Doppler

covers_433526.jpgSzerző: Erlend Loe
Cím: Doppler (Doppler)
Fordító: Lőrincz Balázs Bendegúz
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 192

SPOILERMENTES KRITIKA

Erlend Loe könyveire főként idén figyeltem fel, ami a szerző magyarországi látogatásának is volt köszönhető elsősorban. Hiába a Doppler a leghíresebb trilógiája, a hazai kiadás kicsit mostohán bánt vele, ugyanis a három kötetet nem lehet egységes köntösben a polcunkra feltenni, ami általában eléggé zavarni szokott. Így hát maradt a könyvtári kölcsönzés, amit persze abszolút nem bántam meg, mert egy remek történettel lettem gazdagabb.

Andreas Doppler, a norvég átlagpolgár – akinek különös ismertetőjegyei közé tartozik a nagy pénisz és a savanyú tej imádata – egy nap elesik a biciklijével az erdőben. A természet lágy ölén fekve rájön az élet igazi értelmére, ezért hátat fordítva a nyüzsgő városi életnek, feleségétől, gyermekeitől és munkájától elszakadva úgy dönt, hogy beköltözik az erdőbe. Hamarosan összebarátkozik egy jávorszarvassal (akinek az anyját élelemszerzés céljából elpusztította), akire rövid időn belül az egyetlen igazi barátjaként tekint.

Erlend Loe 1969. május 24-én született a norvég Trondheimban. Hazája egyik legnépszerűbb írója kezdetben egy színtársulat tagjaként tevékenykedett, majd az Oslói Egyetemen irodalom- és filmtudományt tanult. A koppenhágai Dán Filmművészeti Akadémiát is megjárta, majd végül szülővárosa Művészeti Akadémián fejezte be a tanulmányait. Eddig évei során játszott színpadon, készített rövidfilmeket, oktatófilmeket és videoklipeket, diákévei alatt pedig pszichiátriai ápolóként, helyettesítő tanárként és kritikusként is dolgozott. A nemzetközi irodalmi áttörést az 1996-ban megjelent Naiv.Szuper című kötet hozta meg számára (a magyar kiadás 2003-ban jelent meg először), amelyet azóta több mint húsz nyelvre lefordítottak. Magyarul eddig összesen hét, felnőtteknek szóló regénye és további három gyermekkönyve jelent meg, az idei Könyvfesztiválra pedig elkészült a Doppler-trilógia első részének hangoskönyv-változata is, a regényt Rudolf Péter olvassa fel.

Hogy miért is érdemes elolvasni a Dopplert mindenkinek, azt nehezen lehet szavakba önteni. Írhatnám, hogy mert Doppler a maga cinikus, kissé önző, ám mégis szerethető figurájával visszaadja az olvasónak az emberiségbe vetett hitet, hogy titkon mindannyian irigyeljük őt a bátor lépése miatt (lássuk be, sokan mondjuk, de csak kevesen követnénk a példáját valójában), hogy legszívesebben mi is is csapot-papot hátrahagyva azonnal bevetnénk magunkat a természetbe. Írhatnék még sok ilyen magasztos(abb) gondolatot, de mindez hiába: a Dopplert azért kell elolvasni, mert egy piszok jó regény, és olyan életérzésről tanúskodik, amelyet tényleg csak olvasás közben érezhetünk át teljesen. Mindenkinek, habitustól függően, mást fog adni a kötet: akad benne társadalomkritika, humor, életmódvezetési tanácsadás és még sok minden más. Loe-nak van egy abszurd humora, amely az egész kötetet áthatja, és bármilyen esemény is történik hősünkkel, legbelül mindvégig mosolygunk, mert ritkán találkozunk ennyire optimista felfogású emberrel, akivel szinte az első pillanatban szimpatizálunk.

A Dopplerről kár is többet írni (részben, mert nem is tudnék): el kell olvasni, és kész. A karakterek egytől egyig zseniálisak, a történet a maga egyszerűségével válik nagyszerűvé, a regény pedig annyi üzenetet hordoz magában rövidsége ellenére, amellyel csak kevés könyv tud büszkélkedni. És aztán jöhet is a folytatás.

Értékelés: 10/9

A szerző magyarul megjelent könyvei:

Doppler-trilógia

Doppler
Doppler, az utak királya
Doppler hazatér

Önálló kötetek

Naiv.Szuper
Elfújta a nő
Vegyesbolti csendes napok
Fvonk

Kurt-trilógia (gyermekregények)

A nagy fogás
A pénz bajjal jár
Kurt híres lesz