A gyermek

covers_447092.jpgSzerző: Fiona Barton
Cím: A gyermek (The Child)
Fordító: Tomori Gábor
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES KRITIKA!

Fiona Barton első regénye, Az özvegy nem csak nemzetközi szinten aratott sikert, de szép számmal talált olvasót magának hazánkban is. A pszicho-thrillert pár hónappal ezelőtt én is olvastam, tetszett is, így hát mihamarabb igyekeztem beszerezni a „folytatást”.

Az özvegy című regényben megismert Kate, az újságíró egy érdekes cikkre bukkan az interneten. Egy londoni terület felújítása során egy évtizedekkel korábban elásott csecsemő csontjaira lelnek a föld mélyén. Ki lehet a gyermek, és miért kellett meghalnia? Kate-et nem hagyja nyugodni a kérdés, ezért (meg persze egy jó szalagcím reményében) saját szakállára kezd el nyomozni. A történet során három nő életét ismerhetjük meg, akiknek múltja sötét titkokat rejt, lelkük pedig régi sérelmekkel terhes.

A cambridgei születésű Fiona Barton korábban a Gaily Mail újságírójaként dolgozott, hírszerkesztő volt a Daily Telegraphnál, továbbá vezető riporter a Mail on Sundaynél, ahol elnyerte a brit sajtószövetségtől az Év Riportere díjat. Újságíróként számon nagy érdeklődés övezte bűnesetről tudósított, és meginterjúvolt áldozatokat, bűnösöket, híres, fontos és egyszerű embereket, akiknek tragédiában vagy jó szerencsében volt részük. De nem mindig a reflektorfényben élők maradtak számára emlékezetesek. Úgy találta, hogy gyakorta a perifériára szorultak, a drámák apró szereplői kísértik tartósan. Ez ihlette meg első regényekor: Az özvegy felkerült a Sunday Times és a New York Times bestsellerlistájára, harminchéz országban jelent meg és a televíziós jogokat is megvásárolták. A szerző jelenleg Délnyugat-Franciaországban él.

A grip lit a thriller vonal miatt vonzó számomra, mivel ez az egyik kedvelt műfajom. Habár a keményebb vonulatot szeretem igazán, egyhuzamban sok ilyen tematikájú regény mindenkit megviselne, ezért szeretek kalandozni a könnyedebb hangvételű regények között is. Az eddigi tapasztalataim szerint vagy nagyon gyenge, vagy (a műfajhoz képest) nagyon erős darabokat kapunk, a kettő közötti állapottal még nem nagyon találkoztam. Fiona Barton Az özvegy című regénye szerencsére utóbbi csoportba tartozik: egy nagyon erős pszicho-thriller.

A gyermek című könyvben szinte minden megtalálható, amit Az özvegyben szerettem. Habár a két regény között szoros összefüggés nincs (tehát mindkettő olvasható teljesen önállóan, a másik történet ismerete nélkül is), mégis tekinthetünk rá sorozatként Kate személye miatt. (A korábbi eseményekre egyébként csupán egy bekezdésben utalnak, de az sem rejt spoilert Az özvegyre nézve.) Itt is több szemszögből követhetjük végig az eseményeket, és közben három női sorsot ismerhetünk meg. Emma és az anyja, Jude viszonya sosem volt felhőtlen, a kettejük közötti távolság a lány tinédzserkorában nőtt meg igazán, minek következtében a két nő évekig nem beszélt egymással. A hatvanas éveiben járó Angelát pedig 40 évvel korábban, a kórházból elrabolt gyermekének emléke tartja fogva még mindig.

A nyomozás és a történet elsőre egyszerűnek tűnik, ahogyan a megoldás is. Nagyjából a kötet felénél már megoldódni látszik a rejtély, legalábbis a szereplők számára. Az olvasó azonban tudja, hogy nemhiába fut több szálon a cselekmény, ezeknek a szálaknak találkoznia kell, így sejthető, hogy tartogat még meglepetést a regényt. Azt nem mondom, hogy amikor a mindenre fény derül, akkor nagyon meg lehetne lepődni, mert a figyelmes olvasó könnyedén összerakhatja a képet az igazságról. De mindez semmit nem von le a regény élvezeti értékéből, attól még az egy roppant okosan összetett történet marad, amely üdítően hat a sok, klisékkel teli utánzatok között.

Azonban kicsi hiányérzetem mégis maradt. Az özvegyben különösen tetszett, hogy egy új szemszögből közelítette meg az eseményeket, a bűnösök és áldozatok hozzátartozóit helyezte középpontba, valamint igyekezett egy tabutémáról írni. Ezek sajnos ebből a regényből hiányoznak, ebből a szempontból inkább egy hagyományosabb thrillert kapunk. Ami persze önmagában nem baj, csak Bartontól olvashattunk már ettől jobbat is.

Mindent egybevetve azonban izgalmas-olvasmányos A gyermek, a pergős történetnek és a rövid fejezeteknek („csak még egyet elolvasok”) hála gyorsan lehet vele haladni, kellemes kikapcsolódást ígér.

Értékelés: 10/8

A szerző magyarul megjelent művei:

Az özvegy
A gyermek