Tetszhalál

Ellenállás-trilógia 2.

tetszhalal.jpgSzerző: Louise Boije af Gennäs
Cím: Tetszhalál (Skendöda)
Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Bándi Eszter
Oldalszám: 424

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A svéd Louise Boije af Gennäs 2019 őszén mutatkozott be a hazai olvasóknak Vérvirág című kötetével. Az Ellenállás-trilógia második része, a Tetszhalál megjelenése ugyan egy kicsit tovább váratott magára a koronavírus miatt, de pár hete már mi is olvashatjuk Sara történetének és nyomozásának folytatását.

Miután kilábalt a néhány hónappal korábbi események okozta traumából, Sara visszatér Stockholmba, hogy új életet kezdjen. Bellával közösen bérelt lakását felmondja, újból költözik, és hamarosan sikerül másik munkát is találnia. Azonban hiába az álommunka, remek kollégákkal és feladatokkal, a lány továbbra sem képes megbízni az emberekben. Főleg, miután apjáról, akinek a halála egykor elindította a rázúduló lavinát, megdöbbentő dolog derül ki, így Sara sejteni kezdi, hogy a sötét árnyak elől nem menekülhet. Otthon titokzatos hangok gyötrik, úgy érzi, követik az utcán, ráadásul anyja és a húga körül is mind aggasztóbb események történnek. Sara rájön, hogy a lehető leggyorsabban ki kell derítenie, hogy kik és miért próbálják az őrületbe kergetni, mert annyi bizonyos, hogy nem riadnak vissza a legbrutálisabb eszközök bevetésétől sem. Barátai segítségével nyomozásba kezd, és a szálak egyrészt a nagypolitika hatalmi játszmáihoz vezetnek, másrészt az új munkahelyéhez is.

Louise Boije af Gennäs 1961-ben született, a Stockholm melletti Brommában nőtt fel. 1991-ben jelent meg első regénye, a Ta vad man vill ha (Vedd el, amit akarsz), amit 2014-ig bezárólag további nyolc követett. Négy év szünet után jelentkezett újabb regénnyel, ez volt a Vérvirág, az Ellenállás-trilógia első kötete, amelynek folytatásai (Tetszhalál, Verkanseld) is napvilágot láttak már. Ezenkívül ő az alkotója az 1992-től 20 éven át futott, 318 epizódból álló Rederiet (A hajózási társaság) című svéd sorozatnak. Emellett színdarabokat is ír, amelyek állandó részét képzik a színházak repertoárjainak. Jelenleg Stockholmban él férjével és két gyermekével.

A sorozat első része, a Vérvirág számomra egy remek debütáló kötet volt - viszont Boije af Gennäs hazai bemutatkozása meglehetősen megosztóra sikeredett. Azt el kell ismernem, hogy az Ellenállás-trilógia nem egy szokványos skandináv krimi (de miért is kellene szokványosnak lennie?), sokkal inkább tekinthető egy politikai (pszicho)thrillernek, amelyben kiemelten fontos szerepet játszik Svédország történelmének utolsó 50-60 éve. Továbbra is ajánlatos elolvasni a trilógia előtt Jan Stocklossa Palme-gyilkosságról írt könyvét, ezáltal kicsit átfogóbb képet kaphatunk Sara nyomozásáról is. A Tetszhalál ugyanis - hasonlóan az előző kötethez - nagyban építkezik oknyomozói újságcikkekre, politikai írásokra (a cselekmény jelentős része fikció, de a cikkek egytől egyig valóságosak, szó szerint kerültek idézésre). Persze, nekünk, magyaroknak - legalábbis azoknak, akik nem mozognak otthonosan a svéd politikai élet utóbbi 4-5 évtizedében -, nem minden esetben fogja ugyanazt jelenteni egy cikk a menekültválságról vagy a különböző államadósságokról, fegyverkereskedelemről, mint északi társainknak, de nagyjából átérezhetjük a helyzetet, így a különböző konspirációs részeket ugyanolyan (de mégis másfajta) izgalommal olvashatjuk mi is. Ráadásul különösen érdekes volt találkozni olyan valós személyek (főként újságírók) nevével, akiknek itthon is jelentek meg könyveik, mint például Leif G. W. Persson (A Linda-gyilkosság, A sárkányölő) vagy Jan Guillou (Könyörtelenek).

De nemcsak emiatt érdemes kézbe venni a folytatást, hanem Sara története miatt is. Igazi pszicho-thrillerhez méltó módon már maga az elbeszélő személye (pontosabban az ő józansága) is kétséges: sokszor nem lehetünk biztosak benne, hogy a főhős valóban minden alkalommal egy, minden pontjában előre megtervezett átverés/ráijesztés/megfélemlítés áldozata, vagy olykor-olykor valóban az ő képzelete válik túl élénkké. Olvasóként számtalanszor lehet olyan érzésünk, hogy mindaz, ami vele történik, már túl sok, ahhoz, hogy igaz legyen - és itt nem arra gondolok, hogy valószerűtlenek lennének az események, hanem arra, hogy valóban létezhet-e egy olyan mértékű hatalmi játszma, ahol a felek képesek a végsőkig elmenni. Talán soha nem láttunk bele az utóbbi időben ennyire mélyen a korrupció, a megvesztegetés, a zsarolás hátterébe, a svéd állam politikai életébe és annak leleplezésébe, mint amennyire az Ellenállás-trilógiában. (Kíváncsi lennék a szerző ottani megítélésére, bizonyára sok ellenlábast szerzett magának a támogatók és rajongók mellett - azon sem lennék meglepődve, ha művét álnéven jelentette volna meg.) Ahogy Sara egyre inkább beleássa magát a nyomozásba, és ahogyan újabb titok kerülnek napvilágra (akár az apja munkájáról, akár a családjáról), úgy fokozódik egyre jobban a rejtély és persze kerül veszélybe a fiatal nő és családja élete. Ráadásul továbbra sem tudjuk (sem Sara, sem mi, az olvasók), hogy kiben bízhatunk és kiben nem, az elbeszélőhöz hasonlóan én is bizalmatlanul és fenntartással kezeltem minden egyes új szereplőt, bármennyire is mutatkozott segítőkésznek. Természetesen, lesznek kérdések, amikre választ kapunk a folytatásban, de a helyükbe azonnal másik kettő lép, így nagyon bízom benne, hogy hamarosan kézbe vehetjük a zárókötetet. Addig is viszont: a sorozatot mindenképpen ajánlom a politikai thrillerek kedvelőinek, mert a skandináv profizmus miatt ebben biztosan nem fognak csalódni.

Értékelés: 10/9  

Kíváncsi lettél a regényre? Rendeld meg a könyvet közvetlenül a kiadótól, ezzel is támogatva őket!