Könyvkritikák

2019\10\08

A Lelkek Tava

Vámpír-könyvek 10.

covers_2633.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A Lelkek Tava (The Lake of Souls)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 240

AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Van ez az éves Darren Shan-kihívásom, amelynek lényege, hogy egy év alatt újra olvasom a teljesen Vámpír-könyvek sorozatot, minden kötetet az adott hónap elején. Magam sem gondoltam volna, hogy ennyire repül az idő, de máris itt a tizedik kötetnél járok, amely azt is jelenti egyben, hogy az utolsó trilógiába vágunk bele.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\10\06

Aranykalitka

covers_549021.jpgSzerző: Camilla Läckberg
Cím: Aranykalitka (En bur av guld)
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A hazánkban is igen népszerű Camilla Läckberg a Fjällbacka-sorozat eddigi tíz kötete után egy vérbeli drámával tér vissza. Az Aranykalitkában a megaláztatásról, megcsalásról és egy pokoli bosszúról olvashatunk.

Faye élete látszólag gondtalan, mindene megvan, amire az emberek vágynak: egy jóképű és milliomos férj, gyönyörű gyermek, mesébe illő otthon. Ám mint tudjuk, a látszat mindig csal: a nő álmában sem gondolná, hogy férje képes lenne őt megcsalni, ezért is sokkhatásként mikor rajtakapja egy nála jóval fiatalabb nővel a saját otthonukban. A megtört nő azonban hamarosan talpra áll, és ördögi bosszút foglal: elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, de tönkreteszi a férjét. Aki még nem is sejti, milyen hatalmas ellenséget szerzett magának: Faye múltja ugyanis megannyi titkot rejt.

More:

Animus Kiadó Camilla Läckberg Olvastam 2019-ben

2019\09\29

A világ legrosszabb gyerekei 2.

covers_532983.jpgSzerző: David Walliams
Cím: A világ legrosszabb gyerekei 2. (The World's Worst Children 2.)
Fordító: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES ÍRÁS!

David Walliams, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb kortárs gyermekkönyv-szerzője a tavalyi évben ünnepelte írói munkásságának 10. évfordulóját, ennek alkalmából jelentette meg itthon a Kolibri Kiadó A világ legrosszabb gyerekei című, mondhatni rendhagyó kötetet, amely ezúttal a kisebbeket célozta meg. Idén tavasszal pedig megjelent a folytatás, és ha minden igaz, nem kell sokat várni a harmadik, „trilógia-záró” kötetre sem.

A kötetben ismét 10 különböző történetet olvashatunk, tíz nagyon rosszcsont gyerekről, akik a legkülönfélébb gonoszságokat és gusztustalanságokat találják ki. Ott van például Finnyás Fajsz, aki édességen kívül semmi mást nem hajlandó enni, míg nem egy nap a zöldségek és a gyümölcsök fellázadnak és bosszút állnak rajta. Vagy Lusta Ádi, aki sosem írja meg a házi feladatot, egy este azonban meglátogatja őt a történelem öt leggonoszabb kísértete. És persze ne feledkezzük meg Borzadály Hildegárdról sem, aki imádja a férgeket és azokkal ijesztegetni társait.

More:

Kolibri Kiadó David Walliams Olvastam 2019-ben

2019\09\08

Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa

covers_539649.jpgSzerző: Jan Stocklassa
Cím: Stieg Larsson titkos iratai – A Palme-gyilkosság kulcsa (Stieg Larsson arkiv)
Fordító: Patat Bence
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 400

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Izgalmas dokumentum-regény látott napvilágot 2018-ban Svédországban, amely nem csak azért volt számottevő a sajtó figyelmére, mert egy máig megoldatlan gyilkosság nyomába eredt, hanem mert mindezt a már elhunyt, ám továbbra is az egyik legnépszerűbb svéd író, Stieg Larsson iratai alapján tette. Jan Stocklassa írása több mint 50 országban jelent meg azóta, Magyarországon az áprilisi Könyvfesztivál egyik nagy durranása volt.

1986. február 28-án este, Olof Palme, svéd miniszterelnök és családja moziba ment. A film megtekintése után fiuk hazament, Palme és felesége pedig gyalog akarták megtenni az utat az otthonukig. Ám az éjszaka tragikus fordulatot vett: egy férfi mögéjük lépett és egyetlen lövéssel kioltotta a miniszterelnök életét, feleségére pedig rálőtt, de célt tévesztett. A gyilkos elrohant, és azóta, vagyis több mint 30 éve nem sikerült a nyomára akadni. Kinek állhatott érdekében megölni a politikailag igen aktív Palmét? A szélső-jobboldaliaknak? A dél-afrikaiaknak? Vagy csak egy szerencsétlen véletlen folytán alakultak így az események?

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Jan Stocklassa

2019\09\02

A hajnal gyilkosai

Vámpír-könyvek 9.

covers_2632.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A hajnal gyilkosai (Killers of the Dawn)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 208

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Izgalmas fordulóponthoz érkezett Darren Shan regényes története a kilencedik, A hajnal gyilkosai című résszel. Közeledik a végjáték, a Vérszipolyok Ura utáni hajsza, valamint a két tábor közötti harc helyzete egyre élesebbé válik.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\08\30

Vérvonal

covers_506637.jpgSzerző: Angela Marsons
Cím: Vérvonal (Blood Lines)
Fordító: Őri Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Angela Marsons Kim Stone felügyelő eseteit feldolgozó krimi-sorozata ötödik részéhez érkeztem (azóta megjelent a folytatás is, Holt lelkek címmel), ami hasonlóan a korábbi kötetekhez rendkívül izgalmas eseményeket mutat be.

Deanna Brightmant egyetlen pontos, ám végzetes késszúrással ölik meg. Amikor Kim Stone-t és csapatát értesítik az esetről, először mindenki rablótámadásra gyanakszik. Ám a nőnek egyetlen értékes holmija sem tűnt el. Pár nappal később újabb áldozatra bukkannak, akit hasonló módszerrel öltek meg. A két nő között azonban semmilyen kapcsolat nincsen: egyik egy volt szociális munkás, a másik egy kábítószerfüggő lány, azonban Kim sejti, hogy ismét egy beteg sorozatgyilkossal van dolguk. Később kiderül, hogy mindkét áldozat családjában súlyos titkok lapulnak, ám a megoldást egészen máshol kell keresniük. Eközben a felügyelő életét egy korábbi ügyének fontos szereplője, Dr. Alex Thorne keseríti meg, akit ugyan börtönbe zártak egykori bűncselekményei miatt, de úgy tűnik, a nő még a rácsok mögül is remekül képes irányítani a szálakat.

More:

General Press Kiadó Angela Marsons Olvastam 2019-ben

2019\08\26

Az éjszaka szövetségesei

Vámpír-könyvek 8.

covers_2630.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: Az éjszaka szövetségesei (Allies of the Night)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 224

AZ ELŐZŐ KÖTETEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Szépen, lassan, de a vége felé közeledik az éves Darren Shan-kihívásom, amely immáron a nyolcadik résznél jár, ezzel pedig elérkeztünk a sorozat kétharmadához.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\08\24

Játékok unatkozó felnőtteknek

Legendák a Bagolyvárosból 2.

covers_549989.jpgSzerző: Gabriella Eld
Cím: Játékok unatkozó felnőtteknek
Kiadó: Főnix Nova (Főnix Könyvműhely)
Oldalszám: 144

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Gabriella Eld Legendák a Bagolyvárosból sorozatának második kötete az idei Könyvhétre jelent meg a Főnix Kiadó Főnix Nova brand égisze alatt.

A folytatásban visszatérünk az Impériumba (vagyis Bagolyvárosba), ahol az Adottsághasználókkal szemben veszélyes üldöztetés zajlik. Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak pár napig unokagyerekére, Cadie Gerwulfra, a srácok minden gondolkodás nélkül igent mondanak a feladatra. Elvégre egy kamasszal könnyedén elbánnak, nem igaz? Csak hogy Cadie nem átlagos tinédzser, hanem az egyik legveszélyesebb adottság birtokosa.

More:

Főnix Könyvműhely Gabriella Eld Olvastam 2019-ben

2019\08\23

A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

covers_563609.jpgSzerző: Klaus Hagerup
Cím: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket (Jenta som ville redde bøkene)
Fordító: Papp Vera-Ágnes
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 64

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Különleges, az olvasás szeretetét hirdető mesekönyv jelent meg a napokban a Scolar Kiadó gondozásában.

Anna hamarosan betölti a tizedik életévét, ám rettentően fél a születésnapjától. Ugyanis van egy visszatérő rémálma: megöregszik, porrá lesz és elfújja a szél. Az élet gondjai elől a könyvek világába menekül, hiszen ott újból és újból életre keltheti a hősöket, új barátokra tehet szert. Egy nap, a könyvtárban szemtanúja lesz, hogy az öreg Milton Berg a raktárba viszi azokat a könyveket, amelyeket senki nem kölcsönöz ki, hogy megsemmisítse. Anna Monsen nénivel, a könyvtárossal közösen új tervet eszel ki, amivel megmentheti a könyveket. Amikor kezébe kerül egy titokzatos szerző még titokzatosabb műve, a kislány élete egy csapásra megváltozik.

Klaus Hagerup író, forgatókönyvíró, színész és rendező 1946. március 5-én született Oslóban. Élete során több tucatnyi színdarabot, rádiójátékot, verset, mesekönyvet írt, emellett filmekben is láthatta a közönség. Egyik legismertebb munkája a Bibbi Bokkens magiske bibliotek című meseregény, amelyet Jostein Gaarderrel közösen jegyez. Magyarul a mostanival együtt öt kötete jelent meg, a Tim mesterdetektív és társa sorozat három része is elérhető hazánkban. A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket 2017-ben, egy évvel az író 2018. december 20-án bekövetkezett halálát megelőzően került kiadásra.

Amikor először megpillantottam a kötetet, azonnal tapasztaltam, hogy mennyire igényes a magyar változat. A különleges, nagyalakú, keménytáblás kivitel a régi könyvkiadás korába repíti vissza az olvasót, abba a korba, amikor a könyveket pusztán kézbe venni is öröm volt. Belelapozva, az is megállapításra került, hogy az illusztrációk sem okoznak majd csalódást: Lisa Aisato egyedi stílusú, festői hatást keltő rajzai szintén szemet gyönyörködtetők, egyszerre vázlatosak és részletgazdagok.

Szerintem nincs olyan könyvmoly, aki ne szeretne olyan hősökről olvasni, akik maguk is könyvszerető emberek, sőt, kimondottan élvezetes, ha a történet középpontjában a könyvek és az olvasás szeretete, annak megmagyarázhatatlan, varázslatos ereje áll. Így voltam ezzel én is, így már a megjelenés előtt biztos voltam benne, hogy ezt a mesét el fogom olvasni, ha törik, ha szakad. Ugyan, a cím és a fülszöveg kicsit becsapós, mert bár a sztori elején valóban a könyvek megmentésére helyeződik a hangsúly, a történet egészen más irányt vesz, amikor Anna kezébe kerül Waldemar Seier Az elvarázsolt erdő című meséje. A rövid regénynek ugyanis hiányzik az utolsó oldala, ezért Anna elhatározza, kideríti, hogyan ér véget az izgalmas történet.

Ennek érdekében az osztálytársait, a tanárait, végül a város teljes lakosságát mozgósítja, mígnem odáig jutunk, hogy mindenki kíváncsi lesz a befejezésre. Azonban, hogy ennek hogyan jutnak a végére, legyen meglepetés. Elég talán csak annyit mondanom, hogy miközben Anna kutatja a választ, ráébred, hogy nem kell félni a jövőtől, a megöregedéstől (és ennek vonzatában, a haláltól), hiszen megannyi kaland vár ránk az életünk során, soha nem tudhatjuk, mi lesz életünk legcsodálatosabb pillanata. Így válik Hagerup története az élet szeretetét dicsőítő, megható, helyenként szimbolikus mesévé, amely tartalmában is igazodik az igényes külcsínhez. Egyedül az sajnálatos, hogy a könyvtári kötetek sorsára nem derül fény, ahogy arra sem, hogy Anna hogyan menti meg a többi könyveket.

Értékelés: 10/9

Scolar Kiadó Olvastam 2019-ben Klaus Hagerup

2019\08\22

Éppen jó

covers_546637.jpgSzerző: Jostein Gaarder
Cím: Éppen jó
Fordító: Papp Vera-Ágnes
Kiadó: Noran Libro Kiadó
Oldalszám: 136

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Sofie világa című regénnyel világhírnévre szert tett Jostein Gaarder ezúttal egy kisregénnyel jelentkezett, ami az idei Könyvfesztiválkor került a hazai könyvesboltok polcára a Noran Libro Kiadó jóvoltából.

Albert és Eirin az első egyetemi napjukon találkoztak az Oslói Egyetem kávézójában. Egyiksük sem merte megszólítani a másikat, de mindketten érezték, hogy különleges kapcsolat szövődik közöttük. Harminchét évvel később, 2009-ben Eirin egy édesvízi biológiai kongresszuson vesz részt Melbourne-ben, Albert pedig egyedül van odahaza. Miután megrázó híreket kapott az orvosától, elutazik kettejük menedékére, a Meseházba, hogy átértékelje az életét. Levelet ír a családjának, amelyben felidézi szerelmük minden fontos állomását, jelenlegi helyzetét. Ez alatt a huszonnégy óra alatt kell meghoznia élete talán legnehezebb döntését.

Az 1952-ben, Oslóban született Jostein Gaarder nevét az 1991-ben megjelent Sophie világa című regénye megjelenése kapcsán jegyezte meg az egész világ. Én mégsem ezzel a művével, hanem A narancsos lány cíművel kezdtem a vele való ismerkedést, amiből – megvallom őszintén – sokra már nem emlékszem (érik már az újra olvasás!). Ezt követően több művét is a kezembe vettem, de még mindig akad olyan kötet, ami ott várakozik a polcomon. Gaarder hazánkban is kedvelt írónak számít: az utóbbi években kétszer is járt Magyarországon, a Könyvfesztivál idején (2016-ban díszvendégként), emlékszem, mindkét alkalommal hosszas, órákig tartó sor várt arra, hogy az emberek aláírathassák vele a saját példányukat. A Noran Libro Kiadó jóvoltából folyamatosan érkeznek az életmű újabb tagjai, ezúttal egy kisregény, az Éppen jó jelent meg.

Kisregényről lévén szó, maga a kötet alig 136 oldal (és a hazai kiadás mérete leginkább egy zsebkönyvhöz mérhető), így viszonylag hamar, akár egy nap alatt is el lehet olvasni. Azonban, itt, mint Gaarder műveinél általában, nem a gyorsaság számít, hanem a tartalom, így talán érdemes időnként szünetet tartani, letenni a könyvet és elgondolkodni az olvasattokon. (Habár én is egyetlen nap alatt végeztem vele, de hasonlóképp jártam el.) A történet maga viszonylag egyszerű: adott egy házaspár, akik több mint 30 éve élnek boldog házasságban, kapcsolatuk a feltétlen szereteten és tisztességen alapul. Azt nem írhatom, hogy az őszinteségen is, hiszen, mint kiderül, Albertnek is megvannak a maga titkai. Ezek közül a legnagyobb a betegségével kapcsolatos, amely okán úgy dönt, hogy elzárkózik a világtól, megírja búcsúlevelét, arra az esetre, ha úgy döntene, hogy véget vet az életének.

Albertnek egyszerű élete volt és van, gondolatai is ennek megfelelően általánosak. Rádöbben, hogy az emberi élet is véges, ez pedig arra készteti, hogy ne csak önismeretei kérdéseket tegyen fel magának, hanem végig gondolja saját, mint ember helyét az univerzumban. Időnként a szerző elkalandozik, és túlságosan filozofikusra veszi a figurát, hiszen azt vizsgálja meg, hogy milyen apró porszemek vagyunk a világegyetem végtelenségében, mégis sokszor mi magunk és társaink jelentjük a világot. De nem csak ezen gondolkodhat el az olvasó, van egy mögöttes üzenete is a regénynek. Mégpedig az, hogy jogunk-e van dönteni szeretteink helyett? Azzal, hogy Albert kész véget vetni az életének, hogy megóvja feleségét, gyermekét, unokáját a szenvedéstől, attól, hogy lássák, hogyan válik magatehetetlen emberi ronccsá, helyettük is hozna döntést. Érdekes kérdést vet fel ezáltal a szerző, amin, szerintem mindannyian gondoltunk már, hogy mi lenne ha… Mi lenne, ha mi lennénk annyira betegek, hogy egész hátra lévő életünkben ápolásra szorulnánk? Mi lenne, ha látnunk kellene, ahogy szeretteink szenvednek miattunk? Melyik a jobb? A gyors halál okozta gyász mellett a szép emlékek megőrzése, vagy hosszan tartó, ám ugyanakkor fájdalmas közösen eltöltött idő? Erre helyes választ adni szinte lehetetlen, és bár a könyv megkísérli azt, mégsem mondhatjuk, hogy az lenne a tökéletes döntés.

Gaarder tehát ismételten egy elgondolkodtató, emberi történetet írt, ami rövidsége ellenére is annyi tartalommal bír, ami hosszas gondolkodásra, elmélkedésre készteti az olvasóját.

Értékelés: 10/9

Jostein Gaarder Noran Libro Kiadó Olvastam 2019-ben

2019\08\20

Merci, nagyik!

covers_553801.jpgSzerző: Virginie Grimaldi
Cím: Merci, nagyik! (Tu comprendras quand tu sera plus grande)
Fordító: Fouilleul Joli
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 336

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Egy újabb könnyed, nyári olvasmánnyal lepte meg olvasóit az Animus Kiadó. Ezúttal egy fiatal írónő, Virginie Grimaldi gondoskodik a szórakoztatásunkról, emellett új francia szerzőt is köszönthetünk hazánkban!

A harmincas évei elején járó Julia pszichológusként dolgozik. Amikor hírt kapja apja haláláról, és szerelme is faképnél hagyja őt, úgy dönt, hogy felszámolja addigi életét, és egy hirtelen ötlettől vezérelve beadja a jelentkezését egy vidéki idősek otthonába. Igaz, eleinte semmi kedve nincsen az unalmas és szenilis nyugdíjasok között dolgozni, de nem sokkal később ráébred, hogy neki magának nagyobb szüksége van a biztató és támogató szavakra, mint pácienseinek.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Virginie Grimaldi

2019\08\17

Lidércvár ostroma

Jarmaland krónikái 1.

covers_542248.jpgSzerző: Johan Theorin
Cím: Jarmaland krónikái 1. - Lidércvár ostroma (Krönikan om Jarmaland 1. – Slaget om Salajak)
Fordító: Földeáki Andrea
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 352

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Újabb skandináv krimiszerző mutatkozott be más műfajban hazánkban. Johan Theorin – akinek neve A falon túl és A legsötétebb szoba kapcsán lehet ismerős – ezúttal egy ifjúsági fantasyregénnyel jelentkezett.

A XIV. század második felében játszódó történet főhősei a Norrland déli részén fivérek. A legidősebb, Torkel halálos sebekkel tér vissza a wittrák ellen vívott csatából a családi otthonba. Bátyjuk halála után Samuel és Niklis úgy dönt, hogy ők is lovagként akarnak harcolni a hazáért, valamint bosszút akarnak állni a testvérüket ért támadásért. Így hát csatlakoznak a Salajak-hegy felé tartó sereghez, ám ahhoz, hogy igazi fegyvert vegyenek a kezükbe, hosszú utat kell bejárni. A legkisebb testvér, Jöran sem akar tétlenül otthon üldögélni, így erőszakos és alkoholista nagybátyjuk halálát követően, anyjukat magára hagyva felkerekedik, hogy fivérei nyomába szegődjön.

More:

Scolar Kiadó Johan Theorin Olvastam 2019-ben

2019\08\06

Luke Livingstone titkos élete

covers_471689.jpgSzerző: Charity Norman
Cím: Luke Livingstone titkos élete (The Secret Life of Luke Livingstone)
Fordító: Sipos Katalin
Kiadó: Lettero Kiadó
Oldalszám: 464

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Charity Normannel a viszonyom nem volt eddig túl rózsás: előző két regénye, A lányunk férje és a Zuhanás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így sokat gondolkodtam azon, hogy adjak-e esélyt a harmadik könyvének. A téma azonban érdekelt, így végül belekezdtem – és ebben az esetben milyen szerencse, hogy így tettem. Ugyanis a Luke Livingstone titkos élete valóban közel áll, amit Jodi Picoult is képvisel – még akkor is, ha a magyar borítón kínosan elírták az írónő nevét.

Luke Livingstone-nak mindene megvan: szerető feleség, gyermekek, unokák, jól menő állás, köztisztelet. Luke-nak azonban van egy titka, amit közel harminc év házasság után fed fel családtagjai előtt: gyermekkorától érzi, hogy rossz testbe született, mert a férfi külső női lelket takar. Az addigi nyugodt, gondos élet fenekestől felfordul, Luke és szerettei pedig kénytelenek szembenézni a komor igazsággal.

More:

2019\07\29

A sötétség vadászai

Vámpír-könyvek 7.

covers_2628.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A sötétség vadászai (Hunters of the Dusk)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 208

AZ ELŐZŐ KÖTETEKRE NÉZVE SPOILER TARTALMAZ!

Az éves Darren Shan-kihívásom elérkezett a hetedik állomásához, vagyis túl vagyok a sorozat felén, egyben egy újabb (szám szerint a harmadik) trilógiát kezdtem el A sötétség vadászaival. Szokásomhoz híven a hónap elején olvasott könyvhöz most is a hónap utolsó napjaiban érkezik a kritika.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\07\27

Zivatarfelhő akció / Sötét alak akció

2. számú nyomozóiroda 1-2.

covers_452269.jpgSzerző: Jørn Lier Horst
Cím: Zivatarfelhő akció / Sötét alak akció (Operasjon Tordensky / Operasjon Mørkemann)
Fordító: Patat Bence
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 108 / 100

SPOILERMENTES KRITIKA!

Jørn Lier Horst nemrégiben mutatkozott be a magyar krimiolvasók előtt a Skandináv Krimik sorozatban megjelent Fekete nap című regényével, mely egyben a William Wisting nyomozó nevével fémjelzett széria egyik kötete is. A szerző munkássága után kutatva bukkantam rá a 2. számú nyomozóiroda című, elsősorban gyermekeknek szóló sorozatára, amelynek első része 2017-ben jelent meg a Scolar Kiadó jóvoltából, jelenleg az ötödik kötetnél tart.

A történetek helyszíne a 937 lakost számláló Haraldváros (amely azért magyar viszonyok között igen erősen falunak minősülne), itt lakik Tiril és Oliver, a két tizenéves gyerkőc, akik Nyolcas névre hallgató kutyájukkal együtt megalapították a település 2. számú nyomozóirodáját. (Mert az igazit, az első számút Fred bácsi korábban létrehozta, de hát, másodiknak is kell lennie valakinek!) A gyerekek minden kötetben újabb és újabb rejtélyt oldanak meg, hiszen ott, ahol a rendőrség kevés, ők lépnek színre. A Zivatarfelhő akcióban a Morten Monsen péktől ellopott élesztő, valamint a szomszéd városkából eltűnő kocsi nyomába erednek, míg a Sötét alak akció című történetben a város melletti mezőn elszaporodó gödrök rejtélyét oldják meg.

More:

Scolar Kiadó Olvastam 2019-ben Jørn Lier Horst

2019\07\21

Central Park

covers_538488.jpgSzerző: Guillaume Musso
Cím: Central Park (Central Park)
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 288

SPOILERMENTES KRITIKA!

A Park Könyvkiadó folytatja a Musso-regények kiadását, ráadásul az új megjelenésekkel párhuzamosan a korábban magyarul megjelent, ám mostanra már nem kapható kötetek is a boltokba kerülnek új borítóval. Az És azután… újrakiadása mellett a Central Park a legfrissebb regény, amely idén tavasszal jelent meg, ősszel pedig érkezik Az éjszaka és a lányka.

Alice, a párizsi rendőrnő és Gabriel, az amerikai jazz-zongorista egyszerre ébrednek fel a New York-i Central Park padján. Egyikük sem emlékszik az előző éjszaka eseményeire, egy azonban bizonyos: a nő Párizsban, a férfi Dublinban volt. Most azonban, több ezer kilométerre otthonuktól, összebilincselve, iratok és pénz nélkül térnek magukhoz. Alice zsebében ráadásul egy pisztolyt is találnak, amelyből egy töltény hiányzik, és a nő ruhája tele van vérfolttal. Ahhoz, hogy a titok nyomába eredjenek, össze kell fogniuk, ami nem is annyira egyszerű, mint sejtenék. Nem könnyű megbízniuk a másikban, hiszen mindkettőjük életét súlyos titkok nehezítik meg.

More:

Park Kiadó Guillaume Musso Olvastam 2019-ben

2019\06\25

A vámpír herceg

Vámpír-könyvek 6.

covers_2626.jpgSzerző: Darren Shan
Cím: A vámpír herceg (The Vampire Prince)
Fordító: F. Nagy Piroska
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 200

AZ ELŐZŐ KÖTETEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZ!

Ismételten megcsúsztam a Darren Shan-kihívásom hatodik állomásával, pontosabban csak a kritika megírásával, hiszen – az eredeti tervemhez hűen – magát a könyvet már június első napjaiban elolvastam. Lassan azonban itt van a július, és vele együtt a hetedik kötet, de azt megelőzve jöjjön A vámpír hercegről szóló véleményem.

More:

Móra Kiadó Darren Shan Olvastam 2019-ben

2019\06\23

Kriptoportál / Az elveszett város

William Wenton 2-3.

covers_505254.jpgSzerző: Bobbie Peers
Cím: Kriptoportál (Kryptalportalen) / Az elveszett város (Orbulatoragenten)
Fordító: Petrikovics Edit / Sepsi László
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 276 / 236

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Közel két év kihagyás után tértem vissza a norvég Bobbie Peers ifjúsági regénysorozatához, melyben William Wenton, a világ leghíresebb kódfejtőjének kell újból és újból megmentenie a világot. Ellenben a hosszas szünet miatt a sorozat második és harmadik része is rendelkezésemre állt, így egyből két kötettel tudtam pótolni a lemaradásomat. Általában minden könyvről külön szoktam írni, most viszont, tekintve, hogy a véleményem mindkét részről részben megegyezik, kivételt teszek.

Miután egy ország megismerte William Wenton nevét, a fiú meghívást kap egy televíziós műsorba, ahol élő adásban kell megküzdenie Vektor Hansennel, aki magát a legjobb kódfejtőnek tartja. Williamre azonban hirtelen rosszullét tör rá, amely a következő napokban egyre csak ismétlődik és fokozódik. Mikor visszatér nagyapja titkos intézetbe, kiderül, hogy a szervezetében lévő lurídium az oka az eszméletvesztéseinek. A Kutatóintézetben régi barátai és a professzorok várják a fiút, ám a falakon belül minden megváltozott: mióta Abraham Talley lefagyasztva pihen a pincében, szigorítottak a szabályokon. Hamarosan feltűnik Abraham egyik segítője, akinek feltett szándéka, hogy hatalomra juttassa a férfit, célja eléréséhez pedig hajlandó minden eszközt bevetni. Williamnek, Isciának és segítőiknek meg kell akadályoznia, hogy kinyissák a Himalája gyomrában található Kriptoportált, majd a következő kötetben Londonba kell utaznia, hogy az alagútrendszerek labirintusán keresztül átjutva felfedezzen egy, az óceán mélyén fekvő elveszett várost.

More:

Kolibri Kiadó Bobbie Peers Olvastam 2019-ben

2019\06\16

Amit a fiamnak tudnia kell a világról

covers_541981.jpgSzerző: Fredrik Backman
Cím: Amit a fiamnak tudnia kell a világról (Saker min son behöver veta om världen)
Fordító: Bándi Eszter
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 176

SPOILERMENTES ÍRÁS!

Fredrik Backman, a hazánkban is népszerű Az ember, akit Ovénak hívnak (és természetesen emellett sok más kötet) szerzőjének a legutóbbi Könyvfesztiválra magyarul megjelent könyve nem regény, de nem is novella, hanem egy esszé-gyűjtemény, amelyben a tőle megszokott humoros formában okítja fiát a világ dolgairól.

Backman talán a legnépszerűbb skandináv szerzők közé tartozik, ami tulajdonképpen azért is nagy szó, mert nem krimiket ír, hanem könnyed, ám mégis tanulságos történetekkel örvendezteti meg sorra az olvasóit. Az, hogy ennyien szeretik a könyveit, egy esetleges magyarországi dedikálás során bizonyára aggodalommal töltené el az olvasókat, hogy vajon hány órán keresztül kellene sorba állni, azonban van egy pozitív hozadéka is a népszerűségnek. A kiadó mára bátran megjelenthetet bármint, amin szerepel Backman neve, mert a stabil olvasóbázisnak (és természetesen magának az írói munkának) köszönhetően minden kötete sikerlistára kerül. Ennek köszönhetően láthatott napvilágot itthon öt regénye, valamint két novellája, és most egy régebbi írása, az Amit a fiamnak tudnia kell a világról.

More:

Animus Kiadó Fredrik Backman Olvastam 2019-ben

2019\05\25

Bomlás

covers_533372.jpgSzerző: Anna Ekberg
Cím: Bomlás (Kærlighed for voksne)
Fordító: Sulyok Viktória
Kiadó: Animus Kiadó
Oldalszám: 364

SPOILERMENTES ÍRÁS!

A Sárga Könyvek sorozat harmadik, és az Anna Ekberg álnéven alkotó szerzőpáros második köteteként látott napvilágot hazánkban a Bomlás, amely egy kegyetlen, ám mégis megrendítő történeten keresztül mutatja be, mit is jelent a házaságban a holtomiglan-holtodiglan.

Christian és Leonora látszólag mintaházasságban élnek: mindenük megvan, amire csak ember vágyhat: karrier, gyönyörű családi ház, ráadásul fiukat, Johant az orvosok is gyógyultnak nyilvánították. Egy nap azonban Christian titokzatos, kétértelmű sms-t kap a telefonjára, ez pedig felébreszti a gyanút feleségében. Miután rájön, hogy férjének szeretője van, Leonora mindent elkövet, hogy maga mellett tartsa a férfit. Azzal azonban nem számol, hogy Christian is hajlandó elmenni a végletekig, ha a boldogságáról van szó.

More:

Animus Kiadó Olvastam 2019-ben Anna Ekberg