Vérvonal

covers_506637.jpgSzerző: Angela Marsons
Cím: Vérvonal (Blood Lines)
Fordító: Őri Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Angela Marsons Kim Stone felügyelő eseteit feldolgozó krimi-sorozata ötödik részéhez érkeztem (azóta megjelent a folytatás is, Holt lelkek címmel), ami hasonlóan a korábbi kötetekhez rendkívül izgalmas eseményeket mutat be.

Deanna Brightmant egyetlen pontos, ám végzetes késszúrással ölik meg. Amikor Kim Stone-t és csapatát értesítik az esetről, először mindenki rablótámadásra gyanakszik. Ám a nőnek egyetlen értékes holmija sem tűnt el. Pár nappal később újabb áldozatra bukkannak, akit hasonló módszerrel öltek meg. A két nő között azonban semmilyen kapcsolat nincsen: egyik egy volt szociális munkás, a másik egy kábítószerfüggő lány, azonban Kim sejti, hogy ismét egy beteg sorozatgyilkossal van dolguk. Később kiderül, hogy mindkét áldozat családjában súlyos titkok lapulnak, ám a megoldást egészen máshol kell keresniük. Eközben a felügyelő életét egy korábbi ügyének fontos szereplője, Dr. Alex Thorne keseríti meg, akit ugyan börtönbe zártak egykori bűncselekményei miatt, de úgy tűnik, a nő még a rácsok mögül is remekül képes irányítani a szálakat.

Angela Marsons regényeit olvasni mindig nagy öröm, és a szerző neve mára garancia egy remek nyomozós thrillerre. Ez ebben az esetben sem volt másként: kapunk egy izgalmas bűnesetet, amely mindvégig megdolgoztatja az olvasó elméjét, hogy aztán Kim Stone-nal együtt kapjunk a fejünkhöz, amikor fény derül a megoldásra, hogy miért is nem gondoltunk addig arra. Mindig is szerettem az ennyire okos kirakós játékot, ahol a nyomozóknak látszólag valóban a semmiből kell párhuzamot vonniuk, hiszen ilyenkor válik (ismételten) világossá, hogy az ördög mindig a részletekben rejlik. Talán nem annyira különleges a csattanó, mint amilyen az előző regényben volt, de ebben az esetben pont az egyszerűsége, hétköznapisága adja meg a nagyszerűségét.

A szerző minden könyvében több szálon zajlik a nyomozás, pontosabban párhuzamosan több esetnek is szemtanúi lehetünk, így ez itt sincs másként. Kapunk néhány, egészen apró szálat, mint például az utcáról felszedett prostituált, vagy éppen az erőszaktevő férfi esete, amelyek többnyire alig pár fejezetet uralnak, de mégis fontossá válnak a későbbiekben több szempontból is. Ugyanakkor újdonság, hogy ennek a történetnek a teljes megértéséhez szükséges az előzmények, leginkább a második rész (Ördögi játszmák) ismerete, hiszen annak „főgonosza” tér vissza. Alexa Thorne, a pszichiáter, aki különlegesnek vélt módszerével manipulált és késztetett gyilkolásra másokat ismét akcióba lendül, hogy a börtön falain keresztül is megkeserítse Kim életét. Ennek következtében minden eddiginél többet tudunk meg a felügyelő múltjáról, árnyaltabb képet kapunk a sebezhetőségéről, gyengeségeiről. A mostani részben kénytelen szembe nézni a múltjával, és találkozni azzal az asszonnyal, aki az öcsse halálát okozta: az anyjával.

Ugyanakkor bármennyire is izgalmas a történet, bármilyen okosan is építi fel a szerző a különböző eseteket és szereplőket, nekem mégis van egy kis hiányérzetem. Mindkét sztori annyira erős, hogy önmagukban képesek lennének kitenni egy-egy regényt, és bár Marsons viszonylag jól megtalálta az egyensúlyt, mégis úgy érzem, hogy ez a két szál a sztori rovására ment bizonyos szempontból. Ha azt mondom, hogy kevésbé kidolgozott, az sem lenne igaz, mert bár minden szerző ilyen szinten tudna krimit írni, de ugyanakkor a szememben nem ez lesz az író legerősebb munkája. Ettől függetlenül a sorozat kedvelőinek ajánlom, mert nagy csalódást nem fog okozni, még így is erősen az élmezőnybe tartozik a regény. A folytatást pedig kíváncsian várom, remélem, minél hamarabb sort keríthetek rá.

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent regényei:

Elfojtott sikoly
Ördögi játszmák
Egy élet ára
Halálos játék
Vérvonal
Holt lelkek