Könyvkritikák

2017\04\25

Harminc nappal a világvége előtt

Szerző: Király Márk
Cím: Harminc nappal a világvége előtt
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 316

SPOILERMENTES KRITIKA!

Ritkán vállalok be előolvasást kiadóknak, ugyanis e-bookolvasó hiánya lévén csak telefonon tudom megoldani az átküldött anyag olvasását, azt meg nem annyira szeretem, így valóban igazán különlegesnek kell lennie az adott kötetnek, hogy a „kezembe” vegyem. A fiatal, huszonéves Király Márk első regénye az idei Könyvhétre fog megjelenni, az agresszív promóhadjárat pedig megtette hatását: már igen népszerű a könyv a fiatalok körében.

A történet szerint harminc nap múlva vége lesz a világnak. A Föld lakói teljesen kifordulnak magukból, kiélik minden perverziójukat, vágyaikat. Ebben az apokalipszis előtti helyzetben kell túlélnie néhány fiatalnak. Már ha túlélésről beszélhetünk – hiszen a meteorit becsapódását követően minden élet elpusztul. Hogyan küzdenek meg a tinédzserek a sok viszontagsággal, amik őket értik? Képesek lesznek mindvégig embernek maradni ebben a keserves világban? Egyáltalán van értelme mindennek? Ezekre és az ehhez hasonló kérdesekre keresi a választ Király Márk első regényében.

More:

Olvastam 2017ben Király Márk Művelt Nép könyvkiadó

2017\04\17

Vadak - Az Éjfél Köve

Vadak 2.

Szerző: Jacob Grey
Cím: Vadak – Az Éjfél Köve (Ferals – The Swarm Descends)
Fordító: Magyari Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jacob Grey Vadak-trilógiájának második része tavaly év végétől érhető el a magyarul is a könyvesboltokban. Az első részről született kritikámban kapott hideget és meleget is a sorozat, így kissé félve, ám mégis bizakodva fogtam bele a folytatásba.

Miután Kra és barátai megmentették a világot a Szövőembertől, úgy tűnik, minden visszatérhet a rendes kerékvágásba. Azonban egy nap titokzatos férfi keresi fel hősünket, hogy egy követ adjon át neki. Az utasítás szerint Krának meg kell óvnia az ellenségtől a tárgyat, amelyet anyja hagyott örökül neki. A fiú eleinte nem is érzi a helyzet komolyságát, de idővel különös dolgokat tapasztal: a kő hatással van a gondolataira, a cselekedeteire, a személyiségére. Miközben teljesen új embereket ismer meg és igyekszik a tudását elmélyíteni a vadak világában, felbukkan a színen a Légyanya, akiről a többiek is csak legendaként beszélnek és aki még a Szövőembernél is veszélyesebb ellenfélnek tűnik.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2017ben Jacob Grey

2017\04\06

Naponta fogsz meghalni

Áté papnői 1.

Szerző: Nemere István
Cím: Naponta fogsz meghalni
Kiadó: ABA Könyvkiadó
Oldalszám: 256

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ha egy regény vagy sorozat bárhol a világon sikeres lesz, az két dolgot jelent marketing szempontjából. Egy: az adott kiadó valamit nagyon jól csinált, kettő: más kiadók megpróbálják lemásolni azt. Az Animusnak a Skandináv Krimik sorozat mondhatni igen csak bejött (az ezzel a címmel fémjelzett kötetek száma mára meghaladja a hetvenet), így nem csoda, hogy azóta jó pár kiadó (Scolar, Libri, Athenaeum, Alexandra, Cartaphilus, Tea) próbálkozott ezzel a műfajjal, több-kevesebb sikerrel. Az ABA Könyvkiadó/Atlantic Press kicsit más vonalon indult el: hazánk egyik legnépszerűbb szerzője, Nemere István trilógiája kapott az eredeti Skandináv Krimikhez a megszólalásig és a megtévesztésig hasonló külsőt (a kiadvány mérete milliméterre pontosan megegyezik, ahogyan a szürkés, jeges hangulatot keltő fekete-piros betűs felirattal ellátott borítót is láthattuk már). Innentől már csak az a kérdés, hogy Nemere eléri-e azt a szintet, amit a skandinávok.

Sándor Géza sikeres vállalkozó, de magánélete romokban hever. Felesége, Fruzsina – egy egyetemi tanszék vezetője – teljesen elhidegült tőle, lassan már emberszámba sem veszi. A férfi így többéves hűség után egy fiatalabb lány karjaiban keres vigaszt, amit egy veszekedés alkalmával a neje előtt is bevall. Az asszony kíméletlen bosszút forral. Három barátnőjével karöltve – magukat Áté papnőinek nevezve – kíván revánsot venni az őt ért sérelmekért.

More:

Nemere István ABA Könyvkiadó Olvastam 2017ben

2017\04\04

Assassin's Creed: Heresy - Eretnekség

Assassin's Creed 9.

Szerző: Christie Golden
Cím: Assassin’s Creed: Heresy - Eretnekség
Fordító: Rusznyák Csaba
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 408

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az utóbbi egy év igazi Kánaán volt az Assassin’s Creed rajongóinak könyves szempontból. Ha csak az elmúlt fél évet nézzük: megjelent egy új trilógia nyitókötete, a hivatalos színező, idén év elején pedig egyből két kötetet vehettek kezükbe az olvasók (Hivatalos filmregény, Heresy – Eretnekség), és ha minden igaz, hamarosan érkezik A kán sírja is. Panaszra tehát nincs okunk, annál is inkább, mert Christie Golden saját ötletből megírt regénye hivatalosan az Oliver Bowden által megkezdett sorozatot viszi tovább.

Simon Hathawayt nevezik ki az Abstergo Művek Történelmi kutatás részlege új vezetőjének. A férfi az egyik Éden Darabja után kutat, így kerül kapcsolatba egyik régi ősével, Gabriel Laxart-ral, aki nem mellesleg végigkísérte a híres Orléans-i Szűz, Jeanne d’Arc rövid életútját. Simonban egyszerre ébred fel a történész és a Templomos Rend tagja, így idővel veszélyessé válik az utazása. Épp úgy, ahogyan egykori őse, Gabriel, a férfi sem tudja, hogy kiben bízhat meg, annál is inkább, mivel a múltban tett utazásai és a jelenbeli felettesei rádöbbentik egy szörnyű igazságra, amely alapjaiban változtatja meg a Templomosokról és az Orgyilkosokról kialakított képét.

More:

Fumax Kiadó Olvastam 2017ben Christie Golden

2017\04\02

Cselszövés Hollywoodban

Agatha nyomoz 9.

Szerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz – Cselszövés Hollywoodban (Agatha Mystery - Intrigo a Hollywood)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kilencedik részéhez érkezett az olasz Mario Pasqualotto gyermekeknek szánt krimisorozata. Hőseink, Agatha, Larry, Mr. Kent, a komornyik és Watson a macska ezúttal Hollywoodba utazik, hogy egy újabb bűntényre derítsenek fényt. 

Larry, az ifjú detektívpalánta újabb megbízatást kap. Valaki bojkottálni akarja a Végzetes hiba című film forgatását. A csapat így hát útra kel, egészen a napfényes Kaliforniáig, hogy kinyomozzák a mozi előkészületeit megnehezítő eset szálait.

More:

Sir Steve Stevenson Manó Könyvek Olvastam 2017ben

2017\03\22

Holland klasszikus magyarul

Fülszöveg: A ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg. 

Antonia „Tonke” Johanna Willemina Dragt 1930-ban született Holland Kelet Indida - a mai Indonézia – területén. A második világháború idején 3 évet egy japán fogolytáborban töltött, ezután költözött családjával Hollandiába. Az első könyve 1961-ben jelent meg, a holland gyermekirodalmi élet megkerülhetetlen alakjává azonban második, 1962-es művével, a most magyarul megjelent Levél a királynak című lovagregényével vált, amellyel elnyerte a Gold Pen-díjat.  A könyvet azóta több, mint 15 nyelvre fordították le, 2008-ben pedig elkészült az azonos című holland kalandfilm is Pieter Verhoeff rendezésében, Yannick van de Velde főszereplésével. A regénynek 1965-ben megszületett a folytatása is Geheimen van het Wilde Woud címmel.

More:

2017\03\20

Mese az üveggolyók gyűjtőjéről

Fülszöveg: Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára. Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.

Cecilia Ahern 1981. szeptember 30-án született Dublinban. 2004-ben, alig huszonhárom éves korában jelent meg első regénye, az Utóirat: Szeretlek, amely nyomban világsiker lett, több mint negyven országban adták ki, és a könyv alapján készült film is nézők millióit vonzotta a mozikba. Azóta az Ahol a szivárvány véget ér című regényéből is készült filmváltozat. Magyarországon eddig 14 regénye jelent meg, valamint egy novellája elérhető e-bookban is, a hazai kiadó, az Athenaeum Kiadó jóvoltából.

More:

2017\03\15

Nemo - A névtelen fiú

Nemo 1.

Szerző: Davide Morosinotto
Cím: Nemo -  A névtelen fiú (Nemo – Il ragazzo senza nome)
Fordító: Todero Anna
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Manó Könyvek kiadó pár évvel ezelőtt indította útjára a Sherlock, Lupin és én című olasz könyvsorozatot, amely a krimi-irodalom három híres alakjának, Sherlock Holmesnak, Arsene Lupinnek és Irene Adlernek a gyermekkori kalandját meséli el. A széria, amely immár a nyolcadik köteténél jár, hazánkban is sikeresen fut, feltehetőleg ez is közrejátszott abban, hogy most egy újabb legendás regényhős ifjú éveiben nyerhetünk bepillantást. A kiválasztott pedig nem más, mint Jules Verne világhírű alakja, Nemo kapitány.

1829-ben járunk, a helyszín Franciaország. Daniel Lacrosse, a fiatal fiú a híres Paimboeuf Intézet szolgálója. Őt bízzák meg azzal a feladattal, hogy jutassa épségben a bentlakásos iskola falai közé a két legújabb diákot: a nemesi származású Ashlynn Taylor Woodsworth kisasszonyt, valamint egy barna bőrű fiút, aki csak Nemóként mutatkozik be nekik. Daniel és Ashlynn hamar barátságot kötnek, azonban a titokzatos új fiú látszólag senkivel nem szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani. A két fiatal nyomozásának köszönhetően azonban hamarosan rájönnek a titokra: Nemo egy nagyon különleges fiú, akit országokon keresztül üldöznek, hogy általa befolyásolják India egyik legnagyobb hercegét.

More:

Manó Könyvek Davide Morosinotto Olvastam 2017ben

2017\03\13

Boszorkányok

Szerző: Roald Dahl
Cím: Boszorkányok (Witches)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Roald Dahl varázslatos világát sajnos csak későn, felnőttfejjel fedeztem fel magamnak. Illetve dehogy sajnos, mert a jó gyermekkönyvek ismérve, hogy az ember azt huszon-, harminc-, negyven-, akárhány évesen is élvezni tudja. Dahl pedig jó gyermekkönyveket ír.

A könyv névtelenségbe burkozó főhőse egy tízéves kisfiú, aki a nagymamájával él. A nagymama nagyon sokat tud a világról, sőt, még olyanokat is, amit csak nagyon kevesen. Mégpedig azt, hogy boszorkányok élnek köztünk, akiknek fő küldetésük, hogy elpusztítsák a földön élő összes gyermeket. Hősünk egy nap a boszorkányok éves gyűlésének kellős közepébe csöppen, attól a perctől fogva pedig csupa hajmeresztő kaland vár rá.

More:

Kolibri Kiadó Roald Dahl Olvastam 2017ben

2017\03\11

Az utolsó csepp

Van Veeteren-sorozat 6.

Szerző: Håkan Nesser
Cím: Az utolsó csepp (Münsters Fall)
Fordító: Torma Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Håkan Nesser egyike volt azon szerzőknek, akikkel anno, több mint tíz éve az Animus Kiadó útjára indította a Skandináv Krimik sorozatát. Habár nem tartozik a legnépszerűbb írók közé, azért szép lassan érkeznek az ő művei is. A tíz kötetből álló Van Veeteren-sorozat hatodik részét tavaly év végén jelentették meg, így bízhatunk benne, hogy idővel a széria többi tagjára is sor kerül.

A felügyelő és a csend című kötet azzal ért véget, hogy Van Veeteren főfelügyelő hátat fordított a rendőrségnek, és egy antikváriumban helyezkedett el eladóként. Ez azonban nincs kihatással a gyilkosságokra, bűncselekmények ugyanúgy történnek. Az áldozat ezúttal egy nyugdíjas férfi, akit éjszaka huszonnyolc késszúrással öltek meg. Leverkuhn három barátjával együtt tetemes összeget nyert a lottón, így a nyomozók – Münster felügyelő vezetésével – ebbe az irányba indulnak el. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a négy főből álló nyugdíjas csapat másik tagja is hirtelen eltűnik, pár nappal később pedig a szomszédasszonynak is nyoma vész. A rendőrség szinte végig egy helyben toporog, Münster pedig magánéleti gondokkal is küzd, ami szintén hátráltatja a nyomozást.

More:

Hakan Nesser Animus Kiadó Olvastam 2017ben

2017\02\28

A Pál utcai fiúk

Szerző: Molnár Ferenc
Cím: A Pál utcai fiúk
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES KRITIKA!

Hosszú évek óta ez az első olyan regény, amelyet újra olvastam. Emlékszem, amikor ötödik osztályba mentem, nyáron vettem kezembe először Molnár Ferenc klasszikusát. Már akkor is faltam a könyveket, de a kötelezőkre mindig nehezen vettem rá magam. A Pál utcai fiúkat is úgy kezdtem el, hogy minden nap egy fejezetet fogok csak elolvasni, azonban rögtön az első után nem bírtam letenni. Mai napig ezt tartom az egyik legjobb regénynek (mind a kötelezők, mind egyéb téren), a pár hónapja bemutatott musicalnek köszönhetően – aminek csak a zenéjét hallgattam eddig rongyosra – pedig újból kedvet kaptam hozzá.

A történetet talán senkinek sem kell bemutatni: a Pál utcai fiúk, akiknek a Grund az igaz hazájuk, állandó versengésben vannak a Vörös ingesekkel. Boka, Nemecsek, Áts Feri, Kolnay, Geréb – mind, mind az életből vett karakterek, olyanok, akikkel könnyen tudunk azonosulni. A bátorság, a hazafiság, a barátság regénye ez – amely úgy tud szólni az ifjúsághoz, ahogyan kevés könyv.

More:

Molnár Ferenc Móra Kiadó Olvastam 2017ben

2017\02\18

A Viszkis és én

Szerző: Orbán Gábor
Cím: A Viszkis és én
Kiadó: Atlantic Press Kiadó
Oldalszám: 328

SPOILERMENTES KRITIKA!

Úgy tűnik, Magyarországon lassan szokássá válik, hogy aki börtönbe kerül, az könyvet is ír. Stohl András, Galambos Lajos, Damu Roland után most egy kisebb „celeb”, a Viszkis társa ragadott tollat, hogy elárulja az igazságot az 1990-es évek nagy bankrablásairól, a lebukásról, valamint a börtönben töltött évekről. A fülszöveg őszinte és valós írást ígér, a könyv azonban mégsem tűnik annyira hitelesnek.

A Viszkis néven elhíresült Ambrus Attila a ’90-es évek igazi sztárja lett. Közel harminc rablást követett el, hol egyedül, hol segítőkkel. A legutolsó munkáit – szám szerint tizenhármat – Orbán Gábor hokis társával együtt végezte. Azonban a nagy durranásnak ígérkező, talán utolsó bankrablást már nem tudták tökéletesen véghez vinni. Orbánt elkapták a rendőrök, Ambrusra pedig pár órával később, a határon csaptak le. A „kis Viszkis” ezekről a kalandokról, valamint a börtönévekről mesél a nemrég megjelent könyvében.

More:

Olvastam 2017ben Orbán Gábor Atlantic Press Kiadó

2017\01\26

Rövidhír: Folytatódik a Crossfire-sorozat!

1303783.jpgAlig pár napja írtam egy cikket az Ulpius-ház Kiadó által megkezdett - azonban be nem fejezett - könyvsorozatokról, és azok folytatásairól. Akkor úgy fogalmaztam, hogy a hosszú időre való tekintettel szinte véglegesnek tekinthető, hogy mely sorozatok kaptak lehetőséget a további megjelenésre más kiadóknál. Sylvia Day erotikus szériáját a "befejezetlenek" kategóriájába soroltam, azonban a rajongók legnagyobb örömére, február 14-én (Valentin-napon) jön a negyedik rész Rabul ejtve címmel, az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Fülszöveg: Gideon angyalkának hív, pedig ő a csoda az életemben. Az én gyönyörű, sebzett harcosom, aki elszántan küzd, hogy lemészárolja a démonjaimat, de a sajátjaival nem akar szembenézni.
Fogadalmunknak még jobban össze kellett volna kovácsolnia bennünket, ám ehelyett felszaggatta a régi sebeket, felszínre hozta a fájdalmat, a bizonytalanságot. Éreztem, hogy Gideon kicsúszik a kezem közül, hogy legszörnyűbb félelmeim valóra válnak, hogy elveszítjük egymást...
Életünk legboldogabb időszakára árnyékot vetett a múltja, és pusztulással fenyegetett mindent, amiért olyan keményen megdolgoztunk. Borzasztó válaszút elé kerültünk: vagy az ismerős, biztonságos lét, amit megismerkedésünk előtt éltünk, vagy a harc egy olyan jövőért, ami hirtelen lehetetlen, reménytelen álomnak tűnik...

Megjelenés: 2017. február 14. 
Oldalszám: 400
Ára: 3999,- Ft

Rövidhír

2017\01\23

Meséld újra! - Bűn és bűnhődés

Szerző: Abraham B. Yehoshua
Cím: Meséld újra! - Bűn és bűnhődés (The Sotry of Crime & Punishment)
Fordító: Kiss Pál
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó 2014 tavaszán indította útjára a tíz kötetes Meséld újra!-sorozatot, amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése. Dosztojevszkij világhíres művét az izraeli Abraham b. Yehoshua átírásában olvashatjuk, hamarosan pedig érkezik a sorozat utolsó két tagja, a Gilgamesh és a Lear király

Rogyion Raszkalnyikov egy jóravaló, nemes lelkű, ám roppant szegély fiatalember. Egy éjjel súlyos gondolat sejlik fel az agyában: meg kell ölnie a város egyik uzsorását, hogy így juthasson pénzhez. Tudja, hogy tette súlyos bűncselekmény lenne, azonban mikor megtudja, hogy húga a pénz miatt hozzá akar menni egy olyan emberhez, akit nem szeret, végleg elszánja magát. Megöli az öregasszonyt és annak fiatal rokonát, aki szemtanúja lesz a gyilkosságnak. Úgy tűnik, Raszkalnyikov megússza büntetés nélkül, azonban egy dologgal nem számol: a saját lelkiismeretével.

More:

Kolibri Kiadó Meséld újra! Olvastam 2017ben Abraham B. Yehoshua

2017\01\22

Ottolina és a Sárga Macska

Szerző: Chris Riddell
Cím: Ottlina és a Sárga Macska (Ottoline and the Yellow Cat)
Fordító: Ludman Anita
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Ottolina és a Sárga Macska című könyvhöz egy akció keretében jutottam hozzá, az egyik rendelésemhez adták ajándékba. Magamtól biztosan nem vettem volna kézbe és a polcomon is már pár éve ott porosodott, ám a szokásos nagy év eleji pakolás-leltározás során megakadt rajta a szemem, így egy este alatt sikerült elolvasnom. 

Ottolina Mr. Munroe-val, a norvég mocsarakból kiszabadított szőrös izével él együtt, míg szülei a világot járják, különlegességek után kutatva. A családnak hatalmas gyűjteménye van mindenféle felesleges tárgyból (esernyők, fél pár cipők, kiszakadt lepkefogók, stb.), amelyet a kislány rendszerez minden alkalommal. Egy nap különös dolgokra lesznek figyelmesek: a városban ölebek tűnnek el és ezzel egy időben magányosan élő, gazdag hölgyeket fosztanak ki az éjszaka kellős közepén. A rendőrség tehetetlen, ám Ottolinát ezt sem akadályozza meg, hogy saját szakállára vágjon bele a nyomozásba. De hogy kerül ide egy hatalmas medve?

More:

Könyvmolyképző Olvastam 2017ben Chris Roddell

2017\01\21

Flavia újra nyomoz

Fülszöveg: Flavia ​​de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív és lelkes kémikus igencsak hozzászokott már, hogy nyomokat ásson elő, legyen szó akár a laboratóriumában fortyogó főzetekről, vagy akár nővéreinek titkos naplójáról. Ám holttestek előásása mostanáig nem szerepelt a megszokott repertoárjában. Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacey a falu védőszentjének kriptáját készül felnyitni. Természetesen senki sem várja izgatottabban, hogy bepillanthasson a sírba, mint Flavia, akinek legújabb felfedezése azonban véget vet a falusiak szorgos ünnepi előkészületeinek. Egy holttestre bukkan, melynek arcán groteszk és megmagyarázhatatlan maszk van. És ami ennél is döbbenetesebb: a halott Collicutt úr, a templom orgonistája. Ugyan ki forralhatott bosszút ellene, és vajon miért éppen egy ilyen szent helyre rejtették el? És mi köze az egésznek a titokzatos kőhöz, Lucifer Szívéhez? A fékezhetetlen Flavia feltett szándéka, hogy lerántja a leplet a rejtélyről. A mélyből előásott titkok pedig végérvényesen bebizonyítják, hogy nem létezik egyértelmű és sima ügy a világon.

A sorozat köteteinek borítóját, amely az Addams Family-filmek hangulatát idézi még mindig nagyon imádom, ahogy maga a széria is kezd egyre inkább kedvenccé válni. A hét kötetből álló történetfolyamnak immár az ötödik részét vehetjük kézbe, és ha minden igaz, még idén érkezik a folytatás. 

More:

2017\01\20

A kastély titka

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: A kastély titka (Mysteriet på Hesterhill)
Fordító: Dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kristina Ohlsson neve ma már nem csak a skandináv krimi rajongóinak, hanem a gyermekeknek is sokat jelenthet. Hazánk egyik legnépszerűbb svéd szerzőjének ugyanis már a negyedik, az ifjúság számára íródott regényét vehetjük kezünkbe, A kastély titka pedig mindennél több izgalommal és fordulattal várja az olvasókat.

Meg és Frank, a tizenkét éves ikerpár szülei különköltözése után a nyarat Eliot bácsikánál töltik vidéken. Az idős feltaláló egy hatalmas kastélyban lakik Hester Hillen. A két gyermek hamarosan megismerkedik a ház bejárónőjének unokájával, Lilyvel, akivel együtt kalandos utazásban vesznek részt. Mikor Megnek egy száz évvel korábban összekészített csomagot adnak át a helyi könyvesboltban, a gyerekek elindulnak felfedezni a kastély titkát. Titkos alagutak, éjjeli neszezések, egy kísérteties, fonott hajú lány feltűnése, csecsemősírás és egy évszázados rejtély gondoskodik arról, hogy a gyermekek nyara felejthetetlen legyen. 

More:

2017\01\19

Hol vásároljak?

121117-penz-e1353149271923.jpgEz a bejegyzés is már régóta érlelődött bennem, de a pár nappal ezelőtti Ulpius-ház csődje utáni elmélkedésem, valamint az Alexandra Könyvesbolttal kapcsolatos, évek óta tartó, ám most igen csak feléledni látszó probléma okán aktuálisabb nem is lehetne. A hvg.hu cikkét mindenkinek ajánlom elolvasásra, ahhoz hozzáfűznivalóm nincs is, ez a poszt inkább annak folytatása lesz.

Röviden a helyzet: Ha egy kiadó könyveit valamelyik áruházlánc árulja (legyen az Libri-Shopline, Líra, Book24, Alexandra, Tesco, Auchan, stb.), az az adott kiadónak nem feltétlenül éri meg. Az egyes könyvesboltok 50-60 %-os árréssel árulnak, vagyis egy 3.000,- forintos könyv esetében a kiadó jó esetben 1200-1500 forintot lát, és azt is csak hónapokkal később. Ebből a költségből kell kifizetni a szerzői és fordítói jogdíjakat, a nyomdát, a borítótervezőt, a tördelőt, a szerkesztőt, a marketingest, a reklámot, az új irodai berendezéseket, a számlákat, a takarítót, szóval mindent. És ahhoz, hogy egy kiadó jól és hosszú távon működjön, egy könyvből nem elég, hogy minél többet eladjon, jobb esetben az sem árt, ha minél hamarabb befolyik hozzá az összeg. 

More:

2017\01\18

Vadak - A fehér varjú hangja

Vadak 1.

Szerző: Jacob Grey
Cím: Vadak (Ferals)
Fordító: Magyari Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Annyiszor megfogadtam már - és ezt többször le is írtam -, hogy nem fogok belekezdeni újabb sorozatba, mert már a polcomon sincs hely, másrészt az ember jobb esetben ilyenkor évekre lekötelezi magát, ha beválik az adott széria. Jacob Grey Vadak című kötetéra már a megjelenéskor felfigyeltem, köszönhetően az impozáns borítónak, azonban egy ideig erősen tartottam magam. Aztán nemrég megjelent a folytatás is, a kritikák pedig igen biztatóak voltak, én pedig már régóta vártam egy olyan ifjúsági sorozatra, amely Rowling, Darren Shan és más hasonló népszerű szerzők könyveihez hasonlóan el tudnak varázsolni, így hosszas gondolkodás után mégis csak kézbe vettem az első részt.

Krát a Sötétség Éjszakáját követően a varjak vették szárnyaik alá, és nevelték fel. A tizenkét éves gyermek érti a nyelvüket, éjjelente pedig együtt járják Blackstone városának utcáit némi élelem után kutatva. Kra semmit nem tud a múltjáról, egyedül visszatérő álmára hagyatkozhat, amelyben szülei kegyetlen módon elhagyják őt. Idővel azonban az álmokban feltűnik egy rejtélyes alak, akit pókok vesznek körül. A fiú egyik kalandja során megismerkedik Lydiával, a helyi rendőrfőnök lányával, aki nem sokkal később szökött bűnözők karmai közül kell kiszabadítania. Hamarosan világossá válik mindkettejük számára, hogy egy furcsa világ részeseivé váltak, a Vadakénak, amelyek a Sötétség Éjszakáján elpusztították a Szövőembert, a leghatalmasabb Vadat.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2017ben Jacob Grey

2017\01\17

Az Ulpius-ház bukása - az olvasók bukása?

Egy hónap múlva lesz immáron két éve, hogy hazánk egyik legismertebb, legkedveltebb és ugyanakkor a legszélsőségesebb kiadója, az Ulpius-ház Kiadó becsődölt. Akkoriban sokan feltettük a kérdést: mi lesz kedvenc sorozatunkkal? Folytatódik majd valahol, vagy végleg elbúcsúzhatunk tőle? Mára talán világossá vált, hogy mely könyvek, szerzők éltek túl, ahogyan az is, hogy kitől kellett könnyes szemmel és fájó szívvel elszakadnunk. Az alábbiakban igyekszem teljes körűen feltárni, hogy az Ulpius által megkezdett sorozatokat és életműveket melyik más kiadó vette át, és milyen esélyek vannak a további megjelenésekre.

More: