi nem áll az éjszaka útjába című kötet megjelenése után játszódik. A hirtelen jött siker (több, mint egymillió eladott példányszám, számos dedikálás és közönségtalálkozó), valamint a családjától kapott sértések miatt Delphine teljesen magába zuhan, oly annyira, hogy idővel egyetlen sort sem képes leírni. Szabályosan retteg attól, hogy tollat kell fognia a kezébe vagy a számítógép előtt ülve e-mailt kell írnia. Ekkor toppan be az életébe a titokzatos L., aki látszólag mindent tud Delphine-ről. Szép lassan átveszi az irányítást a szerző élete fölött, ám Delphine mély depressziójában ebből semmit sem érzékel.

More:

Ab Ovo Kiadó Delphine de Vigan Olvastam 2017ben

2017\09\24

Az üldözött

Várnay Benett-sorozat 2.

covers_443148.jpgSzerző: Szántó Dániel
Cím: Az üldözött
Kiadó: Aba Könyvkiadó (Atlantic Press Kiadó)
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szántó Dániel debütáló regénye, a Revans a tavalyi egyik kellemes meglepetése volt számomra. A fiatal író krimijében mindent megkaptam, amit ettől a műfajtól várok: remekül felépített karaktereket, izgalmas cselekményt, társadalmi kritikát és egy jól felépített bűntényt. Meg persze egy iszonyatos függővéget. Így nem is volt kérdés, hogy a folytatást már nagyon vártam. Az első kötet után tíz hónappal pedig már a boltokba is került Az üldözött, amelyben az olvasók végre megtudhatják, hogyan is alakul Várnay Benett sorsa. A kritika az első részre nézve spoilert tartalmaz!

More:

ABA Könyvkiadó Szántó Dániel Olvastam 2017ben

2017\09\16

Hontalan lelkek

covers_395487.jpgSzerző: John Cure
Cím: Hontalan lelkek
Kiadó: Mogul Kiadó
Oldalszám: 416

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A gonosz új arca után viszonylag hamar sikerült hozzájutnom a következő John Cure-kötethez. A Hontalan lelkek korábban már megjelent egyszer, ám a szerző újból elővette és leporolta a sztorit, hogy aztán ismét magánkiadás útján jutassa el a nagyközönséghez.

Clive Wallace feleségével és két gyermekével él a festői kisvárosban, Edgar’s Hillben. Pontosabban a kisváros csak addig volt festői, amíg egy évvel korábban furcsa gyilkosságsorozat nem ütötte fel a fejét. Pár gyereknek nyomtalanul eltűnt, szüleiket pedig brutálisan meggyilkolták. A gyilkost soha nem kapták el. A kegyetlen öldöklés azonban most újból kezdetét veszi, így már az FBI emberei is megérkeznek a helyszínre, hogy Jack Homa seriff közreműködésével megoldják az ügyet. Amikor Clive nagyobbik fia, Tim is eltűnik, a férfinak vissza kell térnie sötét múltjának egy elfeledett korszakához. És a titokzatos gyerekdal újból felcsendül

More:

John Cure Mogul Kiadó Olvastam 2017ben

2017\09\13

Katherine a köbön

covers_132555.jpgSzerző: John Green
Cím: Katherine a köbön, avagy a szerelem képlete (An Abundance of Katherines)
Fordító: Rindó Klára és Szabados Tamás
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 248

SPOILERMENTES KRITIKA

John Green neve sokaknak ismerős lehet, ha máshonnan nem is, de a Csillagainkban a hiba című történet (regény/mozifilm) kapcsán biztosan. A Katherine a köbön a szerző egy korai regénye, amely egy fiú különös világába kalauzolja el az olvasókat.

Colin Singleton fura figura. Nem iszik, nem dohányzik, nem jár bulizni, kiváló tanuló (sőt!), csak egy baj van vele: a lányok mindig dobják őt. És a lányokat minden esetben Katherine-nek hívják. Miután K-19 is szakít vele, Colin és barátja, Hasszán közösen útra kel, hogy együtt megtalálják Colin nagy Heuréka-pillanatát.

More:

Gabo Kiadó John Green Olvastam 2017ben

2017\09\11

Házirend

covers_448411.jpgJacob Hunt Asperger-szindrómás. A 18 éves fiú teljesen máshogy érzékeli a társadalmi reakciókat, a szociális jelzéseket, mint társai. Ráadásul most a kutyák és a dinoszauruszok után a kriminológia iránt érez nagyfokú érdeklődést.  Ez nagyban megnehezíti az egész Hunt-család életét: anyja, Emma egyedül neveli őt és öccsét, Theo-t, ugyanis a férje, amikor értesült nagyobbik fiuk betegségéről, elhagyta őket. Theo-nak sem könnyű a helyzete: bátyja miatt neki sincsenek barátai, így azzal tölti a szabadidejét, hogy ismeretlen emberek házába tör be, és elcsen egy-két dolgot. Jacob minden héten kétszer terápiára megy a fiatal Jess-hez, aki azonban egy nap nyomtalanul eltűnik. Pár nappal később holtan kerül elő, ráadásul Emma felismeri azt a takarót, amivel a lány holttestét betakarták, ugyanis az volt Jacob kedvenc pokróca. Kétségbeesésében a rendőrséghez fordul, nem is sejtve, hogy mekkora lavinát indít el, amely tönkre teheti az egész család életét.

Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban, és hazánkban is nagy olvasótáborral büszkélkedhet. Eddig megjelent regényeivel számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Nem egy művéből készült filmváltozat (A nővérem húga, Sorsfordítók) vagy színpadi változat, musical (Sorok között). Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Az idén augusztusban megjelent Házirend című regénye korábban elérhető volt magyarul, ezúttal azonban sokkal impozánsabb borítót kapott.

More:

2017\09\07

Aludj jól!

covers_412923.jpgSzerző: Rachel Abbott
Cím: Aludj jól! (Sleep Tight)
Fordító: Tóth Attila
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 448

SPOILERMENTES KRITIKA

A Művelt Nép Könyvkiadó – mint az Ulpius-ház utódja, annak üzletpolitikáját árvéve – igyekszik meglovagolni a (női) pszichothrillerek mostani sikerét, így gyakorlatilag havonta jelenik meg a gondozásukban egy-két ilyen műfajú regény. Rachel Abbott művei (Aludj jól!, Idegen gyerekek) is ebbe a kategóriába tartoznak: könnyed thrillerek, amelyek, ha megreformálni nem is fogják a műfajt, de kellemes kikapcsolódást jelentenek pár óra erejéig.

Egy nap különös telefonhívás érkezik a rendőrségre: Olivia Brookes telefonál, akinek eltűnt a férje és három gyermeke. Mint utóbb kiderül, a nő labilis idegállapotú, aki hajlamos elfelejteni bizonyos dolgokat – mint például, hogy a férje nyaralni vitte a gyermekeket. A nyomozókat sokkal inkább aggasztja, hogy Olivia hét évvel ezelőtt is hasonló szituációba keveredett: akkori párja, az iszlám vallású Dan távozott minden szó nélkül, a lány szülei pedig pár héttel később életüket vesztették egy tűzvészben. A rendőrség így nem sok jelentőséget tulajdonítanak az újbóli esetnek, ám amikor két évvel később maga Olivia tűnik el a gyermekkel együtt, Tom Douglas felügyelőt bízzák meg a rejtélyes eltűnések ügyével. Tom érzi, hogy a nő férje rejteget előlük valamit, ám kézzel fogható bizonyítékuk nem igazán akad. Sőt, igazából semmilyen nyomon nem tudnak elindulni, ugyanis sem a gyerekekről, sem Oliviáról nem találnak egyetlen fotót sem a házban, sem másik intézményben.

Rachel Abbott Angliában, Manchesterben született és nevelkedett, rendszerelemzőnek tanult és az 1980-as évek elején alapította meg saját médiavállalalát. Ezt 2000-ben eladta, és 2005-ben Olaszországba költözött, ahol közel tíz évet élt. Ezt követően visszaköltözött Alderney-re, a Csatorna-szigetek egyikére, ahol most teljes ideját au írásnak szenteli. Első regényeit (Only the Innocent, The Back Road) magánkiadásan, e-bookként jelentette meg, amelyek elég sikeresnek bizonyultak ahhoz, hogy egy nagyobb kiadó is felfigyeljen a műveire. Harmadik, Aludj jól! című regénye már nyomtatásban is megjelent, ennek folytatása a magyarul is elérhető Idegen gyerekek. Könyvei önálló történetek, csupán a nyomozó, Tom Douglas személye köti csak össze azokat.

More:

Olvastam 2017ben Művelt Nép könyvkiadó Rachel Abbott

2017\09\05

Agatha Raisin és a végzetes kezdet

covers_364739.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és a végzetes kezdet (Agatha’s First Case)
Fordító: Laik Eszter
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 36

SPOILERMENTES KRITIKA

M. C. Beaton sorozatával – amely azóta a tévéképernyőn is bemutatkozott – 2011-ben ismerkedtem meg. A könnyed hangulatú, vidéki krimi történetek engem is rabul ejtettek, és habár a teljes sorozat (amely magyarul már a 21. kötetnél jár) itt várakozik a polcomon, még csak az első pár kötetet olvastam el. Most azonban egy kis időre visszatérve önjelölt nyomozónkhoz – és egyben felavatva az e-book olvasómat -, nosztalgiáztam az e-könyvként megjelent novellával, amely Agatha első nyomozását meséli el.

A fiatal Agatha Raisin igyekszik hátrahagyni múltját (különös tekintettel befuccsolt házasságára), így titkárnői állást vállal egy PR-ügynökségnél. Amikor az egyik ügyfelüket, Sir Bryce Tellert gyilkossággal vádolják, őt küldik el a férfihoz, hogy közölje vele, a cégük, nem kíván tovább a sajtósa lenni. Agatha ösztöneiben bízva úgy dönt, hogy segít bebizonyítani a férfi ártatlanságát, és minden átgázolva, a szabályokat felrúgva nyomozásba kezd.

More:

M. C. Beaton Erawan Kiadó Olvastam 2017ben

2017\09\03

Maigret emlékiratai

covers_445495.jpgSzerző: Georges Simenon
Cím: Maigret emlékiratai (Les Mémoires de Maigret))
Fordító: Ertl István
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Agave Kiadó 2011-ben indította útjára Georges Simenon regényeinek kiadását. A Maigret-sorozat mellett úgy nevezett „kemény regényekkel” is jelentkeznek, ám az igazi népszerűséget továbbra is a felügyelő kalandjai hozzák meg a szerző számára. A most megjelent (az Agave sorozatában a tizenötödik) Maigret-kötet igazi különlegesség a rajongóknak, ugyanis maga a főhős meséli el a történetét.

Sokan talán azt várják – köztünk én is erre számítottam –, hogy egy újabb nyomozást fogunk olvasni, annyi különbséggel, hogy ezúttal Maigret szemszögén keresztül látjuk az eseményeket. Erről azonban szó sincs, az emlékirat szó a címben ezúttal valóban visszaemlékezést takar. Az egyes fejezetekben képet kapunk arról, hogyan ismerkedett meg a felügyelő Simenonnal, a fiatal íróval, aki utána megírta a kalandjait (néhol, igaz, pontatlanul), hogyan fogadta ő és a környezete, hogy a regényeknek köszönhetően híres lett, vagy éppen hogyan viszonyult az őt alakító színészekhez. A továbbiakban képet kapunk Maigret gyermekkoráról, valamint arról, hogyan ismerkedett meg a későbbi Madame Maigret-vel. De láthatjuk azt is, hogyan indult el a pályafutása, milyen feladatokkal bízták meg az idők során, és mindeközben a korabeli párizsi életről is kapunk egy képet.

More:

Georges Simenon Agave Kiadó Olvastam 2017ben

2017\08\27

Fantasztikus Róka úr

covers_449447.jpgSzerző: Roald Dahl
Cím: Fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA

A Kolibri Kiadó folytatja a tavaly nyáron megkezdett Roald Dahl-életműsorozatát, ezúttal egy rövidebb, inkább a kisebbekhez szóló történettel. A legújabb kötet korábban már megjelent magyarul (rövidsége okán egy másik Dahl-kisregénnyel együtt), a mostani kiadás azonban kapott egy új fordítást és az illusztrációk is Quentin Blake nevéhez köthetők.

Róka úr minden éjjel meglátogatja a falu három gazdáját, hogy élelmet lophasson magának. A három gazda – a kövér Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán – azonban egy idő után megelégeli az éjszaki portyázást, így erőt és időt nem spórolva csapdát állítanak Róka úrnak és a családjának. Azonban hősünket nem lehet olyan könnyen kijátszani, így más megoldásokhoz kell folyamodnia. A történet végén az egész földalatti és üregi társaság jól lakik – hála a fantasztikus Róka úrnak!

More:

Kolibri Kiadó Roald Dahl Olvastam 2017ben

2017\08\24

Egy szót se szólj!

covers_432268.jpgSzerző: Rena Olsen
Cím: Egy szót se szólj! (The Girl Before)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. század Kiadó
Oldalszám: 392

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Holtodiglan és A lány a vonaton című regényekkel új hullám indult meg kis hazánkban, amelyet leginkább a női pszichothriller jelzővel lehet illetni. Ezek a regények azonban – nevükkel ellentétben – nem kifejezetten női olvasóknak szólnak, habár az is tény, hogy a kiszolgáltatott, alávetett nőkről szóló történetek inkább a gyengébb nemhez állnak közelebb. Rena Olsen debütáló regénye is tökéletesen beleilleszkedik ebbe a sorba, a lényegi különbség, hogy az Egy szót se szólj!-nak komolyan foglalkozik is az adott problémával.

Clara Lawson nagy boldogságban él férjével, Glennel, amikor egy nap rendőrök törnek rájuk. Az addig tökéletesnek hitt élet darabokra törik: a férfit börtönbe szállítják, Clarát pedig egy speciális intézménybe. Pszichológusok, szakemberek igyekeznek a nőből minél több információt kihúzni, ám ő tartja magát férje utolsó parancsához: egy szót sem szabad elárulnia az ő külön világukról.

More:

XXI. Század Kiadó Olvastam 2017ben Rena Olsen

2017\08\22

A monogramos gyilkosságok

Hercule Poirot új esetei 1.

covers_314795.jpgSzerző: Sophie Hannah
Cím: A monogramos gyilkosságok (The Monogram Murders)
Fordító: Molnár Eszter
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 504

SPOILERMENTES KRITIKA

Az egész világ nagy várakozással és/vagy felháborodással fogadta a hírt: Agatha Christie örökösei engedélyt adtak Poirot legújabb kalandjának megírására és erre a feladatra a pszichothrillereiről itthon is ismert Sophie Hannah-t kérték fel. Az első rész (bizony, azóta már megjelent a folytatás is) fogadtatása hazánkban is elég vegyes volt, sokan csalódásként élték meg az új történetet, sőt, egyesek szentségtörést is kiáltottak.

A neves Bloxham Szállóban egyik éjszaka hármas gyilkosságot követnek el. Az áldozatok szájában egy-egy mandzsettagombot találtak, azok mindegyikén pedig egy három betűből álló monogram. A nyomozással Edward Catchpoolt bízzák meg, akinek a szomszédságában az azóta már visszavonulót fújt Hercule Poirot bérel szobát. A brit rendőrség embere – akarva-akaratlanul – segítséget kap a belga nyomozótól, aki igyekszik megtanítani ifjú társának, hogyan használja a kis szürke agysejtjeit.

More:

Európa Könyvkiadó Sophie Hannah Olvastam 2017ben