Az éjféli banda

covers_487628.jpgSzerző: David Walliams
Cím: Az éjféli banda (The Midnight Gang)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 480

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Gengszter nagyi, David Walliams első, magyarul megjelent regénye öt évvel ezelőtt látott napvilágot. Azóta a Kolibri Kiadónak hála évről évre olvashatjuk a XXI. század Roald Dahljának titulált szerző mulatságos és tanulságos történeteit, a legfrissebb, immár a nyolcadik regény az idei Könyvfesztiválra jelent meg.

Miután Tomot a bentlakásos iskolában fejbe találja egy krikettlabda, a fiút a Lord Funt Kórház gyermekosztályára szállítják. Itt ismerkedik meg a súlyosan beteg Sallyvel, a kezét-lábát törött Amberrel, a szemműtéten átesett Robin, valamint az állandóan édességet fogyasztó George-dzsal. Az osztály szigorú főnővérre szabályos rettegésben tartja a gyerekeket, azonban a fiatalok éjszakáról éjszakára túl járnak az eszén: ekkor lép akcióba ugyanis az Éjféli Banda, amely minden este valóra váltja egy gyermek nagy álmát.

David Walliams munkásságát jogosan hasonlítják Roald Dahléhoz, ugyanis mindketten határtalan fantáziával megalkotott történeteket írnak, különc, eltúlzott, ám mégis szerethető szereplőkkel és rengeteg humorral. A regényeikben általában fontos dolgokról is szó esik, amely szinte észrevétlenül húzódik meg a sorok mögött. Walliams általam legkedveltebb könyve pont a Gengszter nagyi volt, mert abban mind az, amit az előbb felsoroltam, tökéletes egyensúlyban volt. Az éjféli bandával azonban a szerző a saját színvonalát múlta felül, így idén tavasszal megkaphattuk a valaha volt legjobb Walliams-regényt.

Aki olvasott már bármit is a szerzőtől, az tudja, hogy időnként elborult elmével írja a történeteit, ez most sincs másként. Hőseink különösebbnél különösebb kalandokba keverednek, a kórház különc dolgozói pedig folyamatosan gondoskodnak a jó hangulatról. Kapunk egy újonc doktort, akit könnyedén meg lehet vezetni, egy állandóan dohányzó takarítónőt, egy Quasimodo-sorsú, név nélküli portást, akinek aranyból van a szíve, egy velejéig romlott főnővért (és hozzá egy hasonlóan gonosz iskolaigazgatót). Abszurd helyzetekből, leleményességből most sincs tehát hiány, ugyanakkor hosszú idő után most először éreztem, hogy nagyon erős mondanivalóval is bír a regény.

A gyermekek mind betegséggel küzdenek, szomorú helyzetükből csak az álmok tudják kiragadni őket. Felismerik, hogy a legjobb gyógyszer a boldogság, a nevetés, így hát éjszakáról éjszakára igyekszenek valóra váltani mások nagy vágyát. Különösen megható, ahogyan a súlyosan rákos Sally legnagyobb álmát teljesítik, ha filmalkotás készülne a történetből, ennél a pontnál bizonyára mindenki papírzsebkendő után kutatna a táskájában.

Egyszerre szívszorongató és lélekmelengető, humoros és vidám Walliams új regénye, amellyel – és mára ez bizonyossá vált – végleg beírta magát a XXI. század legnagyobb gyerekkönyv-írói közé.

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent regényei:

Köténycsel
Büdöss úr

Milliárdos fiú
Gengszter nagyi
Patkányburger
Démoni doki
A nagy szökés