Könyvkritikák

2019\03\11

Kárhozat

covers_59085.jpgSzerző: Josephine Hart
Cím: Kárhozat (Damage)
Fordító: Fencsik Flóra
Kiadó: Magyar Könyvklub
Oldalszám: 184

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Erre a könyvre valószínűleg soha nem találok rá, ha nem jön velem szembe a Jeremy Irons és Juliette Binoche főszereplésével készült Végzet című film (amelyre szintén egy véletlen folytán bukkantam, de már meg nem mondom, hogyan). A mozgóképes változat hagyott bennem egy kis hiányt, nem igazán értettem a szereplők bizonyos lépései mögötti motivációt, így, amikor észleltem, hogy Josephine Hart regénye magyarul is elérhető, gyorsan be is szereztem, és mivel nem egy hosszú olvasmányról beszélünk, gyorsan túl is estem rajta.

A történet főhőse egy karrierje csúcsán lévő politikus, aki látszólag boldog családi életet él. Gyönyörű felesége mindenben támogatja, tinédzser lánya sem okoz túl sok fejtörést neki, nőcsábász fia, Martyn pedig, úgy tűnik, végre megállapodik a nála pár évvel idősebb Anna oldalán. Csak hogy az apa vonzódni kezd leendő menyéhez, vágya pedig nem marad viszonzatlan. A férfi és Anna titkos viszonyt kezd, holott mindketten tudják, hogy veszélyes játékot játszanak

More:

Magyar Könyvklub Olvastam 2019-ben Josephine Hart

2019\03\06

Kétség

covers_511282.jpgSzerző: Anna Ekberg
Cím: Kétség (Den hemmelige kvinde)
Fordító: Sulyok Viktória
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A tavaly ősszel az Animus Kiadó által útjára indított Sárga könyvek sorozat egyik nyitókötete – a Vér a véremből mellett – az Anna Ekberg álnév mögé rejtőző szerzőpáros 2016-os regénye, a Kétség volt.

Louise három évvel ezelőtt érkezett Christiansø szigetére, ekkor ismerkedett meg az íróként dolgozó Joachimmal. Egy nap egy milliárdos érkezik a szigetre, és felismerni véli a nőben eltűnt feleségét, Helenét. Az orvosi vizsgálatok bebizonyítják, hogy Helene és Louise valóban egy személy, ám a nő semmire sem emlékszik a múltjából. Mivel azonban Dánia legvagyonosabb családjának a leszármazója és a Söderberg nagyvállalat feje, így kénytelen visszatérni régi életéhez. Miközben Helene próbálja megfejteni és felidézni a múlt homályba veszett részleteit, kiderül, hogy a valódi Louisét meggyilkolták – éppen Helene eltűnésének idejében, így az asszony az első számú gyanúsított. Ezért – szerelmétől elszakítva –, de Joachim is nyomozásba kezd, hogy bebizonyítsa a nő ártatlanságát.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Anna Ekberg

2019\02\21

A különc varázsló

covers_518669_1.jpgSzerző: Neil Patrick Harris
Cím: A különc varázsló (The Magic Misfits)
Fordító: Bozai Ágota
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 240

Neil Patrick Harris, vagyis mindenki Barney Stinsonja igaz, nem először, de könyvet írt, méghozzá gyerekeknek szólót.

Carter, szülei eltűnését követően kapzsi nagybátyja gondviselése alá kerül, aki szemfényvesztéssel bűvöli el az utcán az embereket, közben pedig jól is zsebeli őket. Főhősünk nehezen tud azonosulni ezzel az életvitellel, így hát egy szép napon úgy dönt, hogy vonatra szállva megszökik. Így jut el Bányavölgybe, ebbe a különös hangulatú kisvárosba, ahol ismételten egy szélhámos-bandába botlik. Szerencsére megismerkedik Mr. Vernonnal és a lányával, Leilával, akivel hamarosan barátságot köt. Leilának köszönhetően hozzá hasonló gyerekekkel is összehozza a sors, akikkel véd- és dacszövetséget kötve elhatározzák, hogy megakadályozzák B. B. Bosso és bandája ténykedését a városban.

More:

Neil Patrick Harris Maxim Kiadó Olvastam 2019-ben

2019\02\15

Vér a véremből

covers_511284.jpgSzerző: Elisabeth Norebäck
Cím: Vér a véremből (I mitt blod)
Fordító: Annus Ildikó
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 384

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az Animus Kiadó 2018 őszén új sorozatot indított Sárga Könyvek címmel. Ezzel a logóval olyan krimik és thrillerek jelennek meg, melyek a hagyományosabb vonalat képviselik, és nem illeszkednek a kiadó Skandináv krimik szériájába (még akkor sem, ha történetesen skandináv szerző írja az adott könyvet). A sorozat (egyik) nyitókötete Elisabeth Norebäck regénye, a Vér a véremből.

Stella pszicho-terapeutaként dolgozik, férjével és tinédzser fiukkal, Milóval látszólag boldog családi életet élnek. Egy nap azonban felbukkan egy nő Stella életében, így a múlt fájó emlékei újból felszínre törnek. Húsz évvel ezelőtt egy nyaralás során eltűnt a kislánya, az alig egyéves Alice. Bár a holttestet nem találták meg, a rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy a gyermek vízbe fulladt. A terápiára jelentkezett Isabelle-ben Stella gyermekének nagynénjét véli felfedezni, és elönti a bizonyosság: a fiatal egyetemista az ő lánya. Hamarosan megszállottja lesz Isabelle-nek: követi őt, nyomozásba kezd, de eközben őt is kísérteni kezdi valaki a múltból.

More:

Animus Kiadó Elisabeth Norebäck Olvastam 2019-ben

2019\02\13

Az elveszett Aranyváros keresése

covers_527945.jpgSzerző: Stian Skald
Cím: Az elveszett Aranyváros keresése
Kiadó: Underground Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Megvallom, eléggé szkeptikus vagyok a magánkiadásban vagy a tulajdonképpeni magánkiadásból élő kiadók által megjelentetett regények terén. Az esetek többségében hatalmas csalódással a lelkemben teszem le a könyvet, valamint azzal a megállapítással, hogy nem véletlenül a szerző adatta ki saját szerzeményét. Szerencsére azonban akadnak kivételek, amelyek a pozitív csalódások oldalára billentik a mérleg nyelvét. Stian Skald bemutatkozó regénye ezek közé tartozik.

A fiatal mágustanonc, Maugis azt a feladatot kapja, hogy vigye el a Rend jókívánságait a nemrégen tanácsosnak kinevezett Korumgan mesternek. Silendor városába tartva egy fogadóban száll meg, ahol a Varjak tolvajklán embereivel keveredik összetűzésbe. Három kalandor siet a segítségére, akiknek célja, hogy eljussanak Mulmirianba, az elveszett Aranyvárosba. Ehhez azonban szükségük van egy varázstudóra, így meggyőzik Maugist, hogy tartson velük. Noha a fiú tudja, hogy minden felfedező kudarcot vallott, a kalandvágytól hajtva csatlakozik a trióhoz, de ekkor még nem is sejti, hogy mennyi veszély leselkedik rájuk az út közben.

More:

Underground Kiadó Olvastam 2019-ben Stian Skald

2019\02\10

Csigaház

covers_516934.jpgSzerző: Szabó Magda
Cím: Csigaház
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalszám: 168

SPOILERMENTES ÍRÁS!

2018 igazi szenzáció volt a magyar irodalomtörténetben. Ebben az évben bukkantak rá ugyanis Szabó Magda hagyatékában két füzetre, amelyen csupán ennyi állt: „Csigaház, 1944. Sz. M.”. Így teljesen átértékelődött a szerzőről alkotott írói életpálya: mindeddig úgy tudtuk, hogy Szabó költőként kezdte a pályafutását, ám most kiderült: jóval korábban már próbálkozott a prózai történetekkel.

Az 1939-ben játszódó kisregény fő helyszíne a bécsi Csigaház szálloda, ide érkezik Pestről az ifjú Júlia, hogy szerelmi csalódásában kissé vigasztalódjon. Apja híres sebészorvos, mostohaanyja, a férjénél jóval fiatalabb Dolly. Egy nap Juli meglátja, amint Dolly szeretőjével, Dorner Andrással múlatja az időt, ami azért is érinti roppant érzékenyen a lányt, mert mindeddig abban a hitben élt, hogy a férfi miatta látogatja olyan gyakran a családi házat. De nem csak Júlia szenved, hanem a Csigaház más lakói is, többek között a félvilági szépasszonyba reménytelenül szerelmes fiatalember. Mindeközben a németek erősen érdeklődni kezdenek a szálló vendégei iránt.

More:

Szabó Magda Jaffa Kiadó Olvastam 2019-ben

2019\02\08

Loki

covers_506552.jpgSzerző: Rob Rodi
Cím: Loki (Loki)
Fordító: Matolcsy Kálmán
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 104

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A képregények iránti szeretetem (rajongásnak azért túlzás lenne nevezni) pár évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor sorra kerültek elém a Cartaphilus Kiadó által megjelentetett kötetek (Sandman, Hellboy, Watchman, Zöld Lámpás). Azután következett a Kingpin-éra, és bár mindhárom sorozatukat (Marvel+, Batman, Hihetetlen Pókember) gyűjtöm, itt is elég nagy lemaradásban vagyok. (Így jár, aki hörcsög módjára mindenfélét bezsákol, miközben időhiányban szenved.) Januárban megfogadtam, hogy a képregényes váróslistámat is csökkenteni fogom, a sort a Fumax egyik gyönyörűségével, a Lokival nyitottam, amelynek befejezése után csak egyetlen (költői) kérdésem maradt: miért is hanyagoltam hónapokig ennek az olvasását?

A négy fejezetből (füzetből) álló mini-sorozat azzal a gondolattal játszik el, milyen lenne Asgard, ha Loki ülne a trónszéken. Mindezt azonban a „gonosz” fivér szemszögén keresztül látjuk, akinek hosszas küzdelem után sikerült legyőznie és rabságba vetnie Thort. De ahhoz, hogy tényleges uralkodóvá váljon, Lokinak ki kell oltania testvére életét. Előtte azonban meglátogatja a szintén börtönben sínylődő Sifet, Thor szerelmét, valamint Baldert, múltjának másik fontos alakját, hogy szenvedésüket látva revansot vegyen az őt ért sérelmekért.

More:

Képregény Fumax Kiadó Rob Rodi Olvastam 2019-ben

2019\02\06

Egy élet ára

covers_454042.jpgSzerző: Angela Marsons
Cím: Egy élet ára (Lost Girls)
Fordító: Őri Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Hosszabb kihagyás után végre visszatérhettem egyik kedvenc nyomozómhoz, Kim Stone felügyelőhöz. Szerencsére, a harmadik kötetben sem kellett csalódnom, hozta az első két rész színvonalát.

Kim Stone legújabb esetét múltjának egyik alakjának „köszönheti”. Fényes nappal elrabolnak két kislányt, az egyikük anyja, Karen, pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a felügyelő nyomozzon az ügyben, hiszen gyermekkorukból ismerik egymást. Az eltűnt lányok esete kísértetiesen hasonlít egy másfél évvel korábban elkövetett emberrabláshoz, amelyet azóta sem sikerült felderíteni, habár akkor az egyik gyermeket szabadon engedték. Nem sokkal később különös fejleménnyel kell szembenézniük, az emberrablók sms-ben üzennek a szülőknek: amelyikük hajlandó többet fizetni a gyermekéért, azt szabadon engedik, a másikat megölik. Kimnek viszonylag kevés nyom áll a rendelkezésére, az idő előre haladtával pedig egyre nagyobb rajta a nyomás.

More:

General Press Kiadó Angela Marsons Olvastam 2019-ben

2019\02\04

A vámpír inasa

Vámpír-könyvek 2.

covers_40321.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A vámpír inasa (The Vampire’s Assistant)
Fordította: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 232

AZ ELSŐ KÖTETRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Folytatom az éves Darren Shan-újrázásomat, melynek lényege, hogy egy év alatt újból elolvasom a szerző első, egyben legsikeresebb ifjúsági regénysorozatát, a Vámpír-könyveket.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\02\02

Coraline

covers_448460.jpgSzerző: Neil Gaiman
Cím: Coraline (Coraline)
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Agave Kiadó
Oldalszám: 144

Viszonylag régen olvastam már Gaimantől bármit is (bizony, meg sem merem számolni, mennyi újdonság vár még rám tőle), ezzel a kötettel is újráztam. Korábban, még ifjú gimnazistaként olvastam először a Coraline-t (megvallom, akkor kevésbé nyerte el a tetszésemet), az apropó, hogy újból elővettem a Budapest Bábszínház előadása volt, amelyet januári premierét követően néztem meg, és fel szerettem volna frissíteni a történetet.

Coraline egy hatalmas házba költözik szüleivel, akiket jobban lefoglal a saját munkájuk, mintsem, hogy törődjenek a lányukkal. A kislány ezért felfedezősdit kezd játszani, így ismerkedik meg szomszédjaikkal, a mindig mogorva Bobo úrral, valamint a földszinten lakó két, kiöregedett színésznővel, Spink és Forcible kisasszonnyal. Egy nap titkos átjáróra bukkan a házukban: az ajtó egy, az övéhez szinte mindenben hasonló világra nyílik. Ebben a tükörországban Másik Anya és Másik Apa végtelenül kedves, azért élnek, hogy Coraline-t boldoggá tegyék. Minden szabad és semmi sem kötelező – pont, amire vágynak a gyermekek. Csakhogy a Másik Anya, akinek szeme helyén gombok vannak, azt akarja, hogy Coraline örökre vele maradjon.

More:

Neil Gaiman Agave Kiadó Olvastam 2019-ben

2019\01\31

Tizenkét dühös ember

covers_340560.jpgSzerző: Reginald Rose
Cím: Tizenkét dühös ember (Twelve Angry Men)
Fordító: Hamvai Kornél
Kiadó: Nemzeti Színház
Oldalszám: 100

Ezt a drámát a Nagy Dráma Kihívás ötödik hónapjára olvastam, amelynek kategóriája: egy dráma, amelyet mindig is el akartál olvasni. Nos, ennél jobb művet nem is találhattam volna, hiszen közel 12 évig várt rám a történet, mikor is 2006-ban a Nemzeti Színházban járva megvásároltam ezt a példányt. (Megjegyzés: rendkívül jó ötletnek tartom, hogy régen hozzáférhetővé tették a szövegkönyveket, sajnos én későn kapcsoltam, így csak ez az egy kötet van meg a sorozatból.) Az apropó pedig nem csak a kihívás volt, hanem az is, hogy az Átrium műsorára tűzte a darabot, és mindenképpen el szerettem volna olvasni még az előadás megtekintése előtt.

A vád: előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés. A tanúvallomások elhangzottak, a tények adottak: egy ember meghalt. Most egy másik élete a tét. Ha a 12 főből álló esküdtszék úgy véli, hogy a vádlott minden kétséget kizáróan bűnös, az ítélet halál. Ha csak egy kicsi kétely is merül fel bennük az ártatlansága iránt, akkor szabadon távozhat. Bárhogyan is ítélnek, csak egyhangú döntéssel állhatnak a bíróság elé. – Ezzel a felütéssel veszi kezdetét a világ egyik leghíresebb jogi vonatkozású drámája, amelyben 12 embernek kell döntenie egy fiú életéről. Az eset elsőre egyértelműnek tűnik, de mindig van egy valaki, aki kételkedik.

More:

Nemzeti Színház Reginald Rose Olvastam 2019-ben

2019\01\05

Rémségek cirkusza

Vámpír könyvek 1.

covers_530.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Rémségek cirkusza (Cirque du Freak)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 248

Vámpír-könyvek, A balszerencse áradása, Varázskör, no meg a Harry Potter – ezek voltak gyermek- és tinédzserkorom legmeghatározóbb olvasmányai (már, ami a sorozatokat illeti.) Az egyes kötetek képes volt akár havonta újra olvasni, a listavezető talán A bölcsek köve – A titkok kamrája a kombó, amelyek, ha jól saccolom, 13-14 alkalommal került a kezembe. Az utóbbi években (sőt, mondhatom nyugodtan, évtizedben) újraolvasásról szó sem lehetett, hiszen olyan sok újdonság látott napvilágot, amelyek mellett lehetetlen lett volna bármit is újból elővenni. Régóta gondolkodtam azon, hogy ezeket a sorozatokat egyszer újból előveszem, de mindig csak halogattam. Viszont, 2019-es fogadalmaim közé tartozik, hogy Darren Shan Vámpír-könyveit egy év alatt újraolvasom.

Az első részben megismerkedünk a kamasz Darrennel, akinek különleges vonzalmai vannak a pókok iránt. Így, mikor barátjával, Steve-vel együtt részt vesz a városba látogató Rémségek Cirkusza bemutatóján, ahol egy igen különleges műsorszám keretében megismerkedik Mr. Crepsley-vel és Madame Octával, elhatározza, hogy megszerzi a pókot. Ettől még azt sem tartja vissza, hogy azon az estén egy beszélgetést kihallgatva tudomást szerez arról, hogy Mr. Crepsley valójában vámpír. A pókkal kötött szövetsége azonban nem várt fordulatokat hoz, hamarosan pedig legjobb barátjának élete lesz a tét.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\01\03

A nővérem nevében

covers_498954.jpgSzerző: Flynn Berry
Cím: A nővérem nevében (Under the Harrow)
Fordította: Moldova Júlia
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 304

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Az év egyik utolsó olvasmánya Flynn Berry debütáló regénye volt számomra. Eleinte el sem akartam olvasni, a kollégámnak kölcsönöztem ki a könyvtárból, aki jó véleménnyel volt róla. Mivel maga a történet nem tűnt túl hosszúnak (290 oldal, elég nagy sortávval szedve), gondoltam, teszek egy próbát, főleg, hogy jelen esetben egy Edgar-díjas kötetről van szó. Bár vittem volna vissza hamarabb a könyvtárba.

Nora éppen testvérét, Rachelt akarja meglátogatni a hétvégén, ám amikor megérkezik a házhoz hátborzongató dolgokkal találja szemben magát. Nővére kutyáját felakasztották, Rachelre pedig vérbe fagyva talál rá. Miután azt tapasztalja, hogy a rendőrség nem a kellő erőbedobással nyomoz az ügyben, saját szakállára kezd kutatásba. Ami, mint tudjuk, soha nem vezet jóra.

More:

Álomgyár Kiadó Olvastam 2018-ban Flynn Berry

2019\01\01

A barátnő

covers_442967.jpgSzerző: Michelle Frances
Cím: A barátnő (The Girlfriend)
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Kiadó: XXI. század kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Még decemberben olvastam Michelle Frances debütáló regényét, A barátnőt, de a nagy karácsonyi készülődésnek, meg a munkahelyem adta változatos beosztásomnak köszönhetően csak most jutottam el a kritika megírásáig. (Meg még pár kritikával adós vagyok, igyekszem szépen lassan utolérni magam.)

Laura sikeres filmproducer, habár az a csillogás, ami körülveszi, csupán álca. Férjével évek óta megromlott a viszonya, szinte már nem is beszélnek egymással, mintha idegenek lennének, úgy élnek egy fedél alatt. A nő öröme nem is lehetne nagyobb, amikor orvosnak tanuló fia úgy dönt, hogy hazaköltözik, és tőlük nem messze vásárol magának lakást a rezidenséveire. Daniel ekkor ismerkedik meg az ingatlanközvetítő-irodában dolgozó Cherryvel, a lány azonnal rabul ejti. Ám Laurának van egy olyan érzése, hogy a lány csak Danielen keresztül kíván felkapaszkodni. Sejtése hamarosan bizonyossággá válik, amiről igyekszik is meggyőzni a fiát, csak hogy Cherry kiváló manipulátor.

More:

XXI. Század Kiadó Michelle Frances Olvastam 2018-ban

2018\12\16

Vesztegzár a Grand Hotelben

covers_314453.jpgSzerző: Rejtő Jenő
Cím: Vesztegzár a Grand Hotelben
Kiadó: Csengőkert Kiadó
Oldalszám: 160

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Rejtő Jenőt azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, nevét szinte kivétel nélkül mindenki ismeri, művei több generációt is szórakoztatnak. Tudom, most jön a nagy megdöbbentés, de annak ellenére, hogy nagy könyvmoly vagyok, közel harminc évem alatt eddig egyetlen Rejtő-regényt sem olvastam. (Azért a munkásságát részben ismerem, kabaréi közül olvastam párat, egyikben jó magam is szerepeltem még hosszú évekkel ezelőtt.) A Vesztegzár a Grand Hotelben az egyik legismertebb és legkedveltebb műve, így pont kapóra jött, hogy ezzel a kötettel kezdjem az ismerkedést, még ha ennek az oka egészen prózai is: pár nappal ezelőtt láttam a József Attila Színházban a zenés színpadi változatot, és hogy legyen viszonyítási alapom, hamar be is szereztem a könyvet. (Következő meghökkentő információ: apukámnak szinte a teljes életműve megvan, kivéve pont ezt a kötetet.)

A helyszín Lagonda, a színpompás Grand Hotel, amely nemzetközi szállóvendégeinek köszönhetően színes és egyedi társasággal rendelkezik. A főszezon éppen a végéhez közeledik, amikor kitör a pánik: az egyik beteg bubópestissel fertőződött meg, ezért elrendelik a vesztegzárat: se ki, se be nem mehet senki. Hamarosan történik azonban egy gyilkosság is, így minden a feje tetejére áll, ráadásul a milliókat érő banánoxid receptjéért is ádáz harc indul. A szálló jónevű és jómódú vendégei közül szinte mindenki gyanú felett áll, nem lehet őket megvádolni. Azonban hirtelen egyre többen vállalják magukra a gyilkosságot.

More:

Rejtő Jenő Olvastam 2018-ban Csengőkert Kiadó

2018\12\11

Híres operettek - Maya

covers_258736.jpgSzerző: Nemlaha György
Cím: Híres operettek 7. – Maya
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 52

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Kossuth Kiadó által 2013-ban útjára indított Híres operettek sorozat hetedik kötete Fényes Szabolcs Mayaímű operettjét veszi górcső alá. Bár nem friss a kötet, december elején láttam a Budapesti Operettszínházban az előadást, így rögtön másnap kicsit utána is olvastam.

A történet elején Charlie Kattman szerelemféltésből lelövi legjobb barátját, Dixit, aki a férfi anyjának kérésére azt hazudja, hogy Charlie szerelme, Madeleine az ő szeretője is. A bűnösnek tehát bujkálnia kell: a francia idegenlégió katonájaként egészen Afrikáig repül, ahol társaival együtt a csinos Barbara által üzemeltetett Berber bárban töltik szabadidőjüket. Amikor a felettesük, Gorilla erőszakoskodni kezd a lebuj sztárjával, az igéző szépségű Mayával, Charlie a lány védelmére kell. Később ismét menekülőre kell fognia: a lány, Barbara és a szintén légiós Rudi segítségével sikerül megszöknie. Miután Mérimeaux szerződést ajánl Mayának Franciaországban, a lány, hogy viszontláthassa szerelmét, igent mond és Párizsba utazik. Csakhogy egy óvatlanul kihallgatott beszélgetés mindent alaposan megkavar.

More:

Kossuth Kiadó Híres operettek Olvastam 2018-ban

2018\11\30

"Művészet" - Mai francia drámák

covers_107040.jpgSzerkesztő: Bognár Róbert
Cím: „Művészet” – Mai francia drámák
Fordította: Bognár Róbert, Gulyás Adrienn, Lakos Anna
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 564

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Nagy Dráma Kihívás harmadik fordulójára (francia dráma) olvastam el ezt a kötetet. Pontosabban ebben volt megtalálható az a mű, amit kinéztem magamnak, de ha már lúd, legyen kövér-alapon a többi is sorra került.

Összességében elég vegyes érzéseim vannak a kötetben található drámák miatt. Egy antológiának épp az a lényege, hogy minden műfajból, témából ízelítőt adjon. Nem kivétel ez alól a Bognár Róbert által szerkesztett „Művészet” – Mai francia drámák sem: akad itt versbe szedett dráma, komédia, tragédia, életrajz, elvont és művészieskedő darab, egyszóval minden stílus képviselteti magát. Ez egyfelől nagyon jó dolog, mert ezáltal színes lesz a paletta, ugyanakkor rossz is, mert pont emiatt a sokszínűség miatt nagyon hullámzó lesz a színvonal. Ami nem feltétlen a drámákat vagy a szerzőket minősíti, hanem az olvasótól, mint egyéntől függ, hogy ki miben utazik. Íme az én véleményem az egyes drámákról:

More:

Európa Könyvkiadó Olvastam 2018-ban Nagy Dráma Kihívás Drámák

2018\11\24

Harry Potter - Utazás a mágia történetében

covers_480667.jpgCím: Harry Potter – Utazás a mágia történetében (Harry Potter – A Journey Through a History of Magic)
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

1997-ben jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve, amellyel egy új korszak indult a könyvkiadás történetében. Az első rész megjelenésének 20. születésnapját ünnepelve a British Library kiállítást szervezett Harry Potter – A mágia története címmel. Ennek a kiállításnak az anyaga került bele ebbe a könyvbe, amely elsősorban az iskoláskorúakat szólítja meg.

A kötet a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tantárgyain keresztül ismerteti meg az olvasót a mágia történetével. Szerepet kapnak benne a különböző hiedelmek, babonák, a varázsigék, ezeknek írásos feljegyzései, valamint több érdekességet megtudhatunk az asztronómiáról, a gyógynövényekről és jóslásról. Ezeket egészítik ki – többnyire az adott tematikához kapcsolódóan – Rowling írásos jegyzetei, korai vázlatai.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\11\19

Ötvenezer lándzsa

Anjouk V.

covers_487497.jpgSzerző: Bíró Szabolcs
Cím: Ötvenezer lándzsa
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 400

A KRITIKA AZ ELSŐ NÉGY RÉSZRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Annak ellenére, hogy nyáron, a Szent György testvérei kritikájánál azt írtam, hogy a függővégnek köszönhetően alig várom, hogy belekezdhessek a folytatásba, sajnos csak mostanában jutott időm nekikezdeni az Anjouk-sorozat ötödik részének. Legnagyobb sajnálatomra egyéb elfoglaltságaim miatt nincs túl sok időm az olvasásra, legalábbis nem annyi, mint amennyit szeretnék (meg igazából az utóbbi időben nem is találtam magamnak igazán szórakoztató könyvet), de az Ötvenezer lándzsát sikerült három nap alatt abszolválnom (ez nálam most valóban nagy szó!), nem véletlenül: a sorozat eddigi legjobb regényéről van szó.

More:

Bíró Szabolcs Athenaeum Kiadó Olvastam 2018-ban

2018\11\18

A férfi titka

covers_467198.jpgSzerző: Lisa Jewell
Cím: A férfi titka (I Found You)
Fordító: Gálvölgyi Judit
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb grip-lit, újabb pszicho-thriller, „amelyről mindenki beszél” és amely a létező összes sikerlistát vezeti. Ne tévesszen meg senkit a marketingszöveg, Lisa Jewell regénye – annak ellenére, hogy kellemes kikapcsolódást nyújt – nem ad újat a műfaj rajongóinak.

Lily alig pár hét ismeretség után ment feleségül Carlhoz, hátrahagyva Ukrajnában élő családját. Férje, Carl azonban egy nap nyomtalanul eltűnik, Lily sehogyan sem tudja elérni. Ezzel egy időben a háromgyermekes, egyedülálló anya, Alice magányos férfira lel a tengerparton, aki nem emlékszik semmire sem a múltjából. A nő hosszas vívódás után úgy dönt, hogy befogadja az általa Franknak keresztelt férfit, és közösen igyekszenek felfejteni az homályba veszett életet.

More:

Művelt Nép könyvkiadó Olvastam 2018-ban Lisa Jewell