Könyvkritikák

2018\04\18

Egyasszony

covers_317359.jpgSzerző: Péterfy-Novák Éva
Cím: Egyasszony
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES KRITIKA!

Péterfy-Novák Éva könyvével szinte biztos, hogy elkerültük volna egymást, ha az Orlai Produkciós Iroda nem mutatja be a kötetből készült monodrámát Tenki Réka főszereplésével a Jurányi Inkubátorházban. A színdarab azonban felkeltette az érdeklődésemet, így került a látókörömbe az eredeti történet is, amit gyorsan be is szereztem, hogy még az előadás előtt elolvashassam.

Péterfy-Novák Éva megrendítő története az 1980-as években játszódik. A nőnek mozgás- és értelmi sérült gyermeke születik. Eleinte egy anya elképesztő odaadásával ápolja, gondozza a kis Zsuzsikát, ám idővel mégis kénytelen belátni, hogy az állandó és szakszerű felügyeletet nem tudja máshogy megoldani, csak ha egy gyermekotthon gondjaira bízza. Nem csak a társadalmi elvárásokkal, hanem férje agresszív viselkedésével is meg kell küzdenie napról napra.

More:

Libri Kiadó Péterfy-Novák Éva Olvastam 2018-ban

2018\04\15

Időnként hazudok

covers_445888.jpgSzerző: Alice Feeney
Cím: Időnként hazudok (Sometimes I Lie)
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ki gondolta volna, hogy az Ulpius-ház 2.0-ként működő Művelt Nép Könyvkiadó a grip lit műfajon belül nem csak a ponyvairodalom közül tud válogatni, hanem egy igazán izgalmas thrillerrel is elő tud állni? Feltehetőleg senki. Éppen ezért Alice Feeney regénye igazi kuriózumnak számít!

Amber Reynolds karácsony másnapján autóbalesetet szenved, minek következtében kómába kerül. Míg magatehetetlenül fekszik a kórházban, felidézi az egy héttel korábban történt eseményeket, amelyek a balesethez vezettek, amelyre azonban ő sem emlékszik tisztán. Mindemellett a történetben fontos szerep jut egy több mint 20 évvel ezelőtt írt naplónak is, amelyek végül elvezetnek a megoldáshoz.

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban Alice Feeney

2018\04\13

Gyilkos társas

covers_463303.jpgSzerző: J. S. Carol
Cím: Gyilkos társas (The Killing Game)
Fordító: Károlyi Eszter
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 444

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Könyvmolyképző Kiadó tavaly indította útjára a Kristály pöttyös logóval fémjelzett „női pszichothrillerek” sorozatát, amelyben a grip lit műfaj regényei közül válogat. A korábbi olvasmányok (Lélegzet-visszafojtva, A testolvasó) alapján nem sok reményt fűztem a Gyilkos társashoz, azonban szerencsére kellemesen csalódtam.

Jody ’JJ’ Johnson PR-szakértő, az egyik legnevesebb a szakmában. Szokásos törzshelye az Alfie’s, Hollywood egyik legmenőbb étterme, amely kialakítása folytán tökéletes arra, hogy a filmsztárok zavartalanul, a lesifotósok és újságírók hada elől elbújva szórakozzanak. Ahogyan tökéletes arra is, hogy egy álarcos férfi, pisztollyal a kezében, bombával a testén megjelenjen egy nap, és túszul ejtse a vendégeket. Kezdetben terrortámadást gyanítanak, ám könnyen lehet, hogy a férfit egészen más vezérli. Az viszont biztos, hogy egy őrült és beteg játékot kezd el játszani a túszokkal, amelynek a tétje az emberi élet.

More:

Könyvmolyképző Olvastam 2018-ban J. S. Carol

2018\04\11

Örökké tiéd

covers_229784.jpgSzerző: Daniel Glattauer
Cím: Örökké tiéd (Ewig Dein)
Fordító: Szitás Erzsébet
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 216

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Daniel Glattauer a Gyógyír északi szélre című regényével azonnal belopta magát a szívembe, és habár a kötet folytatása, A hetedik hullám már kicsit gyengébbre sikeredett, mégis kíváncsian vettem a kezembe a harmadik, egyben utolsó, magyarul megjelent művét. Az Örökké a tiéd fülszövege izgalmas pszichothrillert ígért, de sajnos kicsivel kevesebbet kaptam, mint amit vártam.

Egy bevásárlóközpontban egy idegen férfi véletlen rálép Judith sarkára. Pár nappal később Hannes felbukkan a nő üzletében, és randevúra invitálja. Pár találkozás után járni kezdenek, azonban a férfi jóval nagyobb léptekben haladna, mint ahogyan azt Juditg gondolná. Olyannyira, hogy a nőnek egy idő után elege lesz a túlzott szeretetből, szakítani akar. Csakhogy ez nem megy annyira könnyen, mint gondolta.

More:

Park Kiadó Daniel Glattauer Olvastam 2018-ban

2018\04\09

Ahol a vadak várnak

covers_479501.jpgSzerző: Maurice Sendak
Cím: Ahol a vadak várnak (Where the Wild Things Are)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 48

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Idén tavasszal a Kolibri Kiadó elhozta nekünk az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb mesekönyvét – amely nem mellesleg Barack Obama nagy kedvence is!

Max egész nap rosszalkodik, ezért anyukája vacsora nélkül zavarja be a szobájába, így a fiú bosszúból kitalálja, hogy elutazik oda, ahol a vadak várnak, és ahol ő lehet a király. Max tovább folytatja a tombolást az ismeretlen szigeten, majd, miután elege lesz a kalandokból – és miután ő is éhesen küldi el aludni az alattvalókat –, visszatér az otthonába, ahol már várja a vacsora.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2018-ban Maurice Sendak

2018\03\29

Meséld újra! - Gilgames

covers_458317.jpgSzerző: Yiyun Li
Cím: Meséld újra! - Gilgames (The Story of Gilgamesh)
Fordító: Bíró Júlia
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 100

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó 2014 tavaszán indította útjára a tíz kötetes Meséld újra!-sorozatot, amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése. A Gilgames eposzt a kínai származású, amerikai írónő, Yiyun Li átírásában olvashatjuk, ezzel együtt a sorozat utolsó része, a Lear király is kapható már. 

Gilgames Uruk ősi városának a királya volt, aki fiatalon kegyetlen és erőszakos uralkodó hírében állt, később azonban, kalandok sorait megélve bölcs és igazságos emberré vált. A kötetből megismerhetjük Gilgames életének legfontosabb állomásait: királlyá válását, Enkiduval, a hozzá hasonlóan bátor és erős férfival kötött barátságát, majd később azt, hogyan hajszolta a halhatatlanság és az örökifjúság titkát Enkidu halála után.

More:

Kolibri Kiadó Meséld újra! Olvastam 2018-ban Yiyun Li

2018\03\27

Esznek-e a halottak epertortát?

covers_480006.jpgSzerző: Rosemarie Eichinger
Cím: Esznek-e a halottak epertortát? (Essen Tote Erdbeerkuchen?)
Fordító: Nádori Lídia
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 160

A Kolibri Kiadó pár évvel ezelőtt indította útjára a Magasfeszültség emblémával jelzett sorozatát, amelyben olyan regények kerültek kiadásra, amely a szórakoztatás mellett nagyon kemény témákat feszeget. Az osztrák Rosemarie Eichinger frissen megjelent regényét is hasonlónak gondoltam - habár hivatalosan nem a sorozat tagja -, így alig vártam, hogy nekikezdjek annak a könyvnek, amit úgy hirdetnek, hogy egy "különösen szép könyv a gyászról". 

A tizenkét éves Emma az apukájával kettesben él, mióta a lány édesanyja jó pár évvel ezelőtt életét vesztette. A kislány szabadidejét a házuk melletti temetőben tölti, ahol beszélget a halottakkal és egyfajta krónikásként lejegyzi az élettörténetüket. Egy nap Emma találkozik Peterrel, akivel egy iskolába járnak, és akinek nemrég hunyt el az ikertestvére egy szerencsétlen balesetben. Mindketten elég furák ahhoz, hogy az iskolában elkerüljék őket, így hamarosan barátságot kötnek egymással. Míg Peternek a gyászával, Emmának a gyámhivatalos nénivel kell megküzdenie - no meg azzal a tudattal, hogy apukája ismét szerelmes.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2018-ban Rosemarie Eichinger

2018\03\26

Húsvéti nyereményjáték!

Húsvét alkalmából ismét nyereményjáték a Könyvkritikák blogon! Ha most velünk játszotok, megnyerhetitek az Animus Kiadó gondozásában megjelent A hipnotizőr című regényt, melyet a kiadó ajánlott fel.

statements_1074561.png

A nyeremény: Lars Kepler A hipnotizőr című regénye

A Játék menete: Válaszoljátok meg a lenti, egyszerű kérdést. A válaszokat vagy e-mailen, a konyvkritikanyeremenyjatek@gmail.com címre (ebben az esetben a tárgyba annyit írjatok: Húsvéti nyereményjáték 2018), vagy pedig a blog facebook oldalán, üzenetben is elküldhetitek.

A Játék időtartama: 2018. március 26. hétfő – 2018. április 2. hétfő éjfél

Eredményhirdetés 2018. április 2-i héten (a sorsolás, valamint a nyertessel való sikeres kapcsolatfelvétel után)

Lars Kepler Joona Linna-sorozatának eddig négy kötete jelent meg magyarul (A hipnotizőr, A Paganini-szerződés, A tűz tanúja, A bosszúálló). Mivel az első rész mára szinte beszerezhetetlenné vált, az Animus Kiadó újból kiadta A hipnotizőrt, és hamarosan érkezik a sorozat legújabb, ötödik része is. A hipnotizőr ízig-vérig igazi skandináv krimi, így bátran ajánlom én is a műfaj szerelmeseinek, de igazán jó ugródeszka lehet azoknak is, akik még csak most ismerkednek meg az északi világ bűnügyeivel!

A kötet tartalma: Egy apa. Egy anya. Egy kislány. A svéd kisvárosban elkövetett szörnyű mészárlásnak csupán egyetlen túlélője van, egy súlyosan sebesült kamasz fiú. A család ötödik tagja, a fiú nővére eltűnt. Mivel úgy fest, hogy a gyilkos az egész család kiirtását tűzte ki célul, a lány nyilvánvalóan életveszélyben van. A rendőrség megkezdi a keresését, ám az idő vészesen fogy. Joona Linna, a csökönyös természetű finn nyomozó szerint egyetlen lehetőség van arra, hogy nővére érdekében szóra bírják a sokkos állapotban lévő kamaszt: a hipnózis. Joona a leghíresebb és egyben leghírhedtebb hipnotizőrt, Erik Maria Barkot kéri fel, hogy segítsen neki. A fiú hipnózisban beszélni is kezd, ám az utazás, amelyre együtt indulnak, nem várt mélységekbe visz…

A kérdésünk, amelyre a helyes választ várjuk: Ki(ke)t takar a Lars Keplet írói álnév? 

A válaszokat tehát hétfő éjfélig küldhetitek el e-mailen és facebookon egyaránt, sorsolás jövő héten! Sok szerencsét mindenkinek!

Nyereményjáték

2018\03\25

Tökéletes hazugság

covers_443687.jpgSzerző: Emily Elgar
Cím: Tökéletes hazugság (If You Knew Her)
Fordító: Ipacs Tibor
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Emily Elgar debütáló regénye, a Tökéletes hazugság – a borítófülön található méltatások ellenére is – a thriller műfajának egyik leggyengébb példánya, sokkal inkább dráma, de sajnos annak sem igazán jó.

Alice Marlowe ápoló a 9B-n, ahová azok a betegek fekszenek, akiknek a gyógyulására szinte semmit esély sincs már, ám a remény által még életben lehetnek. Itt gondozzák Alice kedvencét, Franket, aki annak ellenére, hogy mindvégig tudatánál van – bár ezt a külvilág nem tudja -, nem tud sem mozogni, sem beszélni. Egyik nap egy fiatal nőt hoznak be: Cassie Jensen feltehetőleg egy cserbenhagyásos autóbaleset áldozata lett. Férjén és anyósán kívül senkit nem engednek be hozzá, és amikor fény derül Cassie egyik titkára, Alice saját szakállára nyomozásba kezd. Ez alatt az ágyban fekvő Frank is súlyos titkok tudója lesz, de sehogyan sem tudja felhívni a figyelmet a közelgő veszélyre.

More:

Maxim Kiadó Olvastam 2018-ban Emily Elgar

2018\03\06

A hetedik hullám

covers_100934.jpgSzerző: Daniel Glattauer
Cím: A hetedik hullám (Alle sieben Wellen)
Fordító: Kajtár Mária
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 248

Daniel Glattauer három évvel a Gyógyír északi szélre megjelenését követően írta meg Emmi és Leo szerelmi történetének a folytatását. A hetedik hullámban újra találkozhatunk az e-mailező szerelmespárral, de a főkérdés nem is az, hogyan alakul a sorsuk, hanem, hogy Glattauer tud-e újat mutatni az előző regényhez képest. A kritika az első részre nézve spoilert tartalmaz!

Hőseinket akkor láttuk utoljára, amikor a személyes találkozás ismételten meghiúsult, Emmi levelére pedig egy rendszerüzenet válaszolt, miszerint a címzett megszüntette az e-mailfiókját. Leo fél évre Bostonba költözött, ahonnan egy barátnővel, Pamelával tér haza. Emmi és a férfi újra egymásra találnak e-mailjeik útján, hogy aztán pár személyes találkozót megejtve rohanjanak végzetük felé.

More:

Park Kiadó Daniel Glattauer Olvastam 2018-ban

2018\03\03

Ördögi játszmák

covers_406511.jpgSzerző: Angela Marsons
Cím: Ördögi játszmák (Evil Games)
Fordító: Dr. Imre Balázs
Kiadó: General Press Könyvkiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES KRITIKA!

Angela Marsons Kim Stone felügyelő eseteit elmesélő könyvsorozatának nyitókötete, az Elfojtott sikoly nekem nagyon bejött, így kíváncsian vártam, mivel lep a soron következő részben. Sajnos a könyvtárban előjegyzést kellett leadni az Ördögi játszmákra, aztán a főnököm is lenyúlta tőlem, szóval viszonylag későn jutottam hozzá. De a várakozás végül megérte, mert ismét egy izgalmas, jól felépített történetet kaptam.

Dr. Alexandra Thorne pszichológus, aki sajátos módszerrel kívánja meggyógyítani a pácienseit. Azonban az egyik betege egy nap gyilkosságot követ el, megbosszulva az évekkel ezelőtt őt ért sérelmeket, míg egy otthon lakója félholtra veri a társát, pusztán azért, mert az megpróbálta felébreszteni. Kim Stone felügyelő egy idő után összeköti a különböző bűnügyi esetek szálait, így jut el ő maga is a neves pszichológushoz. A nőnek erős a gyanúja, hogy dr. Thorne veszi rá a pácienseit arra, hogy gyilkoljanak, de bizonyíték nincs a kezében, ráadásul egy olyan emberrel kell felvennie a harcot, akinek szakterülete a lelkileg sérült személyek. És ha valaki, hát Kim Stone ezek közé az emberek közé tartozik.

More:

General Press Kiadó Angela Marsons Olvastam 2018-ban

2018\03\01

Arc nélkül

Fülszöveg: Egy technikatanár saját tantermében lesz brutális gyilkosság áldozata. A gyilkos egy 1980-as évekből származó osztályképet helyez a holttest mellé, amelyen az áldozat arcát fekete tussal áthúzta. 
Fabian Risk évekig a stockholmi rendőrség alkalmazásában állt, most pedig családjával hazatér szülővárosába, Helsingborgba. Ám alig érkeznek meg új házukhoz, főnöke máris megjelenik, és bevonja őt a nyomozásba: az áldozat ugyanis Fabian egyik régi osztálytársa. De hamarosan kiviláglik, hogy a technikatanár korántsem az utolsó áldozat, a gyilkosság pedig egy ördögi pontossággal kitervelt gyilkosságsorozat része.

A stockholmi születésű Stefan Ahnhem egyike az elmúlt évek legsikeresebb szerzőinek a skandináv krimi művelői között. Több mint két évtizeden át dolgozott forgatókönyvíróként, ami a stílusára is hatással volt. 2014-ben jelent meg A fantom című debütáló kötete, amely a pszichológiai thriller, az amerikai sorozatgyilkos-krimi és a skandináv krimihagyomány intelligens keveréke. A filmszerűen pergő történet által betekintést nyerhetünk abba, milyen hatással lehet a gyermekkori bántalmazásak és kitaszítottságnak a felnőttkorra nézve. Ahnhem a Crimetime Specsavers Award 2015-ös győztese. A Fabian Risk-sorozat jelenleg három kötetből áll.

More:

2018\02\27

Az ötödik levél

covers_452213.jpgSzerző: Nicola Moriarty
Cím: Az ötödik levél (The Fifth Letter)
Fordító: Vraukó Tamás
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES KRITIKA!

Nicola Moriarty „botrányos, áttörő világsikert hozó regénye” tavaly év végén magyarul is megjelent, azonban hiába az ígéretes fülszöveg, a kidolgozáson alaposan elcsúszott ez a történet.

Négy jó barátnő – Joni, Trina, Deb és Eden – minden évben pár napot közösen töltenek egy vidéki szállóban, távol a férjektől, gyerekektől. Az idei kirándulás azonban merőben új fordulatot vesz: kitalálják, hogy névtelenül leveleket írnak a csapatnak, amelyben megosztják egy-egy titkukat, amelyet addig még senkivel sem. Már önmagában ez is kellemetlen szituációkat eredményez, azonban Joni egyik éjjel a kandalló mellett, félig megégve rátalál egy ötödik levélre is, amelyet írója igyekezett elpusztítatni. Egy idő után mind a négy nőben felmerül a kérdés: vajon mennyire ismerik egymást? Minden bűn megbocsátható, vagy van, amit a több évtizedes barátság sem képes elbírni?

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban Nicola Moriarty

2018\02\22

Zuhanás

covers_351926.jpgSzerző: Charity Norman
Cím: Zuhanás (After the Fall)
Fordító: Komáromy Rudolf
Kiadó: Kulinária Kiadó (Lettero Kiadó)
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES KRITIKA!

Charity Norman azon szerzők közé tartozik, akinek már régóta nagyon kíváncsi voltam a regényeire, a téma és Picoult-hoz való hasonlítása miatt, azután az első magyarul megjelent regénye, A lányunk férje nagy csalódást okozott. Habár a Zuhanás alaptörténete jobban felcsigázott, mégis sokáig halogattam az olvasást, pont az előző kötet okozta csalódás miatt. És sajnos nem volt alaptalan az aggodalmam.

Egy ötéves kisfiú éjszaka lezuhan a házuk első emeleti erkélyéről. A kórházban élet és halál között lebeg. Egyedüli szemtanúja az esetnek édesanyja, aki azonban mélyen hallgat a történtekről. A McNamara család két évvel ezelőtt költözött Angliából Új-Zélandra, hogy teljesen új életet kezdjenek. A családfő, Kit alkoholproblémákkal küzd, felesége, Martha pedig igyekszik összetartani a családot és megmenteni magukat a teljes anyagi bukástól. Az új otthon, a környezetváltozás nagy reményekkel kecsegtet, a legidősebb lány, Sacha azonban sehogy nem találja a helyét, és azt is mindenáron ki akarja deríteni, hogy ki a vérszerinti apja. 

More:

Lettero Kiadó Charity Norman Olvastam 2018-ban

2018\02\19

Gyógyír északi szélre

covers_143557.jpgSzerző: Daniel Glattauer
Cím: Gyógyír északi szélre (Gut gegend Nordwind)
Fordító: Kajtár Mária
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES KRITIKA!

Daniel Glattauer Magyarországon is népszerű levélregénye egy szívmelengető, humor és őszinte szerelem története, melyben a főhősök egy véletlen folytán találnak egymásra, hogy aztán hónapokon keresztül levelezzenek egymással.

Emmi Rothner szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, azonban sietségének köszönhetően elgépeli az e-mail címet, amely végül Leo Leikénél köt ki. A nő és a férfi egy idő után személyesebb jellegű, intim levelezésbe kezd, amely hónapokon keresztül tart. De létezhet-e, pontosabban beteljesülhet-e egy olyan szerelem (ha egyáltalán nevezhető annak), amelyben a felek még csak nem is találkoznak, pusztán a leírt gondolatok alapján ismerik meg egymást?

More:

Park Kiadó Daniel Glattauer Olvastam 2018-ban

2018\02\14

Valentin napi nyereményjáték

libri_logo_toshare.pngValentin-nap alkalmából ismét nyereményjáték a Könyvkritikák blogon! Ha most velünk játszotok, egy három könyvből álló, több mint 10 ezer forint értékű könyvcsomagot nyerhettek, melyet a Libri Kiadócsoport ajánlott fel.

A nyeremény: egy három regényből (Alias Grace, A Baltimore fiúk, A St. Oswald fiúiskola) álló könyvcsomag, a Libri Kiadócsoport felajánlásával.

A Játék menete: Válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket. A válaszokat vagy e-mailen, a konyvkritikanyeremenyjatek@gmail.com címre (ebben az esetben a tárgyba annyit írjatok: Nyereményjáték 2018), vagy pedig a blog facebook oldalán, üzenetben is elküldhetitek.

A Játék időtartama: 2018. február 14. szerda – 2018. február 18. vasárnap éjfél

Eredményhirdetés 2018. február 19-i héten (a sorsolás, valamint a nyertessel való sikeres kapcsolatfelvétel után)

 A kérdések: 

  1. Mely csatorna készített tévésorozatot Margaret Atwood A szolgálólány meséje, valamint az Alias Grace regényéből?
  2. Hány évvel később játszódik A Baltimore fiúk című könyv története az előzményregényhez képest?
  3. E. L. James Sötét című könyve melyik más kötetének tükörregénye?
  4. Joanne Harris melyik másik két könyve játszódik még A St. Oswald fiúiskola című regényének világában, helyszínén?
  5. Mi a címe Gena Showalter Az Alvilág urai sorozata magyarul legutóbb megjelenő két kötetének?

A válaszokat tehát most vasárnap éjfélig küldhetitek el e-mailen és facebookon egyaránt, sorsolás jövő héten! Sok szerencsét mindenkinek!

Nyereményjáték

2018\02\13

Gustav-szonáta

covers_475839.jpgSzerző: Rose Tremain
Cím: Gustav-szonáta (The Gustav Sonata)
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 320

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A XXI. Század Kiadó tavaly év végén indította útjára a KULT-könyvek névre hallgató sorozatát, amely nívós szépirodalmi regények válogatásának a gyűjtőneve. Tavaly ősszel négy kötet látott napvilágot, ezek egyik Rose Treamain új regénye, a Gustav-szonáta.

Az öt éves Gustavot édesanyja egyedül neveli a Mazlingenben, abban a svájci kisvárosban, amely a II. világháború alatt teljes védelmet nyújtott az ott lakóknak. Gustav apja a fiú pár hónapos korában életét vesztette, anyja azóta gyűlöli a zsidókat. Mikor a kisfiú az óvodában megismerkedik a vele egyidős Antonnal, a bankár család egyszülött gyermekével, egy különös barátság bontakozik ki közöttük. Évtizedekkel később Antonból egyetemen oktató zongoraoktató, Gustavból pedig elismert szállodatulajdonos válik.

More:

XXI. Század Kiadó Rose Tremain Olvastam 2018-ban

2018\02\07

A gyermek

covers_447092.jpgSzerző: Fiona Barton
Cím: A gyermek (The Child)
Fordító: Tomori Gábor
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES KRITIKA!

Fiona Barton első regénye, Az özvegy nem csak nemzetközi szinten aratott sikert, de szép számmal talált olvasót magának hazánkban is. A pszicho-thrillert pár hónappal ezelőtt én is olvastam, tetszett is, így hát mihamarabb igyekeztem beszerezni a „folytatást”.

Az özvegy című regényben megismert Kate, az újságíró egy érdekes cikkre bukkan az interneten. Egy londoni terület felújítása során egy évtizedekkel korábban elásott csecsemő csontjaira lelnek a föld mélyén. Ki lehet a gyermek, és miért kellett meghalnia? Kate-et nem hagyja nyugodni a kérdés, ezért (meg persze egy jó szalagcím reményében) saját szakállára kezd el nyomozni. A történet során három nő életét ismerhetjük meg, akiknek múltja sötét titkokat rejt, lelkük pedig régi sérelmekkel terhes.

More:

XXI. Század Kiadó Fiona Barton Olvastam 2018-ban

2018\02\05

Rabok tovább

covers_433218.jpgSzerző: Kemény Zsófi
Cím: Rabok tovább
Kiadó: Jelenkor Kiadó
Oldalszám: 280

SPOILERMENTES KRITIKA!

A mai generáció egyik hangjának kikiáltott Kemény Zsófi második regénye egy egyetemistákból szerveződött forradalmár csoport életéről kíván szólni.

Bora, a pszichológus hallgató utolsó vizsgájára készül a nyári vizsgaidőszakban, amikor egy véletlen folytán felvételt nyer a Forradalom2017 névre keresztelt Facebook-csoportba. A fiatalokból álló banda Mátyás király újratemetésének napjára tervezik a tüntetést, amellyel a rendszer (és egy újonnan bevezetett adózási forma) ellen kíván tüntetni. A forradalom ki is robban, a fiatalok azonban nem számolnak a következményekkel. Bora pedig időközben szerelembe esik a Don Giovanni Enne formáció Giójába, a híres rapperbe, aki szintén egy lelkileg sérült kamasz

More:

Kemény Zsófi Jelenkor Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\01\29

Doppler hazatér

avagy a világ vége, ahogyan ismertük

covers_433131.jpgSzerző: Erlend Loe
Cím: Doppler hazatér, avagy a világ vége, ahogyan ismertük (Slutten på verden slik vi kjenner den)
Fordító: Lőrincz Balázs Bendegúz
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 344

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Doppler hazatér, avagy elérkeztünk a Doppler-trilógia utolsó részéhez. Nagy utat járt be főhősünk, évekre elvonult a város és a civilizáció elöl a természetbe, összebarátkozott Bongóval, a jávorszarvassal, majd átkelve a határon találkozott két, évtizedekig egymással harcoló szomszéddal. De a kalandok és az utazás ezzel még nem ért véget: a harmadik, befejező kötet is tartogat izgalmakat.

Miután Doppler úgy döntött, hogy visszatér a családjához, megdöbbenve tapasztalja, hogy hűségesnek vélt felesége, Solveig nem is olyan hűséges. Hősünk egy ideig a családi ház mellett álló fenyőről figyeli a vetélytársát, majd egy különös módszerrel gondoskodik annak eltávolításáról. Miután sikeresen visszaköltözik a családi házba, jön a következő nagy kérdés: mihez is kezdjen magával? Munkát vállalni képtelen, így a repülőgépek iránt kezd mutatni fokozottan nagy érdeklődést, majd az internet megszállottjaként eljut a felismerésig: hamarosan itt a világvége. Erre pedig nem árt felkészülni, ám miután a város lakói egyöntetűen kifejezik ellenszenvüket Doppler tevékenysége iránt, a férfi belekóstol a dán pornóipar fortélyaiba is, hogy aztán helyreállított aurával találjon ismételten saját magára.

More:

Scolar Kiadó Erlend Loe Olvastam 2018-ban