A világ legrosszabb gyerekei

covers_508229.jpgSzerző: David Walliams
Cím: A világ legrosszabb gyerekei (The World's Worst Children)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES ÍRÁS!

David Walliams, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb kortárs gyermekkönyv-szerzője idén jubilál: kereken 10 éve, 2008-ban jelent meg legelső kötete, a Köténycsel, amellyel azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. Ezen ünnep alkalmából a Kolibri Kiadó kiadta az itthon is népszerű író kisebbnek szóló kötetét, A világ legrosszabb gyerekeit.

A kötetben 10 különböző történetet olvashatunk, tíz nagyon rosszcsont gyerekről, akik a legkülönfélébb gonoszságokat és gusztustalanságokat találják ki. Ott van például Nyálas Nyikos, akinek állandóan folyik a nyála, végül ez keveri őt bajba a természettudományi múzeumban, vagy Serke Ferke, aki a tetvek segítségével akarja leigázni a világot. Bömbi Berti mindenért hisztizik, és különböző trükkökkel manipulálja a szüleit, mivel féltékeny kistestvérére. Szutykos Szirka pedig annyira szereti a szemetet és a koszt (és gyűlöli a tisztaságot), hogy végül a saját maga által felhalmozott szemétkupac lesz a végzete.

David Walliamsnak 2008 óta összesen tíz ifjúsági regénye jelent meg (ezekből nyolc érhető el magyar nyelven), valamint 2016-ban látott napvilágot a kezdő olvasóknak szóló A világ legrosszabb gyerekei-sorozat első kötete, amelyet azóta további kettő követett. A korosztály-váltást jelzi, hogy az eddigiektől eltérően, ez a kötet nagyobb méretben, keményfedeles kiadásban, színes illusztrációkkal kerül a boltokba. A betűméret is jobban igazodik a kezdő olvasók igényeihez, bár meg kell jegyeznem, hogy az elforgatott szavak egymáshoz illesztése nem mindig egyértelmű, és ugyanígy nem szerencsés a sötétkék háttérre világoskék betűket nyomtatni. De ettől eltekintve egy igényes kiadást köszönhetünk a Kolibrinek, amely bármely kisgyerek polcának dísze lehet.

Walliams első regényeit főként azért szerettem, mert nagyon komoly dolgokról tudott nagyon humorosan mesélni a gyerekeknek: ott volt mindjárt a Gengszter nagyi, ami másig az egyik legjobban sikerült alkotása (Az éjféli banda mellett), és amelyben nagyon jól körüljárta a nagyszülő-unoka kérdést, és feldolgozta az elmúlást. A Büdöss úrban a hajléktalansággal foglalkozott, a Köténycselben a nemi identitással, a Milliárdos fiú pedig bebizonyította, hogy a boldogság nem feltétlen pénz kérdése. A későbbiekben - mint például a Patkányburger vagy a Démoni Doki - sajnos olyan irányt vet, amely nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet, túl sok olyan témát érintett, ami nem való egy gyerekkönyvbe. 

A világ legrosszabb gyerekei kötetről hasonlóan vegyes érzéseim vannak: akadnak történetek, amelyek nagyon jól sikerültek, szürreális megoldásai engem is megleptek, de sajnos volt "mese", amely már nálam is kiverte a biztosítékot. Alapvetően nem vagyok oda annyira az altáji humorért, így nem igazán tudom élvezni sem a szellentéssel, sem a takonnyal összefüggő poénokat, különösen, ha azokra építik a cselekményt. Szerencsére ezekből a történetekből csak keveset kapunk, a többi valóban szórakoztató és helyenként tanulságos is. Van, amelyikről különösen érdemes beszélgetni: ilyen a bömbölős kislány esete, aki mindent a testvérére fog, vagy a folyton izgő-mozgó lány története, akit végül csak sikerül lekötni, de ugyanígy említhetném Beni meséjét, aki sértettségében megpróbált elszámolni a végtelenig.

Összességében Walliams hozza a szokásos formáját, nem mellőzi a humort, az abszurd karaktereket. Így most már nem csak a soron következő regényt, de az újabb 10 rosszcsont gyerek történetét is érdemes lesz várnunk.

Értékelés: 10/8

A szerző magyarul megjelent regényei:

Köténycsel
Büdöss úr

Milliárdos fiú
Gengszter nagyi
Patkányburger
Démoni doki
A nagy szökés
Az éjféli banda