Híres operettek - Maya

covers_258736.jpgSzerző: Nemlaha György
Cím: Híres operettek 7. – Maya
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kossuth Kiadó által 2013-ban útjára indított Híres operettek sorozat hetedik kötete Fényes Szabolcs Mayaímű operettjét veszi górcső alá. Bár nem friss a kötet, december elején láttam a Budapesti Operettszínházban az előadást, így rögtön másnap kicsit utána is olvastam.

A történet elején Charlie Kattman szerelemféltésből lelövi legjobb barátját, Dixit, aki a férfi anyjának kérésére azt hazudja, hogy Charlie szerelme, Madeleine az ő szeretője is. A bűnösnek tehát bujkálnia kell: a francia idegenlégió katonájaként egészen Afrikáig repül, ahol társaival együtt a csinos Barbara által üzemeltetett Berber bárban töltik szabadidőjüket. Amikor a felettesük, Gorilla erőszakoskodni kezd a lebuj sztárjával, az igéző szépségű Mayával, Charlie a lány védelmére kell. Később ismét menekülőre kell fognia: a lány, Barbara és a szintén légiós Rudi segítségével sikerül megszöknie. Miután Mérimeaux szerződést ajánl Mayának Franciaországban, a lány, hogy viszontláthassa szerelmét, igent mond és Párizsba utazik. Csakhogy egy óvatlanul kihallgatott beszélgetés mindent alaposan megkavar.

A kötet első felében Fényes Szabolcs életével ismerkedhetünk meg, és mivel a sorozatban csupán egyetlen rész foglalkozik Fényes-operettel, viszonylag sok mindent kellett belesűríteni ebbe a pár oldalba. Ennek ellenére átfogó képet kaphatunk az életútjáról, kezdve az első szárnypróbálgatásokkal, legsikeresebb zenei korszakán keresztül egészen a Fővárosi Operettszínház igazgatói posztjával bezárólag. Hat oldalon keresztül foglalkozik a szerző Harmath Imrével, a kuplékirállyal, aki a Maya szövegkönyvét írta. Érdekes anekdotákat olvashatunk a két író kapcsolatáról és személyiségükről.

A második részben, a Maya című operett kerül górcső alá. Itt a mű keletkezésével kezdünk, megismerjük pár oldalban a három felvonásból álló történetet, majd az ősbemutató rejtelmeibe kukkanthatunk be. A későbbi, az operett élete szempontjából fontos bemutatókról is olvashatunk, és az is kiderül, hogy miért is volt jelentős Fényes szerzeménye a magyar rádiózás szempontjából.

A legutolsó részben a CD-n hallható 1971-es felvétel szereplőinek (többek között Házy Erzsébet, Bende Zsolt, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, Németh Marika, Korda György) életútját ismerhetjük meg pár mondatban. A kötethez csatolt CD-n olyan dalok csendülnek fel, mint a Miau, Maya belépője, Luxusvonat, Oda vagyok magáért, My sweetheart, Haccáré, haccacáré.

Értékelés: 10/10