Szólok a rendőrnek

termek509.jpgSzerző: Irvin D. Yalom - Robert L. Brent
Cím: Szólok a rendőrnek (I'm Calling the Police)
Fordító: Széky János
Kiadó: Park Kiadó
Oldalszám: 56

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Irvin D. Yalom neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt. Két, a fikciót, a filozófiát és a pszichoterápiát összemosó regénye A Schopenhauer-terápia, valamint az Amikor Nietzsche sírt hazánkban is nagy sikert aratott. A Park Kiadó idén ősszel pedig megjelentette a neves író 2009-ben írt novelláját, a félig-meddig magyar vonatkozású Szólok a rendőrnek címűt, és még karácsony előtt a boltokba kerül A terápia ajándéka, amelyben Yalom terápiás módszerekkel ismerteti meg olvasóit.

Yalom egyetemi barátai közé tartozik a magyar származású Robert L. Brent, aki a II. világháború idején kereszténynek hazudta magát, majd miután elvesztette családját és barátait, egyedül szökött át Amerikába, ahol tanulni kezdett. Barátságuk már önmagában véve is különlegesen, hiszen míg Brent a 'névsor elején lévő' szívsebész, addig Yalom "az inkább az S-Z-branccsal" ismerkedő pszichiáter. Ötvenéves egyetemi találkozójukon Brent felfedi múltjának egy fájdalmas darabját barátja előtt, amelyet egy alig pár hete történő caracasi utazás hozott a felszínre. 

Irvin D. Yalom 1931-ben született Washingtonban orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként. Az amerikai főváros egyik legszegényebb, bűnözőkkel teli negyedében nőtt fel, olyan környezetben, ahol veszélyes kalandnak számított a városi könyvtárig is eljutni. Néhány évtizeddel később már a Stanford Egyetem professzora, majd Amerika egyik legelismertebb pszichoanalitikusa lett. Első könyve, a gyakorló terapeuták számára írt A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata 12 nyelven, mintegy 700 ezer példányban jelent meg. „

Yalom ezzel az írásával tiszteleg a barátja és a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A történetben Brent mesél a Magyarországon átélt borzalmakról, azokról az időkről, amikor napról napra vesztette el barátait, anélkül, hogy teljes tudatával felfogta volna az eseményeket. Megdöbbentő, ahogyan a nyilasokról beszél, mennyire gyűlölték őket nem csak az emberek, hanem a rendőrök is, hogyan alázták meg a magukat kereszténynek való zsidókat. Számomra elképzelhetetlen, hogy milyen szörnyű álmai lehettek (és lehetnek) éjjelenként Robertnek, hogyan tudott ilyen emlékekkel ilyen magas pozícióra törni (a szakma igen nagyra tartja őt).

A címben szereplő rendőr két soron is megjelenik a történetben, ha nem is mindig a teljes valójában. A Caracasban átélt eseményeknél "ugyanaz" a rendőr menti meg Brent életét, aki a II. világháború ideje alatt is segített neki. Nem csak a háborús téma miatt fontos írás ez, hanem pszichológiai szempontból is érdekes "esettanulmány": láthatjuk, mire képes az emberi elme, ha veszélyben érzi magát, milyen találékonyak tudunk lenni, ha az életünk múlik rajta. Valamint arra is rájöhetünk - erre már maga Yalom vezeti rá az olvasót -, hogy Robert miért nem képes távol tartani magát a veszélytől.

Tartalmas és sokatmondó ez a novella, annak ellenére, hogy alig fél óra alatt elolvasható. Egy egyszerű és mégis elképesztő emberi sorsot ismerhetünk meg a sorok mögött, ezért ajánlom mindenki figyelmébe, aki kicsit is érdeklődik a pszichológia és/vagy a világháború iránt.

Értékelés: 10/9

A kötet kedvezményesen megvásárolható a kiadó honlapján!