Batman - Halál a családban

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 11. kötet

Szerző: Jim Starlin
Cím: Batman - Halál a családban (Batman – A Death int he Family)
Fordító: nincs megadva
Kiadó: Suvet Kft. / Eaglemoss - DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Halál a családban az egyik leghíresebb Batman-történet, hiszen nem csak egy halálesetnek lehettek szemtanúi az olvasók, hanem ők maguk szavazhatták meg a végkifejletet. A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény 11. kötete ezt az időszakot eleveníti fel előttünk.

Jason Todd, aki a második Robinként funkcionál Batman mellett, egy véletlen folytán rájön, hogy egész életét hazugságban élte le. Az, akiről azt hitte, hogy életet adott neki, csak mostohája volt, így hát a fiú lázas nyomozásba kezd igaz anyja után. Három lehetséges jelöltre bukkan, így a Bruce Waynetól kapott pénz segítségével földrészeken át utazik, hogy fényt derítsen az igazságra. Batman hasonlóan nagy ívű kalandba kezd, ám az ő motivációja sokkal komorabb: Joker ismételten megszökött az Arkham Elmegyógyintézetből és – minő meglepetés – ismét a világ leigázására készül.

Batman történeteivel igazság szerint csak most kezdek ismerkedni, pár rajzfilmig és a Kingpin-féle füzetes kiadásokig terjed csak a tudásom. Éppen ezért kezdtem belevetni magam az 1990-ben magyarul megjelent Batman-magazinok olvasásába, hogy a lehetőségekhez mérten leginkább képben legyek. Az akkori sorozatnak a nyitókötete A gyilkos tréfa című írás volt, a második, harmadik és negyedik lapszám a Halál a családban c. történetet tartalmazta. Tehát a jelenlegi DC Eaglemoss-féle kiadás Magyarországon a második, habár a gyűjteményes kiadás némi extrát is tartalmaz.

Véleményem szerint ez a történet igazából azoknak az olvasóknak lehet igazi mérföldkő, akik végigkövették Jason Todd képregényes viszonylatban nézve elég rövid élettörténetét. Mivel mi, magyarok egyetlen közös kalandjukat sem olvashattuk, így a második Robin halála a mi szemünkben nem több egy átlagos Batman-sztorinál, amelynek mai szemmel nézve igencsak akadnak buktatói.

Szerencsére az Eaglemoss-féle kiadás egy rövid áttekintővel kezd (habár nem tudom, mennyire szerencsés szétspoilerezni a történetet), így valamennyire mindannyian képbe kerülhetünk. A történet elején egy, nekem igencsak bosszantó fordulattal találjuk szemben magunkat: Joker megszökött az Arkham Elmegyógyintézetből. Nem tudom, hogy az elmúlt 75 év alatt az alkotók hányszor éltek ezzel a „csavarral”, de tekintve, hogy az általam megismert sztorik 90%-a így kezdődik, gyanítom, elég sokszor. Persze, szuperhősös képregényről beszélünk, ahol a főhőst és a főgonoszt is lehetetlen kinyírni (ha Bobbyt sem sikerült a Dallasban, akkor mit is várunk egy több évtizedes szériánál), de egy idő után kicsit bosszantó tud lenni a sok önismétlés, meg kvázi az eredetiség hiánya. Csak arra az egyre lennék kíváncsi, hogy mégis hogy a fenébe tud megszökni Jokerünk minden egyes alkalommal? Hasonló helyzetben már rég lecseréltem volna a vezetőséget, a biztonsági rendszert, de a jelek szerint Gotham Cityben minden úgy van jól, ahogy van. És hogy a történet folytatása is mennyire mellőzi a logikát és a realitást! Jason Todd az FBI-t megszégyenítő módon deríti ki, hogy melyik három nőszemély lehet az anyja, és láss csodát, az egyik tippje be is jön. Ha nem tudnám, hogy egy közel harmincéves képregényről lenne szó, simán ráhúznám az olvasók hülyének nézését, de így inkább csak szemet hunyok felette. Ahogyan az összes többi logikai baki felett is, vagy azon, hogy rácsodálkozzak arra, hogy az összes negatív hősünk hogyan juthatott el bármeddig is az életben, mikor a teljesen sík terepen képtelenek eltalálni egyetlen golyóval is Batmant.

A történet végén láthatjuk az eredeti borítókat, valamint a telefonos felhívást, amellyel szavazásra buzdítják az olvasókat. Extra sztoriként még megkapjuk a Batman 366. számát, amelyben Jason Todd először ölti magára Robin jelmezét. Ez a történetet is csak visszatekintve lehet jelentősnek nevezni, mert azon a pár oldalon kívül, ahol Robin megjelenik, halál unalmas a füzet.

Összességében – bármennyire is lehúztam a sztorit – nem volt ez rossz, abszolút helye van a Nagy Képregénygyűjteményben, mert Batman életének egy meghatározó korszaka zárult le (és kezdődött el). Egyszer mindenképpen megéri elolvasni.

Értékelés: 10/7