Halálos rokonság

TN6_B1038258.JPGSzerző: Steiner Ádám
Cím: Halálos rokonság (Láthatatlan nyomon 1.)
Kiadó: Garbo Kiadó
Oldalszám: 84

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Steiner Ádám íróra és a nyáron megjelent első regényére a facebook-oldal kapcsán találtam rá. Ezt követően a szerző honlapját nézegetve, nagyon szimpatikussá vált az író személye, a könyve pedig felkeltette az érdeklődésemet, Ádám pedig volt olyan kedves, és küldött belőle egy példányt recenzióírásra.

A kötet főszereplője Mészáros Dávid magánnyomozó, aki a magyarországi rendőrség munkáját segíti már évek óta. Eddig csupa unalmas ügyet kellett megoldania, ám a mostani sokkal komolyabbnak és veszélyesebbnek ígérkezik. A metróaluljáróban egy teljesen megcsonkított férfi holttestére bukkannak, akinek a mellkasába a 666 számot vésték bele. Ugyanezen napon Dávid kap egy titokzatos levelet magától a gyilkostól, amelyben az játszani hívja a nyomozót, aki kénytelen elfogadni a kihívást, ha el akarja kapni a bűnöst.

Steiner Ádámnak - bár korábban születtek novellái - ez az első önálló regénye. A szerző idén töltötte be a 22. életévét, ám a kötet alapján számomra érettebbnek tűnik a koránál, habár a regény messze nem tökéletes. A történet egy őrült gyilkos és egy szuperokos magánnyomozó kalandjait meséli el, ahogyan azt már számtalan könyvben, filmben láthattuk, tehát ilyen téren nem ad semmi újat a regény.

A regény legnagyobb hibája, hogy túlságosan rövid. Ez mondjuk sejthető is volt, hiszen egy igazi krimi/thriller nem állja meg a helyét 80 oldalon. A történetből hiányoznak a mellékszálak, szinte semmit nem tudunk meg Dávid magánéletéről, szokásairól, pedig remek lehetőséget rejt magában például a régi szerető, Amanda vagy az alvilági barát, Tomi. Nekem hiányoztak a félrevezető szálak is, hiszen annyira kevés szereplővel dolgozik a regény, hogy előre sejthető, ki is a gyilkos. A végén a csavar talán rejt magában egy kisebb csattanót, de ez sem akkora, hogy az olvasónak leessen az álla.

Ezzel nem mondom, hogy a történet rossz lenne, nem, sőt voltak részek, amelyek kifejezetten tetszettek. Jó ötletnek találtam, hogy a gyilkos teljesen kiszipolyozza az áldozatait, megpróbálja őket azonosíthatatlanná tenni (habár Grangé regényében is ugyanezt a módszert alkalmazták). A vallási fanatizmus behozataláért is jár egy plusz pont, de ugyanakkor egy mínusz is, mert annyira kidolgozatlan volt az a szál, hogy nem tudtam teljesen komolyan venni. Dávid csupán két számra (666 - az ördög száma, 33 - szentháromság) és arra a tényre alapozza a feltevését, hogy az egyik szereplő szüleit Józsefnek és Máriának, valamint az egyik áldozatot az alvilágban apácának hívják. Ennél sokkal komolyabb háttért kellett volna kitalálni, jobban utánanézni a bibliai jelképeknek, vagy némely ószövetségi történetnek, amelyek nem ennyire nyilvánvalóak és gyermetegek.

A szereplők kidolgozása is hagy kívánnivalót maga után. Dávid túl okos, szinte már-már Poirot-i magasságokba emelkedik éleslátásával, amivel szintén nem lenne baj, de számomra kissé hiteltelen, hogy mindent rögtön észrevesz és se perc alatt összerakja a helyes elméletet. Ezzel szemben a rendőrség összes tagját végtelenül hülyének akarja beállítani, akik nem tudják, hogy minek a jelképe a 666, vagy nem veszik észre, hogy a megcsonkított test alól hiányzik a vér. Az átlagembernél kicsivel jobban ismerem a rend őreinek munkáját, és bizton állíthatom, hogy - habár tényleg akad köztük olyan, aki nem az eszéről híres - egyikük sem ennyire amatőr, hogy ne vegye észre ezeket a szembeötlő dolgokat.

Maga a kiadás viszont nem nyerte el a tetszésemet. A könyv gerincén a cím el van rontva, az pedig végképp idegesítő volt, hogy az illetékes munkatárs nem ismeri a behúzás fogalmát, így a bekezdések és párbeszédek teljesen elvesznek a sorok között. Az illusztrációkra nincs panaszom, szépek lettek, bár azt nem igazán értem, hogy egy olyan könyvben, ami megcsonkításról és egyéb bizarr dolgokról szól, miért kell rajzokat tenni.

Egyszóval nem rossz úton indult el Steiner Ádám, biztos vagyok benne, ha tovább ír, fejlődni fog és pár év múlva remek író válik belőle, de ezen a regényen van még mit csiszolni. Talán egy újabb kiadásnál érdemes lenne átdolgozni a történetet, plusz szálakkal kiegészíteni azt, hogy Dávidról is megfelelő képet kaphassunk és hogy a gyilkos leleplezése se legyen ennyire könnyű.

Értékelés: 10/7