Könyvkritikák

2017\09\16

Hontalan lelkek

covers_395487.jpgSzerző: John Cure
Cím: Hontalan lelkek
Kiadó: Mogul Kiadó
Oldalszám: 416

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A gonosz új arca után viszonylag hamar sikerült hozzájutnom a következő John Cure-kötethez. A Hontalan lelkek korábban már megjelent egyszer, ám a szerző újból elővette és leporolta a sztorit, hogy aztán ismét magánkiadás útján jutassa el a nagyközönséghez.

Clive Wallace feleségével és két gyermekével él a festői kisvárosban, Edgar’s Hillben. Pontosabban a kisváros csak addig volt festői, amíg egy évvel korábban furcsa gyilkosságsorozat nem ütötte fel a fejét. Pár gyereknek nyomtalanul eltűnt, szüleiket pedig brutálisan meggyilkolták. A gyilkost soha nem kapták el. A kegyetlen öldöklés azonban most újból kezdetét veszi, így már az FBI emberei is megérkeznek a helyszínre, hogy Jack Homa seriff közreműködésével megoldják az ügyet. Amikor Clive nagyobbik fia, Tim is eltűnik, a férfinak vissza kell térnie sötét múltjának egy elfeledett korszakához. És a titokzatos gyerekdal újból felcsendül

More:

John Cure Mogul Kiadó Olvastam 2017ben

2017\09\13

Katherine a köbön

covers_132555.jpgSzerző: John Green
Cím: Katherine a köbön, avagy a szerelem képlete (An Abundance of Katherines)
Fordító: Rindó Klára és Szabados Tamás
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 248

SPOILERMENTES KRITIKA

John Green neve sokaknak ismerős lehet, ha máshonnan nem is, de a Csillagainkban a hiba című történet (regény/mozifilm) kapcsán biztosan. A Katherine a köbön a szerző egy korai regénye, amely egy fiú különös világába kalauzolja el az olvasókat.

Colin Singleton fura figura. Nem iszik, nem dohányzik, nem jár bulizni, kiváló tanuló (sőt!), csak egy baj van vele: a lányok mindig dobják őt. És a lányokat minden esetben Katherine-nek hívják. Miután K-19 is szakít vele, Colin és barátja, Hasszán közösen útra kel, hogy együtt megtalálják Colin nagy Heuréka-pillanatát.

More:

Gabo Kiadó John Green Olvastam 2017ben

2017\09\11

Házirend

covers_448411.jpgJacob Hunt Asperger-szindrómás. A 18 éves fiú teljesen máshogy érzékeli a társadalmi reakciókat, a szociális jelzéseket, mint társai. Ráadásul most a kutyák és a dinoszauruszok után a kriminológia iránt érez nagyfokú érdeklődést.  Ez nagyban megnehezíti az egész Hunt-család életét: anyja, Emma egyedül neveli őt és öccsét, Theo-t, ugyanis a férje, amikor értesült nagyobbik fiuk betegségéről, elhagyta őket. Theo-nak sem könnyű a helyzete: bátyja miatt neki sincsenek barátai, így azzal tölti a szabadidejét, hogy ismeretlen emberek házába tör be, és elcsen egy-két dolgot. Jacob minden héten kétszer terápiára megy a fiatal Jess-hez, aki azonban egy nap nyomtalanul eltűnik. Pár nappal később holtan kerül elő, ráadásul Emma felismeri azt a takarót, amivel a lány holttestét betakarták, ugyanis az volt Jacob kedvenc pokróca. Kétségbeesésében a rendőrséghez fordul, nem is sejtve, hogy mekkora lavinát indít el, amely tönkre teheti az egész család életét.

Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban, és hazánkban is nagy olvasótáborral büszkélkedhet. Eddig megjelent regényeivel számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. Nem egy művéből készült filmváltozat (A nővérem húga, Sorsfordítók) vagy színpadi változat, musical (Sorok között). Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Az idén augusztusban megjelent Házirend című regénye korábban elérhető volt magyarul, ezúttal azonban sokkal impozánsabb borítót kapott.

More:

2017\09\07

Aludj jól!

covers_412923.jpgSzerző: Rachel Abbott
Cím: Aludj jól! (Sleep Tight)
Fordító: Tóth Attila
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 448

SPOILERMENTES KRITIKA

A Művelt Nép Könyvkiadó – mint az Ulpius-ház utódja, annak üzletpolitikáját árvéve – igyekszik meglovagolni a (női) pszichothrillerek mostani sikerét, így gyakorlatilag havonta jelenik meg a gondozásukban egy-két ilyen műfajú regény. Rachel Abbott művei (Aludj jól!, Idegen gyerekek) is ebbe a kategóriába tartoznak: könnyed thrillerek, amelyek, ha megreformálni nem is fogják a műfajt, de kellemes kikapcsolódást jelentenek pár óra erejéig.

Egy nap különös telefonhívás érkezik a rendőrségre: Olivia Brookes telefonál, akinek eltűnt a férje és három gyermeke. Mint utóbb kiderül, a nő labilis idegállapotú, aki hajlamos elfelejteni bizonyos dolgokat – mint például, hogy a férje nyaralni vitte a gyermekeket. A nyomozókat sokkal inkább aggasztja, hogy Olivia hét évvel ezelőtt is hasonló szituációba keveredett: akkori párja, az iszlám vallású Dan távozott minden szó nélkül, a lány szülei pedig pár héttel később életüket vesztették egy tűzvészben. A rendőrség így nem sok jelentőséget tulajdonítanak az újbóli esetnek, ám amikor két évvel később maga Olivia tűnik el a gyermekkel együtt, Tom Douglas felügyelőt bízzák meg a rejtélyes eltűnések ügyével. Tom érzi, hogy a nő férje rejteget előlük valamit, ám kézzel fogható bizonyítékuk nem igazán akad. Sőt, igazából semmilyen nyomon nem tudnak elindulni, ugyanis sem a gyerekekről, sem Oliviáról nem találnak egyetlen fotót sem a házban, sem másik intézményben.

Rachel Abbott Angliában, Manchesterben született és nevelkedett, rendszerelemzőnek tanult és az 1980-as évek elején alapította meg saját médiavállalalát. Ezt 2000-ben eladta, és 2005-ben Olaszországba költözött, ahol közel tíz évet élt. Ezt követően visszaköltözött Alderney-re, a Csatorna-szigetek egyikére, ahol most teljes ideját au írásnak szenteli. Első regényeit (Only the Innocent, The Back Road) magánkiadásan, e-bookként jelentette meg, amelyek elég sikeresnek bizonyultak ahhoz, hogy egy nagyobb kiadó is felfigyeljen a műveire. Harmadik, Aludj jól! című regénye már nyomtatásban is megjelent, ennek folytatása a magyarul is elérhető Idegen gyerekek. Könyvei önálló történetek, csupán a nyomozó, Tom Douglas személye köti csak össze azokat.

More:

Olvastam 2017ben Művelt Nép könyvkiadó Rachel Abbott

2017\09\05

Agatha Raisin és a végzetes kezdet

covers_364739.jpgSzerző: M. C. Beaton
Cím: Agatha Raisin és a végzetes kezdet (Agatha’s First Case)
Fordító: Laik Eszter
Kiadó: Erawan Kiadó
Oldalszám: 36

SPOILERMENTES KRITIKA

M. C. Beaton sorozatával – amely azóta a tévéképernyőn is bemutatkozott – 2011-ben ismerkedtem meg. A könnyed hangulatú, vidéki krimi történetek engem is rabul ejtettek, és habár a teljes sorozat (amely magyarul már a 21. kötetnél jár) itt várakozik a polcomon, még csak az első pár kötetet olvastam el. Most azonban egy kis időre visszatérve önjelölt nyomozónkhoz – és egyben felavatva az e-book olvasómat -, nosztalgiáztam az e-könyvként megjelent novellával, amely Agatha első nyomozását meséli el.

A fiatal Agatha Raisin igyekszik hátrahagyni múltját (különös tekintettel befuccsolt házasságára), így titkárnői állást vállal egy PR-ügynökségnél. Amikor az egyik ügyfelüket, Sir Bryce Tellert gyilkossággal vádolják, őt küldik el a férfihoz, hogy közölje vele, a cégük, nem kíván tovább a sajtósa lenni. Agatha ösztöneiben bízva úgy dönt, hogy segít bebizonyítani a férfi ártatlanságát, és minden átgázolva, a szabályokat felrúgva nyomozásba kezd.

More:

M. C. Beaton Erawan Kiadó Olvastam 2017ben

2017\09\03

Maigret emlékiratai

covers_445495.jpgSzerző: Georges Simenon
Cím: Maigret emlékiratai (Les Mémoires de Maigret))
Fordító: Ertl István
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Agave Kiadó 2011-ben indította útjára Georges Simenon regényeinek kiadását. A Maigret-sorozat mellett úgy nevezett „kemény regényekkel” is jelentkeznek, ám az igazi népszerűséget továbbra is a felügyelő kalandjai hozzák meg a szerző számára. A most megjelent (az Agave sorozatában a tizenötödik) Maigret-kötet igazi különlegesség a rajongóknak, ugyanis maga a főhős meséli el a történetét.

Sokan talán azt várják – köztünk én is erre számítottam –, hogy egy újabb nyomozást fogunk olvasni, annyi különbséggel, hogy ezúttal Maigret szemszögén keresztül látjuk az eseményeket. Erről azonban szó sincs, az emlékirat szó a címben ezúttal valóban visszaemlékezést takar. Az egyes fejezetekben képet kapunk arról, hogyan ismerkedett meg a felügyelő Simenonnal, a fiatal íróval, aki utána megírta a kalandjait (néhol, igaz, pontatlanul), hogyan fogadta ő és a környezete, hogy a regényeknek köszönhetően híres lett, vagy éppen hogyan viszonyult az őt alakító színészekhez. A továbbiakban képet kapunk Maigret gyermekkoráról, valamint arról, hogyan ismerkedett meg a későbbi Madame Maigret-vel. De láthatjuk azt is, hogyan indult el a pályafutása, milyen feladatokkal bízták meg az idők során, és mindeközben a korabeli párizsi életről is kapunk egy képet.

More:

Georges Simenon Agave Kiadó Olvastam 2017ben

2017\08\27

Fantasztikus Róka úr

covers_449447.jpgSzerző: Roald Dahl
Cím: Fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA

A Kolibri Kiadó folytatja a tavaly nyáron megkezdett Roald Dahl-életműsorozatát, ezúttal egy rövidebb, inkább a kisebbekhez szóló történettel. A legújabb kötet korábban már megjelent magyarul (rövidsége okán egy másik Dahl-kisregénnyel együtt), a mostani kiadás azonban kapott egy új fordítást és az illusztrációk is Quentin Blake nevéhez köthetők.

Róka úr minden éjjel meglátogatja a falu három gazdáját, hogy élelmet lophasson magának. A három gazda – a kövér Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán – azonban egy idő után megelégeli az éjszaki portyázást, így erőt és időt nem spórolva csapdát állítanak Róka úrnak és a családjának. Azonban hősünket nem lehet olyan könnyen kijátszani, így más megoldásokhoz kell folyamodnia. A történet végén az egész földalatti és üregi társaság jól lakik – hála a fantasztikus Róka úrnak!

More:

Kolibri Kiadó Roald Dahl Olvastam 2017ben

2017\08\24

Egy szót se szólj!

covers_432268.jpgSzerző: Rena Olsen
Cím: Egy szót se szólj! (The Girl Before)
Fordító: Gömöri Péter
Kiadó: 21. század Kiadó
Oldalszám: 392

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Holtodiglan és A lány a vonaton című regényekkel új hullám indult meg kis hazánkban, amelyet leginkább a női pszichothriller jelzővel lehet illetni. Ezek a regények azonban – nevükkel ellentétben – nem kifejezetten női olvasóknak szólnak, habár az is tény, hogy a kiszolgáltatott, alávetett nőkről szóló történetek inkább a gyengébb nemhez állnak közelebb. Rena Olsen debütáló regénye is tökéletesen beleilleszkedik ebbe a sorba, a lényegi különbség, hogy az Egy szót se szólj!-nak komolyan foglalkozik is az adott problémával.

Clara Lawson nagy boldogságban él férjével, Glennel, amikor egy nap rendőrök törnek rájuk. Az addig tökéletesnek hitt élet darabokra törik: a férfit börtönbe szállítják, Clarát pedig egy speciális intézménybe. Pszichológusok, szakemberek igyekeznek a nőből minél több információt kihúzni, ám ő tartja magát férje utolsó parancsához: egy szót sem szabad elárulnia az ő külön világukról.

More:

XXI. Század Kiadó Olvastam 2017ben Rena Olsen

2017\08\22

A monogramos gyilkosságok

Hercule Poirot új esetei 1.

covers_314795.jpgSzerző: Sophie Hannah
Cím: A monogramos gyilkosságok (The Monogram Murders)
Fordító: Molnár Eszter
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 504

SPOILERMENTES KRITIKA

Az egész világ nagy várakozással és/vagy felháborodással fogadta a hírt: Agatha Christie örökösei engedélyt adtak Poirot legújabb kalandjának megírására és erre a feladatra a pszichothrillereiről itthon is ismert Sophie Hannah-t kérték fel. Az első rész (bizony, azóta már megjelent a folytatás is) fogadtatása hazánkban is elég vegyes volt, sokan csalódásként élték meg az új történetet, sőt, egyesek szentségtörést is kiáltottak.

A neves Bloxham Szállóban egyik éjszaka hármas gyilkosságot követnek el. Az áldozatok szájában egy-egy mandzsettagombot találtak, azok mindegyikén pedig egy három betűből álló monogram. A nyomozással Edward Catchpoolt bízzák meg, akinek a szomszédságában az azóta már visszavonulót fújt Hercule Poirot bérel szobát. A brit rendőrség embere – akarva-akaratlanul – segítséget kap a belga nyomozótól, aki igyekszik megtanítani ifjú társának, hogyan használja a kis szürke agysejtjeit.

More:

Európa Könyvkiadó Sophie Hannah Olvastam 2017ben

2017\08\20

A végzet tébolyult kereke

covers_441617.jpgSzerző: Josh Malerman
Cím: A végzet tébolyult kereke (Black Mad Wheel)
Fordító: Rusznyák Csaba
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES KRITIKA

Josh Malerman első regénye, a Madarak a dobozban nagy kedvencemmé vált, a Ház a tó mélyén nekem kicsit csalódást okozott (bár azóta egy molyos kolléga kritikája rávilágított egy-két dologra a metaforákkal kapcsolatban, amivel sikerült utólag felértékeltetni a szememben a történetet), így kíváncsian vártam, hogy milyen új horrorral lep meg a szerző. A felütés már önmagában is izgalmas: a regényben ugyanis minden gond okozója egy titokzatos hang.

Phillip Tonka hat hónapnyi kóma után tér magához egy kórházi szobában. Az, hogy életben van, valóságos csoda: fél évvel korábban súlyos betegként került be az osztályra, az összes csontja egy időpontban tört el. Senki nem tudja, hogy mi történt vele pontosan, de az amerikai kormány számára különösen fontos embernek számít. Tonka ugyanis három barátjával – a Danes névre hallgató zenekar tagjaival - együtt vágott neki az afrikai sivatagnak, hogy felderítsenek egy rejtélyes és nagyon veszélyes hangot, amelyet fegyverként használhatnak.

More:

Fumax Kiadó Josh Malerman Olvastam 2017ben

2017\08\12

Doppler

covers_433526.jpgSzerző: Erlend Loe
Cím: Doppler (Doppler)
Fordító: Lőrincz Balázs Bendegúz
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES KRITIKA

Erlend Loe könyveire főként idén figyeltem fel, ami a szerző magyarországi látogatásának is volt köszönhető elsősorban. Hiába a Doppler a leghíresebb trilógiája, a hazai kiadás kicsit mostohán bánt vele, ugyanis a három kötetet nem lehet egységes köntösben a polcunkra feltenni, ami általában eléggé zavarni szokott. Így hát maradt a könyvtári kölcsönzés, amit persze abszolút nem bántam meg, mert egy remek történettel lettem gazdagabb.

Andreas Doppler, a norvég átlagpolgár – akinek különös ismertetőjegyei közé tartozik a nagy pénisz és a savanyú tej imádata – egy nap elesik a biciklijével az erdőben. A természet lágy ölén fekve rájön az élet igazi értelmére, ezért hátat fordítva a nyüzsgő városi életnek, feleségétől, gyermekeitől és munkájától elszakadva úgy dönt, hogy beköltözik az erdőbe. Hamarosan összebarátkozik egy jávorszarvassal (akinek az anyját élelemszerzés céljából elpusztította), akire rövid időn belül az egyetlen igazi barátjaként tekint.

More:

Scolar Kiadó Erlend Loe Olvastam 2017ben

2017\07\15

Önportrék

covers_442513.jpgCarl Mørck és kis csapata egy régi gyilkossági ügyben nyomoz, de váratlanul kiderül, hogy esetük összefüggésben lehet egy nemrégiben elkövetett emberöléssel. Nehezíti a dolgukat, hogy Rose a múltja rémképeivel viaskodva teljesen összeroppan. Carl, Assad és Gordon minden követ megmozgat, hogy segítsen neki talpra állni. Közben egy ámokfutó szedi áldozatait Koppenhága útjain, és egyre több fiatal nő esik áldozatul cserbenhagyásos gázolásnak, egy diszkó kirablása pedig lövöldözésbe torkollik. Az sem kizárt, hogy minden mindennel összefügg. Na de hogyan? Sikerül a Q-ügyosztálynak minden szálat felgöngyölítenie? És tudnak segíteni Rosénak, mielőtt végképp elborul az elméje?

A Szelfik címet viselőt kötet a hetedik a Q-Ügyosztály esetei-sorozatban. Egy, tavaly áprilisban készített interjú során derült fény arra, hogy a szerző, Jussi-Adler Olsen 10 kötetesre tervezi a szériát (ezzel célja megírni a történelem leghosszabb krimijét – hogy pontosan mit is értett ez alatt, az erősen vitatható), amelynek a 7-9. részében egy-egy főszereplőt ismerhetünk meg majd tüzetesebben, míg a befejezés egy nagy lezárás lesz, nem várt fordulattal. Ez a rész éppen ezért már spoileres lehet azok számára, akik csak ismerkednek a sorozattal, így azt ajánlom, a megjelenés sorrendjében olvassuk a köteteket. Természetesen a kritika egyszerű kedvcsinálónak készült, így nyugodtan továbbkattinthat bárki.

More:

2017\07\12

Maestra

covers_400745.jpgSzerző: L. S. Hilton
Cím: Maestra (Maestra)
Fordító: Papolczy Péter
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES KRITIKA

L. S. Hilton könyvére már a 2016-os megjelenés kapcsán felfigyeltem, de hát igyekszem betartani a nem-kezdek-új-sorozatba szabályomat, így bármennyire is vonzott a borító és a thriller hívószó, szép csendben elmentünk egymás mellett. A helyi könyvtárunkban viszont újra összefutottam vele, éppen a frissen visszahozott köteteknél árválkodott, így pont kapóra jött, hogy a nyári bezárás előtt duplamennyiségű könyvet hozhattam magammal, jött velem ő is.

Judith Rashleigh kettős életet él: nappal London egyik legnagyobb aukciósházában dolgozik, éjjelenként egy bárban, ahol gazdag, magányos férfiaknak nyújt társaságot. Egyik alkalommal megismerkedik egy milliomossal, akit sikerül meggyőznie, hogy vigye el őt és a barátnőjét a Riviérákra. James azonban az út során – félig-meddig Judithék közbenjárásával – életét veszti, hősnőnk élete pedig innentől kezdve igazi ámokfutássá válik. Az átlagpolgár egyre előrébb jut a társadalmi ranglétrán, az eszközök pedig másodlagosak.

More:

Athenaeum Kiadó Olvastam 2017ben L. S. Hilton

2017\07\09

Dr. Farkas bárányai

covers_408146.jpgSzerző: Mira Sabo
Cím: Dr. Farkas bárányai
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 452

SPOILERMENTES KRITIKA

A blog rendszeres olvasói tudhatják, hogy mennyire szeretem olvasni azon regényeket, amelyekkel a magyar szerzők próbálják meglovagolni az éppen aktuális trendeket. Ennek esett áldozatául többek között Arthur Madsen, John Cure és legutóbb Kóbor Barbara, ami után komolyan elgondolkodtam, hogy kell-e ez nekem. Persze, amint megláttam a könyvtárunkban a Dr. Farkas bárányait, hiába minden ellenérv (magyar szerző, erotikus regény – ergo nulla cselekmény, nulla karakter-előítélet -, „bestseller”), mégis magammal hoztam, és amint befejeztem az éppen aktuális olvasmányomat, belevágtam magam a nagy kalandba.

Dr. Farkas Tamás igazi sztárügyvéd, aki minden ügyét megnyeri, a nők pedig lépten-nyomán a lábai előtt hevernek. Miután főhősünk kimeríti a szexuális szabadság igen tág fogalmát, első pillantásra beleszeret egy ismeretlen lányba. Nagy nehézségek árán kideríti, hogy hol dolgozik a lány és randizni hívja. Az egykoron egy romániai árvaházban nevelkedett Panni egy gazdag mecénásnak köszönheti, hogy elvégezhette a főiskolát, ezért örök életére az idős férfi adósának érzi magát. Amikor a milliárdos öregúr zsarolni kezdi érzelmileg a lányt, hogy az találkozzon a fiával, Panni belemegy a játékba, ezzel pedig összetöri Dr. Farkas szívét, akit éppen csak sikerült megszelídítenie.

More:

Olvastam 2017ben Mira Sabo Művelt Nép könyvkiadó

2017\07\07

Új kiadóval bővül a Líra csoport: megalakult a Partvonal Kiadó

Sajtóközlemény

Budapest, 2017. július 3. – Új taggal bővült a Líra-csoport: július 1-jén megalakult a Partvonal Könyvkiadó Kft. A Partvonal önálló kiadói márkaként több mint egy évtizede ismert és elismert szereplője a magyar könyvpiacnak. Az új kiadót a Partvonal könyveket korábban gondozó Melotrade Kft. és a Líra Könyv Zrt. hozta létre 50-50%-os tulajdonrésszel. A régi-új piaci szereplő integrálásával a cégcsoport kiadói márkáinak száma kilencre nőtt. 

A Partvonal 2005-ben jött létre, fő profilja az igényes szórakoztató és ismeretterjesztő irodalom. Jelenleg 235 különböző kiadványa kapható kereskedelmi forgalomban. Gondozásában jelent meg többek közt A parfüm Patrick Süskindtől, Agatha Christie Életem című önéletrajza, az Aranykönyv-díjas Tolkien meséi, vagy Elizabeth Gilbert A lélek botanikája és Big Magic című műve. Népszerű tematikus sorozatai közé tartozik a gyermeknevelés témaköréből válogató Gombos Könyvek, a Roberto Saviano Gomorra című kötetét is bemutató Partvonal Dokumentum-krimi, vagy a testi és lelki egészség témájára egyaránt érzékeny Egészségünkre!sorozat. 

A Partvonal Könyvkiadó – a cégcsoport többi kiadójához hasonlóan – a jövőben is szakmailag önállóan, de a Líra-csoport kínálta logisztikai, kereskedelmi és marketing lehetőségekre építve végzi munkáját. A kiadó által gondozott könyvek kizárólagos terjesztője a Líra Könyv Zrt. lesz. A július 1-jén létrejött új társaság ügyvezető igazgatója a korábbi tulajdonos és ügyvezető igazgató, Baranyi Vivien. 

A Líra-csoport idén tavasszal 25, zömében egykori Alexandra-könyvesboltok helyén megnyitott üzlettel bővítette kereskedelmi hálózatát. Ezzel a cégcsoport – összesen 92 üzlettel – az ország legtöbb könyvesboltját üzemeltető hálózatát hozta létre. A növekedés most a kiadó tevékenység bővítésével folytatódik. A Partvonal integrálásával júliustól összesen kilenc kiadói márka tartozik a Líra-csoporthoz: Athenaeum, Corvina, General Press, Magvető, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Rózsavölgyi és társa, Partvonal, Szépmíves Könyvek

És mindeközben már tart a Líra Könyváruház szokásos nyári hőségakciója 30-90% kedvezménnyel!

2017\07\05

A láthatatlan őrző

Navarra-trilógia 1.

covers_320204.jpgSzerző: Dolores Redondo
Cím: A láthatatlan őrző (El guardián invisible)
Fordító: Szelivánov Júlia
Kiadó: Trivium Kiadó
Oldalszám: 336

AZ ÍRÁS NYOMOKBAN SPOILERT TARTALMAZHAT!

Dolores Redondo trilógiájára már az első kötet megjelenésekor felfigyeltem, és ez három tényezőnek volt köszönhetően: a zseniális borítónak, a krimi műfajnak és a spanyol nemzetségnek. Nagyon régen vágytam már arra, hogy az általam igencsak kedvelt skandináv bűnügyi regényektől elszakadva más népek történeteit is olvassam, ám eddig nem találtam olyat, ami igazán felkeltette volna az érdeklődésemet (angolokat szoktam még kézbe venni, de lassan már azokat is unom, az orosz irodalmat valahogy nem tudom befogadni, más érdekesség meg ne akadt a kezembe – de lehet ajánlani!). Végül – a könyvtárunkba való visszatérésemet követően – egyik nap megpillantottam ezt a kötetet is a polcon, és úgy gondoltam, itt az ideje próbát tenni vele.

A baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgyet kegyetlen gyilkosságsorozat rázza meg. Az áldozatok fiatal, tizenéves lányok, akiket lemeztelenítve, rituális módon gyilkoltak meg. Az üggyel Amaia Salazar felügyelőnőt bízzák meg, akinek így vissza kell térnie a szülőfalujába, ahol nem csak élete talán legveszélyesebb ügyében kell nyomoznia, hanem a saját múltjával is szembe kell néznie. És mindeközben a nyomok egy rejtélyes alakhoz, a basajaunhoz vezetnek, akit a helybéliek az erdő szellemeként tisztelnek.

More:

Olvastam 2017ben Dolores Redondo Trivium Kiadó

2017\07\03

Szerelmes Shakespeare

covers_442910.jpgSzerző: Lee Hall (Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyve alapján)
Cím: Szerelmes Shakespeare (Shakespeare in Love)
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: 21. század kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare című film eddig kimaradt az életemből – a bemutatása idején még gondtalan gyermekkoromat éltem -, így a történet teljesen ismeretlen volt mindezidáig számomra. A 21. század kiadó az idei Könyvhétre jelentette meg a Lee Hall által adaptált színpadi szövegkönyvet Szabó T. Anna fordításában, a Madách Színház hazai premierjével nagyjából egyidőben.

Will Shakespeare, a drámaíró nagy gondban van: hamarosan lejár a határideje az új darabja megírásának, ám nincs ihlete. Egy nap azonban találkozik Viola de Lessepsszel, akibe első pillantásra beleszeret. A lány is viszonozza az érzelmeit, azonban a korabeli hagyományokhoz híven Lord Wessexhez kell hozzámennie, hiszen nem csak apja ígérte oda a nemesi címmel rendelkező fiatalemberhez, hanem Erzsébet királynő is áldását adta a frigyre. Miközben Will és Viola sorsa folyamatosan alakul, megszületik a költő egyik leghíresebb műve, a Romeo és Júlia, amely bemutatásakor is zajos sikert arat.

More:

XXI. Század Kiadó Olvastam 2017ben Lee Hall

2017\07\01

Császárnénak szántak

covers_435099.jpgSzerző: Stefánia
Cím: Császárnénak szántak
Fordító: Lendvay Katalin
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 296

SPOILERMENTES KRITIKA

Alig pár hete írtam Bart István kötetéről, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökösről. Az Európa Könyvkiadó Bart „szerelmes regényével” egyidejűleg, az idei Könyvfesztiválra jelentette meg a másik oldal, azaz Stefánia memoárját, amely a trónörökösné szemszögéből tárja elénk az eseményeket.

Azon tulajdonképpen senki sem lepődik meg, hogy az utókor Stefániát negatív hősként kezeli, hiszen az abszolút romantikus környezetbe illő Rudolf-Vetsera Mária szerelem részben az ő hibájából nem teljesedhetett be. Mai szemmel – és persze Rudolf történetének szemszögéből – nézve ezen csodálkozni nem lehet, hiszen az idillikus szerelmi történetben neki csak a „hárpia” szerep jutott. Könnyen eszünkbe juthat akár a Rudolf című musical is, ahol Stefániát igazi hisztérikaként ábrázolják, aki csak megkeserítette a trónörökös életét. A most megjelent memoárjában az ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket.

More:

Stefánia Európa Könyvkiadó Olvastam 2017ben

2017\06\26

A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

covers_442545.jpgSzerző: Fredrik Backman
Cím: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb (Och varja morgon blir vägen hem längre och längre)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fredrik Backman nevét talán senkinek nem kell bemutatni hazánkban: Az ember, akit Ovénak hívnak megejelenése után az egyik legsikeresebb skandináv szerzőnek számít, akinek bármelyik újdonsága nagy figyelmet követel magának. Mint ahogyan történt ez a mostani Könyvhéten is, amelyen egy kisregénnyel képviseltette magát.

Noah mindennél jobban szereti nagypapáját, akivel nagyon sok közös titkok és emlékük akad. Azonban nagyapa egyre betegebb lesz, már nem emlékszik mindenre ugyanúgy, mint előtte. Elhalványulnak a számok, a sátor, a fiú és az unoka alakja, ugyanakkor felsejlik az igaz szerelem. Fredrik Backman legújabb kisregénye egy különleges szempontból mutatja be az olvasónak az elmúlás, a búcsúzás és egy újbóli találkozás jelentőségét.

More:

Animus Kiadó Fredrik Backman Olvastam 2017ben

2017\06\25

Boldog születésnapot! - Tíz éves a Könyvkritikák

Számomra igazán különleges ez a nap, ugyanis ma tíz évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy elindítok egy blogot, ahol megírhatom a véleményem az általam elolvasott könyvekről.www_tvn_hu_e21c79f0fefc7bb14befc45eb4576881.png

A legelső könyv – és így a legelső bejegyzés is – A Babilóni Kék Dzsinn című regény volt, az már sajnálatos, hogy a kritika leginkább negatív hangvételű volt. Kezdetben magam sem tudtam, pontosan hogyan is szeretném üzemeltetni az oldalt, elvétve írtam a kötetekről, mindenféle rendszer nélkül, volt, hogy akár több hónapos kihagyással is. Az első években – a főleg Alexandrás – akciókról adtam számot a kritikák mellett, azonban szép lassan ezzel is felhagytam. A kritikák mellett több mint két évig volt elérhető A hét idézete című poszt, ahol minden héten egy-egy frappáns vagy elgondolkodtató mondatot, bekezdést ragadtam ki az által éppen olvasott könyvekből.

More: