Könyvkritikák

2017\03\22

Holland klasszikus magyarul

Fülszöveg: A ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg. 

Antonia „Tonke” Johanna Willemina Dragt 1930-ban született Holland Kelet Indida - a mai Indonézia – területén. A második világháború idején 3 évet egy japán fogolytáborban töltött, ezután költözött családjával Hollandiába. Az első könyve 1961-ben jelent meg, a holland gyermekirodalmi élet megkerülhetetlen alakjává azonban második, 1962-es művével, a most magyarul megjelent Levél a királynak című lovagregényével vált, amellyel elnyerte a Gold Pen-díjat.  A könyvet azóta több, mint 15 nyelvre fordították le, 2008-ben pedig elkészült az azonos című holland kalandfilm is Pieter Verhoeff rendezésében, Yannick van de Velde főszereplésével. A regénynek 1965-ben megszületett a folytatása is Geheimen van het Wilde Woud címmel.

More:

2017\03\20

Mese az üveggolyók gyűjtőjéről

Fülszöveg: Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára. Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.

Cecilia Ahern 1981. szeptember 30-án született Dublinban. 2004-ben, alig huszonhárom éves korában jelent meg első regénye, az Utóirat: Szeretlek, amely nyomban világsiker lett, több mint negyven országban adták ki, és a könyv alapján készült film is nézők millióit vonzotta a mozikba. Azóta az Ahol a szivárvány véget ér című regényéből is készült filmváltozat. Magyarországon eddig 14 regénye jelent meg, valamint egy novellája elérhető e-bookban is, a hazai kiadó, az Athenaeum Kiadó jóvoltából.

More:

2017\03\15

Nemo - A névtelen fiú

Nemo 1.

Szerző: Davide Morosinotto
Cím: Nemo -  A névtelen fiú (Nemo – Il ragazzo senza nome)
Fordító: Todero Anna
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Manó Könyvek kiadó pár évvel ezelőtt indította útjára a Sherlock, Lupin és én című olasz könyvsorozatot, amely a krimi-irodalom három híres alakjának, Sherlock Holmesnak, Arsene Lupinnek és Irene Adlernek a gyermekkori kalandját meséli el. A széria, amely immár a nyolcadik köteténél jár, hazánkban is sikeresen fut, feltehetőleg ez is közrejátszott abban, hogy most egy újabb legendás regényhős ifjú éveiben nyerhetünk bepillantást. A kiválasztott pedig nem más, mint Jules Verne világhírű alakja, Nemo kapitány.

1829-ben járunk, a helyszín Franciaország. Daniel Lacrosse, a fiatal fiú a híres Paimboeuf Intézet szolgálója. Őt bízzák meg azzal a feladattal, hogy jutassa épségben a bentlakásos iskola falai közé a két legújabb diákot: a nemesi származású Ashlynn Taylor Woodsworth kisasszonyt, valamint egy barna bőrű fiút, aki csak Nemóként mutatkozik be nekik. Daniel és Ashlynn hamar barátságot kötnek, azonban a titokzatos új fiú látszólag senkivel nem szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani. A két fiatal nyomozásának köszönhetően azonban hamarosan rájönnek a titokra: Nemo egy nagyon különleges fiú, akit országokon keresztül üldöznek, hogy általa befolyásolják India egyik legnagyobb hercegét.

More:

Manó Könyvek Davide Morosinotto Olvastam 2017ben

2017\03\13

Boszorkányok

Szerző: Roald Dahl
Cím: Boszorkányok (Witches)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Roald Dahl varázslatos világát sajnos csak későn, felnőttfejjel fedeztem fel magamnak. Illetve dehogy sajnos, mert a jó gyermekkönyvek ismérve, hogy az ember azt huszon-, harminc-, negyven-, akárhány évesen is élvezni tudja. Dahl pedig jó gyermekkönyveket ír.

A könyv névtelenségbe burkozó főhőse egy tízéves kisfiú, aki a nagymamájával él. A nagymama nagyon sokat tud a világról, sőt, még olyanokat is, amit csak nagyon kevesen. Mégpedig azt, hogy boszorkányok élnek köztünk, akiknek fő küldetésük, hogy elpusztítsák a földön élő összes gyermeket. Hősünk egy nap a boszorkányok éves gyűlésének kellős közepébe csöppen, attól a perctől fogva pedig csupa hajmeresztő kaland vár rá.

More:

Kolibri Kiadó Roald Dahl Olvastam 2017ben

2017\03\11

Az utolsó csepp

Van Veeteren-sorozat 6.

Szerző: Håkan Nesser
Cím: Az utolsó csepp (Münsters Fall)
Fordító: Torma Péter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Håkan Nesser egyike volt azon szerzőknek, akikkel anno, több mint tíz éve az Animus Kiadó útjára indította a Skandináv Krimik sorozatát. Habár nem tartozik a legnépszerűbb írók közé, azért szép lassan érkeznek az ő művei is. A tíz kötetből álló Van Veeteren-sorozat hatodik részét tavaly év végén jelentették meg, így bízhatunk benne, hogy idővel a széria többi tagjára is sor kerül.

A felügyelő és a csend című kötet azzal ért véget, hogy Van Veeteren főfelügyelő hátat fordított a rendőrségnek, és egy antikváriumban helyezkedett el eladóként. Ez azonban nincs kihatással a gyilkosságokra, bűncselekmények ugyanúgy történnek. Az áldozat ezúttal egy nyugdíjas férfi, akit éjszaka huszonnyolc késszúrással öltek meg. Leverkuhn három barátjával együtt tetemes összeget nyert a lottón, így a nyomozók – Münster felügyelő vezetésével – ebbe az irányba indulnak el. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a négy főből álló nyugdíjas csapat másik tagja is hirtelen eltűnik, pár nappal később pedig a szomszédasszonynak is nyoma vész. A rendőrség szinte végig egy helyben toporog, Münster pedig magánéleti gondokkal is küzd, ami szintén hátráltatja a nyomozást.

More:

Hakan Nesser Animus Kiadó Olvastam 2017ben

2017\02\28

A Pál utcai fiúk

Szerző: Molnár Ferenc
Cím: A Pál utcai fiúk
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES KRITIKA!

Hosszú évek óta ez az első olyan regény, amelyet újra olvastam. Emlékszem, amikor ötödik osztályba mentem, nyáron vettem kezembe először Molnár Ferenc klasszikusát. Már akkor is faltam a könyveket, de a kötelezőkre mindig nehezen vettem rá magam. A Pál utcai fiúkat is úgy kezdtem el, hogy minden nap egy fejezetet fogok csak elolvasni, azonban rögtön az első után nem bírtam letenni. Mai napig ezt tartom az egyik legjobb regénynek (mind a kötelezők, mind egyéb téren), a pár hónapja bemutatott musicalnek köszönhetően – aminek csak a zenéjét hallgattam eddig rongyosra – pedig újból kedvet kaptam hozzá.

A történetet talán senkinek sem kell bemutatni: a Pál utcai fiúk, akiknek a Grund az igaz hazájuk, állandó versengésben vannak a Vörös ingesekkel. Boka, Nemecsek, Áts Feri, Kolnay, Geréb – mind, mind az életből vett karakterek, olyanok, akikkel könnyen tudunk azonosulni. A bátorság, a hazafiság, a barátság regénye ez – amely úgy tud szólni az ifjúsághoz, ahogyan kevés könyv.

More:

Molnár Ferenc Móra Kiadó Olvastam 2017ben

2017\02\18

A Viszkis és én

Szerző: Orbán Gábor
Cím: A Viszkis és én
Kiadó: Atlantic Press Kiadó
Oldalszám: 328

SPOILERMENTES KRITIKA!

Úgy tűnik, Magyarországon lassan szokássá válik, hogy aki börtönbe kerül, az könyvet is ír. Stohl András, Galambos Lajos, Damu Roland után most egy kisebb „celeb”, a Viszkis társa ragadott tollat, hogy elárulja az igazságot az 1990-es évek nagy bankrablásairól, a lebukásról, valamint a börtönben töltött évekről. A fülszöveg őszinte és valós írást ígér, a könyv azonban mégsem tűnik annyira hitelesnek.

A Viszkis néven elhíresült Ambrus Attila a ’90-es évek igazi sztárja lett. Közel harminc rablást követett el, hol egyedül, hol segítőkkel. A legutolsó munkáit – szám szerint tizenhármat – Orbán Gábor hokis társával együtt végezte. Azonban a nagy durranásnak ígérkező, talán utolsó bankrablást már nem tudták tökéletesen véghez vinni. Orbánt elkapták a rendőrök, Ambrusra pedig pár órával később, a határon csaptak le. A „kis Viszkis” ezekről a kalandokról, valamint a börtönévekről mesél a nemrég megjelent könyvében.

More:

Olvastam 2017ben Orbán Gábor Atlantic Press Kiadó

2017\01\26

Rövidhír: Folytatódik a Crossfire-sorozat!

1303783.jpgAlig pár napja írtam egy cikket az Ulpius-ház Kiadó által megkezdett - azonban be nem fejezett - könyvsorozatokról, és azok folytatásairól. Akkor úgy fogalmaztam, hogy a hosszú időre való tekintettel szinte véglegesnek tekinthető, hogy mely sorozatok kaptak lehetőséget a további megjelenésre más kiadóknál. Sylvia Day erotikus szériáját a "befejezetlenek" kategóriájába soroltam, azonban a rajongók legnagyobb örömére, február 14-én (Valentin-napon) jön a negyedik rész Rabul ejtve címmel, az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Fülszöveg: Gideon angyalkának hív, pedig ő a csoda az életemben. Az én gyönyörű, sebzett harcosom, aki elszántan küzd, hogy lemészárolja a démonjaimat, de a sajátjaival nem akar szembenézni.
Fogadalmunknak még jobban össze kellett volna kovácsolnia bennünket, ám ehelyett felszaggatta a régi sebeket, felszínre hozta a fájdalmat, a bizonytalanságot. Éreztem, hogy Gideon kicsúszik a kezem közül, hogy legszörnyűbb félelmeim valóra válnak, hogy elveszítjük egymást...
Életünk legboldogabb időszakára árnyékot vetett a múltja, és pusztulással fenyegetett mindent, amiért olyan keményen megdolgoztunk. Borzasztó válaszút elé kerültünk: vagy az ismerős, biztonságos lét, amit megismerkedésünk előtt éltünk, vagy a harc egy olyan jövőért, ami hirtelen lehetetlen, reménytelen álomnak tűnik...

Megjelenés: 2017. február 14. 
Oldalszám: 400
Ára: 3999,- Ft

Rövidhír

2017\01\23

Meséld újra! - Bűn és bűnhődés

Szerző: Abraham B. Yehoshua
Cím: Meséld újra! - Bűn és bűnhődés (The Sotry of Crime & Punishment)
Fordító: Kiss Pál
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 96

SPOILERMENTES KRITIKA! 

A Kolibri Kiadó 2014 tavaszán indította útjára a tíz kötetes Meséld újra!-sorozatot, amelynek célja a klasszikus történetek fiatalokkal való megismertetése. Dosztojevszkij világhíres művét az izraeli Abraham b. Yehoshua átírásában olvashatjuk, hamarosan pedig érkezik a sorozat utolsó két tagja, a Gilgamesh és a Lear király

Rogyion Raszkalnyikov egy jóravaló, nemes lelkű, ám roppant szegély fiatalember. Egy éjjel súlyos gondolat sejlik fel az agyában: meg kell ölnie a város egyik uzsorását, hogy így juthasson pénzhez. Tudja, hogy tette súlyos bűncselekmény lenne, azonban mikor megtudja, hogy húga a pénz miatt hozzá akar menni egy olyan emberhez, akit nem szeret, végleg elszánja magát. Megöli az öregasszonyt és annak fiatal rokonát, aki szemtanúja lesz a gyilkosságnak. Úgy tűnik, Raszkalnyikov megússza büntetés nélkül, azonban egy dologgal nem számol: a saját lelkiismeretével.

More:

Kolibri Kiadó Meséld újra! Olvastam 2017ben Abraham B. Yehoshua

2017\01\22

Ottolina és a Sárga Macska

Szerző: Chris Riddell
Cím: Ottlina és a Sárga Macska (Ottoline and the Yellow Cat)
Fordító: Ludman Anita
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Ottolina és a Sárga Macska című könyvhöz egy akció keretében jutottam hozzá, az egyik rendelésemhez adták ajándékba. Magamtól biztosan nem vettem volna kézbe és a polcomon is már pár éve ott porosodott, ám a szokásos nagy év eleji pakolás-leltározás során megakadt rajta a szemem, így egy este alatt sikerült elolvasnom. 

Ottolina Mr. Munroe-val, a norvég mocsarakból kiszabadított szőrös izével él együtt, míg szülei a világot járják, különlegességek után kutatva. A családnak hatalmas gyűjteménye van mindenféle felesleges tárgyból (esernyők, fél pár cipők, kiszakadt lepkefogók, stb.), amelyet a kislány rendszerez minden alkalommal. Egy nap különös dolgokra lesznek figyelmesek: a városban ölebek tűnnek el és ezzel egy időben magányosan élő, gazdag hölgyeket fosztanak ki az éjszaka kellős közepén. A rendőrség tehetetlen, ám Ottolinát ezt sem akadályozza meg, hogy saját szakállára vágjon bele a nyomozásba. De hogy kerül ide egy hatalmas medve?

More:

Könyvmolyképző Olvastam 2017ben Chris Roddell

2017\01\21

Flavia újra nyomoz

Fülszöveg: Flavia ​​de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív és lelkes kémikus igencsak hozzászokott már, hogy nyomokat ásson elő, legyen szó akár a laboratóriumában fortyogó főzetekről, vagy akár nővéreinek titkos naplójáról. Ám holttestek előásása mostanáig nem szerepelt a megszokott repertoárjában. Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacey a falu védőszentjének kriptáját készül felnyitni. Természetesen senki sem várja izgatottabban, hogy bepillanthasson a sírba, mint Flavia, akinek legújabb felfedezése azonban véget vet a falusiak szorgos ünnepi előkészületeinek. Egy holttestre bukkan, melynek arcán groteszk és megmagyarázhatatlan maszk van. És ami ennél is döbbenetesebb: a halott Collicutt úr, a templom orgonistája. Ugyan ki forralhatott bosszút ellene, és vajon miért éppen egy ilyen szent helyre rejtették el? És mi köze az egésznek a titokzatos kőhöz, Lucifer Szívéhez? A fékezhetetlen Flavia feltett szándéka, hogy lerántja a leplet a rejtélyről. A mélyből előásott titkok pedig végérvényesen bebizonyítják, hogy nem létezik egyértelmű és sima ügy a világon.

A sorozat köteteinek borítóját, amely az Addams Family-filmek hangulatát idézi még mindig nagyon imádom, ahogy maga a széria is kezd egyre inkább kedvenccé válni. A hét kötetből álló történetfolyamnak immár az ötödik részét vehetjük kézbe, és ha minden igaz, még idén érkezik a folytatás. 

More:

2017\01\20

A kastély titka

Szerző: Kristina Ohlsson
Cím: A kastély titka (Mysteriet på Hesterhill)
Fordító: Dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Kristina Ohlsson neve ma már nem csak a skandináv krimi rajongóinak, hanem a gyermekeknek is sokat jelenthet. Hazánk egyik legnépszerűbb svéd szerzőjének ugyanis már a negyedik, az ifjúság számára íródott regényét vehetjük kezünkbe, A kastély titka pedig mindennél több izgalommal és fordulattal várja az olvasókat.

Meg és Frank, a tizenkét éves ikerpár szülei különköltözése után a nyarat Eliot bácsikánál töltik vidéken. Az idős feltaláló egy hatalmas kastélyban lakik Hester Hillen. A két gyermek hamarosan megismerkedik a ház bejárónőjének unokájával, Lilyvel, akivel együtt kalandos utazásban vesznek részt. Mikor Megnek egy száz évvel korábban összekészített csomagot adnak át a helyi könyvesboltban, a gyerekek elindulnak felfedezni a kastély titkát. Titkos alagutak, éjjeli neszezések, egy kísérteties, fonott hajú lány feltűnése, csecsemősírás és egy évszázados rejtély gondoskodik arról, hogy a gyermekek nyara felejthetetlen legyen. 

More:

2017\01\19

Hol vásároljak?

121117-penz-e1353149271923.jpgEz a bejegyzés is már régóta érlelődött bennem, de a pár nappal ezelőtti Ulpius-ház csődje utáni elmélkedésem, valamint az Alexandra Könyvesbolttal kapcsolatos, évek óta tartó, ám most igen csak feléledni látszó probléma okán aktuálisabb nem is lehetne. A hvg.hu cikkét mindenkinek ajánlom elolvasásra, ahhoz hozzáfűznivalóm nincs is, ez a poszt inkább annak folytatása lesz.

Röviden a helyzet: Ha egy kiadó könyveit valamelyik áruházlánc árulja (legyen az Libri-Shopline, Líra, Book24, Alexandra, Tesco, Auchan, stb.), az az adott kiadónak nem feltétlenül éri meg. Az egyes könyvesboltok 50-60 %-os árréssel árulnak, vagyis egy 3.000,- forintos könyv esetében a kiadó jó esetben 1200-1500 forintot lát, és azt is csak hónapokkal később. Ebből a költségből kell kifizetni a szerzői és fordítói jogdíjakat, a nyomdát, a borítótervezőt, a tördelőt, a szerkesztőt, a marketingest, a reklámot, az új irodai berendezéseket, a számlákat, a takarítót, szóval mindent. És ahhoz, hogy egy kiadó jól és hosszú távon működjön, egy könyvből nem elég, hogy minél többet eladjon, jobb esetben az sem árt, ha minél hamarabb befolyik hozzá az összeg. 

More:

2017\01\18

Vadak - A fehér varjú hangja

Vadak 1.

Szerző: Jacob Grey
Cím: Vadak (Ferals)
Fordító: Magyari Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Annyiszor megfogadtam már - és ezt többször le is írtam -, hogy nem fogok belekezdeni újabb sorozatba, mert már a polcomon sincs hely, másrészt az ember jobb esetben ilyenkor évekre lekötelezi magát, ha beválik az adott széria. Jacob Grey Vadak című kötetéra már a megjelenéskor felfigyeltem, köszönhetően az impozáns borítónak, azonban egy ideig erősen tartottam magam. Aztán nemrég megjelent a folytatás is, a kritikák pedig igen biztatóak voltak, én pedig már régóta vártam egy olyan ifjúsági sorozatra, amely Rowling, Darren Shan és más hasonló népszerű szerzők könyveihez hasonlóan el tudnak varázsolni, így hosszas gondolkodás után mégis csak kézbe vettem az első részt.

Krát a Sötétség Éjszakáját követően a varjak vették szárnyaik alá, és nevelték fel. A tizenkét éves gyermek érti a nyelvüket, éjjelente pedig együtt járják Blackstone városának utcáit némi élelem után kutatva. Kra semmit nem tud a múltjáról, egyedül visszatérő álmára hagyatkozhat, amelyben szülei kegyetlen módon elhagyják őt. Idővel azonban az álmokban feltűnik egy rejtélyes alak, akit pókok vesznek körül. A fiú egyik kalandja során megismerkedik Lydiával, a helyi rendőrfőnök lányával, aki nem sokkal később szökött bűnözők karmai közül kell kiszabadítania. Hamarosan világossá válik mindkettejük számára, hogy egy furcsa világ részeseivé váltak, a Vadakénak, amelyek a Sötétség Éjszakáján elpusztították a Szövőembert, a leghatalmasabb Vadat.

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2017ben Jacob Grey

2017\01\17

Az Ulpius-ház bukása - az olvasók bukása?

Egy hónap múlva lesz immáron két éve, hogy hazánk egyik legismertebb, legkedveltebb és ugyanakkor a legszélsőségesebb kiadója, az Ulpius-ház Kiadó becsődölt. Akkoriban sokan feltettük a kérdést: mi lesz kedvenc sorozatunkkal? Folytatódik majd valahol, vagy végleg elbúcsúzhatunk tőle? Mára talán világossá vált, hogy mely könyvek, szerzők éltek túl, ahogyan az is, hogy kitől kellett könnyes szemmel és fájó szívvel elszakadnunk. Az alábbiakban igyekszem teljes körűen feltárni, hogy az Ulpius által megkezdett sorozatokat és életműveket melyik más kiadó vette át, és milyen esélyek vannak a további megjelenésekre.

More:

2017\01\16

Vétkeinkben a hiba

Fülszöveg: A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében. Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják. Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet. A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Cecilia Ahern 1981. szeptember 30-án született Dublinban. 2004-ben, alig huszonhárom éves korában jelent meg első regénye, a P.S. I love you, amely nyomban világsiker lett, több mint negyven országban adták ki, és a könyv alapján készült film is nézők millióit vonzotta a mozikba. Azóta az Ahol a szivárvány véget ér című regényéből is készült filmváltozat. Magyarországon eddig 14 regénye jelent meg, valamint egy novellája elérhető e-bookban is, a hazai kiadó, az Athenaeum Kiadó jóvoltából.

More:

2017\01\12

Karácsonyi levelek

Szerző: J. R. R. Tolkien
Cím: Karácsonyi levelek (Letters from Father Christmas)
Fordító: M. Szabó Csilla
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES ÍRÁS!

J. R. R. Tolkien azon kevés szerzők egyike, akinek életében mindösszesen két regénye jelent meg (A hobbit és A Gyűrűk Ura-trilógia), mégis a XX. századi angol irodalom egyik legjelentősebb írójaként tartjuk számon. Halálát követően – a rajongók nagy örömére - újabb művei kerültek kiadásra (köztük a Középfölde történelmét elmesélő 12 kötetes sorozat), és úgy tűnik, az újabb kéziratok felbukkanásának sosem lesz vége. Tavaly decemberben rögtön két újabb kötetet is kaptunk, az egyik az Európa Könyvkiadó (Tolkien regényeinek hazai képviselője) gondozásában megjelent Kullervo története, a másik a Karácsonyi levelek, amely igazi különlegesség lehet a Tolkien-fanatikusoknak.

Tolkien 1920 és 1943 között, vagyis huszonhárom éven keresztül írt leveleket Karácsony apó nevében négy gyermekének, John-nak, Michealnek, Christophernek és Priscillának. Eleinte alig pár sor és egy-egy kép került hol a postaládába, hol a lépcsőre. Idővel azonban Karácsony apónak lelkes, ám igencsak kétbalkezes segítője akadt Jegesmedve személyében, később titkárt is kapott maga mellé, és ahogy teltek az évek, úgy ismerhették meg a Tolkien-gyerekek az Északi-sark lakóit, köztük a legnagyobb ellenséget, a koboldokat, akik mindig ellopják az ajándékokat.

More:

J. R. R. Tolkien Cartaphilus Kiadó Olvastam 2017ben

2017\01\11

A barátságos óriás

Szerző: Roald Dahl
Cím: A barátságos óriás (The BFG)
Fordító: Nagy Sándor
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 292

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kolibri Kiadó tavaly augusztusban, a mozifilm premierjéhez igazítva jelentette meg hosszú évtizedek után újra Roald Dahl klasszikusát, A barátságos óriást. A korábban Szofi és a HABÓ címmel megjelent könyv egyben a Dahl-életmű nyitókötete is volt, amelynek azóta már a soron következő része, a Matilda is a könyvesboltok polcára került.

Az év legsötétebb óráján, amelyet a kis Szofi, aki egy árvaházban nevelkedik, csak úgy hív, hogy a boszorkányok órája, feltűnik a városban egy óriás. Mivel a kislány meglátja őt, a hatalmagos azonáltal barátságos óriás, vagyis HABÓ magával viszi őt a saját országába. A kedves, jóravaló behemót kilóg a társai közül: míg azok minden éjjel gyermekekre vadásznak, akiket aztán felfalnak, ő álmokat gyűjt és a fertelmes orrborkán éli az életét. Mikor a kislány tudomására jut, hogy az óriások London gyermekeit akarják megenni, közös erővel igyekeznek felvenni a harcot. Ez azonban már komoly államügy, így az angol királynő is színre lép, mindez egy roppant mulatságos, nyelvi leleménnyel megírt történetben.

More:

Kolibri Kiadó Roald Dahl Olvastam 2017ben

2017\01\08

Harry Potter és az elátkozott gyermek

Szerző: J. K. Rowling - John Tiffany - Jack Thorne
Cím: Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child)
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 312 oldal

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Nyolc és fél év - ennyi időnek kellett eltelnie, hogy a magyar Harry Potter-rajongók megtudják, hogyan is folytatódik minden idők egyik legsikeresebb fantasy-sorozata. Tizenkilenc év - ennyi idő telt el azóta, hogy utoljára láttuk hőseinket, akik időközben felnőttek, munkába álltak, majd munkahelyet váltottak/feljebb léptek, és akiknek a gyermekei most ugyanabba az iskolába járnak, amelybe minden jóérzésű olvasó is felvételt akart nyerni tíz-tizenöt évvel ezelőtt. 

A történetről most kivételesen nem sok szót ejtenék, hiszen a legkisebb utalás is elronthatja az olvasmányélményt. Annyit azonban elárulhatok, hiszen ez nyílt titok, hogy a történet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a hetedik rész véget ért, vagyis a King's Cross pályaudvaron. Harry és Ginny középső gyermeke, Albus Sirius Potter ekkor kezdi meg iskoláséveit, és legnagyobb félelme, hogy nem tud majd méltó lenni a Potter névhez (ami az ő szemében egyenlő azzal, hogy a Mardekárba kerül). Ekkor találkozik először Malfoy fiával, Scorpiusszal, és az utazás az egész jövőjüket megpecsételi.

More:

Animus Kiadó J. K. Rowling Jack Thorne John Tiffany Olvastam 2017ben

2017\01\04

A New York-i felkelés

Assassin's Creed - Last Descendants 1.

334dcf24eeda2bbaf77783d11cc88a16.pngSzerző: Matthew J. Kirby
Cím: A New York-i felkelés (Last Descendants)
Fordító: Rusznyák Csaba
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 312

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Igazából ennél a kötetnél jöttem rá, hogy én az Assassin's Creed-könyveket valóban olvasóként, és nem a játék rajongójaként tudom értékelni. Magáról az alapkoncepcióról is csak annyit tudok, amennyi az eddigi könyvekből számomra kiderült, vagyis, hogy a templomosok és az orgyilkosok állnak egymással örök harcban már évszázadok óta. Ennek folyományaként az egyik ismerősöm még a kritika megírása előtt megmentett a totális leégéstől, de erről majd egy kicsit később.

A történet főhőse a tizenéves Owen, akinek az apját bankrablásért és gyilkosságért ítéltek el - a fiú szerint ártatlanul. A férfi azonban nem sokkal később a börtönben életét vesztette, így Owen küldetésének érzi, hogy a halála után tisztára mossa a nevét. Az iskola informatikusának a segítségével meg akarja ismerni az apja múltját, egy különleges gépezet, az Animus segítésével, amely az adott alany DNS-ében rejlő genetikus emlékeket képes felidézni. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, Owennek, legjobb barátjának, Javiernek és másik négy társuknak vissza kell térniük 1863-ba, a New York-i felkelés éjszakájára, hogy meg találják az Éden Darabját, amely hatalmas erővel képes felruházni a birtokosát. A tinédzserek őseinek élete ezen az éjszakán végleg összefonódott, ám ahogy sem azok, a fiatalok sem tudják eldönteni, kiben bízhatnak, és kiben nem. 

More: