Könyvkritikák

2016\12\01

Éles tárgyak

Szerző: Gillian Flynn
Cím: Éles tárgyak (Sharp Objects)
Fordító: Csonka Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Gillian Flynn azon szerzők közé tartozik, akik egy későbbi regényükkel robbantak be a köztudatba. A Holtodiglan című thriller a 2012-es év egyik nagy meglepetése volt, a kritikusok és az olvasók imádták. Szerencsére Magyarországon is bebiztosította ezzel a regényével a helyét az írónő, így korábbi művei is megjelentek (igaz, fordított sorrendben, de mivel önálló történetekről van szó, ez ne zavarjon meg senkit se), az Éles tárgyakkal pedig a teljes Flynn-életmű elérhető magyar nyelven.

Camille Preaker újságíróra élete egyik legnehezebb feladata vár. Chicagóból Wind Gapbe kell utaznia, hogy az ott történt gyerekgyilkosságról írjon cikket. A magazin főszerkesztője szerint Camille a legideálisabb jelölt erre, hiszen gyermekkorát ott töltötte és családja a mai napig ott él. Azonban a nőben régi sebek szakadnak fel a hazatérés kapcsán. Neurotikus, hipochonder anyja és annak új férje nem rejtik véka alá a nemtetszésüket és ellenszenvüket iránta, féltestvére, a várost a markában tartó Amma pedig riválisként tekint rá. Ráadásul a város lakói sem örülnek a hirtelen jött hírnévnek, Camille rövid időn belül minden szemében szálka lesz. A rendőrség egy helyben áll és semmit nem hajlandó elárulni, így Camille saját maga kezd nyomozásba. Azonban ezzel múltjának sötét árnyait is fel kell tárnia.

More:

Alexandra Kiadó Gillian Flynn Olvastam 2016ban

2016\11\28

Kőangyalok

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Kőangyalok (Stenänglar)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

 

Jelen recenziómat egy kis vallomással kezdem. Bátran kijelenthetem, hogy az Animus Kiadó regényei szinte az egész életemet végigkísérték. Gyermek- és tinédzseréveimet Rowling, Horowitz, Lowry, Sachar, Wilson művei határozták meg. Mikor kezdtem kinőni ezekből a regényekből, épp akkor jött a váltás a kiadó életében is: az ifjúsági regényekről átváltottak a Skandináv Krimikre, amik mára a főprofilukká vált. De hogyan is kapcsolódik mindez a Kőangyalokhoz? Kristina Ohlsson, aki egyébként az egyik kedvenc svéd krimiíróm, gyermekekek szóló trilógiája egy időre visszarepített gyermekkoromba, hiszen mindhárom regény hozta azt a színvonalat, amit a korábbi „animusos könyveknél” megszoktam.

A harmadik regény főszereplője Simona, akivel az előző kötetekben is találkozhattunk. (A trilógia mindegyik részében a három jóbarát egyike kap fontosabb szerepet.) A kislány a húsvéti szünetet a nagymamájánál tölti Ăhusben. A ház régen hotelként funkcionált, mára azonban a legtöbb szoba üresen áll. Simona éjjelenként halk neszezésre figyel fel, árnyalakok tűnnek fel a falakon, a nagyitól kapott magnóval készített hangfelvételeken pedig egy segélykérő kiáltás hallatszik. Simona, Billie és Aladdin segítségével a rejtély nyomába ered, ám mindeközben kiderül, hogy a kislány nagymamája súlyos beteg.

More:

Animus Kiadó Kristina Ohlsson Olvastam 2016ban

2016\11\22

Az ezüstfiú

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Az ezüstfiú (Silverpojken)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 256

Kristina Ohlsson nevét ma már nem csak a skandináv krimi rajongói ismerhetik, hanem a gyerekek is, hiszen az Animus Kiadónak hála 2014-től jelennek meg a népszerű svéd szerző ifjúsági regényei is. Trilógiájának első kötete, Az üveggyerekek nekem is elnyerte a tetszésemet, így tényleg csak idő kérdése volt, hogy mikor fogok belekezdeni a folytatásba.

Aladdin szüleivel él egy egy régi víztoronyban, ahol édesapja egy éttermet vezet. Azonban a család anyagi gondokkal küzd, így félő, hogy hamarosan vissza kell költözniük Törökországba. A fiú barátai, Billie és Simona segítségét kéri: hallott ugyanis egy legendát egy eltűnt kincsről. Aladdin bízik abban, hogy ha megtalálják az ellopott ezüstöt, akkor lesz elég pénzük, hogy a városban maradhassanak. Mindeközben azonban éjjelenként valaki belopódzik az étterembe, hogy ételt vigyen el. Aladdin arra a fiatal srácra gyanakszik, akit egy-egy pillanatra szokott látni a környéken. Az ismeretlen a hideg ellenére is rövidnadrágot és pulóvert visel, nyomai pedig nem látszanak a hóban. Lehet, hogy igazak az ezüstfiúról szóló mendemondák és egy több évtizedes kísértettel van dolguk?

More:

Animus Kiadó Kristina Ohlsson Olvastam 2016ban

2016\11\20

Meséld újra! - Antigoné

Szerző: Ali Smith
Cím: Meséld újra! - Antigoné (Antigoné)
Fordító: Gács Éva
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 104

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó 2014 tavaszán indította útjára a tíz kötetes Meséld újra!-sorozatot, amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése. Szophoklész híres drámáját Ali Smith gondolta újra, az Antigoné a sorozat hetedik tagja, és ha minden igaz, hamarosan a soron következőt, a Bűn és bűnhődést is olvashatjuk. 

Kreón Théba új királya utasításba adja, hogy Polüneikészt, az árulót, aki végzett saját testvérével, Eteoklésszel - aki egyazon időben oltotta ki gyilkosa életét - tilos eltemetni és imádkozni érte a túlvilági békességért. A fivérek húga, Antigoné azonban szembeszáll az uralkodóval, és testvérével közösen homokkal hinti be a tetemet, a testre pedig bort locsol. A király végtelen dühében a lány - aki nem csak fia jegyese, hanem saját unokahúga - halálát rendeli el, ám Antigoné még a halálon is felül tud kerekedni. 

More:

Kolibri Kiadó Meséld újra! Olvastam 2016ban Ali Smith

2016\11\18

A felügyelő és a csend

Van Veeteren-sorozat 5.

Szerző: Håkan Nesser
Cím: A felügyelő és a csend (Kommissarien och tystmaden)
Fordító: Torma Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Tény, hogy Håkan Nesser soha nem lesz hazánkban olyan népszerű, mint például Jussi Adler-Olsen, Kristina Ohlsson, Jo Nesbø vagy éppenséggel Stieg Larten. Ugyanakkor az is tény, hogy a hosszú évek alatt sikerült kiépíteni egy stabil olvasói réteget, akik fogékonyak a svéd szerző regényeire, így lassan, de biztosan reménykedhetünk abban, hogy pár éven belül a teljes Van Veeteren-sorozat felkerülhet a magyar olvasók polcaira. A felügyelő és a csend, a sorozat ötödik kötete, tavaly jelent meg, a napokban pedig a folytatás is a boltokba került Az utolsó csepp címmel.

Van Veeteren éppen velencei nyaralását tervezgeti, amikor egy zöldfülű rendőrfőnök-helyettes a segítségét kéri. Sorbinowo ad otthont ugyanis a Tiszta Élet nevű szekta nyári táborának. Egyik nap egy nő telefonál a rendőrségre: a táborozó lányok egyike eltűnt, és ha nem segítenek, holtan fog előkerülni. Az ifjú Kluuge nyomozása azonban nem vezet eredményre: a tábor vezetői és a lányok egyöntetűen állítják, hogy pontosan ugyanannyian vannak, mint ahányan első nap megérkeztek. Van Veeteren idő előtti nyaralásként tekint a kínálkozó lehetőségre, ám amikor előkerül egy holttest - egy másik lány holtteste - lázasan a gyilkos nyomába ered. Azonban úgy tűnik, hogy folyamatosan zsákutcában találja magát: Oscar Jellinek, a szekta vezetője, a tanárok és a lányok is mély hallgatásba burkolóznak. A főfelügyelő nem is sejti még, hogy élete egyik legmegrázóbb nyomozását kell levezetnie, amely az egész rendőri pályafutására kihatással lehet. 

More:

Hakan Nesser Animus Kiadó Olvastam 2016ban

2016\11\17

Nyereményjáték a Dream Válogatás könyvével!

A Maxim Kiadó, a Dream Válogatás könyvek gondozója fantasztikus játékot indít: EGY REGÉNNYEL MOST TOVÁBBI ÖTÖT NYERHETTEK!

Amennyiben a játék időtartama alatt rendelitek meg a kiadó weboldaláról Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó című regényét, akkor most nem csupán POSTAKÖLTSÉG NÉLKÜL szállítják házhoz, hanem akár TOVÁBBI 5 DB REGÉNYT IS NYERHETTEK!

Ehhez pedig csupán regisztrálnotok kell a játék időtartama alatt a számla sorszámával az alábbi linkről elérhető űrlapon!

A regisztrálók között a Kiadó kisorsol egy 5 db szabadon választható maximos regényből álló könyvcsomagot!

A nyereményjáték időtartama: 2016. november 12-24.
Sorsolás: 2016. november 25-én!

A játékban kiemelt regényt nem csak önmagában, hanem természetesen más kötetekkel együtt is megrendelhetitek!
A megvásárolt regény(ek)hez jó olvasást, tartalmas kikapcsolódást, a játékhoz pedig sok szerencsét kívánunk!

2016\11\14

Kalapos Macska

Szerző: Dr. Seuss
Cím: Kalapos Macska (The Cat in the Hat) 
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kortárs szerzők művei mellett a klasszikus írók köteteit is megjelentesse. Idén ősztől indult útjára a Roald Dahl-életműsorozat(A barátságos óriás és a Matilda című kötetekkel), a Kolibri Klasszikusok pedig olyan szerzőkkel nyitott, mint Michael Ende és Otfried Preussler. Ehhez a rangos társasághoz csatlakozott most az amerikai gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Dr. Seuss, akinek rögtön két kötetét is kézbe vehetjük. (A Ha lenne egy cirkuszomról itt írtam korábban.)

Főhősünk Sári nevű testvérével együtt otthon töltik a délutánt, és a rossz idő miatt nem tudnak kimenni játszani, ami nagyon elszomorítja őket. De aztán megjelenik a Kalapos Macska - aki mindig aggódó hal tilalmai ellenére - bűvésztrükkökkel és sárkányeregető izékkel bírja nevetésre a gyerekeket. Igen ám, de mindeközben éktelen nagy rumli is kerekedik, anya pedig bármelyik pillanatban megjöhet!

More:

2016\11\10

Revans

Szerző: Szántó Dániel
Cím: Revans
Kiadó: ABA Könyvkiadó (Atlantic Press)
Oldalszám: 386

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Szántó Dániel könyvét a molyon láttam meg először, de akkor - mondhatni - fel sem keltette a figyelmemet, gyorsan tovább pörgettem. Aztán úgy alakult, hogy egy hét alatt három magyar szerzőtől is kaptam felkérést, hogy örömmel vennék, ha az újonnan megjelent, megjelenő regényeikről írnék recenziót. Az utóbbi időben időhiány miatt sajnos az ilyen jellegű megkereséseket köszönettel mindig visszautasítottam, azonban a Revans igazán felkeltette az érdeklődésemet, így ezt az egyet végül bevállaltam. És utólag belegondolva, mennyire jól tettem: ugyanis Szántó Dániel személyében a magyar modern krimiirodalom egyik kivételes tehetségével állunk szemben.

Öt évvel korábban egy szörnyű sorozatgyilkosság rázta meg Magyarországot. Várnay Benett, a morózus nyomozó azonban kézre kerítette az elkövetőt, aki azóta is a szegedi Csillag börtön vendégszeretetét élvezi. Ám a történelem látszólag ismételi önmagát: 2015-ben újabb brutális gyilkossággal áll szemben a budapesti nyomozócsoport. Egy fiatal nőt megerőszakolnak, majd levágják a jobb lábát. Az egy éves kényszerszabadságáról visszatérő Benett is a gyilkossági csoport tagjává válik, társául pedig a frissen diplomázott Esztert kapja, aki példaképeként tekint a nyomozóra. Öt nappal később egy hasonló esettel találja szemben magát az Országos Rendőr-főkapitányság: az áldozatot ugyanúgy gyilkolták meg, ezúttal azonban a bal lábát vágták le. Miközben hőseink érzik, hogy fogytán az idő, egy drogbanda is utat tör magának, Benett pedig saját lelkének mocsarába merül.

More:

ABA Könyvkiadó Olvastam 2016ban Szántó Dániel

2016\11\08

A kém

Szerző: Paulo Coelho
Cím: A kém (A espiá)
Fordító: Nagy Viktória
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Paulo Coelho neve még azok számára is jelent valamit, akik életükben egyetlen egy könyvesboltba sem tették be a lábukat és a nagyáruházak könyves részlegét is messze elkerülik. Ha máshol nem is, a facebookon biztosan mindenki belefutott már egy-egy idézetébe - legyen az akár komoly hangvételű vagy akár a szerzőt kiparodizáló mém. Persze, a nagyfokú ismertség nem véletlen, hiszen csak hazánkban több mint egy millió példány kelt el regényeiből, a legnépszerűbbek (A Zarándoklat, Az alkimista) pedig túl vannak már a tizedik kiadáson is. 

Legújabb regényében Mata Hari titokzatos életét próbálja az olvasó elé tárni: valóban veszélyes kémnő volt, vagy csak egy nagyravágyó kéjnő (mai szóval luxusprostituált), netán egy lelkileg sérült nő, aki megfogadta, hogy többre viszi az életben mint sorstársai? A kötet levélformában közli az asszony életének legfontosabb állomásait: Mata Hari a kivégzése előtti napokban írja testamentumát, melyet lányának szán, hogy az később megérthesse őt. A zárósorokat már a nő ügyvédje veti papírra, kettejük soraiból bontakozik ez a történet.

More:

Paulo Coelho Athenaeum Kiadó Olvastam 2016ban

2016\11\04

Az elátkozott nap

Szerző: Arthur Madsen
Cím: Az elátkozott nap
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 272

Az Álomgyár Kiadó 2012-ben azzal a határozott céllal jött létre, hogy bárki könyvét kiadják sokévnyi tapasztalataiknak köszönhetően (Gönczi Péter az Ulpius-ház embere volt sokáig - ebből mindenki vonja le amit akar). Nyitókötetük Arthur Madsen thrillere, Az elátkozott nap című regény volt. A kötetre azért figyeltem fel anno, mert a szerzője és én ugyanazon város szülöttjei vagyunk. Aztán egy 50%-os akciónak köszönhetően féláron tudtam beszerezni a könyvet, gondoltam, annyira rossz vételt nem csinálok. Tévedtem. A továbbiakban csak spoileresen tudok nyilatkozni a könyvről, így ha szándékodban áll elolvasni azt, ne kattints a tovább gombra. Vagy ha Arhtur Madsen vagy, akkor se. 

A történet 1975. március 28-án veszi kezdetét egy sötét, viharos éjszakán. Ekkor látja meg a napvilágot Adam és Neil. Apjuk a kórházba menet veszíti életét, anyjuk a szülésbe hal bele. A két gyermek egy nevelőotthonba kerül, ám miután következő két születésnapjukon egy-egy gondozó életét veszti titokzatos körülmények között, az egyház veszi szárnyai alá a két csemetét. A harmadik haláleset után a testvérpárt szétválasztják, és különböző családoknál helyezik őket el. Húsz évvel később a fiúk egymás szöges ellentétei lesznek: míg Neil segítőkész, jó fiú, addig Adam csak a bajt keresi mindenhol. A rejtélyes, '70-es évekbeli halálesetek felkeltik Michael Connor rendőr kíváncsiságát, így lázas nyomozásba kezd. 

More:

Álomgyár Kiadó Arthur Madsen Olvastam 2016ban

2016\11\03

Rossz időben, rossz helyen

Szerző: Simon Kernick
Cím: Rossz időben, rossz helyen (Wrong time)
Fordító: Berki Judit
Kiadó: Kulinária Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Aki huzamosabb ideje látogatója a blognak, annak feltűnhetett, hogy Simon Kernick regénye közel két éve látszik az oldalsávban, mint olvasott regény. Nem, nem egy bibliai hosszúságú regényről van szó, hanem mindösszesen egy kilencvenoldalas, alig másfél óra alatt kivégezhető kötetről. Azonban van egy olyan szabályom, hogy minden egyes könyvről, amit elolvastam, írok egy kritikát a blogon. Azonban megvallom őszintén, hogy amikor befejeztem ezt a regényt, nem volt kedvem róla cikkezni, így maradhatott egészen idáig rajta az olvasólistámon. 

Két házaspár egy kellemes hétvégi pihenést tervez a lakóhelyükhöz közeli erdőben. Azonban egyik nap egy sebesült lány testére akadnak, innentől pedig egy olyan veszélyes kalandba keverednek bele, amilyenre egyikük sem számított. A kérdés már csak az: túlélik a kirándulást, vagy mindannyian az erdő foglyai maradnak. 

More:

2016\11\02

Véres margaréták

Szerző: Julia Heaberlin
Cím: Véres margaréták (Black-Eyed Susans)
Fordító: Lakatos Anna
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Agave Kiadó kisebb kihagyás után úgy látszik, ismételten nyitni kezd a krimi és a thriller műfaja felé, és egyúttal színesíteni is akarja a palettát. Utóbbi tekintve nemrégiben kaptunk egy igen erős, sci-fi beütésűt, most pedig egy inkább nőkhöz szóló, pszichológiait. Legalábbis látszólag, ugyanis a fülszöveg ezt sugallja, de kicsit mintha megtévedtek volna a besorolásnál a szerkesztők.

1995-ben egy szörnyű sorozatgyilkosság rázza meg Texas állam lakóit. A gyilkos fiatal lányokat rabolt el és ölt meg, majd mindannyiukat egy margaréta mezőn helyezte örök nyugalomra. Csak hogy a legutolsó áldozata, a tizenhat éves Tessa túléli a szörnyű eseményeket. Végül a gyilkos nyomára bukkannak, letartóztatják őt. Ám Tessie mégsem képes megnyugodni: valaki időnként apró margarétákat ültet a kertjébe. Tizennyolc évvel később Tessát már anyaként láthatjuk újra, ám a múltja elől nem tud szabadulni. Egy ügyvédekből és törvényszéki antropológusokból álló csapat megpróbálja bebizonyítani, hogy akit majd' két évtizeddel korábban letartóztattak és akit pár hónapon belül kivégeznek, ártatlan. Tessának tehát ismét vissza kell térni a margarétákkal teli mezőre, hogy megfejtsen egy titkot.

More:

Agave Kiadó Olvastam 2016ban Julia Heaberlin

2016\10\31

Ha lenne egy cirkuszom

Szerző: Dr. Seuss
Cím: Ha lenne egy cirkuszom (If I Ran the Circus)
Fordító: Szabó T. Anna
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó már hosszú ideje nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kortárs szerzők művei mellett a klasszikus írók köteteit is megjelentesse. Idén ősztől indult útjára a Roald Dahl-életműsorozat(A barátságos óriás és a Matilda című kötetekkel), a Kolibri Klasszikusok pedig olyan szerzőkkel nyitott, mint Michael Ende és Otfried Preussler. Ehhez a rangos társasághoz csatlakozott most az amerikai gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Dr. Seuss, akinek rögtön két kötetét is kézbe vehetjük.

A Ha lenne egy cirkuszom című kötet egy kisfiú, McBirkusz Móric képzelgéseibe enged bepillantást. Főhősünk arról ábrándozik, hogy az egyik üres telken cirkuszt épített, aminek az egész világ csodájára fog járni. Hiszen olyan különlegességek lépnek itt fel, mint a Kacsintó Kucsmás, a Híjatlan Díjász, a Balkörmű Dúvad, Rezső, a rozmár, a Buffogó Böff, a Kétfele Lények és természetesen Berzsenyi bá, a boltos is tiszteletét teszi.

More:

Kolibri Kiadó Dr. Seuss Olvastam 2016ban

2016\10\28

A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot

Emma és Tesla 2.

Szerző: Lakatos István
Cím: A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az úgy volt, hogy A majdnem halálos halálsugár nekem nagyon bejött. A kritikámban meg is fogalmaztam, hogy "az egyik legjobb dolog, ami a magyar könyvkiadás elmúlt éveiben történt". Ehhez az állításomhoz még most is tartom magam, még úgyis, hogy az általam már nagyon várt folytatás nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A második részben újabb veszély fenyegeti a Földet: egy űrbéli mosómedve brigád úgy dönt, hogy egy hatalmas mosógép segítségével kimossák a bolygónkat. (Nem mintha nem lenne benne elég víz.) Az elnök természetesen ezt nem tűrheti, valamit tenni kell. És ki más segíthetne megmenti a világot, mint annak legnagyobb feltalálója, Nikola Tesla. (Na jó, először senkinek nem jut eszébe, inkább ő ajánlja fel szolgálatait.) Emma és barátai Tesla klónjaival és a szupernagyik csapatával kiegészítve készül fel  végső küzdelemre.

More:

Kolibri Kiadó Lakatos István Olvastam 2016ban

2016\10\26

Függőség

fuggoseg-joyce-maynard.gifSzerző: Joyce Maynard
Cím: Függőség (Under the Infuence)
Fordító: Getto Katalin
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Joyce Maynard azon kevés szerzők közé tartozik, akitől mindösszesen egy regény elolvasása után el voltam ájulva. A Nyárutó című könyve mai napig az egyik legkellemesebb olvasmányélményem, hiszen végletekig emberi a történet, amely nagyon sok érzelmet képes megmozgatni az olvasójában - és ezt férfiként mondom! Pár héttel ezelőtt volt szerencsém személyesen is találkozni az írónővel, aki immáron második alkalommal látogatott Magyarországra, hogy legújabb regényét, a Függőség címűt népszerűsítse. A kötet egyébként nemrég jelent meg Amerikában, a magyar kiadás az első külföldi megjelenés. 

Helen élete végleg darabokra hullik, mikor egy ittas vezetésnek köszönhetően elveszíti a gyermeke feletti felügyeleti jogát. Depressziójából egy kedves, idős házaspár rántja ki, akik befogadják őt, szinte családtagként kezelik. Helen szép lassan elfordul régi életétől, hogy minden idejét Ava és Swift Havillanddel töltse. Azonban idővel rá kell jönnie, hogy a csillogó felszín, a csábító pompa és a házaspár által kínált élet csupán egy álca, a barátság egészen mást jelent Havillendéknek, mint a legtöbb embernek.

More:

Alexandra Kiadó Joyce Maynard Olvastam 2016ban

2016\10\23

Mio Blues

Martin Benner 2.

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: Mio Blues (Mios Blues)
Fordító: Erdődy Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 336

Kristina Ohlssont ma már nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen egyike azon svéd szerzőknek, akiknek a neve lassan kezd fogalommá válni az olvasók körében. Első regénye 2012 őszén jelent meg hazánkban, és közel két éven belül a teljes Fredrika Bergman-Alex Recht széria kiadásra került. 2014-ben gyermekregényével (Az üveggyerekek) is megismerkedhettünk, amelynek most már folytatásai (Az ezüstfiú, Kőangyalok) is elérhetőek magyar nyelven. A szerző 2015-ben Magyarországon látogatott, ekkor jelent meg a Lotus Blues című regénye, amely a két kötetes Martin Benner-sorozat első része volt. Ennek a sorozatnak a folytatása a Mio Blues.

Ellentétben a szerző korábbi regényeivel, itt a két kötet alkot egy nagy egészet, szervesen összefügg a kettő. Habár a történet elején kapunk egy rövid - három és fél oldalas - összefoglalót a Lotus Blues cselekményéről, annak az elsődleges célja inkább a korábbi olvasmányélmény felelevenítése, és nem az új olvasók képbe helyezése. Éppen ezért, aki még nem olvasta az első részt, annak én is inkább az arról szóló recenziómat ajánlom, semmint az alábbit, amely az előzményekre nézve spoileres tartalmú!

More:

Animus Kiadó Kristina Ohlsson Olvastam 2016ban

2016\10\18

Sötét anyag

Szerző: Blake Crouch
Cím: Sötét anyag (Dark Matter)
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Blake Crouch nevét a hazai olvasók a tavaly év elején megjelent Wayward Pines-trilógia kapcsán ismerhették meg. Az Agave Kiadónak köszönhetően a sorozat egyes részei egy-egy hónap különbséggel jelentek meg, így nem kellett sokat várni a folytatásokra. A magam részéről mindhárom részt imádtam, a megjelenést követően pár napon belül el is olvastam (teszem hozzá, mindegyiket egy nap alatt!). Így kétség sem fért hozzá, hogy a szerző legújabb regényére, a Sötét anyagra is hamar sort kerítek, a kötet a világpremierrel egyidőben jelent meg hazánkban is.

Jason Dessen élete egyik napról a másikra fenekestül felfordult. A családi vacsorát megelőzően összefut egy régi ismerősével, utána hazaindul. Azonban egy gésamaszk mögé rejtőző férfi elrabolja, majd egy injekciót ad be neki. Mikor Jason felébred egy elhagyott épületben találja magát, ahol számára ismeretlen emberek veszik körül, akik mind egyfajta istenként tekintenek rá. Élete már nem ugyanaz, mint ami régen volt: az egykor átlagos fizikaprofesszor világhírű tudóssá vált, felesége már nem a felesége, gyermekük pedig meg sem született. Jasonnek meg kell találnia a hazafelé vezető utat, ami kiváltképp nehéznek bizonyul, mikor rájön, hogy milyen világba is keveredett.

More:

2016\10\15

Shakespeare, a halhatatlan

covers_178600.jpgSzerző: Lori Handeland
Cím: Shakespeare, a halhatatlan (Shakespeare Undead)
Fordító: Szántai Zita
Kiadó: I.P.C. Könyvek
Oldalszám: 464

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Tudjátok, vannak az olyan típusú könyvek, amelyekről az olvasó már azelőtt megmondja, hogy a ponyva kategóriába tartozik, mikor még le sem veszi a polcról a kötetet. Tagadhatatlanul Lori Handeland regénye is ezek közé sorolandó, és miután elolvassuk a fülszöveget, belelapozunk a vaskos példányba (és azonnal konstatáljuk, hogy a kiadó hatalmas sortávval és olvasószemüveg nélkül is jól látható betűmérettel duplázta meg az amerikai kiadás oldalszámát), nem is várunk csodát a történettől. Bevallom, én is azért kezdtem bele, mert valami könnyed szórakozást kerestem, ráadásul az egyik legnagyobb hipermarketben (ha jól emlékszem) 500 forintért dobták az ember után, így azt hiszem, tudtam mire számíthatok.

Kate nappal egy gazdag úri család asszonyi szerepében tetszeleg, ám amint leszáll az éjszaka, férfi ruhát ölt, hogy a városban garázdálkodó zombikkal végezzen. Egyik útja során véletlen egy halandó férfit sebesít meg: pontosabban, elvágja a nyakát. Az áldozata nem más, mint William Shakespeare, a híres drámaíró, aki csodával határos módon túléli a támadást. Shakespeare ugyanis valójában vámpír, azon belül is a leghatalmasabbak egyike. A férfi és a nő különös módon vonzódni kezdenek egymáshoz, ám Will nem árulhatja el szörnyű titkát Kate-nek, hiszen akkor a Vadász őt sem hagyná életben.

More:

I.P.C. Könyvek Olvastam 2016ban Lori Handeland

2016\10\13

A sötétség szeme

Szerző: Dean R. Koontz
Cím: A sötétség szeme (The Eyes of Darkness)
Fordító: Danyi Andrea
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 414

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Dean R. Koontz regényeivel pár évvel ezelőtt, 2013-ban kezdetem megismerkedni. A Könyvfesztiválon, valamint a Könyvhéten azóta folyamatosan szerzem be az Animus Kiadó standjánál a köteteit, általában kihasználva az 500 forintos akciót. A nyáron, mikor egy hetet ismét Pesten töltöttem, ezt a könyvet vittem magammal, gondoltam, jó lesz a BKV-s utazásokhoz, mivel kis helyen is elfér, plusz a szerző is elég könnyed stílusban ír, de azért reménykedtem benne, hogy jó kis thriller kapok.

Christina Evans egy évvel korábban vesztette el gyermekét, az akkor tizenkét éves Danny-t. A gyászon nehezen tudta túl tenni magát, a kabarék és showműsorok világába menekült. Azonban egy éjjel különös dologra lesz figyelmes: a fia lezárt szobájából hangok szűrődnek ki, a számítógépek a közelében önálló életre kelnek, és mindenhol az alábbi üzenetbe botlik: "NEM HALT MEG". Mielőtt úgy érezné, hogy teljesen megőrül, találkozik Elliot Strykerrel, a híres ügyvéddel, aki hisz a nő látomásaiban, főleg, miután mindkettőjüket megpróbálják megölni. Közösen vágnak neki az útnak, amelynek végállomása az a hegy, ahol Danny - egy tucat iskolástársával együtt - állítólag életét vesztette. 

More:

Animus Kiadó Dean R. Koontz Olvastam 2016ban

2016\10\13

Joyce Maynard Budapesten találkozott olvasóival


letoltes.jpgJoyce Maynard 2016. október 10-én, immáron második alkalommal járt Budapesten. Ezúttal legújabb regényét népszerűsítette: a Függőség az első idegen nyelvű kiadása 2016-ban megjelent könyvének. Az író-olvasó találkozónak, valamint a dedikálásnak az impozáns Párizsi Nagyáruház Lotz-terme adott helyet. Az írónő meglepő őszinteséggel mesélt Salingerhez fűződő viszonyáról, legújabb regényéről, a függőségekről, valamint férje haláláról.

Joyce Maynard két évvel ezelőtt, 2014-ben látogatott először Budapestre a Lány a hegyen című regénye kapcsán. Akkor és most is, Párizsból repült át Magyarországra. Mint mondta, az amerikaiak számára Európát egyedül a francia főváros képviseli, és sokan nem is tudják, hogy mennyi csodálatos hely létezik még a szerelem városán kívül. Budapestet meseszép városnak írta le, az éjszaka megvilágított Parlament különösen elnyerte a tetszését, valamint elmondta, hogy Magyarországon kóstolta eddigi élete legfinomabb borát, és abbéli reményét is kifejezte, hogy itt tartózkodása alatt lesz lehetősége megkóstolni a libamájat. Ezt követően mosolyogva jegyezte meg, ha hazatér, minden amerikai szerzőtársának mesél majd Budapestről, így az olvasók várhatják az ő érkezésüket is.

More:

Közönségtalálkozó