Szent György testvérei

Anjouk IV.

covers_436702.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Szent György testvérei
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 320

A kritika az első három részre nézve spoilert tartalmazhat!

Bíró Szabolcs monumentálisra (szám szerint pontosan 15 kötetesre) tervezett történelmi regénysorozatának negyedik része, a Szent György testvérei egy új trilógia nyitókötete is egyben.

1326-ban járunk, Az utolsó tartományúrig eseményei óta három esztendő telt el. Anjou Károly birodalmában úgy tűnik béke honol: a királynak éppen megszületik második, törvényes gyermeke, a piacon erős, értékálló pénz van forgalomban, és látszólag véget értek a belpolitikai háborúk is. A király szándéka szerint tovább akarja erősíteni az országot, ám a sors ismételten közbe szól: a tengermelléken belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól. Eközben Lacki István Bátor Attila örökségét őrzi, az uralkodó emberei pedig égen földön keresik az eltűnt vitézt.

A magam részéről már nagyon vártam, hogy kézbe vehessem az Anjouk-sorozat új kötetét, de sajnos/szerencsére a könyvtárban nagy népszerűségnek örvend, így több mint fél évvel a megjelenés után sikerült csak hozzájutnom. (Ellenben az ötödik kötettel nagy szerencsém volt: az rögtön nálam kötött ki.) Tavaly a Bátor Attila bosszútrilógiája alá tartozó első három részt rövid időn belül, szinte egymás után olvastam el, ami a történelmi eseményeket tekintve előnyömre is vált. Így, egy év kihagyás után eleinte kissé nehéz volt visszarázódnom a történelmi korba, és mindeközben a szerteágazó cselekmény hőseinek kalandjai is már a feledésbe merültek. (Éppen ezért, egy ilyen nagyívű regényfolyamnál célszerű talán minden kötet elején egy összefoglaló.)

Miután azonban úgy-ahogy képbe kerültem ismét, nagyon élveztem a regény bizonyos részeit. Azért írom, hogy bizonyos, mert bár eddig ez a legrövidebb kötet a szériában, helyenként előfordult, hogy lelassultak az események. Amely természetesen nem baj, mert az előző kötet izgalmas fordulatai után kellett egy kis pihenés, megnyugvás. Mivel három évet ugrunk előre az időben, amikor is látszólagos béke honol, logikus is, hogy kicsit lassabb folyást engedjünk a cselekménynek. Természetesen ez idő alatt is folynak a belső ármánykodások, de ezek is érezhetően csak alapkövei egy sokkal nagyobb horderejű eseménynek, amely várhatóan a soron következő két regényben fog kiteljesedni.

A Bátor-família szála szinte teljesen a háttérbe húzódott (akik olvasták az előző regényeket, azok sejthetik, hogy miért), helyette Lackfi István jutott szinte főszerephez. Az ő életében is rengeteg változás áll be, és ami talán ennél is fontosabb, kapunk egy igazán izgalmas karaktert a legfiatalabb öccse, Palkó személyében. Mellettük Zách Felicián karaktere volt az, amely igazán megfogott, az ő életének fordulatait is öröm volt olvasni.

A fiktív szálak mellett természetesen folytatódik a történelmi vonal is, valamint a korabeli szokások bemutatása is kiemelkedő szerephez jut, de ezt már az előző részekben is megszokhattuk. Azokat, akik hozzám hasonlóan, csak a harmadik részig jutottak még, buzdítom a továbbolvasásra, azoknak pedig, akik még nem kezdték el a sorozatot, a mihamarabbi kézbevételt ajánlom. Én is nemsokára jelentkezem a következő kötettel, annál is inkább, mert a Szent György testvérei olyan függővéget kapott, amelytől bármelyik rajongó a falat fogja kaparni.

Értékelés: 10/8

A szerzőtől eddig megjelent:

Naplemente (Francis W. Scott álnéven)
A sivatag szeme (Francis W. Scott álnéven)
Hóhér (Francis W. Scott álnéven)
Cosa Nostra (Francis W. Scott álnéven)
Az elásott titok (Francis W. Scott álnéven)
Távol mindentől (Francis W. Scott álnéven, novellák)
Sub Rosa
A Sub Rosa-tanulmányút
Az ötödik parancsolat
Pokoli szimfóniák
Zsírkígyó
Nyugat őre
Ragnarök
A sárkány, aki nem akart aludni (mesekönyv)
Elveszett csillagok (ifjúsági regény)

Non nobis, Domine-sorozat
1. Kelet oroszlánja
2. Az utolsó vörös barát

Anjouk-sorozat
1. Liliom és vér
2. Lángmarta dél
3. Az utolsó tartományúrig
4. Szent György testvérei
5. Ötvenezer lándzsa