Hol vásároljak?

121117-penz-e1353149271923.jpgEz a bejegyzés is már régóta érlelődött bennem, de a pár nappal ezelőtti Ulpius-ház csődje utáni elmélkedésem, valamint az Alexandra Könyvesbolttal kapcsolatos, évek óta tartó, ám most igen csak feléledni látszó probléma okán aktuálisabb nem is lehetne. A hvg.hu cikkét mindenkinek ajánlom elolvasásra, ahhoz hozzáfűznivalóm nincs is, ez a poszt inkább annak folytatása lesz.

Röviden a helyzet: Ha egy kiadó könyveit valamelyik áruházlánc árulja (legyen az Libri-Shopline, Líra, Book24, Alexandra, Tesco, Auchan, stb.), az az adott kiadónak nem feltétlenül éri meg. Az egyes könyvesboltok 50-60 %-os árréssel árulnak, vagyis egy 3.000,- forintos könyv esetében a kiadó jó esetben 1200-1500 forintot lát, és azt is csak hónapokkal később. Ebből a költségből kell kifizetni a szerzői és fordítói jogdíjakat, a nyomdát, a borítótervezőt, a tördelőt, a szerkesztőt, a marketingest, a reklámot, az új irodai berendezéseket, a számlákat, a takarítót, szóval mindent. És ahhoz, hogy egy kiadó jól és hosszú távon működjön, egy könyvből nem elég, hogy minél többet eladjon, jobb esetben az sem árt, ha minél hamarabb befolyik hozzá az összeg. 

A legtöbb kiadó felismerve ezt a problémát már évek óta saját webáruházat üzemeltet, így ha az olvasó közvetlenül tőle vásárol, akkor elméletben mindenki számára jó. A kiadó azonnal megkapja a pénzt, egy adott könyvön többet is kereshet. De az olvasó is valóban minden esetben jól jár? A válasz természetesen nem. Sajnos a legtöbb kiadó az online áruházak által meghatározott szokásos kedvezményt (15-20%) adja csak meg, és erre jön még a viszonylag magas postaköltség. (Nagy átlagban 10.000,- Ft feletti vásárlás esetén ingyenes a kiszállítás, de alatta, van hogy 1.000,- Ft-ot is eléri.) Ezek a kedvezmények csak akkor érik meg a vásárlónak, ha az adott kiadó kínálatából össze tud válogatni annyi példányt, hogy ingyenes legyen a postázás, ha meg nem, akkor marad a (jobb esetben) személyes átvétel, vagy ha szerencséje van, éppen ugyanannyira jön ki postaköltséggel együtt mintha a boltban venné meg mindenféle kedvezmény nélkül. A webáruházaknál is kell postaköltséget fizetni, ez igaz, de ott már sávos rendszerben gondolkodnak (bizonyos összeghatár felett olcsóbb a szállítás), de még mindig választhatjuk a személyes átvételt (a Bookline kivételével ez ingyenes), vagy ha ez sem válik be, a kínálat nagyobb, könnyebb összeválogatni 10.000,- Ft értékben könyveket. 

Alapjáraton én is azon vagyok, hogy a kiadóktól közvetlenül rendelek, de mivel én sem vagyok a saját pénztárcám ellensége, ezt csak azoknál tudom megtenni, ahol valóban jobban járok minden vásárlás alkalmával. Az alábbiakban igyekeztem ezeket a webáruházakat egy csokorba gyűjteni, és egyben arra buzdítok mindenkit, hogy aki szereti az általam felsorolt kiadók köteteit, azok a rendelésüket náluk adják le. (És itt megragadom a szót: a hirdetésért - mert ez akárhogy is nézzük, az - anyagi juttatást nem kaptam és nem is várok, a lista teljesen szubjektív, nem jártam végig minden kiadó webáruházát, csak az általam látogatottakét tudom ajánlani.)

Az egyes webáruházakat a kiadó nevére kattintva lehet elérni!

Agave Könyvek

Hosszú évek óta Agave-könyvet csak innen vásárolok. A megjelenés előtt 4-6 héttel már előrendelhetővé válnak a kötetek, 35%-os kedvezménnyel, megjelenés után pedig 25%-kal olcsóbban juthatunk hozzá. Mivel viszonylag sok könyvük érdekel, így általában sikerül az előrendeléseimet egy csomagban leadni, postaköltség nélkül jutok hozzá. A regisztrált vásárló minden megrendelés után pontokat kap, amelyeket kupon formájában meghatározott összegű kedvezményre be is válthat. A szállítási költség 8.000,- Ft felett ingyenes (3-4 könyvvel ezt már el lehet érni), egyébként 790, illetve 490 Ft-ot kell érte fizetni, de van lehetőség személyes átvételre. Az oldalon időnként akciókat is hirdetnek, ilyenkor 40-50%-os (vagy nagyobb) kedvezménnyel is rendelhetünk, de akadnak csomagajánlataik is (általában 35% a kedvezmény). A webáruház különlegessége, hogy időről időre kikerülnek szépséghibás könyvek is - köztük akár bolti forgalomban már nem kapható példányok is! -, amelyet töredékárért lehet megvásárolni, a hiba pedig minimális (ezt tapasztalatból mondom.)

Fumax Kiadó

Hasonlóan az Agavéhoz, kijelenthetem, hogy Fumax-regényt boltban még életemben nem vettem. Az előrendelések mértéke változó (30-35% között mozog), a már megjelent könyvekre a kedvezmény 20-30% között inog. Viszont állandó csomagajánlataik vannak, ahol teljes sorozatokat, vagy felzárkóztató pakkokat tehetünk magunkévá 30-75%-os árengedménnyel. Az előfizetéseket pedig időnként igyekeznek extrákkal felturbózni: Dan Wells és Brian McClellan új regényeihez ajándék novellát adtak, de volt már lehetőség dedikált példány előjegyzésére is. Bizonyos összeghatár feletti rendeléshez (szintén többsávos) ajándékokat is választhatunk. A szállítási költség 10.000,- Ft felett ingyenes, alatta 850,- Ft (utalás esetén) vagy 1.100,- Ft (utánvét esetén.)

Főnix Könyvműhely

A főleg gyermek- és ifjúsági könyvekre berendezkedett kiadó az utóbbi két-három évben a magyar szerzők felkarolásában mondhatni oroszlánrészt vállalt. A legtöbb könyvüket 30% kedvezménnyel, postaköltség nélkül rendelhetjük elő, de a későbbiekben is változó kedvezményeket (20-50%) kapunk. A postaköltség a rendelés értékétől függetlenül ingyenes. Az oldalon időnként akciót is hirdetnek (1-et fizet, 2 kap, csomagajánlatok, stb.), a Könyvfesztiválon és a Könyvhéten pedig alapból minden könyvük 30% kedvezménnyel vásárolható meg. A legnépszerűbb szerzők (Vivien Holloway, Holden Rose, Imre Viktória Anna) sorozataihoz kiegészítő novellák is jelentek meg, amelyeket a megrendelésekhez adtak ajándékba.

Könyvmolyképző Kiadó

Hazánk egyik legnagyobb kiadója, szinte minden korosztály és nem képviselője megtalálhatja a neki tetsző műfajt, köszönhetően a mára már megszámlálhatatlanul sok színű pöttyöknek meg egyéb "selection' könyveknek. Az alapkedvezmény alig magasabb, mint a webáruházakban (16-18%), ellenben előnyükre szolgál, hogy a regényeik nagy százalékát egy hónapig csak náluk lehet megvásárolni, utána kerül csak bolti forgalomba. Minden rendeléshez ajándékot adnak (ha éppen szerencsénk van egy 550 forintos kupont), ráadásul ha minimum két könyvet rendelünk, ingyen házhoz is szállítják. Karácsonykor tematikus akciókkal várják az olvasókat, három-négy havonta egyéb akciókkal is szolgálnak (nagyobb kedvezmények, ajándék könyvek). A kiadó az utóbbi években három alkalommal (Könyvfesztivál, Könyvhét, karácsony) árasztja el könyvdömpinggel a piacot, így könnyen találhat az ember minimum két könyvet a rendeléshez, így valójában jobban jár, mintha boltban vásárolna. (A kiadó a könyveit más webáruházakban nem is szokta akciósan árulni.)

Erawan Kiadó

Fejős Éva pár éve alapított kiadója, főleg a szerző saját és egyéb külföldi regényekre specializálódva. Fejős könyveit 25, míg minden szerző művét 30% kedvezménnyel lehet megvásárolni. Ha bankkártyával fizetünk, akkor +3% kedvezményt kapunk. Lehetőség van személyes átvételre is, de a szállítás több formáját is választhatjuk, ezek különböző árfekvésűek (400-900 forint között). Van lehetőség 3-5-7- kötetből álló csomagok összeállítására, ezekkel 40-50% százalékot spórolhatunk. Egyéb akciók is előfordulnak, a legutóbbi rendeléshez egy 500 forintos kupont is adtak, amelyet 3.000,- Ft feletti vásárlásnál lehet levásárolni.

Maxim Kiadó

Alapvetően a Maxim Kiadó sem tartozik a nagy kedvezményeket adó kiadókhoz, azonban bizonyos okokból mégis van helye a listán. A könyveket előrendelve 30%, minden más esetben 20% kedvezménnyel vásárolhatjuk meg. (Időnként minden könyvre 30%-ot adnak.) Azonban a kiszállítás itt is két kötettől ingyenes, valamint tematikus akcióiknak hála vagy jóval olcsóbban (30-60%) vagy ajándékkönyvvel együtt juthatunk hozzá a Dream Válogatás vagy éppen a Mont Blanc sorozat könyveihez. (A cikk megírásakor pedig 120 könyvük 2.017,- forintba kerül.)

Líra webáruház

Tulajdonképpen önmagamnak mondok ellen, hogy egy webáruház is felkerült a listára, de ennek is érthető oka van. A Líra csoport kiadóinak (Athenaeum, Magvető, Corvina, Manó Könyvek, General Press) nincs külön webáruháza, vásárláskor automatikusan ide irányítanak minket, így feltételezhető, hogy ezeknél a kiadóknál a pénz hamarabb megtérül. Az online webáruházak közül én mindenképpen ezt ajánlom, hiszen a törzsvásárlóknak járó +7% kedvezménnyel, az előrendelésekre, valamint a felsorolt kiadók könyveire összesen 27%, míg minden más esetben 22% (15% alapkedvezmény + 7% törzsvásárlói kedvezmény) árengedményt kapunk. Ráadásul a bolti átvétel már egy kötettől is ingyenes. Időnként más kiadói akciók is előfordulnak, vannak kifejezetten olyanok, amelyeket csak a törzsvásárlók vehetnek igénybe.

Könyvudvar

Ez szintén kicsit kilóg a sorból, hiszen ők sem egy konkrét kiadóra specializálódnak. Az Astoria és a Kálvin tér között található boltba azok a kötetek kerülnek be, amelyek nem váltották be a kiadójuk hozzájuk fűzött reményeit. (Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lennének jó olvasmányok!) A könyvek a raktárból kerülnek át a Könyvudvarba, így szépséghiba csak minimális esetben fordul elő. Vannak 100 Ft-os könyveik, de úgy alapjáraton 70-90%-kel olcsóbban adják a bolti árhoz képest. Elsőre nem tűnik veszélyesnek, de ha az ember egyszer beszabadul, könnyen összejöhet párezres költség. 

Természetesen senkit nem szeretnék befolyásolni, hiszen azzal, hogy én ezeket az oldalakat az olvasók figyelmébe ajánlom, a könyvesboltok forgalma is könnyen visszaeshet, de azért lássuk be, hogy erre egyelőre nem sok esély van. Azt sem tudom teljes meggyőződéssel mondani a kialakult helyzetre való tekintettel, hogy mostantól ne vásároljon senki az Alexandrában (habár némely magyar kiadó és szerző már erre hívta fel az olvasók figyelmét), hiszen a pénz sok helyen nagy úr, így például az Alexandrához tartozó kiadók (Cartaphilus, Európa, M-Érték, Alexandra és még néhány kisebb kiadó) kötetei két-három havonta 40%-os kedvezménnyel való megvásárlása sok helyen előnyt élvezhet. 

A magam részéről maradok a jól bevált módszernél, igyekszem a kiadóktól közvetlenül vásárolni, ha pedig ez nem sikerül, a Líra honlapján leadni a rendelésem, és mindeközben kíváncsian várom az Alexandra helyzetével kapcsolatos újabb fejleményeket.