Pretty ​Stolen Dolls – Ellopott babácskák

Csinos játékbabák 1.

7816_b1.jpgSzerző: Ker Dukey - K. Webster
Cím: Pretty ​Stolen Dolls – Ellopott babácskák (Pretty ​Stolen Dolls)
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 264 

SPOILERMENTES KRITIKA!

Régóta szemeztem már a Könyvmolyképző Kiadó Rázós könyvek sorozatának köteteivel, de nem igazán tudtam, hogy pontosan mire számíthatok a történeteket illetően, így sokáig nem mertem "kockáztatni". Most azonban - hosszú évek után - megtört a jég, és kezembe vettem a Dukey-Webster írópáros regényét, a Pretty ​Stolen Dolls – Ellopott babácskák című kötetet.

A 14 éves Jade-et és húgát, Macy-t egy vásár alkalmával rabolta el egy huszonéves fiatalember, aki Bennyként mutatkozott be a lányoknak. Négy hosszú éven keresztül tartotta fogva őket, amikor is Jade-nek sikerült megszöknie. Nyolc évvel később a fiatal és meggyötört lányt már kiváló nyomozóként láthatjuk viszont, akinek feltett szándéka, hogy egykori fogvatartója nyomára leljen és kiszabadítsa húgát a szörnyeteg Benjamin karmai közül. Nyomozása azonban mindeddig nem járt sikerrel, ám egy idő után mintha Benny üzenni szeretne az ő "csinos kis babácskájának". A macska-egér játékba végül becsatlakozik Dillon Scott is, Jade rendőrtársa, aki iránt a nő szép lassan többet kezd érezni, ám ekkor még nem sejti, hogy ezzel csak még jobban feldühíti elrablóját.

Ker Dukey és K. Webster (mindkét szerző ezzel a regénnyel debütált a hazai könyvpiacon) regénye eredetileg 2016-ban látott napvilágot, a magyar olvasók két évvel később ismerhették meg ezt a nem mindennapi - és bátran kijelenthető: beteg - történetet. A Könyvmolyképző Kiadó 2020-ban jelentette meg a folytatást, Pretty Lost Dolls - Elveszett babácskák címmel, amivel le is zárul a Jade sztoriját elmesélő rész. Igaz, az írók később folytatták a sorozatot két kötettel (Pretty New Doll, Pretty Broken Dolls), de ha jól vettem ki a kritikákból, ez már nem kötődik szorosan a mostani részhez, hiszen a második regényben a legtöbb szálat szépen elvarrják a szerzők. Így tehát, aki hozzám hasonlóan most vetné bele magát ebbe a különös világba, nem kell tovább várnia, hiszen egy komplett történetet kap a két kötet által - és javaslom is, hogy ekként cselekedjünk, mert a jelen regény erős függővégét követően én azonnal nyúltam is a folytatásért. 

Nehéz erről a kötetről írni anélkül, hogy még véletlenül se fusson spoilerbe a jelen cikk olvasója, és természetesen nem is célom elrontani senki örömét, egyfelől, mert számomra is egészen különleges élmény volt, hogy anélkül vetettem bele magam a regénybe, hogy bármit tudtam volna a történetről (a kiadói fülszöveg csak sejtetni engedi), másrészt a szerzők kérése is kifejezetten az, hogy hagyjuk, hadd lepődjön meg akkor és ott a jövőbeni olvasó, amikor ő akar. Ehhez tartva magam, a következő bekezdésekben igyekszem kellően homályosan, mégis lényegre törően fogalmazni.

Nos, adott a főszereplőnk, Jade, aki négy évig élt Benny mocskos/csinos (mikor éppen melyik) kis babácskájaként. Talán ennyiből is lehet következtetni arra, hogy a férfi nem "csak" elrabolta és fogva tartotta a fiatal lányt, hanem beteges játékainak eszközeként tekintett rá. Arra, hogy pontosan mi is történt ez alatt a négy év alatt, a visszaemlékezések adják meg a választ, legyen annyi elég, hogy ezeket a részeket valóban csak erős idegzetűeknek ajánlott elolvasni. A jelen eseményeinél én jobban szerettem a Jade nyomozásáról, valamint a rá pszichikai nyomásként helyeződő történésekről olvasni, semmint a nő és Dillon között kialakulófélben lévő románcról - ami elég hamar átváltott erotikus kalandok ecsetelésébe. Igazság szerint kezdetben nem is értettem, hogy mitől is "Rázós könyv" ez a kötet, hiszen simán beillett volna a pszicho-thrillereket magába foglaló Kristály pöttyös könyvek közé is (főleg, hogy részben hasonlóságot mutat a Pillangók kertje című remek regénnyel), de aztán rájöttem, hogy valószínűleg ebben a sorozatban az erotikus jelenetekkel megspékelt "betegebb" történetek kapnak helyet.

Szóval, bármennyire is bizarrul hangzik ilyet kijelenteni, de meglepő módon roppant mód élveztem ez a történetet, még úgyis, hogy látom az apróbb hibáit, meg azért akadt egy-két rész, amivel nagyon nem voltam kibékülve. Ellenben a sztori annyira magával ragadott, hogy könnyedén képes voltam szemet hunyni a hiányosságok felett, pedig ez ritkán fordul elő velem. Ráadásul pont ennek a kötetnek az olvasása kapcsán fogalmazódott meg bennem, hogy a legtöbb esetben - és főleg ebben a műfajban - ez, vagyis a 250-300 közötti oldalszám a tökéletes terjedelem. Nincsenek üres járatok a történetben, minden, ami a műfaj sajátossága, kellően arányosan oszlik el, mindenki megkapja, amire vágyik: ki az erotikát, ki a romantikát, ki az izgalmas thrillert. Ahogyan pedig fentebb utaltam rá, az utolsó fejezetek elég durva csavarokat tartalmaznak, így a kötet függővége is igen erősre sikeredett, éppen ezért javaslom mindenkinek, hogy a két regényt egyszerre szerezze be. Az pedig, hogy a folytatás kellemes vagy kellemetlen csalódás lesz, hamarosan számomra is kiderül, ugyanis időközben már bele is vetettem magam a második részbe.

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!