Az éjszaka szövetségesei

Vámpír-könyvek 8.

covers_2630.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Az éjszaka szövetségesei (Allies of the Night)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 224

AZ ELŐZŐ KÖTETEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Szépen, lassan, de a vége felé közeledik az éves Darren Shan-kihívásom, amely immáron a nyolcadik résznél jár, ezzel pedig elérkeztünk a sorozat kétharmadához.

Darren Shan, Mr. Crepsley és Harkat Mulds visszatér Larten szülővárosába, ahol évekkel ezelőtt a Murlough nevezetű vérszipoly garázdálkodott. A városkában ismét felütötte fejét a gonosz: holttestekre bukkannak, amelyekből egytől egyig az utolsó cseppig kiszívták a vért. Eközben Darrenék lakosztályában megjelenik egy tanfelügyelő, aki annak akar utánajárni, hogy a fiú miért nem jár iskolába. Vajon ki adta be Darren jelentkezését az intézménybe? Ki lehet a titokzatos Kampós, akinek a nyomába szegődnek. Valaki ördögi játszmát űz a Vadászokból.

A sorozat nyolcadik kötete több szempontból is mérföldkőnek számít a Vámpír-könyvekben. Egyfelől igen nagymértékben halad a sztori, egyre inkább közeledünk a végjátékhoz, ahogyan a Vérszipolyok Ura utáni hajsza is egyre élesebbé válik. Másrészt, az első három rész összes fontosabb szereplője visszatér, ezzel pedig a szerző végképp bebizonyítja, hogy semmi nem történt véletlenül a korábbi részekben, és hogy a 12 kötetből álló széria egészét előre gondosan eltervezte. Jó volt újból találkozni a régi hősökkel, akik között akadnak barátok és ellenségek egyaránt, persze, nem mindegyikükről lehet eldönteni elsőre, hogy melyik oldalon állnak.

Nehéz úgy írni erről a részről, hogy ne rontsam el a leendő olvasók élményét (mert hiszem, hogy vannak még olyanok, akik most ismerkednek a történettel, köszönhető ez részben annak is, hogy az első rész, a Rémségek Cirkusza pár héttel ezelőtt POKET-Zsebkönyvként is debütált). Hiszen nem csak az előzményekre nézve tartalmazna spoilert, hanem pusztán a visszatérő szereplők nevének leírása is megfosztaná a jövőbeli olvasókat az izgalomtól. Az viszont különösen tetszett, és ezt mindenképpen ki kell emelnem, hogy a sorozat annak ellenére is egységes színvonalon mozog, hogy az egyes részek között műfaji különbözőségek is megfigyelhetők. Míg az előző trilógia, valamint a hetedik kötet (A sötétség vadászai), inkább egy kortalan, kalandregényhez volt hasonlítható, itt inkább egy urban fantasyt kapunk. Éles váltásnak tűnik visszatérni a civilizált világba, főként, hogy korábban erdőkben, hegyekben, barlangokban jártunk, vámpírokkal és boszorkányokkal körülvéve, most pedig újból egy városban játszódik a történet, ahol Darren nappal iskolába jár, éjszaka pedig ádáz harcot vív egy titokzatos vérszipoly ellen.

Ennyi talán elég is erről a kötetről, hiszen, aki idáig eljutott a sorozatban, már nem is kell külön ajánló, mert a szerző izgalmas történetszövése, olvasmányos stílusa úgyis magával rántja a közönséget, akik alig várják, hogy kezükbe vegyék a folytatást.

Értékelés: 10/10