Vérfüred

Démonvilág 3.

covers_11184.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Vérfüred (Slawter)
Fordító: Bárány Ferenc
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 256

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

Máris beköszöntött a március, ami az én esetemben többek között azt is jelenti, hogy visszatértem Darren Shan démonokkal és mágiával teli világába - ezúttal a harmadik kötettel. 

Jó pár hónap eltelt, hogy Dervish visszatért a Démonvilágból, azonban a Vész herceggel vívott küzdelem nem múlt el nyom nélkül. A férfit szinte minden éjjel rémálmok gyötrik, Grubbs pedig igyekszik a lehető legtöbbet segíteni a felépülésben. Amikor egy híres producer felkeresi őket, hogy vegyenek részt készülő horrorfilmje munkálataiban, úgy gondolják, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kiszakadjanak a mindennapokból. Bill-E-vel együtt tehát beköltöznek az épített városkába, amely a Vérfüred címet viselő film forgatási helyszíne, azonban arra egyikünk sem számít, hogy a valóságban is egy horrorfilmbe csöppennek.

A könyvsorozat harmadik részében visszatérünk az első kötetben megismert hősökhöz, vagyis újból Grubbs Grady lesz a mesélünk. A történet, bár 14 hónappal a Démonmester befejezése után játszódik, mégis, nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol elbúcsúztunk Dervishéktől. Azt, hogy mi történt ez alatt az idő alatt, nagyjából az első fejezetben tisztázza is a szerző - ezt a fajta történetmesélést már korábban, a Vámpír-könyvek esetében is megszokhattuk.

A jelen történet - hasonlóan a második részhez, a Démontolvajhoz - vegyes érzéseket keltett bennem. Egyfelől, az első fejezetek roppant mód élveztem, hozta a Démonmester színvonalát, érdekes volt többet megtudni a Bárányokról és a Tanítványokról, megismerkedhettünk Prae D'Alecheu-val, aki bizonyára fontos szerepet fog játszani a továbbiakban is. Aztán kezdetét veszi a forgatás, amellyel együtt a regény átcsap egy olcsó, B-kategóriás horrorfilmbe. Megvallom őszintén, Darren Shantól több kreativitást vártam annál, minthogy egy olyan film forgatására küldi hőseinket, amely a démonokról szól, aztán kiderül - meglepő fordulat! -, hogy igazi démonok várják őket bábuk helyett. A szerző egyszer azt nyilatkozta, hogy a Vámpír-könyveket R. L. Stine Libabőr sorozata ihlette, de attól egy fokkal felnőttesebb történeteket akart megalkotni - nos, ha az előbbi sorozatánál ezt sikerült is, a mostaninál már nem igazán tudta megugrani ezt a szintet. Mert leszámítva az értelmetlenül, ilyenképpen öncélúan elnyújtott öldöklési jeleneteket, ez így sem lett több egy középszerű könyvél.

Az utolsó fejezetben persze választ kapunk arra, hogy miért volt szükség erre az epizódra, de ez sem menti fel a szerzőt az alól, hogy a kretivitását és az eredetiséget a legnagyobb mértékben mellőző, a legtöbb ponton unalmassá váló történetet írt. Ennél a sorozatnál vehető észre leginkább, hogy Shan próbál az ifjúsági horror nagymesterévé válni, csak sajnos az eszközei nem a legjobbak ehhez. Így tehát egy olyan kötetet kaptunk, amelyben a cselekmény alig halad előre valamennyit, ráadásul a szerző még az egyes szereplők halálával sem képes meglepni minket, hiszen nagyjából az első megjelenésükkor sejthető, hogy kire milyen sors vár - és nem is kell csalódnunk megérzéseinkben. Bízom benne, hogy idővel a sorozat jobbá válik majd, bár, tekintve az előző részről írt véleményemet, ebben egyre jobban kételkedem. 

Értékelés: 10/7