Ékszerrablás a Niagara-vízesésnél

Szerző: Sir Steve Stevenson
Cím: Agatha nyomoz - Ékszerrablás a Niagara-vízesésnél (Agatha Mystery - Furto alle cascate del Niagara)
Fordító: Ungváriné Simon Nóra
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 140

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Ötödik részéhez érkezett az olasz Mario Pasqualotto gyermekeknek szánt krimisorozata. Hősienk, Agatha, Larry, Mr. Kent, a komornyik és Watson a macska ezúttal Kanadába utazik, hogy egy újabb bűntényre derítsenek fényt. 

Larry, az ifjú detektívpalánta újabb megbízatást kap. Ezúttal egy szupertitkos ügyről van szó, így a küldetést is jó ideig homály fedi, csak akkor szerezhet róla tudomást, mikor a Kanadába tartó repülőgépen ül. A híres opera-énekesnek, Helga Hoffmannak lopták el az ékszereit a luxusszállodából, míg ő koncertet adott. Agatha a nyomok alapján hamarosan rájön, hogy az egyik leghírhedtebb bűnöző áll az eset mögött. Ám Kanada Nemzeti Parkja - amely mentes minden mesterséges fénytől - sok titkot rejteget. 

Mario Pasqualotto, akinek szerző ennek következtében nagy népszerűségre tett szert, emellett számos gyerekkönyv került ki a keze alól, köztük a magyarul is elérhető Kalóziskola. Sikere talán abban rejlik, hogy könyvei mentesek az erőszaktól, a 8-10 éves korosztály igényeinek megfelelően íródtak, így az izgalom garantált a kisiskolásoknak. 

Az Agatha nyomoz sem kivétel ez alól: bár krimiről van szó, nem kerülnek elő hullák, csupán egy értékes tárgynak vész nyoma minden egyes kötetben (ez alól pont kivétel az előző rész, ahol egy mérgezés ügyében zajlik a nyomozás). A gyerekek együtt nyomozhatnak hőseinkkel és egy jó bűnügyi regényhez híven a megoldás is okoz meglepetést. Az úti cél ezúttal Kanada, pontosabban a Niagara-vízesés, ahol a világhírű operaénekes eltűnt ékszereinek kell a nyomára bukkanniuk. Most is, mint minden kötetben egy újabb rokonnal ismerkedhetünk meg: Scarlett, a fiatal kuzinnal, aki foglalkozását tekintve újságíró, és a rejtélyes, természetfeletti ügyek a szakterületei, ezekre próbál meg magyarázatot találni. Az eset és a megoldás elég csavaros, bár itt most kevesebb a gyanúsított, a szerző ezúttal a félrevezetés eszközével élt. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) biztos vagyok benne, hogy az alsó tagozatos olvasók élvezni fogják az olvasást. (Nálunk bevált.) 

Mindenesetre én kíváncsi vagyok a folytatásra, ami napokon belül meg is jelenik Bermuda kincse címmel. Sőt, igazából azt sem bánnám, ha a magyar kiadó megduplázná az éves adagot, és a félévenkénti megjelenés helyett három havonta lepné meg az olvasóit Agatha legújabb nyomozásával. 

Értékelés: 10/8

A sorozat kötetei:

A fáraó rejtélye
A rejtélyes bengáliai eset
A legendás skót királyi kard
Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál
Ékszerrablás a Niagara-vízesésnél
Bermuda kincse