Ragnarök

covers_291677.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Ragnarök
Kiadó: Historium Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Miközben már hónapok óta arra várok, a soron következő Anjouk-kötethez végre én is hozzájussak a könyvtárban, feltűnt, hogy Bíró Szabolcs egy régebbi regénye is bent van, amit már a megjelenésekor kinéztem magamnak, de akkor kimaradt az életemből. Most azonban pótoltam az elmaradásomat, hogy egy jó kis középkori fantasy-val búcsúzzam el tavasztól.

Amikor egy félelmetes, addig csak legendának tartott fekete sárkány, a Nídhögg elpusztítja Eldhärd városát, a halott jarl életben maradt leghűségesebb embere, Kilencujjú Gudleif a maroknyi túlélővel felkerekedik, hogy bosszút álljon. A sárkányt felkutatni és legyőzni azonban nem veszélytelen vállalkozás: hőseinknek sötét erdőkön, feneketlen tengereken, gyilkos seregeken keresztül kell átverekedniük magukat, hogy végül eljussanak a világ végére, ahol a mágia ural mindent.

Bíró Szabolcs, aki a Sub Rosa című kötetével mutatkozott be igen fiatalon a nagyközönségnek (igaz, előtte még Francis W. Scott álnéven kiadatott két-három kalandregényt, de azokat inkább felejtsük el), azóta a magyar történelmi regények nagymesterévé nőtte ki magát. A 15 részesre tervezett Anjouk (amelynek ötödik kötete a napokban fog megjelenni), valamint az előzménykötet, a Non nobis Domine, azóta is a sikerlisták élén áll. Ám mielőtt a szerző belevágott volna élete eddigi legnagyobb vállalkozásába, tett egy kis kitérőt a történelmi fantasy műfajában.

Talán ez a meghatározás a legpontosabb, ugyanis, maga a szerző is leszögezi rögtön a kötet elején, hogy a viking mondavilág csak alapjául szolgált a történetnek, a hősök és események a képzelt szüleményei. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy Bíró ismételten alapos munkát végzett, és a regényben előforduló mitológiai elemek nagyon is valóságosak (ha lehet ilyet mondhatni), vagyis felhasználja az Edda, az óészaki mitologikus és hősi énekek gyűjteményét. Ez a mondavilág különösen izgalmas a mai napig, ugyanis nem Bíró az első, aki komplett regényt alapoz erre (gondoljunk csak Joanne Harriser, Rick Riordanra vagy éppen Neil Gaimanre).

A történet alapjai – és most ne tessék megkövezni – nekem leginkább A Gyűrűk Urát idézte fel, habár elmarad annak nagyságától. Inkább csak abban látok kapcsolódási pontot, hogy a hőseinknek itt is folyamatosan vándorolniuk kell, hogy elérjék a céljukat és eközben saját maguk is változnak. Időnként a kis csapat szétválik, külön utakat járnak be, harcolnak, sötét jóslatokat hallanak vagy éppen az Excalibur legendájával találkoznak.

Viszonylag rövidebb regényről van szó (maga a tényleges szöveg alig több mint 200 oldal), amelynek a cselekménye végig pereg. Bíró meglehetősen szabadon bánik a harcjelenetekkel, azok még nem annyira kidolgozottak, mint ahogyan az Anjoukban leírja, ugyanakkor szereplői a megszokott módon élettel teliek, izgalmasak. (És aki olyan mint én, hogy gondban van időnként a nevekkel, az sem aggódjon, mert annak ellenére, hogy rengeteg, számunkra idegenül hangzó nevű karakterrel találkozunk, mégis könnyen beazonosíthatóak – de a kötetvégi névjegyzék is segítségünkre lehet.) Egyedül a lezárást sajnálom, nekem az kicsit összecsapottnak, túl hirtelennek tűnt, és ezen még az utolsó bekezdés, a csattanó sem segített sokat.

Összességében kellemes kikapcsolódást jelent a kötet, amely nem kíván magaslatokra törni, nem akarja megreformálni a fantasy műfaját, tényleg csak a szórakoztatás a célja.

Értékelés: 10/8

A szerzőtől eddig megjelent:

Naplemente (Francis W. Scott álnéven)
A sivatag szeme (Francis W. Scott álnéven)
Hóhér (Francis W. Scott álnéven)
Cosa Nostra (Francis W. Scott álnéven)
Az elásott titok (Francis W. Scott álnéven)
Távol mindentől (Francis W. Scott álnéven, novellák)
Sub Rosa
A Sub Rosa-tanulmányút
Az ötödik parancsolat
Pokoli szimfóniák
Zsírkígyó
Nyugat őre
Ragnarök
A sárkány, aki nem akart aludni (mesekönyv)
Elveszett csillagok (ifjúsági regény)

Non nobis, Domine-sorozat
1. Kelet oroszlánja
2. Az utolsó vörös barát

Anjouk-sorozat
1. Liliom és vér
2. Lángmarta dél
3. Az utolsó tartományúrig
4. Szent György testvérei
5. Ötvenezer lándzsa