Életem védelme

Történetek a tárgyalóteremből 1.

covers_575226.jpgSzerző: William L. Myers Jr.
Cím: Életem védelme (A Criminal Defense)
Fordító: Kádár Pál
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 440

Ahogyan a Könyvmolyképző Kiadó egyik másik könyvének (Egy ártatlan ügyfél) kritikájánál kifejtettem, jogi krimiket keresve bukkantam rá Pratt és Myers Jr. regényeire. Az Életem védelme a műfaj egyik remeke, bár ezúttal is mást kaptam, mint kezdetben reméltem.  

Egy nap holtan találják Jennifer Yamurát, a fiatal újságírónőt, aki a rendőrségen belüli korrupcióról akarta lerántani a leplet, és ennek megfelelően élete utolsó hónapjaiban ennek is szentelte minden idejét. A gyilkossággal azonban mégsem az ezáltal lebukáshoz közel került rendőröket gyanúsítják, hanem egy ismert philadelphiai üzletembert, a milliomos David Hansont. Hanson az elfogása előtti órákban a bűncselekménye helyszíneként szolgáló lakást próbálta kitakarítani, majd, amikor a nyomozók megérkeztek, megpróbált elszökni előlük. Ennek ellenére a férfi váltig állítja, hogy ártatlan, védőjének régi jó barátját, Mick McFarlandot kéri fel, aki egykor ügyészként dolgozott, de jelenleg egy hatalmas ügyvédi iroda vezetője. Mint hamarosan kiderül, nem csak David, hanem Mick és családja is személyesen érintetté válik az ügyben, ezért a férfinak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy mindannyian megússzák a tárgyalást. 

William L. Myers Jr. 1958-ban született a pennsylvaniai Lancasterben, egy büszke munkáscsaládban. A Clarion Egyetemen végzett, majd a Pennsylvaniai Egyetemen hallgatott jogot. Az elmúlt harminc évben állami és szövetségi bíróságok tárgyalótermében küzdött ügyfeleiért szerte a keleti parton, és az megtiszteltetés érte, hogy az Egyesül Államok Legfelsőbb Bírósága előtt is felszólalhatott. Első regénye, az Életem védelme, amely a Történetek a tárgyalóteremből című sorozat nyitókötete is egyben, 2017-ben jelent meg angolul, ezt további három rész (An Engineered Injustice, 2018; A Killer’s Alibi, 2019; A Criminal Justice, 2020) követte. Bill jelenleg Philadelphia nyugati kertvárosában él feleségével, Lisával, két kutya (Pharaoh és Phenoix), valamint két macska (Rufus és Peeca) boldog gazdáik.

phillyskinline_with_bill.jpg

Hasonlóan az Egy ártatlan ügyfélhez, most is kicsit értetlenül állok a "női pszichothriller" megjelölés előtt, hiszen ez a regény, minden csak nem női (pontosabban, nem kimondottan női, nemtől függetlenül olvasható), nem pszicho- és végképp nem thriller. Myers Jr. könyve ugyanis ízig-vérig jogi dráma, amely tartalmaz ugyan krimielemeket is, de ettől még nem válik bűnügyi történetté. Persze, azt elismerem, hogy fontos benne a lélektan, ugyanis a szerző éppen annyi hangsúlyt fektet magára az esetre, az ezzel kapcsolatos védelem felépítésére, valamint a tárgyalótermi jelenetekre, mint a szereplők jellemrajzára és a közöttük húzódó viszonyrendszerekre. A cselekmény - főleg a regény első felében - éppen ezért kicsit lassabban is folydogál, sokat időzünk a múltban, de én ezt egyáltalán nem bántam, mert ezek a fejeztek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy megértsük Mick, a felesége, Piper, az öccse, Tommy vagy éppen a gyanúsított, David cselekedeteit és karakterét. Így a szereplők jellemrajza hasonlóan izgalmasra sikeredett, mint maga a történet.

Az ügyvédek közt közhelynek számít, hogy a jogi pálya sokkal egyszerűbb lenne, ha nem lennének az ügyfelek.

A szerző - szakmai múltjára való tekintettel - hiteles képet fest az amerikai igazságszolgáltatásról, ami nekünk, magyaroknak azért is lehet különösen érdekes, mert az nagyban eltér a mi jogrendszerünktől. Példának okáért, nálunk nincs esküdtszék, így tanúi  lehetünk annak is, hogy mennyi minden múlik annak az összetételén, valamint, hogy a vádnak és a védelemnek is milyen trükkökhöz kell folyamodnia, hogy ne csak egyetlen személyt (vagyis a bírót), hanem tizenkettőt sikerüljön meggyőznie. Hosszasan lehetne vitázni, hogy ezek a lépések morális szempontból mennyire helyénvalóak, mennyire etikus kiferdíteni az igazságot, és úgy tálalni, hogy mi kerüljünk ki jól az adott szituációból. Arról, hogy ezen mi is sokat elmélkedjünk, jelen történetben David gondoskodik, aki minduntalan kijátssza valamelyik kártyáját, meglepve ezzel nem csak az olvasót, hanem a védelmén dolgozó ügyvédi iroda alkalmazottjait is. 

A tárgyalóteremben zajló események - ahogyan az a nagykönyvben meg van írva -, kellően izgalmasak, én kimondottan örültem annak, hogy a szerző mind az ügyészi, mind a védőügyvédi oldalra egy-egy igen erős karaktert helyezett. És, habár a történet egyik nagy csavarjának szánt fordulatra jóval idő előtt rá lehet jönni (a magyar kiadásban van egy igen erős spoileres utalás), azért még így is tartogat bőven meglepetést a történet. Főleg az utolsó fejezet, aminek fényében - annak ellenére, hogy a kötet önmagában is megállja a helyét, hiszen minden tekintetben rendes lezárást kaptunk - izgatottan várom a folytatást, főleg azért, mert kíváncsi vagyok, hogyan tudja folytatni ebből a helyzetből a szerző ezt a sorozatot. 

Értékelés: 10/9

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!