Kapitány és Narancshal

tn_205x300_139410023.jpgSzerző: Máté Angi
Cím: Kapitány és Narancshal
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalszám: 56

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Máté Angi 2009-ben megjelenő kötetével, a Mamóval azonnal belopta magát a magyar olvasók szívébe (nekem még nem volt szerencsém olvasni a regényt). Ezt követően két mesekönyve jelent meg, Volt egyszer egy és Ez egy susogó levél címmel. Negyedik kötete, amely szintén a mese-vonulatot követi a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

A parancsolgatós tengerészkapitány egy nap azt az utasítást adja, hogy matrózai tegyék ki őt a parton, mivel megunta a tengereket és az óceánokat. Egy hídra költözik, magával viszi kis barátját, Narancshalat is, akit egy befőttesüvegben tárol. Együtt járják a várost, ismerkednek a világgal, ám egy nap balszerencsétlenség történik: a Kapitány véletlen a hídon hagyja a kis tátogó halat, és mire visszatér érte, Narancshalnak hűlt helye lesz.

Ha csak a Kapitány és Narancshal szálát nézzük, már önmagában egy szerethető, bájos, mély mondanivalót tartalmazó történetet kapunk. De ami a kötet különlegessége - és ebben rejlik igazi bája és csodája -, hogy a mesében felbukkanó szereplőknek (Tejeskocsi, Locsolókocsi, az almát evő szék, a szél) mind-mind megvan a saját története. Engem ez a mese a mesében-típusú írásmód teljes mértékben elvarázsolt.

A kötetnek mély és tartalmas mondanivalója van, amely minden embernek mást és mást jelent, attól függően, hogy milyen kor- és időszakában olvassa. Az út- és a hazakeresés, a boldogság megtalálása, az igazi barátság, a feláldozás - számomra ez mind benne van ebben az 56 oldalban.

Rofusz Kinga, az illusztrátor egész- és duplaoldalas rajzai szemet gyönyörködtetőek, igazi kincs, hogy ő és Angi egymásra talált. Kingának ugyanis sikerült megragadni a lényeget, és az illusztrációkban átadni azt az üzenetet, amit a szerző is üzen az olvasóknak.

Máté Angi igazi bűvész: úgy bánik a szavakkal, ahogy nem sokan képesek, és olyan szavakat alkot, amelyek magyarázat nélkül is érthetőek az olvasók számára. Nagy jövőt jósolok neki, én pedig igyekszem szép lassan beszerezni a korábbi műveit, mert az ilyen alkotásoknak ott kell lennie az ember könyvespolcán.

Ui.: Számomra különösen nagy örömöt jelent, hogy ez a könyv épp most került a kezembe és épp most tudtam róla írni, ugyanis a régi blogon ez volt az 1000. bejegyzés, így egy, az "ünnephez" méltó kötettel tudom megköszönni az olvasóim eddigi figyelmét!

Értékelés: 10/10