Könyvkritikák

2018\12\11

Híres operettek - Maya

covers_258736.jpgSzerző: Nemlaha György
Cím: Híres operettek 7. – Maya
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kossuth Kiadó által 2013-ban útjára indított Híres operettek sorozat hetedik kötete Fényes Szabolcs Mayaímű operettjét veszi górcső alá. Bár nem friss a kötet, december elején láttam a Budapesti Operettszínházban az előadást, így rögtön másnap kicsit utána is olvastam.

A történet elején Charlie Kattman szerelemféltésből lelövi legjobb barátját, Dixit, aki a férfi anyjának kérésére azt hazudja, hogy Charlie szerelme, Madeleine az ő szeretője is. A bűnösnek tehát bujkálnia kell: a francia idegenlégió katonájaként egészen Afrikáig repül, ahol társaival együtt a csinos Barbara által üzemeltetett Berber bárban töltik szabadidőjüket. Amikor a felettesük, Gorilla erőszakoskodni kezd a lebuj sztárjával, az igéző szépségű Mayával, Charlie a lány védelmére kell. Később ismét menekülőre kell fognia: a lány, Barbara és a szintén légiós Rudi segítségével sikerül megszöknie. Miután Mérimeaux szerződést ajánl Mayának Franciaországban, a lány, hogy viszontláthassa szerelmét, igent mond és Párizsba utazik. Csakhogy egy óvatlanul kihallgatott beszélgetés mindent alaposan megkavar.

More:

Kossuth Kiadó Híres operettek Olvastam 2018-ban

2018\11\30

"Művészet" - Mai francia drámák

covers_107040.jpgSzerkesztő: Bognár Róbert
Cím: „Művészet” – Mai francia drámák
Fordította: Bognár Róbert, Gulyás Adrienn, Lakos Anna
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 564

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Nagy Dráma Kihívás harmadik fordulójára (francia dráma) olvastam el ezt a kötetet. Pontosabban ebben volt megtalálható az a mű, amit kinéztem magamnak, de ha már lúd, legyen kövér-alapon a többi is sorra került.

Összességében elég vegyes érzéseim vannak a kötetben található drámák miatt. Egy antológiának épp az a lényege, hogy minden műfajból, témából ízelítőt adjon. Nem kivétel ez alól a Bognár Róbert által szerkesztett „Művészet” – Mai francia drámák sem: akad itt versbe szedett dráma, komédia, tragédia, életrajz, elvont és művészieskedő darab, egyszóval minden stílus képviselteti magát. Ez egyfelől nagyon jó dolog, mert ezáltal színes lesz a paletta, ugyanakkor rossz is, mert pont emiatt a sokszínűség miatt nagyon hullámzó lesz a színvonal. Ami nem feltétlen a drámákat vagy a szerzőket minősíti, hanem az olvasótól, mint egyéntől függ, hogy ki miben utazik. Íme az én véleményem az egyes drámákról:

More:

Európa Könyvkiadó Olvastam 2018-ban Nagy Dráma Kihívás Drámák

2018\11\24

Harry Potter - Utazás a mágia történetében

covers_480667.jpgCím: Harry Potter – Utazás a mágia történetében (Harry Potter – A Journey Through a History of Magic)
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

1997-ben jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve, amellyel egy új korszak indult a könyvkiadás történetében. Az első rész megjelenésének 20. születésnapját ünnepelve a British Library kiállítást szervezett Harry Potter – A mágia története címmel. Ennek a kiállításnak az anyaga került bele ebbe a könyvbe, amely elsősorban az iskoláskorúakat szólítja meg.

A kötet a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tantárgyain keresztül ismerteti meg az olvasót a mágia történetével. Szerepet kapnak benne a különböző hiedelmek, babonák, a varázsigék, ezeknek írásos feljegyzései, valamint több érdekességet megtudhatunk az asztronómiáról, a gyógynövényekről és jóslásról. Ezeket egészítik ki – többnyire az adott tematikához kapcsolódóan – Rowling írásos jegyzetei, korai vázlatai.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\11\19

Ötvenezer lándzsa

Anjouk V.

covers_487497.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Ötvenezer lándzsa
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 400

A KRITIKA AZ ELSŐ NÉGY RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Annak ellenére, hogy nyáron, a Szent György testvérei kritikájánál azt írtam, hogy a függővégnek köszönhetően alig várom, hogy belekezdhessek a folytatásba, sajnos csak mostanában jutott időm nekikezdeni az Anjouk-sorozat ötödik részének. Legnagyobb sajnálatomra egyéb elfoglaltságaim miatt nincs túl sok időm az olvasásra, legalábbis nem annyi, mint amennyit szeretnék (meg igazából az utóbbi időben nem is találtam magamnak igazán szórakoztató könyvet), de az Ötvenezer lándzsát sikerült három nap alatt abszolválnom (ez nálam most valóban nagy szó!), nem véletlenül: a sorozat eddigi legjobb regényéről van szó.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\11\18

A férfi titka

covers_467198.jpgSzerző: Lisa Jewell
Cím: A férfi titka (I Found You)
Fordító: Gálvölgyi Judit
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb grip-lit, újabb pszicho-thriller, „amelyről mindenki beszél” és amely a létező összes sikerlistát vezeti. Ne tévesszen meg senkit a marketingszöveg, Lisa Jewell regénye – annak ellenére, hogy kellemes kikapcsolódást nyújt – nem ad újat a műfaj rajongóinak.

Lily alig pár hét ismeretség után ment feleségül Carlhoz, hátrahagyva Ukrajnában élő családját. Férje, Carl azonban egy nap nyomtalanul eltűnik, Lily sehogyan sem tudja elérni. Ezzel egy időben a háromgyermekes, egyedülálló anya, Alice magányos férfira lel a tengerparton, aki nem emlékszik semmire sem a múltjából. A nő hosszas vívódás után úgy dönt, hogy befogadja az általa Franknak keresztelt férfit, és közösen igyekszenek felfejteni az homályba veszett életet.

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban Lisa Jewell

2018\11\18

A világ legrosszabb gyerekei

covers_508229.jpgSzerző: David Walliams
Cím: A világ legrosszabb gyerekei (The World's Worst Children)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 264

SPOILERMENTES ÍRÁS!

David Walliams, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb kortárs gyermekkönyv-szerzője idén jubilál: kereken 10 éve, 2008-ban jelent meg legelső kötete, a Köténycsel, amellyel azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. Ezen ünnep alkalmából a Kolibri Kiadó kiadta az itthon is népszerű író kisebbnek szóló kötetét, A világ legrosszabb gyerekeit.

A kötetben 10 különböző történetet olvashatunk, tíz nagyon rosszcsont gyerekről, akik a legkülönfélébb gonoszságokat és gusztustalanságokat találják ki. Ott van például Nyálas Nyikos, akinek állandóan folyik a nyála, végül ez keveri őt bajba a természettudományi múzeumban, vagy Serke Ferke, aki a tetvek segítségével akarja leigázni a világot. Bömbi Berti mindenért hisztizik, és különböző trükkökkel manipulálja a szüleit, mivel féltékeny kistestvérére. Szutykos Szirka pedig annyira szereti a szemetet és a koszt (és gyűlöli a tisztaságot), hogy végül a saját maga által felhalmozott szemétkupac lesz a végzete.

More:

Kolibri Kiadó David Walliams Olvastam 2018-ban

2018\10\26

Eltűnt gyerekek

Fahr miniszterelnök és fiai 1.

covers_454226.jpgSzerző: Lars Joachim Grimstad
Cím: Eltűnt gyerekek (Barna som forsvant)
Fordító: Petrikovics Edit
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 372

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Jo Nesbø Doktor Proktor-sorozata után a Kolibri Kiadó egy újabb „őrült” norvég szerző gyermekregényét hozta el a magyar olvasóknak. Ráadásul nem csak a származás a közös, hanem a foci iránti szeretet, no meg, hogy ez a két fickó az életben is jó barátok.

Teddy Fahr egyszerű taxisofőrből vált az ország miniszterelnökévé, miután olyan választási ígéreteket tett, amellyel az egész ország egyöntetűen megszerette. Fia, Finn azonban kissé nehezen viseli az új és gazdag élettel járó népszerűséget, szívesebben lenne megint átlagpolgár. Egy nap látogatóba érkezik hozzájuk Észak-Boresia diktátora, Kim Il-Seng, a Nagy Vezér, hogy barátságáról és támogatásáról biztosítsa egész Norvégiát. Ajándékként pedig tulajdon fiai közül egyet a miniszternek ajándékoz, így Finn-nek akarva-akaratlanul lesz egy vele egykorú testvére. Miközben a két fiú igyekszik egymást is megszokni és beilleszkedni az új osztályközösségbe, rejtélyes eset kezdi félelemben tartani a környék lakóit: éjszakáról éjszakára sorra tűnnek el gyerekek a fővárosban…

More:

Kolibri Kiadó Olvastam 2018-ban Lars Joachim Grimstad

2018\10\09

A beszélő köntös

covers_1250.jpgSzerző: Mikszáth Kálmán
Cím: A beszélő köntös
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Oldalszám: 116

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Régen olvastam már klasszikus magyar irodalmat, pedig gimnazistaként nagyon szerettem őket. Különösen Jókai Mór és Mikszáth Kálmán tartozott a kedvenceim közé (igen, bármennyire is hihetetlen, a XXI. század elején imádtam Jókait!). Jelen regényt is olvastam korábban, de vannak annak már vagy 15 éve, és megvallom, nem sokra emlékeztem a történetből. Most, hogy Kecskeméten bemutatják a musical-változatot, amelyben egy kedves ismerősöm is közreműködött, és már megvan a jegyünk, illő volt, hogy felelevenítsem a történetet.

A regény központi helyszíne Kecskemét, amely szabad városnak minősül, azonban ez inkább hátrány, mint előny. Mert így, hogy senki nem fennhatósága alá nem tartozik, a törökök és a kurucok is kifosztják állandóan. Hiába minden igyekezet, újabbnál újabb cselt eszelnek ki, hogy szegényebbé tegyék a várost és annak lakóit. Az újonnan megválasztott főbíró, a fiatal Lestyák Mihály azonban kieszel egy tervet, amellyel megmenthetik szeretett városukat. Igaz, nem minden úgy alakul, ahogy képzelték, de a birtokukba került egy varázserejű köntös.

More:

Mikszáth Kálmán Ciceró Könyvstúdió Olvastam 2018-ban

2018\09\14

Lány egy vonaton

covers_452746.jpgSzerző: A. J. Waines
Cím: Lány egy vonaton (Girl on a Train)
Fordító: Markwarth Zsófia
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 382

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az utóbbi időben annyi grip-lit/domestic noir típusú regényt olvastam, így lassan már az okoz igen nagy nehézséget, hogy frappáns bevezetőt írjak. Szóval címszavakban a regényről: lelki sérült nő, vonat, rejtély, öngyilkosság, laikus nyomozás, titkok, minden mindennel összefügg, gyerekrablás, no meg a műfaj egyik hazai kiadója, a Művelt Nép.

Anna Rothman a vonaton utazik éppen, amikor zaklatott tekintetű nő foglal mellette helyette. A nő pár szót vált csupán Ellyvel, majd nem sokkal később a lány a vonat alá veti magát. Anna azonban úgy véli, Elly nem önkezével vetett véget az életének, meggyőződése pedig egyre erősebbé válik, amikor megtalálja a táskájában a lány medálját, amely kulcs lehet a megoldáshoz. Az újságíróként dolgozó nőt azért is érinti különösen érzékenyen az eset, mert férje pár évvel ezelőtt egy hídról vetette le magát. Mikor nyomozásba kezd, eleinte szinte mindenhol falakba ütközik, ám idővel kapcsolatot fedez fel Elly halála és egy fél évvel ezelőtti gyerekrablás között, sőt az is kiderül, hogy talán férje sem saját maga választotta a halált.

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban A. J. Waines

2018\09\12

Cyber Cyrano és más színművek

covers_458669.jpgSzerző: Tasnádi István
Cím: Cyber Cyrano és más színdarabok
Kiadó: Selinunte Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Van egy szuper kezdeményezés, a Nagy Dráma Kihívás, amelynek a szeptemberi kategóriája a kortárs magyar dráma, annak keretében akadt a kezembe Tasnádi István kötete.

Tasnádi nevével több mint 10 évvel ezelőtt találkoztam először, Kecskeméten láttam a Finito, avagy a magyar zombi kiváló előadást (amelyet később az Örkényben is volt szerencsém élőben megtekinteni), azóta pedig úgy-ahogy követem a munkásságát. Sajnos ez utóbbi csak azt jelenti, hogy több premier kapcsán is találkoztam a nevével, de még nem adódott lehetőségem ezeket a darabokat színházban látni, így különösen örültem, hogy a kötet négy drámája közül hárommal már jó pár éve szemezek.

More:

Tasnádi István Olvastam 2018-ban Nagy Dráma Kihívás Selinunte Kiadó

2018\07\22

A, mint alibi

covers_478877.jpgSzerző: Patricia MacDonald
Cím: A, mint alibi (Sisters)
Fordító: Daróczi Péter
Kiadó: Lettero Kiadó
Oldalszám: 344

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Patricia MacDonald 2013-as thrillere tökéletes nyári regény: az átlagos, enyhén kiszámítható történetet kiválóan ellensúlyozza az olvasmányos stílus, így pár órára teljesen ki tudunk szakadni a valóságból.

Alex Woods nem sokkal szülei halála után kap egy levelet, amelyet még anyja írt neki évekkel ezelőtt. A fiatal nő ebből tudja meg, hogy van egy féltestvére, akit anyjuk még tinédzserkorában szült, és aztán örökbe adott. Rövid kutatást követően Alex rá is talál Doryra, aki azonban két éve börtönben van, amiért meggyilkolta az örökbefogadó családjának másik lányát, akivel testvérként nőttek fel. Alex tovább nyomoz az ügyben, végül ráébred, hogy az ítélethozatalkor némely bizonyítékot nem vettek figyelembe, így az esetet újra tárgyalja a bíróság, Doryt pedig óvadék ellenében felmentik. A szabadságát visszanyerő nő azonban egyre zavarodottabban kezd viselkedni, Alex pedig már nem is tudja eldönteni, hogy kiben bízhat.

More:

Lettero Kiadó Olvastam 2018-ban Patricia MacDonald

2018\07\19

Szent György testvérei

Anjouk IV.

covers_436702.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Szent György testvérei
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 320

A kritika az első három részre nézve spoilert tartalmazhat!

Bíró Szabolcs monumentálisra (szám szerint pontosan 15 kötetesre) tervezett történelmi regénysorozatának negyedik része, a Szent György testvérei egy új trilógia nyitókötete is egyben.

1326-ban járunk, Az utolsó tartományúrig eseményei óta három esztendő telt el. Anjou Károly birodalmában úgy tűnik béke honol: a királynak éppen megszületik második, törvényes gyermeke, a piacon erős, értékálló pénz van forgalomban, és látszólag véget értek a belpolitikai háborúk is. A király szándéka szerint tovább akarja erősíteni az országot, ám a sors ismételten közbe szól: a tengermelléken belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól. Eközben Lacki István Bátor Attila örökségét őrzi, az uralkodó emberei pedig égen földön keresik az eltűnt vitézt.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\06\30

Az éjféli banda

covers_487628.jpgSzerző: David Walliams
Cím: Az éjféli banda (The Midnight Gang)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 480

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Gengszter nagyi, David Walliams első, magyarul megjelent regénye öt évvel ezelőtt látott napvilágot. Azóta a Kolibri Kiadónak hála évről évre olvashatjuk a XXI. század Roald Dahljának titulált szerző mulatságos és tanulságos történeteit, a legfrissebb, immár a nyolcadik regény az idei Könyvfesztiválra jelent meg.

Miután Tomot a bentlakásos iskolában fejbe találja egy krikettlabda, a fiút a Lord Funt Kórház gyermekosztályára szállítják. Itt ismerkedik meg a súlyosan beteg Sallyvel, a kezét-lábát törött Amberrel, a szemműtéten átesett Robin, valamint az állandóan édességet fogyasztó George-dzsal. Az osztály szigorú főnővérre szabályos rettegésben tartja a gyerekeket, azonban a fiatalok éjszakáról éjszakára túl járnak az eszén: ekkor lép akcióba ugyanis az Éjféli Banda, amely minden este valóra váltja egy gyermek nagy álmát.

More:

Kolibri Kiadó David Walliams Olvastam 2018-ban

2018\06\28

Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

covers_430427.jpgSzerző: Meik Wiking
Cím: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz (The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well)
Fordító: Vágó Nándor
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Sok helyről lehet arról hallani, hogy évek óta a dánok a legboldogabb nemzet a világon. Egyszer, egy cikkben olvastam a dán gyermeknevelési módszerekről, ami után jobban érdekelni kezdett az életvitelük, a gondolkodásmódjuk. Meik Wiking könyvétől is azt vártam, hogy tüzetesebben megvizsgálja a hygge okait, és egyfajta életvezetési tanácsadó kötetként én is elérhetem ezt a boldogságot. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhettem.

Kezdjük azzal, hogy maga a hygge szó szerint lefordíthatatlan. Gyakorlatilag ugyanolyan, mint a boldogság, a szerelem, a fájdalom szavunk, aminek a tartalmát az érzelmeink adják és nem az értelmezése. De ha mégis körül kellene írni, valami olyasmit jelentene, hogy semmi gondod nincs az életben (ja, de igen: ha nem jutsz hozzá egy egyszerű designnal elkészített vázához), örülsz az apró dolgoknak, együtt vagy a barátaiddal, a családoddal.

More:

Kossuth Kiadó Meik Wiking Olvastam 2018-ban

2018\06\20

A titkos mama

covers_469137.jpgSzerző: Shalini Boland
Cím: A titkos mama (The Secret Mother)
Fordító: Alföldi Zsófia
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Shalini Boland debütáló kötete sokkal inkább egy erősen lélektani dráma, mint pszicho-thriller, egyszerűsége ellenére azonban mégis jó olvasmányélményt nyújt az arra fogékonyaknak.

Tessa Markham évekkel ezelőtt ikreknek adott életet. A kislány a születésekor meghalt, a fiú viszont pár évvel később, egy balesetben vesztette életét. Tessának a mai napig nem sikerült feldolgoznia a gyászt, amelyre a házassága is ráment, így teljesen lesokkolódik, amikor hazaérve a munkából egy este egy kisfiút talál a konyhájában. Harry azt állítja, hogy egy angyal hozta őt el a nőhöz, aki mostantól a mamája lesz. Tessa a volt férje segítségét kéri, majd közösen kihívják a rendőrséget. A nő gyenge idegállapotára tekintettel az esetből hamarosan országos hír lesz: az újságok címlapjain Tessa gyerekrablóként tűnik fel, így hát a nőnek minél hamarabb be kell bizonyítania az ártatlanságát. De kis idő elteltével már ő maga sem tudja, hogy mi az igazság.

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban Shalini Boland

2018\06\17

Átok Mike és a magas rangú látogató

Hetedíziglen 1.

tn6_id22-295478.JPGSzerző: Patrick J. Morrison
Cím: Átok Mike és a magas rangú látogató
Kiadó: Wexy-Nova Kft.
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Patrick J. Morrison álnév mögött meghúzódó Bukros Zsoltra pár évvel ezelőtt figyeltem fel, amikor a Főnix Könyvstúdiónál megjelent első ifjúsági regénysorozatának, a Nostradamus leveleinek nek az első kötete (A Holló hatalmában). Sajnos a széria megállt a második kötetnél (A Monarchia markában), azóta a szerző nevével és novelláival csak antológiákban találkozhattunk. Tavaly azonban újabb regénye látott napvilágot, ez pedig nem más, mint az Átok Mike és a magas rangú látogató, amely a Hetedíziglen sorozat nyitókötete is egyben.

Michael Stanwicket egy nappal a tizenkettedik születésnapja előtt felkeresi egy kölyökdémon, Erawind, hogy elárulja, a fiút átokkal sújtották. Michael egyik őse, Jeremiás Leavencook boszorkányvadászként tevékenykedett évszázadokkal ezelőtt, és amikor máglyára juttatta Fekete Jocelynt, az hetedíziglen megátkozta a leszármazóit. Az átkot csak úgy lehet megtörni, ha Michael jóváteszi az őse bűneit, és megakadályozza a gonoszságot a Földön. Miután megmártózik a Léthé vizében, különleges erők birtokába kerül, amelyre szüksége is lesz, hiszen az első feladata nem más, minthogy megmentse az USA első női miniszterelnökének az életét, aki egy, a legmodernebb technikával felszerelt bentlakásos iskola megnyitójára hivatalos.

More:

Patrick J. Morrison Olvastam 2018-ban Wexy-Nova Kft.

2018\06\08

Rongybaba

covers_445423.jpgSzerző: Daniel Cole
Cím: Rongybaba(Ragdoll)
Fordító: Illés Róbert
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 496

Daniel Cole regénye már a címével is felhívja magára a figyelmet, a fülszöveg és Jo Nesbøhöz, valamint Stieg Larssonhoz való hasonlítás pedig még inkább arra készteti a thrillert szerető olvasót, hogy belevágjon a könyvbe. Ami aztán kisebb csalódást is okozhat.

Négy évvel ezelőtt egy pszichopata kislányokat ölt meg és gyújtott fel, de a bíróság végül nem találta megfelelőnek a bizonyítékokat, így Naguib Khalidot felmentették. Willaim „Wolf” Fawkes azonban biztos volt abban, hogy a bűnöst fogták el, így majdnem halálra verte a férfit, amiért kényszerszabadságra és gyógykezelésre ítélték a nyomozót. Most egy újabb elmebeteg tartja rettegésben a várost: egy holttestet találnak, amelyet hat különböző ember végtagjaiból és testrészeiből varrtak össze. A média által rongybabás gyilkosnak titulált fickó áldozatainak a jelek szerint köze van Naguib Khalid személyéhez, így az ügyet a nemrég visszatért Wolf kapja Emily Baxter nyomozó párjaként. Mindeközben Wolf volt felesége birtokába jut egy listának, amelyen a következő hat áldozat neve és halálának időpontja szerepel. A versenyfutás az idővel kezdetét veszi.

More:

Libri Kiadó Olvastam 2018-ban Daniel Cole

2018\06\06

Bádogember

covers_454724.jpgSzerző: Sarah Winman
Cím: Bádogember (Tinman)
Fordító: Békési József
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 272

A XXI. Század Kiadó szép csendben hozta el nekünk Sarah Winman 2017-es szépirodalmi regényét, amelyet a mai napig 14 nyelvre fordítottak le, és többek között jelölték a Costa irodalmi díjra. És nem mellesleg az egyik legszebb történet, amit az utóbbi időben olvastam.

Minden 1950 karácsonyán kezdődött. Ekkor nyerte meg Dora Judd Van Gogh Naprafogókjának másolatát egy tombolán. Tizenkét évvel később a gyermek Ellis – Dora fia – találkozik Michaellel, akivel, úgy tűnik, életre szóló barátságot köt. Sőt, a barátságnál több is lesz köztük, de évtizedekkel később Ellist Annie férjeként látjuk, Michael pedig sehol. Mi történhetett, amely szétszakíthatta azt az erős köteléket, ami a két férfi között szövődött? A választ Ellis egy padláson elrejtett napló mellett találja meg. A Napraforgók másolata mellett.

More:

XXI. Század Kiadó Olvastam 2018-ban Sarah Winman

2018\06\01

Ragnarök

covers_291677.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Ragnarök
Kiadó: Historium Kiadó
Oldalszám: 240

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Miközben már hónapok óta arra várok, a soron következő Anjouk-kötethez végre én is hozzájussak a könyvtárban, feltűnt, hogy Bíró Szabolcs egy régebbi regénye is bent van, amit már a megjelenésekor kinéztem magamnak, de akkor kimaradt az életemből. Most azonban pótoltam az elmaradásomat, hogy egy jó kis középkori fantasy-val búcsúzzam el tavasztól.

Amikor egy félelmetes, addig csak legendának tartott fekete sárkány, a Nídhögg elpusztítja Eldhärd városát, a halott jarl életben maradt leghűségesebb embere, Kilencujjú Gudleif a maroknyi túlélővel felkerekedik, hogy bosszút álljon. A sárkányt felkutatni és legyőzni azonban nem veszélytelen vállalkozás: hőseinknek sötét erdőkön, feneketlen tengereken, gyilkos seregeken keresztül kell átverekedniük magukat, hogy végül eljussanak a világ végére, ahol a mágia ural mindent.

More:

Bíró Szabolcs Historium Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\05\30

13 perc

covers_447186.jpgSzerző: Sarah Pinborough
Cím: 13 perc (13 Minutes)
Fordító: Tomori Gábor
Kiadó: XXI. Század Kiadó
Oldalszám: 368

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Ne higgy a szemének! című thrillerrel tavaly bemutatkozó szerző nemrég megjelent regénye, a 13 perc ezúttal inkább az ifjúságot célozza meg. Hősei gimnazista lányok, akik között életre szóló barátságok köttetnek – vagy mégsem?

A tinédzser Natasha Howlandra a hajnali órákban egy folyóban találnak rá – éppen csak sikerül megmenteni az életét. A lány ugyanis tizenhárom percen keresztül halott volt, de hála egy, a kutyáját sétáltató férfinak, még időben vissza tudták hozni az életbe. Az, hogy túlélte, a csodával határos, de Natasha arra nem emlékszik, hogyan került az éjszaka kellős közepén az erdő melletti vízhez. A rendőrség régi üzenetek, naplóbejegyzések útján igyekszik felfejteni a múltat. Eközben a lány gyermekkori barátnője, Rebecca, akivel a gimnáziumban eltávolodtak egymástól, újra barátkozni kezd az iskola egyik legnépszerűbb lányával. De vajon ki az igazi barát és ki az ellenség?

More:

XXI. Század Kiadó Sarah Pinborough Olvastam 2018-ban