Halálos játék

covers_479211.jpgSzerző: Angela Marsons
Cím: Halálos játék (Play Dead)
Fordító: Seregi Márton
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Halálos játék Angela Marsons krimi-sorozatának újabb tagja, melyben negyedik alkalommal tekinthetünk be Kim Stone és csapata izgalmas eseteibe.

A legutóbbi sikeres akciót követően Kim Stone főnöke úgy nevezett továbbképzésre kötelezi a felügyelőt. A nőnek és csapatának a Westerley orvostudományi kutatóintézetbe kell mennie, ahol a tudósok az emberi test bomlásával foglakoznak. Ám nem sok idejük marad a tanulásra és az új információk begyűjtésére, mert az intézmény melletti területen egy holttestre bukkannak. A nőt kegyetlen brutalitással ölték meg: földet tömtek a szájába. Nem sokkal később újabb esethez riasztják a rendőrséget: a módszer hasonló, de az áldozat életben maradt.

Angela Marsons újból bebizonyítja, hogy korunk egyik legtehetségesebb szerzője a krimi- és thriller műfaján belül. Ismételten egy izgalmas és különösen kegyetlen utazásra invitálja az olvasót, melynek során feltárul az emberi lélek legmélyebb rétege is. Bár, megvallom őszintén, eleinte kétségeim voltak a történet iránt, hiszen túl egyszerűnek tűnt a megoldás, de a szerzőnek sikerült szépen megvezetnie, és olyan fordulattal zárta le a cselekményt, amelyre valóban nem számítottam.

Marsons továbbra is a jól bevált recept alapján dolgozik, ugyanakkor számtalan újdonságot csempészett a sorozat negyedik kötetébe. Ahogyan a korábbi kötetekben is megszokhattuk, most sem csupán egyetlen ügyre kell koncentrálniuk a nyomozóknak. A fülszövegben is olvasható bűntény mellett egy korábbi, addig megoldatlan ügy is előtérbe kerül, amelynek Kim Stone személyes okokból is megszállottjává válik. A két eset bizonyos szempontból összefügg egymással, de ez szintén olyan módon történik, amit nem várna az olvasó. Számomra inkább a főszál volt az érdekesebb, annál is inkább, mivel a jelen idejű cselekményt több soron megszakítják a gyilkos gondolatai, emlékei, amely alapján fokozatosan bomlik ki előttünk egy beteg elme világa. Ez esetben valóban a környezet, de leginkább a szülők felelőssége válik hangsúlyossá, valamint láthatjuk, milyen hatással van a gyermeki gonoszság és a korai években elszenvedett megalázottság a felnőtt életünkre.

Ami viszont különösen tetszett ebben a kötetben, hogy minden eddiginél több információt kaptunk Kim Stone múltjáról, és az emberi oldalát, tulajdonságait is megismerhettük. Egy ugyanolyan sérült lelkületű nő alakja bontakozik ki előttünk, mint amilyenek után a felügyelő is nyomoz, az olvasó pedig kezdi megsajnálni őt, amiért látszólag képtelen a boldogságra. Emellett visszatérő szereplőként köszönthetjük Tracyt, az előző kötetben megismert riportert, akivel Kim folyamatosan macska-egér harcot vív. Ebben a részben kiemelt szerephez jut, a megoldásra vágyó ügyhöz is köze lesz, ráadásul az ő múltját is megismerve jövünk rá arra, hogy egészen félreismertük őt.

Számomra kifejezetten üdvözítőek voltak ezek az újítások, hogy a szerző az izgalmas történet mellett a szereplők jellemére, valamint egymás közötti viszonyrendszereikre is kellő hangsúlyt fektetett. Továbbá meg kell jegyeznem, hogy a csapat további tagjait is egyre jobban megszeretem, lassan már barátokként köszöntjük egymást minden kaland során. A dialógusokon nagyon jókat nevettem, igazán élettel teli és frappáns párbeszédeket sikerült írnia a szerzőnek, amely tökéletes arra, hogy feloldja a történet okozta feszültséget.

Magyarul további egy kötet érhető el, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan kézbe vehetjük a folytatást is, hiszen a sorozat hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Szerencsére, még pár résznyi izgalom vár ránk.

Értékelés: 10/10

A szerző magyarul megjelent regényei:

Elfojtott sikoly
Ördögi játszmák
Egy élet ára
Halálos játék
Vérvonal