A Halál Próbái

Vámpír-könyvek 5.

covers_541.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A Halál Próbái (Trials of Death)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 196

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE VONATKOZÓAN SPOILERT TARTALMAZ!

Van ugyebár ez a Darren Shan-kihívásom, vagyis, egy év alatt újra olvasom a teljes Vámpír-könyvek sorozatot, minden hónapban egyet-egyet. Egyelőre, magamhoz képest sikerül haladnom a tervvel, bár az ötödik kötet olvasása hónap elejéről a közepére csúszott, így megkésve, bár törve nem érkezik a kritika.

Miután Darren a Vámpír Tanács előtt vállalta – igaz, a pontos feltételek ismerete nélkül –, hogy teljesíti a próbákat, kezdetét veszi egy élet-halál harc, amelyben a természet erőivel szemben az ifjú félvámpírnak egyedül kell győzedelmeskednie. A magasabb rangú tiszteknek azonban sikerül elérniük, hogy a teljes értékű vámpírokat is próbára tevő feladatokat kivegyék, azonban a Halál Próbáinak is nevezett küldetés még így könnyedén Darren életébe kerülhet. Miközben főhősünk sorra küzd meg tűzzel, vízzel és levegővel, a háttérben sötét cselszövés kezd kibontakozni, amely hatással lesz az egész vámpír-társadalom életére.

A Halál Próbái című kötet vegyíti a korábbi részek hangulatát és történetmesélési metódusát. Még átfogóbb képet kapunk a vámpírokról, igaz, a hangsúly kicsit eltolódik, más jóval magasabbról tekintünk rájuk. Enyhe politikai vonulatot is kap a darab, azonban ezek nem vonhatók párhuzamba a mával és a mi világunkkal, színtisztán a vámpírok és a vérszipolyok közti évszázados harcra vonatkozik. Az már az előző részben is látható és érzékelhető volt, hogy Kurda Smahlt újító gondolatait, céljai szembe mennek a megszokottal, ezt pedig sokan nem nézik jó szemmel. Ez a vonal nagyon szépe bontakozik ki ebben a kötetben is, igazi függővéggel zárul a történet ismételten. (Emlékszem, mikor gyerekként először olvastam, alig bírtam kivárni az egyes kötetek megjelenését – holott akkoriban 4-5 hónapon belül mindig érkezett a folytatás! És lesz ennél még durvább is.)

Azonban, bármennyire is pergős a cselekmény, most először fordult elő a sorozatban, hogy több részt is untam. Dramaturgiai szempontból fontos, hogy Darrennek öt próbán kell részt vennie, és mindegyik hozzá is tesz a jellemfejlődéséhez, és hiába vettek igénybe ezek 1-2 fejezetet (vagyis 8-10 oldalt), piszkosul untattak. Emlékszem, ezek már első olvasáskor vontatottnak tűntek, hiszen úgyis mindenki tudja, hogy főhősünk nem fog meghalni, mert ott a hatodik kötet, meg az E/1 elbeszélőmód, így ilyen téren túl sok értelme nem volt annak, hogy az élete a tét. Szóval, ezekkel a fejezettek elég lassan haladtam, a köztes történések viszont érdekesebbek voltak, az utolsó harminc oldal pedig maga volt a tökély (ismét.)

Továbbra is tetszik, hogy Darren igyekszik mindig a jó úton járni, még akkor is, ha időnként rossz döntést hoz, ezzel pedig a szerző jóval közelebb hozza karakterét az olvasóihoz, mint a többi hasonló ifjúsági fantasy. Ki kell még emelnem azt is, hogy mennyire élvezetes úgy olvasni újból a köteteket, hogy tisztában vagyok a sorozat befejezésével, így látom, hogy mennyi utalás történik a későbbi eseményekre. Ebből is látszik, hogy a szerző mennyire komplex műként gondolt a 12 kötetre, és nem csak a siker miatt lett ilyen hosszú a sorozat. Ellenben, hogy még egy apró negatívumot mondjak: az Arra nevet a mai napig nem sikerült megszoknom, folyamatosan magyar szóként értelmezem, különösen mondatok elején.

Különösen azért is várom már a hatodik kötetet, mert innentől kezdve kissé homályosan emlékszem a cselekményre, ezeket a részeket már csak egyszer olvastam, így bízom benne, hogy Darren újból meg tud majd lepni a fordulatokkal.

Értékelés: 10/8