Az utolsó tartományúrig

Anjouk III.

covers_386519.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Anjouk – Az utolsó tartományúrig
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 384

A kritika az első két részre nézve spoilert tartalmazhat!

Folytatódik Bíró Szabolcs nagyívű Anjouk-ciklusa, a legújabb kötet egyben az első trilógia utolsó része is, amelyben sok szereplőtől végleg búcsút veszünk, a szerző pedig a legtöbb szálat elvarrja.

Anjou Károly a mühldorfi csata után hazatérve áthelyezi a székhelyét Visegrádra. A politikai helyzet feszültebbé válik, miután a király úgy dönt, a pecsétjét összetörve az elmúlt két évtized adományait semmissé nyilvánítja és újra osztja a birodalmát. Szlavónia, Horvátország és Dalmácia élére Gutkeled Miklóst nevezi ki, akinek azonban meg is kell harcolnia az új tartományért. És habár hiába igyekszik az ország gazdasági életét is helyre állítani az új pénz verésének reformjával, neje, Erzsébet továbbra sem tudja életképes örökössel megörvendeztetni. Eközben Bátor Attila folytatja magányos küzdelmét, hogy bosszút álljon a családjáért.

Bíró Szabolcs 1988-ban született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Tizenhat évesen kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként és rockénekesként is bontogatta szárnyait. Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott álnéven. 2010 óta kizárólag polgári nevén publikál, fő témájának a középkort és a magyar történelmet tekinti. Az írás mellett tizenegy éven keresztül aktívan énekelt, elsősorban a Csak Van zenekar tagjaként. 2011-ben jött létre egyéni vállalkozása, mely által a könyvkiadói és rendezvényszervezői munkába is belekóstolt. 2014-ben többedmagával megalapította a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hagyományőrző közösséget, mely sokat segít az Anjouk világának érzékletesebb megteremtésében. Kamaszkora óta kerekesszékben él, ám határokat nem igazán ismer. 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütötték.

Bíró Szabolcs továbbra is remek mesélőnek bizonyul: a történelmi eseményeket cseppet sem száraz, hanem olvasmányos stílusban adja tovább. És ugyanígy roppant érdekes módon tárja elénk a középkori élet mindennapjait. Az első fejezetben rögtön Gutkeled Miklós magánéletébe nyerhetünk betekintést, amely egy újabb szeletét mutatja be a nemesek életének. Ezáltal a férfi is jóval ellenszenvesebbé válik, mint korábban.

Bátor Attila szála is szépen halad előre: azon kívül, hogy a férfi jelleme nagyon szépen fejlődött, változott a három kötetet alatt (az első részben engem még nagyon idegesített, itt azonban már teljesen a szívemhez nőtt), az ő életében is olyan fordulatok állnak be, amelyekre abszolút nem számít(hat)ott az olvasó. Sajnos Szilárd és Ágnes viszonylag keveset szerepel ebben a részben, amit én személy szerint sajnáltam, mert roppantmód kíváncsi vagyok arra, hogyan alakul az ő további sorsuk. A másik nagyon érdekes szál az apródból rabszolgává váló ikrek története, habár az első pillanatra az ő életük is rendeződni látszik, izgatottan várom, hogy fogunk-e még találkozni velük.

És természetesen Anjou Károly életét is nyomon követjük. Láthjatjuk, hogyan fogadja Erzsébet korábbi lépését, és milyen következményei lesznek annak, hogy a balkézről származó gyermekét, Kálmánt a várba költöztetik.

Annyira érdekes, hogy habár az olvasó valamennyire képben van a történelmi eseményekkel, tehát tanulmányainkból haloványan emlékezhetünk a legfontosabb mozzanatokra, de mégis úgy izgulunk minden egyes szereplőért, mintha teljes egészében fikciós művet olvasnánk.

Többet a kötetről mondani nem tudok (és nem is szeretnék), hiszen aki olvasta az első két részt, annak valószínűleg nem kell a biztatás a folytatásra. Most egy kis időre nekem is el kell engednem a hősöket (gondoljunk csak bele, mennyire nehéz is ez, hiszen közel három hét alatt olvastam a trilógiát), a negyedik kötet ugyanis csak októberben érkezik. De vigasztaljon mindenkit a tudat, hogy még közel egy évtizedig nem kell elszakadnunk Bíró Szabolcs középkori sagájától, ugyanis a tervek szerint további tizenkét könyvön keresztül követhetjük nyomon a hősök életét.

Értékelés: 10/9

A szerzőtől eddig megjelent:

Naplemente (Francis W. Scott álnéven)
A sivatag szeme (Francis W. Scott álnéven)
Hóhér (Francis W. Scott álnéven)
Cosa Nostra (Francis W. Scott álnéven)
Az elásott titok (Francis W. Scott álnéven)
Távol mindentől (Francis W. Scott álnéven, novellák)
Sub Rosa
A Sub Rosa-tanulmányút
Az ötödik parancsolat
Pokoli szimfóniák
Zsírkígyó
Nyugat őre
Ragnarök
A sárkány, aki nem akart aludni (mesekönyv)
Elveszett csillagok (ifjúsági regény)

Non nobis, Domine-sorozat
1. Kelet oroszlánja
2. Az utolsó vörös barát

Anjouk-sorozat
1. Liliom és vér
2. Lángmarta dél
3. Az utolsó tartományúrig
4. Szent György testvérei (előkészületben)